Goto page Previous 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 16, 17, 18 Next
JaNus
Guest
Mon Sep 25, 2017 6:09 pm
JaNus
Guest
Mon Sep 25, 2017 6:19 pm
W dniu 2017-09-25 o 14:26, J.F. pisze:
Quote:
Użytkownik "Pszemol" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:oqas22$suf$2@dont-email.me... J.F.
jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Sa jeszcze wymieniacze jonowe, bodajze w kazdej zmywarce, nawet
w takiej za 800zl. Czy one nie produkuja slonej wody, to nie wiem
... bo regeneruje sie sola :-)
Z tego co ja używałem tych jonitów, to kationity regenerowało się kwasem
(niezbyt stężonym), zaś anionity - ługiem.
Quote:
Albo po prostu kupowac baniaczek destylowanej i mieszac z
kranowka.
Po co mieszać? A poza tym destylata silnie trąci kamieniem kotłowym, ma
taki jakby "przypalony" posmak, co ją do herbaty dyskwalifikuje. Jest w
niej też więcej krzemionki, niż w wodzie "zwykłej", bo krzemionka w
temp. wrzenia wody - jest już lotna.
Quote:
Tylko uwaga - ta "destylowana" tez juz czesto "dejonizowana" i
kto wie, czy sie do picia nadaje.
Dejonizację robi się najczęściej za pomocą filtrów z odwróconą osmozą,
do herbaty powinna się taka woda jak najbardziej nadawać, ale... Trzeba
pamiętać, że o jej taką "przydatność" producent zabiegać nie musi, jej
wskazywane zastosowanie nie jest spożywcze!
Quote:
Jak kupujesz w sklepie spożywczym to się nadaje.
Nie! Jak w spożywczym kupisz płyn do kąpieli, czy szampon, to znaczyć
ma, że możesz go wypić??
Quote:
Kupuje w spozywczym/ogolnym, ale ona jest "do żelazka" :-)
Otóż to.
Quote:
Jak na stacji benzynowej, do akumulatorow, juz mialbym
watpliwosci. Ale jak pisza ze destylowana to powinna byc
destylowana.
Coraz czesciej pisza "dejonizowana" albo "demineralizowana".
J.
No ale brak atestu spożywczego.
--
Nie interesujesz się polityką? To lekkomyślne chowanie głowy w piasek!
Wszak polityka interesuje się tobą i tak, a rządzący też się interesują,
głównie zawartością twojego portfela. Dlatego zachowaj czujność!
J.F.
Guest
Mon Sep 25, 2017 6:29 pm
Użytkownik "JaNus" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59c948ca$0$639$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 2017-09-25 o 14:26, J.F. pisze:
Quote:
Albo po prostu kupowac baniaczek destylowanej i mieszac z
kranowka.
Po co mieszać?
Zeby nie pic tej niezdrowej destylowanej ... zbyt czystej :-)
Quote:
A poza tym destylata silnie trąci kamieniem kotłowym, ma
taki jakby "przypalony" posmak, co ją do herbaty dyskwalifikuje. Jest
w
niej też więcej krzemionki, niż w wodzie "zwykłej", bo krzemionka w
temp. wrzenia wody - jest już lotna.
Eeee ... wiecej niz wodzie przed destylacja to jej przeciez nie
bedzie.
I cos nie bardzo wierze w te lotnosc krzemionki.
J.
Guest
Mon Sep 25, 2017 6:49 pm
badanie tzair: czujesz się wydymany przez grupę?
Guest
Mon Sep 25, 2017 6:50 pm
nie wiedzieć czemu jakoś nikt nie zauważył, że firmware zapewne było
wykreowane w jakimś generatorze java, a wiec nie obowiązują w nim jakieś
logiczne przesłanki!!!
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Mon Sep 25, 2017 6:51 pm
W dniu 25.09.2017 o 20:19, JaNus pisze:
[...]
Quote:
Po co mieszać? A poza tym destylata silnie trąci kamieniem kotłowym, ma
taki jakby "przypalony" posmak, co ją do herbaty dyskwalifikuje. Jest w
niej też więcej krzemionki, niż w wodzie "zwykłej", bo krzemionka w
temp. wrzenia wody - jest już lotna.
Jakieś źródło tej informacji?
:-)
P.P.
Pszemol
Guest
Mon Sep 25, 2017 7:31 pm
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
Quote:
W dniu 25.09.2017 o 17:44, Pszemol pisze:
[...]
Ja to rozumiem tak: destylacja jest jedną z kilku metod oczyszczania wody z
minerałów, a więc demineralizacji.
Innym jest odwrócona osmoza. Jeszcze innym, użycie granulowanych
wymieniaczy jonowych.
W efekcie masz wody pozbawione minerałów różniące się jakimiś drobnymi
szczegółami.
Pytanie brzmi: jakiego wymieniacza jonowego użyjesz?
W laboratoriach używa się wymieniaczy wymieniających kationy na H+ a
aniony na OH-, wymieniacze kuchenne wymieniają kationy na Na+ a aniony
na Cl-. Otrzymuje się w ten sposób wodę miękką, ale nie pozbawioną soli
mineralnych.
Nie znam kuchennych, ale zwykle mówi się na te kuchenne "zmiękczacze
wody"..
Rzeczywiście wymieniają jony odpowiedzialne za twardość wody na
jony NaCl.
W akwarystyce używamy takich jak w laboratoriach. Oczyszczają wodę bez
dodawania do niej soli.
JaNus
Guest
Mon Sep 25, 2017 9:14 pm
W dniu 2017-09-25 o 22:54, Pszemol pisze:
Quote:
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
W dniu 25.09.2017 o 20:19, JaNus pisze: [...]
Po co mieszać? A poza tym destylata silnie trąci kamieniem
kotłowym, ma taki jakby "przypalony" posmak, co ją do herbaty
dyskwalifikuje. Jest w niej też więcej krzemionki, niż w wodzie
"zwykłej", bo krzemionka w temp. wrzenia wody - jest już lotna.
Jakieś źródło tej informacji? :-)
Pewnie jakiś portal alternatywnej medycyny holistycznej, w krucjacie
przeciwko wodzie destylowanej...
Wypróbowane organoleptycznie, acz zastrzec muszę, iż dotyczyło
konkretnej destylarki. No cóż, może była uszkodzona...
W każdym bądź razie "wyrób" z niej zawierał też sporo krzemionki,
widocznej na chromatogramie (czyli nie tylko "w smaku"!)
--
Nie interesujesz się polityką? To lekkomyślne chowanie głowy w piasek!
Wszak polityka interesuje się tobą i tak, a rządzący też się interesują,
głównie zawartością twojego portfela. Dlatego zachowaj czujność!
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Mon Sep 25, 2017 9:26 pm
W dniu 25.09.2017 o 23:14, JaNus pisze:
Quote:
W dniu 2017-09-25 o 22:54, Pszemol pisze:
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
W dniu 25.09.2017 o 20:19, JaNus pisze: [...]
Po co mieszać? A poza tym destylata silnie trąci kamieniem kotłowym,
ma taki jakby "przypalony" posmak, co ją do herbaty dyskwalifikuje.
Jest w niej też więcej krzemionki, niż w wodzie "zwykłej", bo
krzemionka w temp. wrzenia wody - jest już lotna.
Jakieś źródło tej informacji? :-)
Pewnie jakiś portal alternatywnej medycyny holistycznej, w krucjacie
przeciwko wodzie destylowanej...
Wypróbowane organoleptycznie, acz zastrzec muszę, iż dotyczyło
konkretnej destylarki. No cóż, może była uszkodzona...
W każdym bądź razie "wyrób" z niej zawierał też sporo krzemionki,
widocznej na chromatogramie (czyli nie tylko "w smaku"!)
Coś o tej chromatografii którą oznacza się krzemionkę?
P.P.
Pszemol
Guest
Mon Sep 25, 2017 10:54 pm
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Quote:
Użytkownik "JaNus" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59c948ca$0$639$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 2017-09-25 o 14:26, J.F. pisze:
Albo po prostu kupowac baniaczek destylowanej i mieszac z
kranowka.
Po co mieszać?
Zeby nie pic tej niezdrowej destylowanej ... zbyt czystej
Wez Ty prosze nie powielał tych chorych mitów bo nie każdy wie że
żartujesz.
Quote:
A poza tym destylata silnie trąci kamieniem kotłowym, ma
taki jakby "przypalony" posmak, co ją do herbaty dyskwalifikuje.
Nie wiem gdzie tą wodę kupiłeś, ale obawiam się że piszesz z wyobraźni :-)
Quote:
Jest
w
niej też więcej krzemionki, niż w wodzie "zwykłej", bo krzemionka w
temp. wrzenia wody - jest już lotna.
Eeee ... wiecej niz wodzie przed destylacja to jej przeciez nie
bedzie.
I cos nie bardzo wierze w te lotnosc krzemionki.
Też mi to brzmi jak fantazja.
Pszemol
Guest
Mon Sep 25, 2017 10:54 pm
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
Quote:
W dniu 25.09.2017 o 20:19, JaNus pisze:
[...]
Po co mieszać? A poza tym destylata silnie trąci kamieniem kotłowym, ma
taki jakby "przypalony" posmak, co ją do herbaty dyskwalifikuje. Jest w
niej też więcej krzemionki, niż w wodzie "zwykłej", bo krzemionka w
temp. wrzenia wody - jest już lotna.
Jakieś źródło tej informacji?
Pewnie jakiś portal alternatywnej medycyny holistycznej, w krucjacie
przeciwko wodzie destylowanej...
Mario
Guest
Tue Sep 26, 2017 12:39 am
Pszemol
Guest
Tue Sep 26, 2017 1:09 am
JaNus <bez@adresu> wrote:
Quote:
W dniu 2017-09-25 o 22:54, Pszemol pisze:
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
W dniu 25.09.2017 o 20:19, JaNus pisze: [...]
Po co mieszać? A poza tym destylata silnie trąci kamieniem
kotłowym, ma taki jakby "przypalony" posmak, co ją do herbaty
dyskwalifikuje. Jest w niej też więcej krzemionki, niż w wodzie
"zwykłej", bo krzemionka w temp. wrzenia wody - jest już lotna.
Jakieś źródło tej informacji? :-)
Pewnie jakiś portal alternatywnej medycyny holistycznej, w krucjacie
przeciwko wodzie destylowanej...
Wypróbowane organoleptycznie, acz zastrzec muszę, iż dotyczyło
konkretnej destylarki. No cóż, może była uszkodzona...
W każdym bądź razie "wyrób" z niej zawierał też sporo krzemionki,
widocznej na chromatogramie (czyli nie tylko "w smaku"!)
Dobre

))
A "sporo" to znaczy ile tak z grubsza?
Bo jak 12-megaphmową wodę nalejesz do szklanego naczynia to oczywiście
jakieś ppm czy dwa krzemionki ze szkła do wody "wycieknie".
Na szczęście nasze organizmy nie są aż tak wybredne jak laboratoria...
robot
Guest
Tue Sep 26, 2017 7:43 am
W dniu 2017-09-25 o 14:50, Paweł Pawłowicz pisze:
Quote:
W dniu 25.09.2017 o 09:13, robot pisze:
[...]
A nie da się jakoś taniej tej wody zmiekczyć?
Po prostu przegotować. Albo metodą wapienno-sodową, robi się tak w przemyśle, jest taniej, ale w domu kłopotliwe.
Pierwsza metoda zdaje się być zoptymalizowana w kwestii kosztów i stopnia zaawansowania technologicznego.
Teraz mogę przystąpić do eksperymentów.
HF5BS
Guest
Tue Sep 26, 2017 7:49 am
Użytkownik "Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc [kropka] pl> napisał w
wiadomości news:59c8cde8$0$5152$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
W dniu 2017-09-24 o 22:28, HF5BS pisze:
[...]
I przy okazji: jeśli chcesz zmniejszyć goryczkę kawy bez dodawania
cukru, to dodaj szczyptę octanu sodu.
Ale to chemia, ocet z sodą oczyszczoną, choć to piją niektórzy na zgagę,
czy co, próbowałem, średnio smakuje, ale nieco orzeźwia.
Nie chodzi o kwas i sodę, ani o żadne bąbelki, to zupełnie inna bajka.
Chodzi o bardzo niewielką ilość jonów sodowych które maskują goryczkę
kawy. W czasie komunizmu, kiedy dostępna była tylko podła kawa, desperaci
sypali szczyptę soli.
Aha, rozumiem... trochę trudno wyobrazić mi sobie skalę tego, proporcje...
ale rozumiem, jak mnie najdzie, to może poczytam?
Quote:
A co do "chemii": z całym szacunkiem, Ty też jesteś chemią.
A to spoko, to ja wiem, nie policzę tylko, ile tu tablicy Mendelejewa jest.
--
Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów,
w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości
i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią.
(C) Zygmunt Freud.
Goto page Previous 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 16, 17, 18 Next