RTV forum PL | NewsGroups PL

regulator temperatury wpada we frustrację :)

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - regulator temperatury wpada we frustrację :)

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 16, 17, 18  Next

Pszemol
Guest

Sat Sep 23, 2017 4:40 pm   



"Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote in message
news:59c684b3$0$15207$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
A filtr z linku powinien Ci się podobać:
"Główne właściwości promieni FIR:
aktywacja cząsteczek wody znajdujących się w organizmie ludzkim
usuwanie tłuszczów, substancji chemicznych i toksyn z krwioobiegu
poprawa działania układu nerwowego
obniżanie kwasowości organizmu
podnoszenie poziomu tlenu
oczyszczanie organizmu"

Out-fucking-standing!

Oj, to żałuję że zrobiłem niechcący sprzedawcy-oszołomowi reklamę.

Powinienem się staranniej przyłożyć do poszukania lepszej (tańszej?) oferty.

Taki zestaw powinien się składać tylko z 4 elementów:
- filtr cząstek stałych
- filtr aktywowany węgla przed membraną (bo chlor i chloraminy niszczą
membranę)
- membranę z restryktorem przepływu
- zbiornik z pęcherzem i kranikiem do zamontowania na zlewie.

Reszta jest zbędna i są to pierdoły niepotrzebne do niczego.
Zwłaszcza jakieś ponowne mineralizatory, które mogą jedynie
nadać wodzie jakiś smak, jeśli to lubisz, ale do zdrowia niepotrzebne.

J.F.
Guest

Sat Sep 23, 2017 4:40 pm   



Dnia Sat, 23 Sep 2017 11:36:54 -0500, Pszemol napisał(a):
Quote:
"JaNus" <bez@adresu> wrote in message
A znalazłbyś pewnie coś taniej bez elementów niepotrzebnych, jak
zbędny jonizator czy inne filtry węglowe już po osmozie

Wskazany filtr jest "producentem" wody na-mineralizowanej, zaś woda
miękka to taka, co nie zawiera "soli twardości", ale i pozostałe
minerały są w niej zbędne. Widziałem takie filtry, i one kosztowały
ponad 2 kafle...

Namineralizowanej?? Czy to jakaś pomyłka? :-)

Filtr odwróconej osmozy usuwa około 90-99% wszystkiego co
w tej wodzie jest - woda z odwróconej osmozy podobna jest
do wody destylowanej.

A poniewaz taka woda jest niezdrowa, to w zestawie znajdziesz
jonizator/mineralizator.


J.

Pszemol
Guest

Sat Sep 23, 2017 4:43 pm   



"JaNus" <bez@adresu> wrote in message
news:59c60e2a$0$649$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
W dniu 2017-09-23 o 09:15, J.F. pisze:
IMO to po takiej "niedogotowanej" wodzie jakies swinstwa w herbacie
plywaja.

Onegdaj przeczytałem knigę niejakiego Pochliebkina, o sekretach parzenia
herbaty, i przytaczał on różne przepisy, i kulisy. Napisał, że
prawidłowo zaparzona - obowiązkowo powinna mieć taką "brudną" (z
wyglądu) piankę, przynajmniej w imbryku, w którym się ją parzy. Jak nie
ma tej pianki, to znaczy, że użyto wody zbyt gorącej, "zgotowanej".

A co eksperci od herbaty piszą o wodzie którą zagotowałeś,
wybąblowałeś a potem lekko ostudziłeś do tej docelowej temp. 90C?

Quote:
Ale to moze byc kwestia wody...

Jak najlepsza, bardzo "miękka" woda - jest podstawą! Lepszy napar
uzyskasz z dość miernych listków, lecz dobrej wody, niż "odwrotnie":
świetnego gatunku, zalanego kiepską, zbyt twardą wodą.

Twarda woda, czyli taka o wysokim pH, daje herbatę o ciemnym,
bardziej brązowym kolorze.
Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
kolorze.

Quote:
i moze cukru.

Prawdziwy herbaciarz na tych, co słodzą cesarski napój - patrzy z
pogardą. Słodzić ją można jedynie wtedy, gdy podaje się ze śmietanką,
czy zagęszczonym mlekiem (bawarka).

Nauczyłem się pić niesłodką u Chinczyków w restauracjach...
Gorzka, gorąca i niesłodka - idealna do ich często tłustych i pikantnych
Szeczuańskich potraw!

Pszemol
Guest

Sat Sep 23, 2017 4:46 pm   



"Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote in message
news:59c68266$0$642$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
Długotrwałe parzenie powoduje ekstrakcję garbników. Czy to jest korzystne,
czy nie? To zależy, w nadmiarze tak. Jak wszystko.

Lubię tą gorzkość i cierpkość garbników w mocnej herbacie Smile)

Quote:
Przy długim parzeniu zachodzą reakcje kluczowe do rozwinięcia "tureckiego"
aromatu. Jeszcze raz zachęcam do spróbowania Smile

Co to za reakcje? Napiszesz więcej?

Pszemol
Guest

Sat Sep 23, 2017 4:51 pm   



"JaNus" <bez@adresu> wrote in message
news:59c6779b$0$15206$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
Eee, nie! Woda po przegotowaniu traci rozpuszczone w niej gazy,

Traci je już w czasie gotowania dużo wcześniej...
Woda o 40C ma dużo mniej gazów niż woda o temperaturze 20C.

Quote:
inny smak, niż "niedogotowana", i o tę "inność" chodzi. Najlepsza jest z
szybkopłynących, wysokogórskich strumieni, i oczywiście "niedogotowana".

Zimna woda w górskich strumykach ma najwięcej w niej rozpuszczonego
powietrza. Wystarczy ją przynieść do domu, zagrzać w mieszkaniu
i już zawartość w niej powietrza spadnie dramatycznie, nawet nie musisz
gotować.

Quote:
Ale nie uświadczysz takiej nawet w "specjalizowanych", herbacianych
sklepach. Zaś tacy, co to parzą ją z użyciem wody oligoceńskiej, są w
"mylnym błędzie": oligocenka jest wielokroć bardziej twarda, niż
najgorsza nawet kranówa, wysysana przez wodociągi z wody rzecznej.

No i ta kranówa kranówie nie równa, bo w jednych rejonach
kraju będziesz mieć w kranie wodę twardą w innych miękką,
zależnie od tego skąd ta woda jest... wodociągi oczyszczają
wodę ale nie zmieniają zbytnio jej profilu w stosunku do
zbiornika z którego ją czerpią. Ja piję wodę z jez Michigan.

Pszemol
Guest

Sat Sep 23, 2017 4:54 pm   



"J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote in message
news:ag3jl0rntsbf$.1puxcx9ifdudd.dlg@40tude.net...
Quote:
Dnia Sat, 23 Sep 2017 11:36:54 -0500, Pszemol napisał(a):
"JaNus" <bez@adresu> wrote in message
A znalazłbyś pewnie coś taniej bez elementów niepotrzebnych, jak
zbędny jonizator czy inne filtry węglowe już po osmozie

Wskazany filtr jest "producentem" wody na-mineralizowanej, zaś woda
miękka to taka, co nie zawiera "soli twardości", ale i pozostałe
minerały są w niej zbędne. Widziałem takie filtry, i one kosztowały
ponad 2 kafle...

Namineralizowanej?? Czy to jakaś pomyłka? :-)

Filtr odwróconej osmozy usuwa około 90-99% wszystkiego co
w tej wodzie jest - woda z odwróconej osmozy podobna jest
do wody destylowanej.

A poniewaz taka woda jest niezdrowa, to w zestawie znajdziesz
jonizator/mineralizator.

To już zależy jakiego maga słuchasz - są tacy przekonywacze
co to sprzedają destylatory, i wtedy stają na głowie aby obrzydzić
Ci wodę wodociągową, rzeczną czy z jezior i wmówić że aby
być zdrowy, młody i piękny musisz pić tylko wodę destylowaną.
Inni znowu będą się zapierać nogami i rękami że woda destylowana
wyrzre Ci dziury w żołądku bo jest pozbawiona minerałów, i że
pijąc taką wodę rozpuścisz sobie kości i wypłuczesz z nich "wapno" Smile

Pszemol
Guest

Sat Sep 23, 2017 4:55 pm   



"J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote in message
news:5vf5vagvrzb.7ulejxk3bqt7$.dlg@40tude.net...
Quote:
Dnia Sat, 23 Sep 2017 17:58:43 +0200, Paweł Pawłowicz napisał(a):
Dużo, dużo tańsze są, nie opowiadaj banialuków...
http://allegro.pl/filtr-wody-osmoza-ro7-helix-pro-100gpd-gratis-07-i6945170997.html


A filtr z linku powinien Ci się podobać:
"Główne właściwości promieni FIR:
aktywacja cząsteczek wody znajdujących się w organizmie ludzkim
usuwanie tłuszczów, substancji chemicznych i toksyn z krwioobiegu
poprawa działania układu nerwowego
obniżanie kwasowości organizmu
podnoszenie poziomu tlenu
oczyszczanie organizmu"

Out-fucking-standing!

Ale gdzie te promienie FIR tam sa i o to jest ?

Bo w rehabilitacji stosuje sie IR, czasem laserowe ... i chyba jakos
podobnie pisza Smile

W rehabilitacji chodzi o miejscowe podgrzewanie, bo przecież
IR to ciepło... ale IR/FIR/LASER to takie bardziej naukowo brzmiące
i można od razu więcej skasować biedaka w potrzebie.

J.F.
Guest

Sat Sep 23, 2017 4:57 pm   



Dnia Sat, 23 Sep 2017 11:51:13 -0500, Pszemol napisał(a):
Quote:
"JaNus" <bez@adresu> wrote in message
Eee, nie! Woda po przegotowaniu traci rozpuszczone w niej gazy,

Traci je już w czasie gotowania dużo wcześniej...
Woda o 40C ma dużo mniej gazów niż woda o temperaturze 20C.

Nie wiem o co chodzi, ale intensywne szumienie w czajniku jest pod
koniec gotowania, wiec raczej 80-90 C.

J.

Paweł Pawłowicz
Guest

Sat Sep 23, 2017 4:58 pm   



W dniu 23.09.2017 o 18:43, Pszemol pisze:
[...]
Quote:
Twarda woda, czyli taka o wysokim pH, daje herbatę o ciemnym,
bardziej brązowym kolorze.
Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
kolorze.

pH i twardość to różne pojęcia.
Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych, ale nie
czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.

Quote:
i moze cukru.

Prawdziwy herbaciarz na tych, co słodzą cesarski napój - patrzy z
pogardą.

"Ale uchroń nas od pogardy
i od nienawiści, Panie"

P.P.

Paweł Pawłowicz
Guest

Sat Sep 23, 2017 5:05 pm   



W dniu 23.09.2017 o 18:46, Pszemol pisze:
Quote:
"Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote in message
news:59c68266$0$642$65785112@news.neostrada.pl...
Długotrwałe parzenie powoduje ekstrakcję garbników. Czy to jest
korzystne, czy nie? To zależy, w nadmiarze tak. Jak wszystko.

Lubię tą gorzkość i cierpkość garbników w mocnej herbacie Smile)

I masz do tego święte prawo :-)

Quote:
Przy długim parzeniu zachodzą reakcje kluczowe do rozwinięcia
"tureckiego" aromatu. Jeszcze raz zachęcam do spróbowania :-)

Co to za reakcje? Napiszesz więcej?

Hasło brzmi: reakcja Maillarda, generalnie jest to reakcja związków
aminowych, na przykład aminokwasów, z cukrami. Następująca w kolejnych
etapach degradacja produktów prowadzi do powstania związków zapachowych.
Ale o tym parę grubych książek jest...

P.P.

Paweł Pawłowicz
Guest

Sat Sep 23, 2017 5:06 pm   



W dniu 23.09.2017 o 18:55, Pszemol pisze:
{...]
Quote:
W rehabilitacji chodzi o miejscowe podgrzewanie, bo przecież
IR to ciepło... ale IR/FIR/LASER to takie bardziej naukowo brzmiące
i można od razu więcej skasować biedaka w potrzebie.

Proponuję dodatkowo użyć słowa "kwantowe" ;-)

P.P.

J.F.
Guest

Sat Sep 23, 2017 5:18 pm   



Dnia Sat, 23 Sep 2017 19:06:42 +0200, Paweł Pawłowicz napisał(a):
Quote:
W dniu 23.09.2017 o 18:55, Pszemol pisze:
{...]
W rehabilitacji chodzi o miejscowe podgrzewanie, bo przecież
IR to ciepło... ale IR/FIR/LASER to takie bardziej naukowo brzmiące
i można od razu więcej skasować biedaka w potrzebie.

Proponuję dodatkowo użyć słowa "kwantowe" Wink

Biorac pod uwage ze laser ... bardzo na miejscu :-)

Ale naprawde sie uzywa. Poobnie jak magnetyzerow (nie takich do wody)

J.

Pszemol
Guest

Sat Sep 23, 2017 5:32 pm   



"J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote in message
news:1r6iss6o03mji$.1hx63w4ff1msc$.dlg@40tude.net...
Quote:
Dnia Sat, 23 Sep 2017 19:06:42 +0200, Paweł Pawłowicz napisał(a):
W dniu 23.09.2017 o 18:55, Pszemol pisze:
{...]
W rehabilitacji chodzi o miejscowe podgrzewanie, bo przecież
IR to ciepło... ale IR/FIR/LASER to takie bardziej naukowo brzmiące
i można od razu więcej skasować biedaka w potrzebie.

Proponuję dodatkowo użyć słowa "kwantowe" ;-)

Biorac pod uwage ze laser ... bardzo na miejscu :-)

Ale naprawde sie uzywa.
Poobnie jak magnetyzerow (nie takich do wody)

My wierzymy że się używa. Przecież chiropraktor to oszołom.

Pszemol
Guest

Sat Sep 23, 2017 5:36 pm   



"Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote in message
news:59c6929d$0$645$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
W dniu 23.09.2017 o 18:43, Pszemol pisze:
[...]
Twarda woda, czyli taka o wysokim pH, daje herbatę o ciemnym,
bardziej brązowym kolorze.
Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
kolorze.

pH i twardość to różne pojęcia.
Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.

Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.
Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
wysokim poziomie 8 i więcej. Woda destylowana bez rozpuszczonego
CO2 będzie mieć pH 7 ale w praktyce, z dostępem do powietrza
i zawartego w powietrzu CO2 będzie mieć ph niższe, może 6,5, może 6.
Barwniki herbaty, tak jak papierek lakmusowy, reagują na pH:
w niskim pH będą jasno czerwone, w wysokim pH będą buro brązowe.
To samo barwniki czerwonej kapusty lub buraków. Reagują na pH.
Dlatego wkrapiasz do zmielonych buraczków trochę soku z cytryny
aby rozjaśnić je i zrobić bardziej czerwone.

Pszemol
Guest

Sat Sep 23, 2017 5:37 pm   



"Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote in message
news:59c6943c$0$15203$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
W dniu 23.09.2017 o 18:46, Pszemol pisze:
"Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote in message
news:59c68266$0$642$65785112@news.neostrada.pl...
Długotrwałe parzenie powoduje ekstrakcję garbników. Czy to jest
korzystne, czy nie? To zależy, w nadmiarze tak. Jak wszystko.

Lubię tą gorzkość i cierpkość garbników w mocnej herbacie Smile)

I masz do tego święte prawo Smile

Smile))

Quote:
Przy długim parzeniu zachodzą reakcje kluczowe do rozwinięcia
"tureckiego" aromatu. Jeszcze raz zachęcam do spróbowania :-)

Co to za reakcje? Napiszesz więcej?

Hasło brzmi: reakcja Maillarda, generalnie jest to reakcja związków
aminowych, na przykład aminokwasów, z cukrami. Następująca w kolejnych
etapach degradacja produktów prowadzi do powstania związków zapachowych.
Ale o tym parę grubych książek jest...

Przy parzeniu herbaty mamy to samo co przy pieczeniu chleba
i smażeniu naleśników??

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 16, 17, 18  Next

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - regulator temperatury wpada we frustrację :)

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map