Goto page Previous 1, 2, 3, 4 ... 16, 17, 18 Next
Zenek Kapelinder
Guest
Sat Sep 23, 2017 2:45 pm
A jak byl nowy to tez tak skakalo?
JaNus
Guest
Sat Sep 23, 2017 2:54 pm
W dniu 2017-09-23 o 09:42, J.F. pisze:
Quote:
Jak nie ma tej pianki, to znaczy, że użyto wody zbyt gorącej,
"zgotowanej".
O wlasnie, pianka ... ja jej nie lubie :-)
Obecność pianki wskazuje, że zachowane zostały związki lotne,
najważniejsze składniki aromatu! Gdy pianki niet, to aromat jest pusty...
Quote:
wode mam jaką mam.
Możesz sobie sprawić (za jakieś kilka tysiaczków) filtr z "odwróconą
osmozą", który daje wodę zmiękczoną.
Quote:
Twarda woda daje taka blonke, ktora osiada na kubkach.
To pestka, owo osiadanie. Gdy woda twarda, to z listków ekstrakcja
najważniejszych substancji zachodzi znacznie gorzej, niż przy wodzie
miękkiej. Aby temu zaradzić, to trzeba sypać więcej listków "na
szklankę", czasem nawet 2,5 łyżeczki! A i tak nie uzyskasz dobrego
*aromatu*! Jedynie "moc", kolor będzie zbliżony. Zamiast tak szastać
surowcem (listkami) lepiej już się szarpnąć na ten filtr z odwróconą osmozą.
--
Nie interesujesz się polityką? To lekkomyślne chowanie głowy w piasek!
Wszak polityka interesuje się tobą i tak, a rządzący też się interesują,
głównie zawartością twojego portfela. Dlatego zachowaj czujność!
Pszemol
Guest
Sat Sep 23, 2017 3:01 pm
"J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote in message
news:1wsxls5ghfzvp$.nkxqyypkfk99$.dlg@40tude.net...
Quote:
Dnia Sat, 23 Sep 2017 10:17:18 +0200, Marek napisał(a):
On Sat, 23 Sep 2017 09:15:56 +0200, "J.F."
jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Bo zachowanie IMO bardzo poprawne.
Idiotyczne a nie poprawne,
No ale nie chcialbys chyba, ze po wylaczeniu i wlaczeniu pradu np w
czasie urlopu kuchenka zaczela grzac.
Mogłaby pamiętać czy była włączona przed zanikiem prądu,
tak jak pamięta pecet i włącza się gdy zanik prądu był w czasie
pracy a nie włącza się gdy pecet był w czasie zaniku wyłączony.
Quote:
to jest niestety bolączka nowoczesności i
brak fizycznego wyłącznika.
No niestety - indukcyjna jest bardziej skomplikowana i sterowanie
bardziej zaawansowane.
To raczej wymówka aby nie wkładać do kuchenki elementu
z pamięcią nieulotną lub czasowo nieulotną.
JaNus
Guest
Sat Sep 23, 2017 3:02 pm
W dniu 2017-09-23 o 13:07, Jarosław Sokołowski pisze:
Quote:
Dla kawy długoletnie badania naukwe wykazały, że optymalną
temperaturą jest 82°C.
Hm, ja nie kawiarz, jam herbatnik, ale kawosze przecież bardzo sobie
cenią swój napój zaparzany z ekspresów ciśnieniowych, a tam wszak temp.
jest zauważalnie wyższa niż te sto...
Quote:
przeważnie chodzi o wodę przegotowaną i studzoną
Eee, nie! Woda po przegotowaniu traci rozpuszczone w niej gazy, i ma
inny smak, niż "niedogotowana", i o tę "inność" chodzi. Najlepsza jest z
szybkopłynących, wysokogórskich strumieni, i oczywiście "niedogotowana".
Ale nie uświadczysz takiej nawet w "specjalizowanych", herbacianych
sklepach. Zaś tacy, co to parzą ją z użyciem wody oligoceńskiej, są w
"mylnym błędzie": oligocenka jest wielokroć bardziej twarda, niż
najgorsza nawet kranówa, wysysana przez wodociągi z wody rzecznej.
--
Nie interesujesz się polityką? To lekkomyślne chowanie głowy w piasek!
Wszak polityka interesuje się tobą i tak, a rządzący też się interesują,
głównie zawartością twojego portfela. Dlatego zachowaj czujność!
Pszemol
Guest
Sat Sep 23, 2017 3:05 pm
"JaNus" <bez@adresu> wrote in message
news:59c675b7$0$5160$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
W dniu 2017-09-23 o 09:42, J.F. pisze:
Jak nie ma tej pianki, to znaczy, że użyto wody zbyt gorącej,
"zgotowanej".
O wlasnie, pianka ... ja jej nie lubie :-)
Obecność pianki wskazuje, że zachowane zostały związki lotne,
najważniejsze składniki aromatu! Gdy pianki niet, to aromat jest pusty...
wode mam jaką mam.
Możesz sobie sprawić (za jakieś kilka tysiaczków) filtr z "odwróconą
osmozą", który daje wodę zmiękczoną.
Dużo, dużo tańsze są, nie opowiadaj banialuków...
http://allegro.pl/filtr-wody-osmoza-ro7-helix-pro-100gpd-gratis-07-i6945170997.html
A znalazłbyś pewnie coś taniej bez elementów niepotrzebnych,
jak zbędny jonizator czy inne filtry węglowe już po osmozie.
JaNus
Guest
Sat Sep 23, 2017 3:20 pm
W dniu 2017-09-23 o 14:15, Paweł Pawłowicz pisze:
Quote:
Kiedyś czajniczek z naparem stał na szczycie samowara przez wiele
godzin.
W takim układzie górno-stojący czajniczek jest ogrzewany przez gazy
spalinowe (z węgla drzewnego), które nieco ostygną na skutek kontaktu z
"dużym zbiornikiem" wody. Ostygną, ale czy na tyle, aby *na pewno* nie
zagrzać małego czajniczka na tyle, aby zawarta tam herbata się *nie*
zagotowała? To wielce istotne, o czym poniżej.
Quote:
naparu. Idea przedstawiona w tym rozwiązaniu jest znana, i w naszym
kraju dość powszechnie stosowana, ale... błędna!
Quote:
Jest tam nawet przepis, ale zapomnieli napisać, że wodę w dolnym
czajniczku należy gotować długo, im dłużej, tym lepiej.
Zgotowana, a jeszcze bardziej: gotowana długo - ma fatalny smak! No,
chyba, że komuś z kranu leci jakaś "kałużanka", to wtedy zalecałbym
filtr. Jak go brak, to pozostaje wodę zagotować, no i faktycznie: dość
długo, ale... Ale potem *ochłodzić*, do temp. pokojowej, i odstawić, aby
"nawdychała się powietrza"!
Quote:
Z praktyki: po pięciu godzinach napar w górnym czajniczku nabiera
tego specyficznego dla tureckiej herbaty aromatu.
Nie piłem h~ tureckiej, ale powyższy akapit mrozi mi krew w żyłach. H~
należy parzyć krótko, pierwszy parz circa 2 minuty, góra 2"45 sekund,
drugi - góra 4 minuty. Zaś długotrwałe zaparzanie, albo, co jeszcze
gorsze: wygrzewanie - powoduje że do naparu przechodzą zawarte w
listkach związki *szkodliwe*! Jest tam trochę alkaloidów, czyli
substancji silnie aktywnych, "stymulujących" (szkodliwie!) system
nerwowy. Do tego są silnie uzależniające, nic więc dziwnego, że gdy ktoś
zagustuje w h~ tureckiej, to potem nie może się bez niej obejść.
Herbata jest napojem uzdrawiającym, ale tylko *prawidłowo* parzona!
Jeśli ktoś ją gotuje, to sobie zdrowie rujnuje!
--
Nie interesujesz się polityką? To lekkomyślne chowanie głowy w piasek!
Wszak polityka interesuje się tobą i tak, a rządzący też się interesują,
głównie zawartością twojego portfela. Dlatego zachowaj czujność!
JaNus
Guest
Sat Sep 23, 2017 3:31 pm
W dniu 2017-09-23 o 17:05, Pszemol pisze:
Quote:
miękka to taka, co nie zawiera "soli twardości", ale i pozostałe
minerały są w niej zbędne. Widziałem takie filtry, i one kosztowały
ponad 2 kafle...
I zdecydowanie bym *nie* rezygnował z filtra węglowego (przedłuży on
żywotność innych pod-filtrów), jonizatora, zaś nawet dodatkowo
zażyczyłbym sobie jeszcze tzw. "magnetyzer".
--
Nie interesujesz się polityką? To lekkomyślne chowanie głowy w piasek!
Wszak polityka interesuje się tobą i tak, a rządzący też się interesują,
głównie zawartością twojego portfela. Dlatego zachowaj czujność!
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Sat Sep 23, 2017 3:48 pm
W dniu 23.09.2017 o 17:20, JaNus pisze:
[...]
Quote:
Jedynie słuszne teorie już w tym kraju przerabialiśmy. I nie wyszło nam
na zdrowie. Choć, jak się wydaje, właśnie realizujemy powrót do przeszłości.
Quote:
Jest tam nawet przepis, ale zapomnieli napisać, że wodę w dolnym
czajniczku należy gotować długo, im dłużej, tym lepiej.
Zgotowana, a jeszcze bardziej: gotowana długo - ma fatalny smak!
Naparu się nie gotuje! Jest podgrzewany na parze.
Quote:
Z praktyki: po pięciu godzinach napar w górnym czajniczku nabiera
tego specyficznego dla tureckiej herbaty aromatu.
Nie piłem h~ tureckiej
Spróbuj, nie będziesz żałował.
Quote:
ale powyższy akapit mrozi mi krew w żyłach. H~
należy parzyć krótko, pierwszy parz circa 2 minuty, góra 2"45 sekund > drugi - góra 4 minuty. Zaś długotrwałe zaparzanie, albo, co jeszcze
gorsze: wygrzewanie - powoduje że do naparu przechodzą zawarte w
listkach związki *szkodliwe*! Jest tam trochę alkaloidów, czyli
substancji silnie aktywnych, "stymulujących" (szkodliwie!) system
nerwowy. Do tego są silnie uzależniające, nic więc dziwnego, że gdy ktoś
zagustuje w h~ tureckiej, to potem nie może się bez niej obejść.
Jestem chemikiem, prowadzę zajęcia z chemicznej analizy żywności. Jedno
z ćwiczeń polega na ekstrakcji alkaloidów z herbaty, robi się to krótko,
ważne natomiast jest, aby temperatura była wysoka. Zgoda więc o tyle, że
naparu nie należy gotować. Ale nie w kwestii czasu.
Długotrwałe parzenie powoduje ekstrakcję garbników. Czy to jest
korzystne, czy nie? To zależy, w nadmiarze tak. Jak wszystko.
Przy długim parzeniu zachodzą reakcje kluczowe do rozwinięcia
"tureckiego" aromatu. Jeszcze raz zachęcam do spróbowania
I nie obawiaj się, nie uzależnisz się od tureckiej herbaty. Na pewno nie
bardziej, niż od tej parzonej "prawidłowo".
P.p.
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Sat Sep 23, 2017 3:58 pm
W dniu 23.09.2017 o 17:31, JaNus pisze:
Quote:
W dniu 2017-09-23 o 17:05, Pszemol pisze:
Dużo, dużo tańsze są, nie opowiadaj banialuków...
http://allegro.pl/filtr-wody-osmoza-ro7-helix-pro-100gpd-gratis-07-i6945170997.html
A znalazłbyś pewnie coś taniej bez elementów niepotrzebnych, jak
zbędny jonizator czy inne filtry węglowe już po osmozie
Wskazany filtr jest "producentem" wody na-mineralizowanej, zaś woda
miękka to taka, co nie zawiera "soli twardości", ale i pozostałe
minerały są w niej zbędne. Widziałem takie filtry, i one kosztowały
ponad 2 kafle...
I zdecydowanie bym *nie* rezygnował z filtra węglowego (przedłuży on
żywotność innych pod-filtrów), jonizatora, zaś nawet dodatkowo
zażyczyłbym sobie jeszcze tzw. "magnetyzer".
I koniecznie egzorcystę!
A filtr z linku powinien Ci się podobać:
"Główne właściwości promieni FIR:
aktywacja cząsteczek wody znajdujących się w organizmie ludzkim
usuwanie tłuszczów, substancji chemicznych i toksyn z krwioobiegu
poprawa działania układu nerwowego
obniżanie kwasowości organizmu
podnoszenie poziomu tlenu
oczyszczanie organizmu"
Out-fucking-standing!
P.P.
BaSk
Guest
Sat Sep 23, 2017 4:08 pm
Marek
Guest
Sat Sep 23, 2017 4:24 pm
On Sat, 23 Sep 2017 15:27:19 +0200, "J.F."
<jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Quote:
No ale nie chcialbys chyba, ze po wylaczeniu i wlaczeniu pradu np w
czasie urlopu kuchenka zaczela grzac.
Jak niby z normalnym wyłącznikiem miałoby się to wydarzyć?
--
Marek
J.F.
Guest
Sat Sep 23, 2017 4:28 pm
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Sat Sep 23, 2017 4:32 pm
J.F.
Guest
Sat Sep 23, 2017 4:33 pm
Dnia Sat, 23 Sep 2017 17:58:43 +0200, Paweł Pawłowicz napisał(a):
Quote:
Dużo, dużo tańsze są, nie opowiadaj banialuków...
http://allegro.pl/filtr-wody-osmoza-ro7-helix-pro-100gpd-gratis-07-i6945170997.html
A filtr z linku powinien Ci się podobać:
"Główne właściwości promieni FIR:
aktywacja cząsteczek wody znajdujących się w organizmie ludzkim
usuwanie tłuszczów, substancji chemicznych i toksyn z krwioobiegu
poprawa działania układu nerwowego
obniżanie kwasowości organizmu
podnoszenie poziomu tlenu
oczyszczanie organizmu"
Out-fucking-standing!
Ale gdzie te promienie FIR tam sa i o to jest ?
Bo w rehabilitacji stosuje sie IR, czasem laserowe ... i chyba jakos
podobnie pisza :-)
J.
Pszemol
Guest
Sat Sep 23, 2017 4:36 pm
"JaNus" <bez@adresu> wrote in message
news:59c67e38$0$5143$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
A znalazłbyś pewnie coś taniej bez elementów niepotrzebnych, jak
zbędny jonizator czy inne filtry węglowe już po osmozie
Wskazany filtr jest "producentem" wody na-mineralizowanej, zaś woda
miękka to taka, co nie zawiera "soli twardości", ale i pozostałe
minerały są w niej zbędne. Widziałem takie filtry, i one kosztowały
ponad 2 kafle...
Namineralizowanej?? Czy to jakaś pomyłka? :-)
Filtr odwróconej osmozy usuwa około 90-99% wszystkiego co
w tej wodzie jest - woda z odwróconej osmozy podobna jest
do wody destylowanej.
Quote:
I zdecydowanie bym *nie* rezygnował z filtra węglowego
(przedłuży on żywotność innych pod-filtrów),
Chodziło mi o filtr węglowy jaki często sprzedawcy wciskają
PO osmozie, aby usuwać z wody gazy jakie przeszły przez osmozę.
Według mnie jest to zbędny stopień filtracji bo wszelkie gazy
ulotnią się same, zwłaszcza w wodzie podgrzewanej na herbatę.
Quote:
jonizatora,
zaś nawet dodatkowo zażyczyłbym sobie jeszcze tzw. "magnetyzer".
To znaczy że uległeś pseudonauce i wierzysz w magię.
Goto page Previous 1, 2, 3, 4 ... 16, 17, 18 Next