RTV forum PL | NewsGroups PL

regulator temperatury wpada we frustrację :)

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - regulator temperatury wpada we frustrację :)

Goto page Previous  1, 2, 3 ... 16, 17, 18

Pszemol
Guest

Mon Oct 09, 2017 5:33 am   



J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Quote:
Sam widzisz że jednak to nie przeszkadza i wciąż jest miękka.
Następnym razem tam będziesz to zrób herbatkę i porównaj jak smakuje.

Po paru km w gorach czy na nartach smakuje znakomicie, nawet we
Wroclawiu Smile
Tylko czasem piwo lub wino smakuja jeszcze lepiej Smile

Wyglada na to, ze fachowcy np do parzenia kawy zalecaja wode ze 150mg/l
tds.
http://www.manualcoffeebrewing.com/what-is-the-best-water-to-use-when-making-coffee/

Pszemol
Guest

Mon Oct 09, 2017 2:11 pm   



Pszemol <Pszemol@PolBox.com> wrote:
Quote:
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Sam widzisz że jednak to nie przeszkadza i wciąż jest miękka.
Następnym razem tam będziesz to zrób herbatkę i porównaj jak smakuje.

Po paru km w gorach czy na nartach smakuje znakomicie, nawet we
Wroclawiu Smile
Tylko czasem piwo lub wino smakuja jeszcze lepiej :-)

Wyglada na to, ze fachowcy np do parzenia kawy zalecaja wode ze 150mg/l
tds.
http://www.manualcoffeebrewing.com/what-is-the-best-water-to-use-when-making-coffee/

A tu mozesz kupic specjalną miksturę soli mineralnych aby z galona wody

destylowanej zrobic idealną w smaku wodę do przenia kawy:
www.thirdwavewater.com
Ciekawe jak to samo wygląda dla hernaty...

Paweł Pawłowicz
Guest

Mon Oct 09, 2017 3:39 pm   



W dniu 09.10.2017 o 14:11, Pszemol pisze:
Quote:
Pszemol <Pszemol@PolBox.com> wrote:
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Sam widzisz że jednak to nie przeszkadza i wciąż jest miękka.
Następnym razem tam będziesz to zrób herbatkę i porównaj jak smakuje.

Po paru km w gorach czy na nartach smakuje znakomicie, nawet we
Wroclawiu Smile
Tylko czasem piwo lub wino smakuja jeszcze lepiej :-)

Wyglada na to, ze fachowcy np do parzenia kawy zalecaja wode ze 150mg/l
tds.
http://www.manualcoffeebrewing.com/what-is-the-best-water-to-use-when-making-coffee/

A tu mozesz kupic specjalną miksturę soli mineralnych aby z galona wody
destylowanej zrobic idealną w smaku wodę do przenia kawy:
www.thirdwavewater.com

Siarczan magnezu, cytrynian wapnia i cytrynian sodu.

P.P.

Pszemol
Guest

Mon Oct 09, 2017 11:25 pm   



"Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote in message
news:59db9818$0$15194$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
W dniu 09.10.2017 o 14:11, Pszemol pisze:
Pszemol <Pszemol@PolBox.com> wrote:
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Sam widzisz że jednak to nie przeszkadza i wciąż jest miękka.
Następnym razem tam będziesz to zrób herbatkę i porównaj jak smakuje.

Po paru km w gorach czy na nartach smakuje znakomicie, nawet we
Wroclawiu Smile
Tylko czasem piwo lub wino smakuja jeszcze lepiej :-)

Wyglada na to, ze fachowcy np do parzenia kawy zalecaja wode ze 150mg/l
tds.
http://www.manualcoffeebrewing.com/what-is-the-best-water-to-use-when-making-coffee/

A tu mozesz kupic specjalną miksturę soli mineralnych aby z galona wody
destylowanej zrobic idealną w smaku wodę do przenia kawy:
www.thirdwavewater.com

Siarczan magnezu, cytrynian wapnia i cytrynian sodu.

Czy orientujesz się...
Czy woda do profesjonalnego parzenia kawy i herbaty jest przygotowywana
tak samo, z dodatkiem tych trzech składników do wody demineralizowanej?

Pszemol
Guest

Mon Oct 09, 2017 11:26 pm   



"Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote in message
news:59d91009$0$650$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
W dniu 07.10.2017 o 14:06, Pszemol pisze:
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
[...]
We Wroclawiu tez sie pieni ... ale splukuje sie potem szybko.
No i na dwoje babka wrozyla - splukuje tak dobrze, bo wiaze
chemicznie, czy szybko zamienia na to nierozpuszczalne wapniowe, ktore
nadal sliskie, ale nierozpuszczalne :-)

To, co kupujesz w sklepie, niewiele ma wspólnego z mydłem.

Nie wiem, nie znam się na mydłach - wiem że badając twardość wody
właśnie
się bada pianą mydlaną i kropelkuje aby zmierzyć ile brakuje twardzości
aby
się przestało pienić.

Skąd bierzesz takie rewelacje?

Z liceum pamiętam. Aczkolwiek pamiętałem ciut niedokładnie: dodaje się
mydła aż się zacznie pienić. Im mniej mydła trzeba było miareczkować tym
bardziej miękka woda.

https://practicum.melscience.com/experiments/soap-test-for-water-hardness.html

Dokładnie tak, jak napisałem (a co wyciąłeś): demonstracja edukacyjna.
W laboratorium tak się nie robi.

Wierzę Ci na słowo, nie pracuję w tej branży.

J.F.
Guest

Tue Oct 10, 2017 9:06 am   



Użytkownik "Pszemol" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:orh0h4$9gv$1@dont-email.me...
"Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote in message
Quote:
Wyglada na to, ze fachowcy np do parzenia kawy zalecaja wode ze
150mg/l
tds.
http://www.manualcoffeebrewing.com/what-is-the-best-water-to-use-when-making-coffee/

A tu mozesz kupic specjalną miksturę soli mineralnych aby z galona
wody
destylowanej zrobic idealną w smaku wodę do przenia kawy:
www.thirdwavewater.com

Siarczan magnezu, cytrynian wapnia i cytrynian sodu.

Tak swoja droga - to nie reaguje bardzo szybko do gipsu, ktory wydaje
mi sie malo rozpuszczalny .. ale wiki podaje 2.1g/litr wiec wcale nie
tak malo ... i to w 20C

Quote:
Czy orientujesz się...
Czy woda do profesjonalnego parzenia kawy i herbaty jest
przygotowywana
tak samo, z dodatkiem tych trzech składników do wody
demineralizowanej?

Albo maja to w d* - wazne, zeby maszyna sie nie zapychala, a swoje
elektrolity to nich ludzie sami dbaja :-)

J.

Paweł Pawłowicz
Guest

Tue Oct 10, 2017 11:54 am   



W dniu 2017-10-10 o 13:43, Pszemol pisze:
Quote:
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Użytkownik "Pszemol" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:orh0h4$9gv$1@dont-email.me...
"Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote in message
Wyglada na to, ze fachowcy np do parzenia kawy zalecaja wode ze
150mg/l
tds.
http://www.manualcoffeebrewing.com/what-is-the-best-water-to-use-when-making-coffee/

A tu mozesz kupic specjalną miksturę soli mineralnych aby z galona
wody
destylowanej zrobic idealną w smaku wodę do przenia kawy:
www.thirdwavewater.com

Siarczan magnezu, cytrynian wapnia i cytrynian sodu.

Tak swoja droga - to nie reaguje bardzo szybko do gipsu, ktory wydaje
mi sie malo rozpuszczalny .. ale wiki podaje 2.1g/litr wiec wcale nie
tak malo ... i to w 20C

No właśnie, ciekawe czy nasz kolega zna ile kazdego z tych trzech
składników się godaje w gramach na litr wody. Widziałem saszetkę
przeznaczoną do rozpuszczenia w galonie wody (3.785l) i była bardzo mała,
na oko połowa wielkości typowej saszetki na prezerwatywę. Wink

Tego nie trzeba wiedzieć, to trzeba policzyć. Tak na oko, w sumie około
grama na galon Smile
Magnezu i wapnia powinno być mniej więcej tyle, ile w kranówie. Cały hit
polega na nieobecności chlorków.

P.P.

J.F.
Guest

Tue Oct 10, 2017 12:17 pm   



Użytkownik "Pszemol" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:oribo9$ub9$1@dont-email.me...
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Quote:
http://www.manualcoffeebrewing.com/what-is-the-best-water-to-use-when-making-coffee/
A tu mozesz kupic specjalną miksturę soli mineralnych aby z
galona
wody
destylowanej zrobic idealną w smaku wodę do przenia kawy:
www.thirdwavewater.com
Siarczan magnezu, cytrynian wapnia i cytrynian sodu.

Czy orientujesz się...
Czy woda do profesjonalnego parzenia kawy i herbaty jest
przygotowywana
tak samo, z dodatkiem tych trzech składników do wody
demineralizowanej?

Albo maja to w d* - wazne, zeby maszyna sie nie zapychala, a swoje
elektrolity to nich ludzie sami dbaja :-)

Gdyby chodziło o czystosc maszyny to nie dodawaliby specjalnie
odmierzonych
ilosci soli mineralnych tylko robiliby z wody demineralizowanej.
Dodają te
sole bo poprawia to smak otrzymanego gorącego napoju.

Albo te sole sa dla hobbystow, a profesjonalisci maja to w d* :-)

Musze przyznac, ze kawa na Orlenie dobra, ale ile w tym zaslugi
wody/minerałów to nie wiem.

J.

Pszemol
Guest

Tue Oct 10, 2017 1:43 pm   



J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Quote:
Użytkownik "Pszemol" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:orh0h4$9gv$1@dont-email.me...
"Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote in message
Wyglada na to, ze fachowcy np do parzenia kawy zalecaja wode ze
150mg/l
tds.
http://www.manualcoffeebrewing.com/what-is-the-best-water-to-use-when-making-coffee/

A tu mozesz kupic specjalną miksturę soli mineralnych aby z galona
wody
destylowanej zrobic idealną w smaku wodę do przenia kawy:
www.thirdwavewater.com

Siarczan magnezu, cytrynian wapnia i cytrynian sodu.

Tak swoja droga - to nie reaguje bardzo szybko do gipsu, ktory wydaje
mi sie malo rozpuszczalny .. ale wiki podaje 2.1g/litr wiec wcale nie
tak malo ... i to w 20C

No właśnie, ciekawe czy nasz kolega zna ile kazdego z tych trzech
składników się godaje w gramach na litr wody. Widziałem saszetkę
przeznaczoną do rozpuszczenia w galonie wody (3.785l) i była bardzo mała,
na oko połowa wielkości typowej saszetki na prezerwatywę. ;-)

Quote:
Czy orientujesz się...
Czy woda do profesjonalnego parzenia kawy i herbaty jest
przygotowywana
tak samo, z dodatkiem tych trzech składników do wody
demineralizowanej?

Albo maja to w d* - wazne, zeby maszyna sie nie zapychala, a swoje
elektrolity to nich ludzie sami dbaja :-)

Gdyby chodziło o czystosc maszyny to nie dodawaliby specjalnie odmierzonych

ilosci soli mineralnych tylko robiliby z wody demineralizowanej. Dodają te
sole bo poprawia to smak otrzymanego gorącego napoju.

Guest

Tue Oct 10, 2017 4:28 pm   



użytkownik Pszemol napisał:

Quote:
No właśnie, ciekawe czy nasz kolega zna ile kazdego z tych trzech
składników się godaje w gramach na litr wody. Widziałem saszetkę
przeznaczoną do rozpuszczenia w galonie wody (3.785l) i była bardzo mała,
na oko połowa wielkości typowej saszetki na prezerwatywę. Wink


Ostatnio nawet zerkałem. Wyszło 2g/L tych wszystkich anionów i kationów,
teraz rzuciłem okiem i widzę swój błąd. Jest dużo mniej
http://muszynianka.pl/pl/21-sk%C5%82adniki-mineralne.html
bo trza odjąć CO2 i wychodzi 0,5g/L substancji stałych, może ktoś poprawi.

Pszemol
Guest

Wed Oct 18, 2017 2:31 am   



"BaSk" <piszcie.sobie.n@berdyczow> wrote in message
news:59d555fa$0$5155$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
W dniu 2017-10-04 o 19:50, Pszemol pisze:
oba rodzaje wody tak samo szybko spowodują deregulację elektrolitów w
komórkach wypite duszkiem w dużej ilości.

Ale czemu zaraz w dużej ilości? W "dużej ilości" to i w szampanie można
się utopić! Ja tam pijam herbatę w ilości jakieś 1/3 szklanki co niecałą
godzinę.

Otóż to.

Quote:
Płyn wewnątrz komórkowy, plazma krwi - to są płyny o
nieporównywalnie większym stężeniu niż stężenia występujące w wodzie
z kranu.

Ale stężenia *czego*?

Stężenia wszystkiego: cukrów, soli mineralnych.
Wszystkich tych rzeczy które mogą wpływać na ciśnienie osmotyczne
między membranami komórkowymi. Tego się ludzie boją.

Quote:
Te sole mineralne w kranówce w niczym Cię nie zabezpieczają przy
wypiciu nadmiernej ilości wody

Tytułem próby kupiłem wodę demineralizowaną, oczywiście nie miała atestu
spożywczego, więc pamiętać trzeba, że pije się ją na własne ryzyko.

Nie pisali w jaki sposób demineralizowana?

Quote:
Jednak herbata wychodzi mocniejsza niż z kranówki, bardziej
esencjonalna, i aromatyczna. Zaś największą różnicę widać w trzecim
parzu: wchodzi nieco tylko mniej "barwny" (smakowo) niż pierwszy z
kranowej. A muszę przy tym zaznaczyć, że z kranu mam wodę całkiem
przyzwoitą, więc tam, gdzie ona jest kiepska - różnica będzie jeszcze
większa.

Też tak myślę.

Quote:
No ale spożywanie wody demineralizowanej, przeznaczonej do akumulatorów,
to jednak pewne ryzyko: niby oczyszczona mocno, ale producent w żaden
sposób nie gwarantuje, że nie przeleciało tam coś wrednego, np. (bo ja
wiem?) azbest. Wszak z niego da się robić niezłe filtry.

Raczej odwrócona osmoza.

Quote:
--
Powiedzenie oddające ducha Ameryki:

"Cokolwiek robisz
- rób to dobrze!"

Nie wiem skąd te pomysły masz o Ameryce Smile

BaSk
Guest

Wed Oct 18, 2017 5:58 am   





Goto page Previous  1, 2, 3 ... 16, 17, 18

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - regulator temperatury wpada we frustrację :)

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map