RTV forum PL | NewsGroups PL

regulator temperatury wpada we frustrację :)

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - regulator temperatury wpada we frustrację :)

Goto page Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 16, 17, 18  Next

HF5BS
Guest

Sat Sep 23, 2017 11:26 pm   



Użytkownik "J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:12szqn47ejvub$.16evue3anegxj.dlg@40tude.net...
Quote:
to jeszcze zobaczmy do herbaciarzy
https://www.thespruce.com/how-to-make-the-perfect-cup-of-tea-435132

-woda ma byc swieza, drugi raz zagotowana nie jest dobra (hm ...)
-woda ma byc wrzaca,
-zaparzac 3-4 minuty w czajniczku (osobny dzbanek do zaparzania
herbaty)

A ja myślę, że jeśli nie przywodzi to szczególnej szkodliwości, to pozwólmy
pijącemu wybrać formę i sposób zaparzenia herbaty. Jeden lubi świeżą i
delikatną, drugi mocną, kopną. Jeden z pierwszego parzenia, inny pierwsze
odrzuca. Jeden zagrzeje wodę do 91 stopni, inny do 85 i ani kawałka więcej.
Jeden parzy 3 minuty i natychmiast pije, inny czeka aż nieco przestygnie. I
mają do tego święte prawo, co kto lubi.
Wielokrotne gotowanie wody - nie stwierdziłem istotnych dla mnie różnic.
Natomiast jak zaparzam, to szybciej wyciąga, jak leję cienką strużką wrzątku
z góry, celując w torebkę, aż wyleję ile trzeba. Herbaty nie piję też bardzo
gorącej, bo ja akurat takiej nie lubię. Lekko goraca, czy bardzo mocno
ciepła, jest akurat.

Quote:
Tylko jednego nie widze w opisie - ilosc herbaty (lisci) zalezy od
ilosci osob, a ilosc wody nie ?
Czy to sie rozumie samo, nie trzeba pisac Smile

Aż dziwne w brzmieniu. Po prostu, jeden chce cienko, inny grubo - i niech
sam wybierze, co lubi.
Ja akurat piję dużo kawy z mlekiem. I dla własnych potrzeb, jak mam
rozpuszczalną, to robię czasem tak, że kranówą (no co, ja tak lubię) zalewam
kawę i rozmieszam, ile się da, do tego mleko, wypełniony kubek 0.25l na 2
minuty na pełną moc mikrofali (u mnie 750W), temperatura idealna, a smak -
jak kawa, moc taka sama, za to mniej goryczki w smaku, jest delikatniejsza.
Ale, jak wcześniej pisdałem, nie traktuję herbaty (i kawy) po bożemu.
Jeszcze żyję, a wyniki badań mam dobre... Smile
A herbaty na noc i dzień robię tak dwa litry - 3 torebki, więc wychodzi
słaby napar (nie ma problemu, by wzmocnić, jakimś cudem, zrobiłęm
eksperyment, 2 litrami wody zalałem zaledwie jedną torebkę, aż się
zdziwiłem, bo wyszła wcale nie taka słaba, nie wiem, jak), zalewam w
glinianym naczyniu cienką strugą wrzątku, parzę pod przykryciem, nie ma
większego znaczenia, kiedy zaparzanki wyciągnę, w smaku lekko słodkawa, z
goryczką herbaty oczywiście. Najbardziej mi smakuje lekko letnia. Czasem do
takiego naparu dodaję łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, smak pogarsza się -
można lekko poslodzić... LEKKO!, ale przy osłabieniu stawia mnie na nogi,
niekiedy dodaję 1-2 krople spirytusu bursztynowego w przeliczeniu na
szklankę (czyli na 2 litry będzie 8-16 kropli) - znakomicie stawiało na nogi
przy zmęczeniu w pracy)
Wielkie znaczenie ma też, z jakim nastawieniem przez siebie zrobioną, czy
przez kogoś podaną herbatę wypijemy, można powiedzieć, że efekt placebo -
chętnie poddam się podwójnej ślepej, dla własnej ciekawości.

--
Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
(C) Zygmunt Freud.

HF5BS
Guest

Sat Sep 23, 2017 11:30 pm   



Użytkownik "JaNus" <bez@adresu> napisał w wiadomości
news:59c6779b$0$15206$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
sklepach. Zaś tacy, co to parzą ją z użyciem wody oligoceńskiej, są w
"mylnym błędzie": oligocenka jest wielokroć bardziej twarda, niż
najgorsza nawet kranówa, wysysana przez wodociągi z wody rzecznej.

O ile to w ogóle jest oligoceńska - ZTCP, jest to zasób nieodtwarzalny,
strategiczny (mogę się mylić, ktoś mi tak powiedział), więc chyba nie
powinno się go naruszać dla upodobania? Może to zwykła woda głębinowa,
odpowiednio głęboko brana, by była wolna od (niektórych) syfów? A tylko dla
lepszego wizzerunku, nazzwana oligoceńską?

--
Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
(C) Zygmunt Freud.

PS przepraszam zza literówki

HF5BS
Guest

Sat Sep 23, 2017 11:45 pm   



Użytkownik "Pszemol" <Pszemol@PolBox.com> napisał w wiadomości
news:oq6og3$uq1$1@dont-email.me...
Quote:
Mnie "źródlana", w torebce foliowej (pamiętakie kiedyś mleko w folii?
to podobnie ta woda była) 2 l. - zwyczajnie ścięła.
Nic z kości nie wypłukała, nic nie wyżarła, ale elektrolity zmiażdzyła w
drobny mak, 2 dni L4, nawet nie bolało, ale było bardzo wyczerpujące.
Tylko dwa litry.
Więc raczej miarkowałbym pośrodku.

A ile czasu piłeś te 2 litry wody?

Już nie pamiętam, może z godzinę? Może dwie? Naraz raczej nie, ale
rzeczywiście, niezbyt długo. Kranówa mnie aż tak nie rozbraja.

Quote:
Bo wypicie 2 litrów na raz, duszkiem, zetnie każdego.
Nawet kranówki.

Na mnie tak dzziała akurat tylko w miarę czysta woda. Już w herbacie, nie
stwierdziłem takiego działania. Opierdzielenie w pół godziny 2l (w trakcie
upałów przerób jest dość wysoki) coli także nie przywodzi żadnych sensacji,
jedyny minus, żze po tym często się chodzi pryskać do klopa. Nabyłem
zgrzewkę wody średnio-wysoko mineralnej, gazowanej, lepiej mi wchodzi, piłem
bardziej rozciagając w czasie i już mnie zaczęło rozbrajać. I bardziej mnie
po minerałce suszy...

--
Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
(C) Zygmunt Freud.

HF5BS
Guest

Sat Sep 23, 2017 11:49 pm   



Użytkownik "J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:1t8m7hzttfxbu.1str1tb0cshyh$.dlg@40tude.net...
Quote:
Dnia Sat, 23 Sep 2017 17:50:45 -0500, Pszemol napisał(a):
"HF5BS" <hf5bs@t.pl> wrote in message
Użytkownik "Pszemol" <Pszemol@PolBox.com> napisał w wiadomości
Inni znowu będą się zapierać nogami i rękami że woda destylowana
wyrzre Ci dziury w żołądku bo jest pozbawiona minerałów, i że
pijąc taką wodę rozpuścisz sobie kości i wypłuczesz z nich "wapno" :-)

Mnie "źródlana", w torebce foliowej (pamiętakie kiedyś mleko w folii?
to podobnie ta woda była) 2 l. - zwyczajnie ścięła.

To z jakiego zrodla ona byla ?

Hmm... kupiona normalnie w spożywczaku, w przezroczystej torebce. Nazywała
się "Woda źródlana".

Quote:
Bo wypicie 2 litrów na raz, duszkiem, zetnie każdego.
Nawet kranówki.

2 litry ? Raczej nie.

Ja myslę, że sporo zależy od wszelkich okoliczności, jak stan organizmu,
warunki w otoczeniu, nawodnienie...

Quote:
Ale przy 6 notowano zejscia smiertelne.

Rozzwałka elektrolitów... zakłócenie równowago osmotycznej, czy jak to się
nazywa, w organizmie... kojarzę, jakoś konkurs radiowy w Usiech bodajże,
choć niekoniecznie, kto więcej wydulda, ten wygra. I wygrała kobitka,
sosnową kurteczkę...

--
Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
(C) Zygmunt Freud.

HF5BS
Guest

Sat Sep 23, 2017 11:56 pm   



Użytkownik "Pszemol" <Pszemol@PolBox.com> napisał w wiadomości
news:oq6phq$5e7$1@dont-email.me...
Quote:
"HF5BS" <hf5bs@t.pl> wrote in message
news:oq6o30$5me$1@node2.news.atman.pl...
Do herbaty?
Hmm... od mniej-więcej takiej czystej wody, lekarka mi kiedyś 2 dni L-4
dała... Zwykłe zatrucie wodą, na szczęście niezbyt cierpiące, ale
pracować się nie dało, bo miałem niezłą Noc Świętojańską...

Zatrułeś się ilością wody wypitej na raz a nie tym, że była destylowana.

Nie wykluczam. Tyle, że woda nie była na raz, choć dość krótko, chyba ok.
godziny, nie była też destylowana, inaczej nie była by kupiona jako woda
pitna. Kranówa tak na mnie nie działała. Od kranówy szedłem do klopa, lałem
i po problemie, latem potrafiłem w nocy opierdzielać litr, a nawet więcej (w
dzbanku 2 litry, zzrobiona wieczorem, w srodku nocy już było, że nie było),
bez sensacji. W wodzie tyle, co napar z herbaty.
Ale, ja z tych, co nie mogą zegarka na ręce nosić, bo natychmiast (już po 15
minutach nawet) mają niesympatyczne odparzenia.

--
Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
(C) Zygmunt Freud.

Pszemol
Guest

Sun Sep 24, 2017 5:33 am   



"J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote in message
news:1r8ueef9dp934$.1j0izbesmbjjw.dlg@40tude.net...
Quote:
Ale jakbys mylil skutek i przyczyne.

Przyczyną wysokiego pH kranówki jest jej twardzość. Gdzie ja coś mylę?

Przyczyna jest odpowiedni sklad.
Przyczyna twardosci jest odpowiedni sklad.

Tylko obie "odpowiedni" maja rozne wymogi - czesciowo sie pokrywaja.

???

Quote:
Twarda woda to taka, ktora zawiera duzo kationow wapnia lub magnezu.
Wapn i magnez maja wlasnosci alkaliczne ... ale to jeszcze od anionu
zalezy.

CO2 sie lepiej rozpuszcza w wodzie, roztworze raczej a nie wodzie,
zasadowym.

Ale nie interesuje nas to czy CO2 się lepiej czy gorzej rozpuszcza
a raczej to jak wpływa na pH wody.

Ty pisales o rozpuszczaniu czy buforowaniu.
Rozpuszcznie CO obniza pH.

No właśnie nie zawsze obniża...

Quote:
Woda z dodatkiem CaCl2 bedzie twarda (przynajmniej dla mydla),
pH ... wydaje mi sie, ze lekko kwasne. A na ile wiaze CO2 ... no,
jestem ciekaw.
Woda z dodatkiem NaOH ma wysokie pH, a twarda absolutnie nie jest.

Mówimy o wodzie z kranu, naturalnej, a taka nie ma ani dodatku
NaOH ani chlorku wapnia którym polewa się ulice w zimie... :-)

Kranowa ? Ktora wapn zawierala u zrodla, a chlor domieszaly wodociagi?

A czesciowo pochodzi z deszczowki ktora przeplynela przez pola pewne
nawozow ?

Twarda woda z kranu ma węglany i siarczany wapnia i magnezu.

Wapn i magnez, bo inaczej nie jest twarda.
Siarczany i weglany to juz niekoniecznie, a tylko zazwyczaj.

Podobnie jak woda morska, nota bene o pH 8.3 właśnie z tego
powodu :-)

weglanow i siaczanow wapnia i magnezu ?
W wodzie morskiej duzo Na+ i Cl-, to sporo zmienia.

Na Cl nic nie zmienia, ani przy buforowaniu CO2 ani przy pH.

Quote:
No i duzo mydla i chloru, bo gdzie te scieki splywaja Smile

Rozkłada się po drodze, zanim do morza dopłynie.

Quote:
A kolor herbaty od pH zalezy - kwas rozjasnia, zasada przyciemnia.

Czyli herbata z twardej kranówki będzie ciemna, bo twarda woda kranowa ma
wysokie pH. Herbata z wody destylowanej będzie jasna, bo destylowana ma
niskie pH. Czyli to co na początku napisałem Czy coś Ci się dalej nie
zgadza? :-)

Jak dla mnie za duzy skrot myslowy ... choc w sumie ... zazwyczaj masz
racje.
Te siarczany to raczej nie sa zasadowe.

:-)

Quote:
Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
Przez buforowanie mam na myśli przeciwdziałanie próbom
obniżenia pH przez dodatek CO2. Chyba było to oczywiste
z omawianego kontekstu?

No nie, bo buforować można jeszcze CO2 - w sensie przechowywac.

Nie mówimy o komputerach ani buforowaniu w software.
Mówimy o buforowaniu w kontekście chemicznym - przeczytaj
co to jest roztwór buforowy a będziesz wiedział że nic nie pomyliłem.

JaNus
Guest

Sun Sep 24, 2017 6:40 am   



W dniu 2017-09-24 o 01:30, HF5BS pisze:
Quote:
O ile to w ogóle jest oligoceńska - ZTCP, jest to zasób
nieodtwarzalny, strategiczny (mogę się mylić, ktoś mi tak
powiedział), więc chyba nie powinno się go naruszać dla upodobania?
Może to zwykła woda głębinowa, odpowiednio głęboko brana, by była
wolna od (niektórych) syfów? A tylko dla lepszego wizzerunku,
nazzwana oligoceńską?

Ta woda nie zaległa tam w zamierzchłej epoce, zasoby jej jak najbardziej

się odnawiają. Nazwa pochodzi od warstw piasków, przez które się
przesączyła, ulegając z jednej strony filtracji, ale z drugiej -
nasyciła się "solami twardości wody".

--
Nie interesujesz się polityką? To lekkomyślne chowanie głowy w piasek!
Wszak polityka interesuje się tobą i tak, a rządzący też się interesują,
głównie zawartością twojego portfela. Dlatego zachowaj czujność!

Paweł Pawłowicz
Guest

Sun Sep 24, 2017 8:22 am   



W dniu 23.09.2017 o 23:53, Pszemol pisze:
Quote:
"Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote in message
news:59c6bf54$0$5143$65785112@news.neostrada.pl...
Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
kolorze.

pH i twardość to różne pojęcia.
Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.

Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.

Nie wynika, ale związek jest.

Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości
buforujących,
tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.

Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
wysokim poziomie 8 i więcej.

Przeciwnie, rozpuszczony CO2 obniża pH wody.

Nie napisałem że rozpuszczany CO2 podnosi pH wody,
więc nie mów że przeciwnie Smile))

Zrozumiałem tak: Woda twarda ma własności buforujące dwutlenku
węgla a więc utrzymuje pH na wysokim poziomie 8 i więcej.
A to mi nie pasowało. Ale już wiem, że miałeś na myśli co innego :-)

Miałem na myśli dokładnie to, tylko nie uściśliłem że chodzi
o twardość ogólną a nie o węglanową Smile

W takim razie nie chodzi o własności buforujące dwutlenku węgla a raczej
jonów węglanowych i wodorowęglanowych.

Quote:
Umożliwia to rozpuszczanie węglanu magnezu i węglanu wapnia przez
ich przemianę do rozpuszczalnych wodorowęglanów. Było tu o wodzie
oligoceńskiej, jej twardość to twardość węglanowa, po podniesieniu
pH wypadają węglany i woda "mięknie". Podwyższanie pH stosuje się w
technologicznym zmiękczaniu wody (metoda wapienno-sodowa).

Tak czy inaczej, rozpuszczany w twardej wodzie CO2 w praktyce
nie zmieni jej wysokiego pH bo jest go za mało w porównaniu
do zdolności buforowania wody z rozpuszczonymi minerałami.

Tak będzie tylko w przypadku twardości niewęglanowej z którą w kuchni
raczej nie mamy do czynienia. A w przypadku twardości węglanowej pH
nie może być wysokie.

Ależ mamy do czynienia... i właśnie zabarwia nam ona herbate na brązowo Smile

OK, zgadzam się :-)

Quote:
W wodzie miękkiej, tymbardziej dejonizowanej lub destylowanej,
zmiana pH (obniżenie) pod wpływem CO2 z powietrza będzie
bardziej drastyczna, bo nie ma w tej wodzie nic co mogłoby CO2
związać więc pływa sobie tworząc kwas, obniżający pH.

Tu zgoda :-)

:-) mam wrażenie że obaj mówimy o tym samym a dogadać się nie można Smile

I ja mam takie wrażenie Smile Ale już chyba jesteśmy blisko.

P.P.

Paweł Pawłowicz
Guest

Sun Sep 24, 2017 8:39 am   



W dniu 24.09.2017 o 07:33, Pszemol pisze:
[...]
Quote:
Nie mówimy o komputerach ani buforowaniu w software.
Mówimy o buforowaniu w kontekście chemicznym - przeczytaj
co to jest roztwór buforowy a będziesz wiedział że nic nie pomyliłem.

Pomylić to się nie pomyliłeś, ale napisałeś niejasno. Co więcej
potwierdziłeś, że chodzi Ci o własności buforujące dwutlenku węgla, a
wyraźnie chodzi Ci o własności buforujące składników twardej wody *w
stosunku do dwutlenku węgla*. A to dwie różne sprawy.

P.P.

J.F.
Guest

Sun Sep 24, 2017 8:40 am   



Dnia Sun, 24 Sep 2017 00:33:27 -0500, Pszemol napisał(a):
Quote:
"J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote in message
Ale jakbys mylil skutek i przyczyne.

Przyczyną wysokiego pH kranówki jest jej twardzość. Gdzie ja coś mylę?

Przyczyna jest odpowiedni sklad.
Przyczyna twardosci jest odpowiedni sklad.

Tylko obie "odpowiedni" maja rozne wymogi - czesciowo sie pokrywaja.

???

Wysokie pH wymaga "mocnych kationow" i "slabych anionow", lub w ogole
zasadowych skladnikow.
Twardosc wymaga Ca++ i Mg++.

Quote:
CO2 sie lepiej rozpuszcza w wodzie, roztworze raczej a nie wodzie,
zasadowym.

Ale nie interesuje nas to czy CO2 się lepiej czy gorzej rozpuszcza
a raczej to jak wpływa na pH wody.

Ty pisales o rozpuszczaniu czy buforowaniu.
Rozpuszcznie CO obniza pH.

No właśnie nie zawsze obniża...


IMO obniza, tylko czasem bardzo nieznacznie, bo faktycznie sklad moze
byc buforowy.

Quote:
Twarda woda z kranu ma węglany i siarczany wapnia i magnezu.

Wapn i magnez, bo inaczej nie jest twarda.
Siarczany i weglany to juz niekoniecznie, a tylko zazwyczaj.

Podobnie jak woda morska, nota bene o pH 8.3 właśnie z tego
powodu :-)

weglanow i siaczanow wapnia i magnezu ?
W wodzie morskiej duzo Na+ i Cl-, to sporo zmienia.

Na Cl nic nie zmienia, ani przy buforowaniu CO2 ani przy pH.

Wydaje mi sie, ze troche zmienia, bo w takiej zupie jonowej wiecej
rownowag do ustalenia.

Quote:
No i duzo mydla i chloru, bo gdzie te scieki splywaja Smile
Rozkłada się po drodze, zanim do morza dopłynie.

Ta "reszta tluszczowa" jest przerobiona, ale na co ma sie rozlozyc Na+
czy Cl-

Quote:
Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
Przez buforowanie mam na myśli przeciwdziałanie próbom
obniżenia pH przez dodatek CO2. Chyba było to oczywiste
z omawianego kontekstu?

No nie, bo buforować można jeszcze CO2 - w sensie przechowywac.

Nie mówimy o komputerach ani buforowaniu w software.
Mówimy o buforowaniu w kontekście chemicznym - przeczytaj
co to jest roztwór buforowy a będziesz wiedział że nic nie pomyliłem.

Zgadza sie, tylko nie wiedzialem czy w tym kontekscie pisales.

J.

Paweł Pawłowicz
Guest

Sun Sep 24, 2017 8:50 am   



W dniu 24.09.2017 o 01:26, HF5BS pisze:
[...]
Quote:
Ja akurat piję dużo kawy z mlekiem.

Fatalnie Wink
Kawa zawiera inhibitor enzymu trawiącego białko mleka. W efekcie
mieszanina jest ciężkostrawna, a to bardzo niezdrowe Wink
Tak nawiasem mówiąc, kawa z mlekiem powinna zmniejszać odczuwanie głodu,
więc może być korzystna przy odchudzaniu. Ale nie mam konkretnej wiedzy
w tym temacie.
I przy okazji: jeśli chcesz zmniejszyć goryczkę kawy bez dodawania
cukru, to dodaj szczyptę octanu sodu.

P.P.

J.F.
Guest

Sun Sep 24, 2017 9:34 am   



Dnia Sun, 24 Sep 2017 08:40:07 +0200, JaNus napisał(a):
Quote:
W dniu 2017-09-24 o 01:30, HF5BS pisze:
O ile to w ogóle jest oligoceńska - ZTCP, jest to zasób
nieodtwarzalny, strategiczny (mogę się mylić, ktoś mi tak
powiedział), więc chyba nie powinno się go naruszać dla upodobania?
Może to zwykła woda głębinowa, odpowiednio głęboko brana, by była
wolna od (niektórych) syfów? A tylko dla lepszego wizzerunku,
nazzwana oligoceńską?

Ta woda nie zaległa tam w zamierzchłej epoce, zasoby jej jak najbardziej

Z reklamowek pamietam, ze podawano wiek tej epoki, ale reklamowka moze
wszystko powiedziec :-)

Z drugiej strony ... jesli nie bylo odplywu, to moze i zalegla ...

Quote:
się odnawiają. Nazwa pochodzi od warstw piasków, przez które się
przesączyła, ulegając z jednej strony filtracji, ale z drugiej -
nasyciła się "solami twardości wody".

Ale ten "mineralizator" to sie jednak wyczerpuje ...

J.

JaNus
Guest

Sun Sep 24, 2017 11:53 am   



W dniu 2017-09-24 o 10:50, Paweł Pawłowicz pisze:
Quote:
jeśli chcesz zmniejszyć goryczkę kawy bez dodawania cukru,

Wypraktykowałem, że jeśli jednak z cukrem, to warto go wsypać (razem z

kawą) już do ekspresu. Smak wychodzi zauważalnie bardziej "jedwabisty".

--
Nie interesujesz się polityką? To lekkomyślne chowanie głowy w piasek!
Wszak polityka interesuje się tobą i tak, a rządzący też się interesują,
głównie zawartością twojego portfela. Dlatego zachowaj czujność!

Pszemol
Guest

Sun Sep 24, 2017 3:12 pm   



Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
Quote:
W dniu 23.09.2017 o 23:53, Pszemol pisze:
"Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote in message
news:59c6bf54$0$5143$65785112@news.neostrada.pl...
Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
kolorze.

pH i twardość to różne pojęcia.
Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.

Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.

Nie wynika, ale związek jest.

Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości
buforujących,
tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.

Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
wysokim poziomie 8 i więcej.

Przeciwnie, rozpuszczony CO2 obniża pH wody.

Nie napisałem że rozpuszczany CO2 podnosi pH wody,
więc nie mów że przeciwnie Smile))

Zrozumiałem tak: Woda twarda ma własności buforujące dwutlenku
węgla a więc utrzymuje pH na wysokim poziomie 8 i więcej.
A to mi nie pasowało. Ale już wiem, że miałeś na myśli co innego :-)

Miałem na myśli dokładnie to, tylko nie uściśliłem że chodzi
o twardość ogólną a nie o węglanową :-)

W takim razie nie chodzi o własności buforujące dwutlenku węgla a raczej
jonów węglanowych i wodorowęglanowych.

Buforem jest woda, buforują ten weglany i siarczany magnezu i wapnia, i
buforuje przeciw zaburzeniu pH jakie sprawiłoby rozpuszczenie w niej CO2
gdyby tych jonow tam nie bylo :-)

Quote:
Umożliwia to rozpuszczanie węglanu magnezu i węglanu wapnia przez
ich przemianę do rozpuszczalnych wodorowęglanów. Było tu o wodzie
oligoceńskiej, jej twardość to twardość węglanowa, po podniesieniu
pH wypadają węglany i woda "mięknie". Podwyższanie pH stosuje się w
technologicznym zmiękczaniu wody (metoda wapienno-sodowa).

Tak czy inaczej, rozpuszczany w twardej wodzie CO2 w praktyce
nie zmieni jej wysokiego pH bo jest go za mało w porównaniu
do zdolności buforowania wody z rozpuszczonymi minerałami.

Tak będzie tylko w przypadku twardości niewęglanowej z którą w kuchni
raczej nie mamy do czynienia. A w przypadku twardości węglanowej pH
nie może być wysokie.

Ależ mamy do czynienia... i właśnie zabarwia nam ona herbate na brązowo :-)

OK, zgadzam się :-)

W wodzie miękkiej, tymbardziej dejonizowanej lub destylowanej,
zmiana pH (obniżenie) pod wpływem CO2 z powietrza będzie
bardziej drastyczna, bo nie ma w tej wodzie nic co mogłoby CO2
związać więc pływa sobie tworząc kwas, obniżający pH.

Tu zgoda :-)

:-) mam wrażenie że obaj mówimy o tym samym a dogadać się nie można :-)

I ja mam takie wrażenie Smile Ale już chyba jesteśmy blisko.

:-)))


Pszemol
Guest

Sun Sep 24, 2017 3:12 pm   



Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
Quote:
W dniu 24.09.2017 o 07:33, Pszemol pisze:
[...]
Nie mówimy o komputerach ani buforowaniu w software.
Mówimy o buforowaniu w kontekście chemicznym - przeczytaj
co to jest roztwór buforowy a będziesz wiedział że nic nie pomyliłem.

Pomylić to się nie pomyliłeś, ale napisałeś niejasno. Co więcej
potwierdziłeś, że chodzi Ci o własności buforujące dwutlenku węgla, a
wyraźnie chodzi Ci o własności buforujące składników twardej wody *w
stosunku do dwutlenku węgla*. A to dwie różne sprawy.

Wlasnosci buforujace przeciw dwutlenkowi węgla Smile


Goto page Previous  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 16, 17, 18  Next

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - regulator temperatury wpada we frustrację :)

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map