Goto page Previous 1, 2, 3 ... , 16, 17, 18 Next
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Fri Oct 06, 2017 6:40 pm
W dniu 06.10.2017 o 18:28, Pszemol pisze:
Quote:
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Użytkownik "Cezary Grądys" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59d77a7d$0$15198$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 06.10.2017 o 14:07, J.F. pisze:
W Karpaczu sie zawsze zastanawialem - mydlo sie mydli znakomicie,
ale potem mam wrazenie, ze nie moge splukac "sliskosci" z rak.
Ta oznaka wody miekkiej czy twardej ?
To zdecydowanie oznaka wody miękkiej, reakcji nie pamiętam już.
Internet to potega - sa i oficjalne wyniki badan
http://www.mzgk-karpacz.pl/orzeczenia
Ale twardosci i skladu to trudno sie w nich dopatrzec :-)
pH 6.9 - w/g Pszemola to bedzie miekka woda :-)
Tak, niskie pH sugeruje wodę miękką.
Litości! pH i twardość to różne pojęcia, 5% roztwór chlorku wapnia ma
niskie pH, a twardość jak cholera. Teza, że niskie pH jest równoznaczne
z miękką wodą jest kompletnie pozbawiona sensu.
P.P.
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Fri Oct 06, 2017 6:46 pm
W dniu 06.10.2017 o 17:19, Pszemol pisze:
Quote:
No i jeszcze kwestia fluoru - w wielu wodociagach sztucznie dodawany,
a ty chcesz destylowana pic :-)
Ale ten fluor nie jest niezbędny, to raczej dodatek mający wzmocnić zęby w
stosunku do ich naturalnej siły poprzez zastąpienie atomów wapnia atomami
fluoru w kryształach szkliwa.
Nie ma tam żadnych atomów wapnia ani fluoru. To wszystko jony!
Zastępowanie kationu wapniowego anionem fluorkowym w krysztale to
chemiczny bezsens.
Quote:
P.S. Cuda mozna wyczytac o kwasie fluorowodorowym, jak to np wystarczy
kropla na skore, a kosc w palcu/rece wyzre ... przeciez zanim do kosci
dojdzie, to sie musi z plynami komorkowymi i ustrojowymi wymieszac -
nie rozniesie go po calym organizmie ?
Nie eksperymentowałem to Ci nie powiem
Bawiłem się trochę

Jest mniej żrący niż kwas solny, ale dużo
bardziej toksyczny. Mity biorą się pewnie stąd, że HF rozpuszcza szkło,
więc musi być straaasznie żrący.
P.p.
Pszemol
Guest
Fri Oct 06, 2017 9:18 pm
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Quote:
Użytkownik "Pszemol" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:or86tp$m9e$1@dont-email.me...
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Hm, te tabletki to naciaganie ludzi, czy np 50mg w wodzie moze byc
dosc istotne ?
Z tego co ja się orientuję to chodzi o magnez i wapń związany już w
związki
organiczne. Taki mineralny, w postaci rozpuszczonej w wodzie kredy,
to nie
jest to samo.
Mnie tylko o zasade chodzi - brakuje ludziom tego magnezu, czy nie
brakuje, ale reklama czyni cuda ?
Bo jak brakuje ... to co - pic destylowana i tabletki lykac ?
Brakuje czy nie, w kranowce nie masz tego organicznego tylko mineralny
(kreda).
Quote:
A propos ... zapomniala mi sie woda na malym gazie, z godzine sie
chyba gotowala ... i herbata byla ohydna.
Ale czy to z winy wody czy herbaty ?
Jeśli się gotowała godzinę, to pewnie odparowałeś 2/3 pojemności i w
efekcie zagęściłeś 4-krotnie ilość soli mineralnych w wodzie.
A wiesz - to moze byc to ... sprawdzic prz okazji ?
Ale ... w czajniku oczywiscie jest warstwa kamienia ... to sie
zagesci, czy odlozy ?
Coś się wytrąci a reszta się zagęści.
Quote:
W Karpaczu sie zawsze zastanawialem - mydlo sie mydli znakomicie,
ale
potem mam wrazenie, ze nie moge splukac "sliskosci" z rak.
Ta oznaka wody miekkiej czy twardej ?
Jeśli mydło się pieni to znaczy że woda miękka.
We Wroclawiu tez sie pieni ... ale splukuje sie potem szybko.
No i na dwoje babka wrozyla - splukuje tak dobrze, bo wiaze
chemicznie, czy szybko zamienia na to nierozpuszczalne wapniowe, ktore
nadal sliskie, ale nierozpuszczalne
Nie wiem, nie znam się na mydłach - wiem że badając twardość wody właśnie
się bada pianą mydlaną i kropelkuje aby zmierzyć ile brakuje twardzości aby
się przestało pienić.
Quote:
Bo Karpacz w gorach, woda chyba wlasnie z gorskich potokow, ale te
gory (Karkonosze) to chyba duzo wapnia zawieraja ...
Sam widzisz że jednak to nie przeszkadza i wciąż jest miękka.
Następnym razem tam będziesz to zrób herbatkę i porównaj jak smakuje.
Po paru km w gorach czy na nartach smakuje znakomicie, nawet we
Wroclawiu
Tylko czasem piwo lub wino smakuja jeszcze lepiej

głód najlepszym kucharzem?
Quote:
Nie dam rady teraz przeczytać, przelotem tylko tu jestem, a właściwie
powinienem być wciąż na "odwyku" od niusów ;-)
Quote:
balbym sie np wplywu destylowanej na zęby w dlugim okresie.
Ale czego się właściwie boisz? Czy wpływu na zęby od faktu że woda
je
opłukuje w jamie ustnej?
tego oplukiwania.
No to zupełnie nie masz się czego bać, moim skromnym zdaniem.
Rownowaga jonowa ... Albo sie ze sliny i jamy ustnej uzupelni, albo
... bedzie zęby żarło ?
Co miałoby żreć te zęby? Ślina jest zasadowa, szybko pH wróci do normy po
wypiciu wody. Gorzej z jedzeniem owoców i piciem soków...
Quote:
No i jeszcze kwestia fluoru - w wielu wodociagach sztucznie
dodawany,
a ty chcesz destylowana pic :-)
Ale ten fluor nie jest niezbędny, to raczej dodatek mający wzmocnić
zęby w
stosunku do ich naturalnej siły poprzez zastąpienie atomów wapnia
atomami
fluoru w kryształach szkliwa.
Jakby nie byla niezbedna, to by nie fluorowali
Nie jest niezbędna i nie wszędzie fluoryzują wodę.
Quote:
Ale to chyba nie o zastapienie chodzi, bo fluor to przeciwny anion, a
z wapniem akurat dosc chetnie sie laczy.
Tak, pozajączkowałem - musi coś innego zastępować w kryształach.
Pszemol
Guest
Fri Oct 06, 2017 9:18 pm
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
Quote:
W dniu 06.10.2017 o 18:28, Pszemol pisze:
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Użytkownik "Cezary Grądys" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59d77a7d$0$15198$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 06.10.2017 o 14:07, J.F. pisze:
W Karpaczu sie zawsze zastanawialem - mydlo sie mydli znakomicie,
ale potem mam wrazenie, ze nie moge splukac "sliskosci" z rak.
Ta oznaka wody miekkiej czy twardej ?
To zdecydowanie oznaka wody miękkiej, reakcji nie pamiętam już.
Internet to potega - sa i oficjalne wyniki badan
http://www.mzgk-karpacz.pl/orzeczenia
Ale twardosci i skladu to trudno sie w nich dopatrzec :-)
pH 6.9 - w/g Pszemola to bedzie miekka woda :-)
Tak, niskie pH sugeruje wodę miękką.
Litości! pH i twardość to różne pojęcia, 5% roztwór chlorku wapnia ma
niskie pH, a twardość jak cholera. Teza, że niskie pH jest równoznaczne
z miękką wodą jest kompletnie pozbawiona sensu.
Nie mówię przecież ogólnie tylko o wodzie z kranu.
Pszemol
Guest
Fri Oct 06, 2017 9:18 pm
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
Quote:
W dniu 06.10.2017 o 17:19, Pszemol pisze:
No i jeszcze kwestia fluoru - w wielu wodociagach sztucznie dodawany,
a ty chcesz destylowana pic :-)
Ale ten fluor nie jest niezbędny, to raczej dodatek mający wzmocnić zęby w
stosunku do ich naturalnej siły poprzez zastąpienie atomów wapnia atomami
fluoru w kryształach szkliwa.
Nie ma tam żadnych atomów wapnia ani fluoru. To wszystko jony!
Zastępowanie kationu wapniowego anionem fluorkowym w krysztale to
chemiczny bezsens.
Tak, tak - napisałem coś bezmyślnie :-)
Quote:
P.S. Cuda mozna wyczytac o kwasie fluorowodorowym, jak to np wystarczy
kropla na skore, a kosc w palcu/rece wyzre ... przeciez zanim do kosci
dojdzie, to sie musi z plynami komorkowymi i ustrojowymi wymieszac -
nie rozniesie go po calym organizmie ?
Nie eksperymentowałem to Ci nie powiem :-)
Bawiłem się trochę

Jest mniej żrący niż kwas solny, ale dużo
bardziej toksyczny. Mity biorą się pewnie stąd, że HF rozpuszcza szkło,
więc musi być straaasznie żrący.
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Fri Oct 06, 2017 9:30 pm
W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
[...]
Quote:
We Wroclawiu tez sie pieni ... ale splukuje sie potem szybko.
No i na dwoje babka wrozyla - splukuje tak dobrze, bo wiaze
chemicznie, czy szybko zamienia na to nierozpuszczalne wapniowe, ktore
nadal sliskie, ale nierozpuszczalne
To, co kupujesz w sklepie, niewiele ma wspólnego z mydłem.
Quote:
Nie wiem, nie znam się na mydłach - wiem że badając twardość wody właśnie
się bada pianą mydlaną i kropelkuje aby zmierzyć ile brakuje twardzości aby
się przestało pienić.
Skąd bierzesz takie rewelacje?
P.P.
JaNus
Guest
Fri Oct 06, 2017 9:57 pm
W dniu 2017-10-06 o 23:30, Paweł Pawłowicz pisze:
Quote:
W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze: [...]
wiem że badając twardość wody właśnie się bada pianą mydlaną i
kropelkuje aby zmierzyć ile brakuje twardzości aby się przestało
pienić.
Skąd bierzesz takie rewelacje?
P.P.
Oj tam, oj tam, wprawdzie wszystko na odwrót, ale coś tam słyszał.
Do Pszemola:
miareczkuje się dodając specjalny roztwór mydła do badanej cieczy, zaś
ta jest energicznie bełtana magnetycznym mieszadełkiem (o, proszę, mamy
cień związku z elektryką!)
Mydło dodaje się powoli, tak długo, aż uzyska się pianę. Z tego co
pamiętam, to miareczkowanie jest nieco subiektywne, bo jednemu wydaje
się, że już ma pianę "taką jak trzeba", a inny daje jeszcze ładnych
kilkanaście kropli więcej. Tak, że liczy się pewnego rodzaju
powtarzalność, ale z tej samej ręki.
--
Nie interesujesz się polityką? To lekkomyślne chowanie głowy w piasek!
Wszak polityka interesuje się tobą i tak, a rządzący też się interesują,
głównie zawartością twojego portfela. Dlatego zachowaj czujność!
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Sat Oct 07, 2017 8:40 am
W dniu 06.10.2017 o 23:57, JaNus pisze:
Quote:
W dniu 2017-10-06 o 23:30, Paweł Pawłowicz pisze:
W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze: [...]
wiem że badając twardość wody właśnie się bada pianą mydlaną i
kropelkuje aby zmierzyć ile brakuje twardzości aby się przestało
pienić.
Skąd bierzesz takie rewelacje?
P.P.
Oj tam, oj tam, wprawdzie wszystko na odwrót, ale coś tam słyszał.
Do Pszemola:
miareczkuje się dodając specjalny roztwór mydła do badanej cieczy, zaś
ta jest energicznie bełtana magnetycznym mieszadełkiem (o, proszę, mamy
cień związku z elektryką!)
Mydło dodaje się powoli, tak długo, aż uzyska się pianę. Z tego co
pamiętam, to miareczkowanie jest nieco subiektywne, bo jednemu wydaje
się, że już ma pianę "taką jak trzeba", a inny daje jeszcze ładnych
kilkanaście kropli więcej. Tak, że liczy się pewnego rodzaju
powtarzalność, ale z tej samej ręki.
Nigdy w życiu! Może w szkole dla demonstracji. Twardość oznacza się
przez miareczkowanie wersenianem. W zależności od pH, przy którym się to
robi, oznacza się tylko wapń lub sumę wapnia i magnezu. Jako wskaźnik
używa się czerni eriochromowej (różnych rodzajów w zależności od pH).
P.P.
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Sat Oct 07, 2017 8:52 am
W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
Quote:
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
W dniu 06.10.2017 o 18:28, Pszemol pisze:
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Użytkownik "Cezary Grądys" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59d77a7d$0$15198$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 06.10.2017 o 14:07, J.F. pisze:
W Karpaczu sie zawsze zastanawialem - mydlo sie mydli znakomicie,
ale potem mam wrazenie, ze nie moge splukac "sliskosci" z rak.
Ta oznaka wody miekkiej czy twardej ?
To zdecydowanie oznaka wody miękkiej, reakcji nie pamiętam już.
Internet to potega - sa i oficjalne wyniki badan
http://www.mzgk-karpacz.pl/orzeczenia
Ale twardosci i skladu to trudno sie w nich dopatrzec :-)
pH 6.9 - w/g Pszemola to bedzie miekka woda :-)
Tak, niskie pH sugeruje wodę miękką.
Litości! pH i twardość to różne pojęcia, 5% roztwór chlorku wapnia ma
niskie pH, a twardość jak cholera. Teza, że niskie pH jest równoznaczne
z miękką wodą jest kompletnie pozbawiona sensu.
Nie mówię przecież ogólnie tylko o wodzie z kranu.
Nie ma innych reguł dla wody z kranu
W wodzie istnieje równowaga między rozpuszczonym CO2, jonami HCO3- oraz
CO3--. Alkalizacja roztworu przesuwa tą równowagę w stronę CO3--, jeżeli
iloczyn stężeń CO3-- i Ca++ osiągnie określoną wartość, zwaną iloczynem
rozpuszczalności, następuje wytrącanie węglanu wapnia w postaci osadu.
Widać to przy oznaczaniu twardości wody, pH ustawia się buforem
amonowym, jeśli woda jest twarda, pojawia się zmętnienie. Tak więc, jest
nawet odwrotnie, niż piszesz, woda alkaliczna jest generalnie mniej
twarda, niż kwaśna.
U mnie w kranie woda ma pH takie, jak podałeś. A jest cholernie twarda,
codziennie wywalam kamień z czajnika. Woda jest czerpana z dwóch
odwiertów z różnych głębokości. W jednym przekroczone jest stężenie
chlorków, w drugim siarczanów. Po zmieszaniu norma jest spełniona.
P.P.
J.F.
Guest
Sat Oct 07, 2017 10:14 am
Dnia Sat, 7 Oct 2017 10:52:03 +0200, Paweł Pawłowicz napisał(a):
Quote:
W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
Internet to potega - sa i oficjalne wyniki badan
http://www.mzgk-karpacz.pl/orzeczenia
Ale twardosci i skladu to trudno sie w nich dopatrzec
pH 6.9 - w/g Pszemola to bedzie miekka woda :-)
Tak, niskie pH sugeruje wodę miękką.
Litości! pH i twardość to różne pojęcia, 5% roztwór chlorku wapnia ma
niskie pH, a twardość jak cholera. Teza, że niskie pH jest równoznaczne
z miękką wodą jest kompletnie pozbawiona sensu.
Nie mówię przecież ogólnie tylko o wodzie z kranu.
Nie ma innych reguł dla wody z kranu
Kiedy Pszemol ma tu sporo racji - ilosc skladnikow w wodzie pitnej
ograniczona :-)
Quote:
W wodzie istnieje równowaga między rozpuszczonym CO2, jonami HCO3- oraz
CO3--. Alkalizacja roztworu przesuwa tą równowagę w stronę CO3--, jeżeli
iloczyn stężeń CO3-- i Ca++ osiągnie określoną wartość, zwaną iloczynem
rozpuszczalności, następuje wytrącanie węglanu wapnia w postaci osadu.
Widać to przy oznaczaniu twardości wody, pH ustawia się buforem
amonowym, jeśli woda jest twarda, pojawia się zmętnienie. Tak więc, jest
nawet odwrotnie, niż piszesz, woda alkaliczna jest generalnie mniej
twarda, niż kwaśna.
Ale piszesz o pH z zakresu 6.5-7.5, czy tak wysokim, ze w kranie
niedopuszczalnym ?
Quote:
U mnie w kranie woda ma pH takie, jak podałeś. A jest cholernie twarda,
codziennie wywalam kamień z czajnika. Woda jest czerpana z dwóch
odwiertów z różnych głębokości. W jednym przekroczone jest stężenie
chlorków, w drugim siarczanów. Po zmieszaniu norma jest spełniona.
Masz gdzies zloze CaCl2 ?
Powszechnie u nas spotykane to raczej NaCl ... i pH obojetne :-)
A siarczany ... gips kiepsko rozpuszczalny :-)
Ale o zlym wplywie chlorkow na nowy beton drogowcy pisza ... tam
raczej gipsu nie ma
J.
J.F.
Guest
Sat Oct 07, 2017 10:17 am
Dnia Fri, 6 Oct 2017 23:30:26 +0200, Paweł Pawłowicz napisał(a):
Quote:
W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
[...]
We Wroclawiu tez sie pieni ... ale splukuje sie potem szybko.
No i na dwoje babka wrozyla - splukuje tak dobrze, bo wiaze
chemicznie, czy szybko zamienia na to nierozpuszczalne wapniowe, ktore
nadal sliskie, ale nierozpuszczalne :-)
To, co kupujesz w sklepie, niewiele ma wspólnego z mydłem.
Ale tego samego uzywam w Karpaczu :-)
I to jeszcze o starych czasach mowie, mydlo z PRL :-)
J.
Pszemol
Guest
Sat Oct 07, 2017 2:06 pm
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
Quote:
W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
[...]
We Wroclawiu tez sie pieni ... ale splukuje sie potem szybko.
No i na dwoje babka wrozyla - splukuje tak dobrze, bo wiaze
chemicznie, czy szybko zamienia na to nierozpuszczalne wapniowe, ktore
nadal sliskie, ale nierozpuszczalne :-)
To, co kupujesz w sklepie, niewiele ma wspólnego z mydłem.
Nie wiem, nie znam się na mydłach - wiem że badając twardość wody właśnie
się bada pianą mydlaną i kropelkuje aby zmierzyć ile brakuje twardzości aby
się przestało pienić.
Skąd bierzesz takie rewelacje?
Z liceum pamiętam. Aczkolwiek pamiętałem ciut niedokładnie: dodaje się
mydła aż się zacznie pienić. Im mniej mydła trzeba było miareczkować tym
bardziej miękka woda.
https://practicum.melscience.com/experiments/soap-test-for-water-hardness.html
Pszemol
Guest
Sat Oct 07, 2017 2:06 pm
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
Quote:
W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
W dniu 06.10.2017 o 18:28, Pszemol pisze:
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Użytkownik "Cezary Grądys" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59d77a7d$0$15198$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 06.10.2017 o 14:07, J.F. pisze:
W Karpaczu sie zawsze zastanawialem - mydlo sie mydli znakomicie,
ale potem mam wrazenie, ze nie moge splukac "sliskosci" z rak.
Ta oznaka wody miekkiej czy twardej ?
To zdecydowanie oznaka wody miękkiej, reakcji nie pamiętam już.
Internet to potega - sa i oficjalne wyniki badan
http://www.mzgk-karpacz.pl/orzeczenia
Ale twardosci i skladu to trudno sie w nich dopatrzec :-)
pH 6.9 - w/g Pszemola to bedzie miekka woda :-)
Tak, niskie pH sugeruje wodę miękką.
Litości! pH i twardość to różne pojęcia, 5% roztwór chlorku wapnia ma
niskie pH, a twardość jak cholera. Teza, że niskie pH jest równoznaczne
z miękką wodą jest kompletnie pozbawiona sensu.
Nie mówię przecież ogólnie tylko o wodzie z kranu.
Nie ma innych reguł dla wody z kranu
Ależ są, nie spodziewasz się w niej NaOH ani chlorku wapnia.
Quote:
W wodzie istnieje równowaga między rozpuszczonym CO2, jonami HCO3- oraz
CO3--. Alkalizacja roztworu przesuwa tą równowagę w stronę CO3--, jeżeli
iloczyn stężeń CO3-- i Ca++ osiągnie określoną wartość, zwaną iloczynem
rozpuszczalności, następuje wytrącanie węglanu wapnia w postaci osadu.
Nie mówimy o alkalizacji dodatkami zasad.
Mówimy o naturalnie ustalającym się pH w kranówce miękkiej i w kranówce
twardej.
Quote:
Widać to przy oznaczaniu twardości wody, pH ustawia się buforem
amonowym, jeśli woda jest twarda, pojawia się zmętnienie. Tak więc, jest
nawet odwrotnie, niż piszesz, woda alkaliczna jest generalnie mniej
twarda, niż kwaśna.
Nie mówię o dodawaniu buforów ani dodawaniu ługów tylko o wodzie z kranu.
Quote:
U mnie w kranie woda ma pH takie, jak podałeś. A jest cholernie twarda,
codziennie wywalam kamień z czajnika.
To znaczy jakie ma pH Twoja kranówka?
I z jakich wodociągów masz wodę?
Poprzesz swoje słowa jakimś raportem jakości z testu wody z Twoich
wodociągów?
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Sat Oct 07, 2017 5:31 pm
W dniu 07.10.2017 o 14:06, Pszemol pisze:
Quote:
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
W dniu 06.10.2017 o 18:28, Pszemol pisze:
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Użytkownik "Cezary Grądys" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59d77a7d$0$15198$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 06.10.2017 o 14:07, J.F. pisze:
W Karpaczu sie zawsze zastanawialem - mydlo sie mydli znakomicie,
ale potem mam wrazenie, ze nie moge splukac "sliskosci" z rak.
Ta oznaka wody miekkiej czy twardej ?
To zdecydowanie oznaka wody miękkiej, reakcji nie pamiętam już.
Internet to potega - sa i oficjalne wyniki badan
http://www.mzgk-karpacz.pl/orzeczenia
Ale twardosci i skladu to trudno sie w nich dopatrzec :-)
pH 6.9 - w/g Pszemola to bedzie miekka woda :-)
Tak, niskie pH sugeruje wodę miękką.
Litości! pH i twardość to różne pojęcia, 5% roztwór chlorku wapnia ma
niskie pH, a twardość jak cholera. Teza, że niskie pH jest równoznaczne
z miękką wodą jest kompletnie pozbawiona sensu.
Nie mówię przecież ogólnie tylko o wodzie z kranu.
Nie ma innych reguł dla wody z kranu :-)
Ależ są, nie spodziewasz się w niej NaOH ani chlorku wapnia.
Mówienie o NaOH czy CaCl2 w odniesieniu do wody jest pozbawione sensu.
Tam są jony Na+, OH-, Ca++ czy Cl- albo H+. Żadnych cząsteczek tego
typu. A wszystkie te jony jak najbardziej są.
Quote:
W wodzie istnieje równowaga między rozpuszczonym CO2, jonami HCO3- oraz
CO3--. Alkalizacja roztworu przesuwa tą równowagę w stronę CO3--, jeżeli
iloczyn stężeń CO3-- i Ca++ osiągnie określoną wartość, zwaną iloczynem
rozpuszczalności, następuje wytrącanie węglanu wapnia w postaci osadu.
Nie mówimy o alkalizacji dodatkami zasad.
Mówimy o naturalnie ustalającym się pH w kranówce miękkiej i w kranówce
twardej.
Widać to przy oznaczaniu twardości wody, pH ustawia się buforem
amonowym, jeśli woda jest twarda, pojawia się zmętnienie. Tak więc, jest
nawet odwrotnie, niż piszesz, woda alkaliczna jest generalnie mniej
twarda, niż kwaśna.
Nie mówię o dodawaniu buforów ani dodawaniu ługów tylko o wodzie z kranu.
U mnie w kranie woda ma pH takie, jak podałeś. A jest cholernie twarda,
codziennie wywalam kamień z czajnika.
To znaczy jakie ma pH Twoja kranówka?
I z jakich wodociągów masz wodę?
Poprzesz swoje słowa jakimś raportem jakości z testu wody z Twoich
wodociągów?
Jeśli jesteś aż takim hobbystą, sam sprawdź, ZGK Czernica.
P.P.
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Sat Oct 07, 2017 5:34 pm
W dniu 07.10.2017 o 14:06, Pszemol pisze:
Quote:
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
[...]
We Wroclawiu tez sie pieni ... ale splukuje sie potem szybko.
No i na dwoje babka wrozyla - splukuje tak dobrze, bo wiaze
chemicznie, czy szybko zamienia na to nierozpuszczalne wapniowe, ktore
nadal sliskie, ale nierozpuszczalne :-)
To, co kupujesz w sklepie, niewiele ma wspólnego z mydłem.
Nie wiem, nie znam się na mydłach - wiem że badając twardość wody właśnie
się bada pianą mydlaną i kropelkuje aby zmierzyć ile brakuje twardzości aby
się przestało pienić.
Skąd bierzesz takie rewelacje?
Z liceum pamiętam. Aczkolwiek pamiętałem ciut niedokładnie: dodaje się
mydła aż się zacznie pienić. Im mniej mydła trzeba było miareczkować tym
bardziej miękka woda.
https://practicum.melscience.com/experiments/soap-test-for-water-hardness.html
Dokładnie tak, jak napisałem (a co wyciąłeś): demonstracja edukacyjna. W
laboratorium tak się nie robi.
P.P.
Goto page Previous 1, 2, 3 ... , 16, 17, 18 Next