Goto page Previous 1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 16, 17, 18 Next
Pszemol
Guest
Mon Sep 25, 2017 2:16 pm
JaNus <bez@adresu> wrote:
Quote:
W dniu 2017-09-25 o 09:13, robot pisze:
W dniu 2017-09-23 o 16:54, JaNus pisze:
W dniu 2017-09-23 o 09:42, J.F. pisze:
wode mam jaką mam.
Możesz sobie sprawić (za jakieś kilka tysiaczków) filtr z
"odwróconą osmozą", który daje wodę zmiękczoną.
A nie da się jakoś taniej tej wody zmiekczyć?
Cenę filtra "z odwróconą osmozą" pamiętam z czasów dość dawnych, *może*
już znacznie potaniały, kto wie, poszperaj! Ale w opisach, na jakie się
natknąłem, jest tyle wciskania kitu, że firmie, co tak mydli oczy - nie
zaufałbym za grosz!
A co do "mydlenia", to twardość wody oznacza się przez jej
miareczkowanie specjalnym roztworem mydła...
Pisalismy o tych filtrach tu w tym watku.
Okolo 300 zl za komplet.
Pszemol
Guest
Mon Sep 25, 2017 2:16 pm
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Quote:
Użytkownik "JaNus" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59c8d293$0$15192$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 2017-09-25 o 09:13, robot pisze:
wode mam jaką mam.
Możesz sobie sprawić (za jakieś kilka tysiaczków) filtr z
"odwróconą osmozą", który daje wodę zmiękczoną.
A nie da się jakoś taniej tej wody zmiekczyć?
Cenę filtra "z odwróconą osmozą" pamiętam z czasów dość dawnych,
*może*
już znacznie potaniały, kto wie, poszperaj! Ale w opisach, na jakie
się
natknąłem, jest tyle wciskania kitu, że firmie, co tak mydli oczy -
nie
zaufałbym za grosz!
Sa jeszcze wymieniacze jonowe, bodajze w kazdej zmywarce, nawet w
takiej za 800zl.
Czy one nie produkuja slonej wody, to nie wiem ... bo regeneruje sie
sola :-)
Albo po prostu kupowac baniaczek destylowanej i mieszac z kranowka.
Tylko uwaga - ta "destylowana" tez juz czesto "dejonizowana" i kto
wie, czy sie do picia nadaje.
Jak kupujesz w sklepie spożywczym to się nadaje.
Jak na stacji benzynowej, do akumulatorow, juz mialbym watpliwosci.
Ale jak pisza ze destylowana to powinna byc destylowana.
Pszemol
Guest
Mon Sep 25, 2017 2:19 pm
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Quote:
Użytkownik "Pszemol" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:oq9u4r$2om$1@dont-email.me...
"J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote in message
Wysokie pH wymaga "mocnych kationow" i "slabych anionow", lub w
ogole
zasadowych skladnikow.
Twardosc wymaga Ca++ i Mg++.
Ze składu wody twardej wynika jej pH.
Ale masz na mysli Ca++ i Mg++ czy takze aniony ?
Czy jakis "typowy sklad twardej wody" ?
Mam na myśli kationy i aniony tworzące typowy skład twardej wody
stającej się buforem zapobiegającym obniżaniu się jej względnie
wysokiego pH pod wpływem rozpuszczania się CO2 z powietrza.
skoro mowimy o twardej, to kationy mamy ustalone,
ale aniony ... chyba nie.
Typowo bedzie duzo weglanowych, ale czy mozemy uogolniac na wszystkie
twarde wody ?
Weglanowe, siarczanowe - nieważne w omawianym przypadku.
Quote:
Ty pisales o rozpuszczaniu czy buforowaniu.
Rozpuszcznie CO obniza pH.
No właśnie nie zawsze obniża...
IMO obniza, tylko czasem bardzo nieznacznie, bo faktycznie sklad
moze
byc buforowy.
Czyli nie zawsze obniża

Bo właśnie właściwości buforujące
polegają z definicji na przeciwdziałaniu zmiany pH...
znikome obnizenie to ciagle obnizenie :-)
Dzielisz włos na czworo...
Twarda woda, żeby nie wiem ile stała otwarta, z dostępem do CO2,
będzie mieć pH zabarwiające herbatę na brązowo...
Woda destylowana, wystarczy że otworzysz butelkę, a CO2 się
w niej rozpuści i będzie zabarwiać herbatę na jasno czerwono.
Wsypie do tej destylowanej troche NaOH, postawie otwarta butelke -
nadal bedzie zasadowe, a pH spadlo mocno, bo je CO2 obnizylo
Jak do destylowanej wrzucisz odrobinke NaOH to pH wyświruje bardzo wysoko,
w okolice 11, o możesz wtedy CO2 dmuchac do takiej wody ile tylko chcesz,
ale pH 6 nie uzyskasz nigdy.
Quote:
Jako akwarysta morski powiem Ci, że zawartość Na Cl w praktyce
nic nie zmienia ani jeśli chodzi o pH ani jeśli chodzi o jego
buforowanie...
Istotne są te jony które przypadkiem odpowiadają za twardość.
Znow chyba za duzy skrot myslowy.
Jak juz sobie mieszasz skladniki aby wytworzyc poządaną wode, to pH
mozesz podniesc dodajac NaOH, KOH, Na2CO3 - za zasadowe pH
odpowiadaja jony OH-, ewentualnie slabe aniony.
Nie trzeba podnosić pH dodatkiem zasad, ługów.
Obojętne sole wapnia i magnezu podbijają pH powyżej 8.
Idealne pH wody morskiej to jakieś 8.3 :-)
I to jest wlasnie kwestia skrotow myslowych - Ty, nie bez racji,
uwazasz, ze w slonej wodzie zrobionej z twardej kranowki za odczyn
odpowiadaja jony "twardosciowe", ja sie zgodzic nie moge, ze tylko one
maja wplyw na pH, bo cala inna masa jonow ma wplyw na pH.
Ale ja sie nie ograniczam do solenia "typowej kranówy" na "morska
wode"
Przywołujesz sztuczne przypadki, gdy ktos wrzuca NaOH do rozmowy o wodzie z
kranu. Nie wiem po co to robisz.
Quote:
No i duzo mydla i chloru, bo gdzie te scieki splywaja
Rozkłada się po drodze, zanim do morza dopłynie.
Ta "reszta tluszczowa" jest przerobiona, ale na co ma sie
rozlozyc Na+
czy Cl-
Na nic - takie dodatki w niczym nie przeszkadzają oceanowi...
Oceanowi w niczym, skoro jest ich w nim pelno.
Ale jesli po drodze jest czerpnia wody do picia, to potem plyna w
kranie. A poniewaz pochodza z rożnych zrodel, to ilosci wcale nie
musza byc rowne - i pH moga zmienic.
Bardziej bym się przejmował zawartością estrogenów w wodzie
pitnej wysikanych przez kobiety łykające pigułki antykoncepcyjne :-)
Cos to pewnie rozklada po drodze.
A mnie chodzi o to, ze sklad "typowej kranowy" juz sie zmienia :-)
http://www.mpwik.wroc.pl/uslugi/uslugi-laboratoryjne/parametry-wody/
siarczany, chlorki ... a o weglanach wprost nie pisza.
Ale skad im sie wzielo 266mg CaCO3 skoro podaja 85mg wapnia ?
Oprocz atomu wapnia masz jeszcze wegiel i trzy tleny...
Quote:
Chyba, ze to jakas "twardosc przeliczeniowa", 85mg wapnia, 13mg Mg ...
i z tego cos wyliczaja ?
Chlorkow i siarczanow duzo, to ciekaw jestem jak to z "buforowaniem
pH".
No jest tak jak to opisalem.
Quote:
Rob herbate z destylowanej

Albo zaloz sobie do kuchni filtr RO.
Pszemol
Guest
Mon Sep 25, 2017 2:19 pm
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc [kropka] pl> wrote:
Quote:
W dniu 2017-09-24 o 22:28, HF5BS pisze:
[...]
I przy okazji: jeśli chcesz zmniejszyć goryczkę kawy bez dodawania
cukru, to dodaj szczyptę octanu sodu.
Ale to chemia, ocet z sodą oczyszczoną, choć to piją niektórzy na zgagę,
czy co, próbowałem, średnio smakuje, ale nieco orzeźwia.
Nie chodzi o kwas i sodę, ani o żadne bąbelki, to zupełnie inna bajka.
Chodzi o bardzo niewielką ilość jonów sodowych które maskują goryczkę
kawy. W czasie komunizmu, kiedy dostępna była tylko podła kawa,
desperaci sypali szczyptę soli.
A co do "chemii": z całym szacunkiem, Ty też jesteś chemią.
Woda czysta, destylowana nawet, to też chemia.
J.F.
Guest
Mon Sep 25, 2017 2:29 pm
Użytkownik "Pszemol" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:oqat6q$5s5$1@dont-email.me...
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Quote:
Albo po prostu kupowac baniaczek destylowanej i mieszac z
kranowka.
Tylko uwaga - ta "destylowana" tez juz czesto "dejonizowana" i
kto
wie, czy sie do picia nadaje.
Jak kupujesz w sklepie spożywczym to się nadaje.
Kupuje w spozywczym/ogolnym, ale ona jest "do żelazka" :-)
Jesli na półce z proszkami do pranie to moze do żelazka.
Ale jest półka z woda do picia.
Na polce z wodami do picia na pewno nie ma zadnej destylowanej, sa
natomiast "mineralne" :-)
Natomiast na innej polce jest ta w/w, i chyba nawet na etykiecie
sugeruja, ze dobrze wlac do zelazka
I chyba do nawilzacza powietrza dobrze.
Quote:
Jak na stacji benzynowej, do akumulatorow, juz mialbym
watpliwosci.
Ale jak pisza ze destylowana to powinna byc destylowana.
Coraz czesciej pisza "dejonizowana" albo "demineralizowana".
Nie spotkałem się.
http://www.listonic.com/pl/gazetki/carrefour/106981-woda_demineralizowana
https://www.ecarrefour.pl/motoryzacja/elektryka/akumulator/akcesorium-polaris-woda-demineralizowana-5-l
http://www.akwawit.com.pl/pl/woda_demineralizowana_1l.html
http://czystawoda.slask.pl/
http://wodadest.pl/cennik/
I zeby temat byl Ci bliski
http://www.akwarium.net.pl/forum/woda/woda-destylowana-a-demineralizowana/
J.
J.F.
Guest
Mon Sep 25, 2017 2:30 pm
Użytkownik "Dariusz Dorochowicz" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59c8f6dd$0$5141$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 2017-09-25 o 13:59, J.F. pisze:
Quote:
A oni maja dla herbaty wode okropna
http://www.mpwik.wroc.pl/uslugi/uslugi-laboratoryjne/parametry-wody/
... a nie potrafie sie dopatrzec czemu :-)
Okropnosc polega na tym, ze w filizance osiada duza ilosc brazowego
osadu na sciankach, wrecz widac taka błonkę na powierzchni herbaty
..
Ja już w paru miejscach poeksperymentowałem. Dodanie po zaparzeniu
odrobiny zimnej wody mineralnej powoduje że tego osadu jest mniej,
albo
i wcale. Nie żeby tak całkiem od razu, ale jak za późno dolejesz to
jednak się toto paskudztwo pojawi, chociaż i tak łatwiej się to potem
z
kubka czyści.
Z ciekawosci przetestuje, ale na moj gust, to ta blonka sie tam szybko
pojawia.
J.
Pszemol
Guest
Mon Sep 25, 2017 2:35 pm
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Quote:
Użytkownik "Pszemol" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:oqas22$suf$2@dont-email.me...
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Sa jeszcze wymieniacze jonowe, bodajze w kazdej zmywarce, nawet w
takiej za 800zl.
Czy one nie produkuja slonej wody, to nie wiem ... bo regeneruje
sie
sola :-)
Albo po prostu kupowac baniaczek destylowanej i mieszac z kranowka.
Tylko uwaga - ta "destylowana" tez juz czesto "dejonizowana" i kto
wie, czy sie do picia nadaje.
Jak kupujesz w sklepie spożywczym to się nadaje.
Kupuje w spozywczym/ogolnym, ale ona jest "do żelazka"
Jesli na półce z proszkami do pranie to moze do żelazka. Ale jest półka z
woda do picia.
Quote:
Jak na stacji benzynowej, do akumulatorow, juz mialbym watpliwosci.
Ale jak pisza ze destylowana to powinna byc destylowana.
Coraz czesciej pisza "dejonizowana" albo "demineralizowana".
Nie spotkałem się.
Pszemol
Guest
Mon Sep 25, 2017 2:36 pm
Dariusz Dorochowicz <dadoro@_wp_._com_> wrote:
Quote:
W dniu 2017-09-25 o 13:59, J.F. pisze:
A oni maja dla herbaty wode okropna
http://www.mpwik.wroc.pl/uslugi/uslugi-laboratoryjne/parametry-wody/
... a nie potrafie sie dopatrzec czemu :-)
Okropnosc polega na tym, ze w filizance osiada duza ilosc brazowego
osadu na sciankach, wrecz widac taka błonkę na powierzchni herbaty ..
Ja już w paru miejscach poeksperymentowałem. Dodanie po zaparzeniu
odrobiny zimnej wody mineralnej powoduje że tego osadu jest mniej, albo
i wcale. Nie żeby tak całkiem od razu, ale jak za późno dolejesz to
jednak się toto paskudztwo pojawi, chociaż i tak łatwiej się to potem z
kubka czyści.
Jeszcze pozostaje kwestia smaku - nie każdemu odpowiada.
Już lepiej wycisnąć do tej herbaty cytrynę

PaweĹ PawĹowicz
Guest
Mon Sep 25, 2017 2:40 pm
W dniu 25.09.2017 o 16:11, J.F. pisze:
Quote:
Użytkownik "Paweł Pawłowicz" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59c8ffef$0$15201$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 25.09.2017 o 15:00, Paweł Pawłowicz pisze:
W dniu 25.09.2017 o 14:19, Pszemol pisze:
Ale skad im sie wzielo 266mg CaCO3 skoro podaja 85mg wapnia ?
Oprocz atomu wapnia masz jeszcze wegiel i trzy tleny...
Chyba, ze to jakas "twardosc przeliczeniowa", 85mg wapnia, 13mg Mg ...
i z tego cos wyliczaja ?
Nie tyle wyliczają, ile oznaczają miareczkując wersenianem wobec
czerni eriochromowej T. W konsekwencji oznaczają do kupy wapń z
magnezem, niejako samo się to "przelicza".
Policzyłem: 85mg wapnia i 13mg magnezu daje w tym przypadku 267mg
CaCO3. Podejrzanie dobrze się zgadza ;-)
I pewnie tak powstalo.
Kiedy patrzyłeś na te oznaczenia, było tam coś o metodyce? Pewnie
oznaczyli metale jakimś ICP a resztę policzyli.
Quote:
Ok, tego sie trzymajmy ... to teraz policzmy ile tam jest jonow
chlorkowych, siarczanowych a ile weglowych,
... co bedzie, jak zaczniemy dodawac to takiej wody CO2 - aby na pewno
bedzie buforowala pH ?
Było coś o oceanach... tam woda jest w kontakcie z węglanowymi skałami
osadowymi. Rozpuszczanie CO2 obniża pH i powoduje rozpuszczanie skał.
Vice versa, podwyższenie pH powoduje wytrącanie węglanów wapnia i
magnezu, w takim układzie jony wapnia i magnezu stabilizują pH. W próbce
wody "w szkle" wytrącanie też zachodzi, widać to na przykład w przypadku
twardej wody po dodaniu buforu amonowego przy oznaczaniu twardości
wersenianem. Ale oczywiście nie ma skał osadowych, więc w drugą stronę
to nie działa. Wówczas głównym czynnikiem buforującym są jony węglanowe
i wodorowęglanowe wraz z rozpuszczonym dwutlenkiem węgla.
P.P.
J.F.
Guest
Mon Sep 25, 2017 3:22 pm
Użytkownik "Paweł Pawłowicz" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59c91558$0$5164$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 25.09.2017 o 16:11, J.F. pisze:
Quote:
Użytkownik "Paweł Pawłowicz" napisał w wiadomości grup
Policzyłem: 85mg wapnia i 13mg magnezu daje w tym przypadku 267mg
CaCO3. Podejrzanie dobrze się zgadza ;-)
I pewnie tak powstalo.
Kiedy patrzyłeś na te oznaczenia, było tam coś o metodyce? Pewnie
oznaczyli metale jakimś ICP a resztę policzyli.
Nie zwrocilem uwagi, ale masz racje - za dobrze pasuje :-)
Quote:
Ok, tego sie trzymajmy ... to teraz policzmy ile tam jest jonow
chlorkowych, siarczanowych a ile weglowych,
... co bedzie, jak zaczniemy dodawac to takiej wody CO2 - aby na
pewno bedzie buforowala pH ?
Było coś o oceanach... tam woda jest w kontakcie z węglanowymi
skałami osadowymi. Rozpuszczanie CO2 obniża pH i powoduje
rozpuszczanie skał.
Nie, my o szklance herbaty.
Buforuje pH uklad np "slaby anion" weglowy, ale siarczanowe czy
chlorkowe nie sa slabe.
J.
Pszemol
Guest
Mon Sep 25, 2017 3:30 pm
Paweł Pawłowicz <paw-p@wnoz.up.wroc.pl.> wrote:
Quote:
W dniu 25.09.2017 o 15:00, Paweł Pawłowicz pisze:
W dniu 25.09.2017 o 14:19, Pszemol pisze:
[...]
skoro mowimy o twardej, to kationy mamy ustalone,
ale aniony ... chyba nie.
Typowo bedzie duzo weglanowych, ale czy mozemy uogolniac na wszystkie
twarde wody ?
Weglanowe, siarczanowe - nieważne w omawianym przypadku.
Ważne! Jony węglanowe i wodorowęglanowe są bardzo istotne dla ustalenia
pH wody.
[...]
Ale skad im sie wzielo 266mg CaCO3 skoro podaja 85mg wapnia ?
Oprocz atomu wapnia masz jeszcze wegiel i trzy tleny...
Chyba, ze to jakas "twardosc przeliczeniowa", 85mg wapnia, 13mg Mg ...
i z tego cos wyliczaja ?
Nie tyle wyliczają, ile oznaczają miareczkując wersenianem wobec czerni
eriochromowej T. W konsekwencji oznaczają do kupy wapń z magnezem,
niejako samo się to "przelicza".
P.P.
Policzyłem: 85mg wapnia i 13mg magnezu daje w tym przypadku 267mg CaCO3.
Podejrzanie dobrze się zgadza ;-)
Zmierzyli tylko dwie wartości, resztę wywnioskowali (czyli obliczyli z
pomiarów).
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Mon Sep 25, 2017 4:51 pm
W dniu 25.09.2017 o 17:44, Pszemol pisze:
[...]
Quote:
Ja to rozumiem tak: destylacja jest jedną z kilku metod oczyszczania wody z
minerałów, a więc demineralizacji.
Innym jest odwrócona osmoza. Jeszcze innym, użycie granulowanych
wymieniaczy jonowych.
W efekcie masz wody pozbawione minerałów różniące się jakimiś drobnymi
szczegółami.
Pytanie brzmi: jakiego wymieniacza jonowego użyjesz?
W laboratoriach używa się wymieniaczy wymieniających kationy na H+ a
aniony na OH-, wymieniacze kuchenne wymieniają kationy na Na+ a aniony
na Cl-. Otrzymuje się w ten sposób wodę miękką, ale nie pozbawioną soli
mineralnych.
P.P.
J.F.
Guest
Mon Sep 25, 2017 5:07 pm
Użytkownik "Paweł Pawłowicz" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59c93412$0$15191$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 25.09.2017 o 17:44, Pszemol pisze:
[...]
Quote:
Ja to rozumiem tak: destylacja jest jedną z kilku metod
oczyszczania wody z
minerałów, a więc demineralizacji.
Innym jest odwrócona osmoza. Jeszcze innym, użycie granulowanych
wymieniaczy jonowych.
W efekcie masz wody pozbawione minerałów różniące się jakimiś
drobnymi
szczegółami.
Pytanie brzmi: jakiego wymieniacza jonowego użyjesz?
W laboratoriach używa się wymieniaczy wymieniających kationy na H+ a
aniony na OH-, wymieniacze kuchenne wymieniają kationy na Na+ a
aniony na Cl-. Otrzymuje się w ten sposób wodę miękką, ale nie
pozbawioną soli mineralnych.
Gorzej ze chyba słoną wode, co herbacie nie służy.
Ale przy ilosci powiedzmy 500mg/l (bo twarda) ... odczuwalny ten słony
smak ?
J.
Dariusz Dorochowicz
Guest
Mon Sep 25, 2017 5:30 pm
W dniu 2017-09-25 o 16:30, J.F. pisze:
Quote:
Użytkownik "Dariusz Dorochowicz" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59c8f6dd$0$5141$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 2017-09-25 o 13:59, J.F. pisze:
A oni maja dla herbaty wode okropna
http://www.mpwik.wroc.pl/uslugi/uslugi-laboratoryjne/parametry-wody/
... a nie potrafie sie dopatrzec czemu :-)
Okropnosc polega na tym, ze w filizance osiada duza ilosc brazowego
osadu na sciankach, wrecz widac taka błonkę na powierzchni herbaty ..
Ja już w paru miejscach poeksperymentowałem. Dodanie po zaparzeniu
odrobiny zimnej wody mineralnej powoduje że tego osadu jest mniej, albo
i wcale. Nie żeby tak całkiem od razu, ale jak za późno dolejesz to
jednak się toto paskudztwo pojawi, chociaż i tak łatwiej się to potem z
kubka czyści.
Z ciekawosci przetestuje, ale na moj gust, to ta blonka sie tam szybko
pojawia.
I koniecznie się podziel rezultatami
Ja we Wrocławiu dawno nie byłem (i nie wiem czy w ogóle będę), ale może
kiedyś się przyda :)
Pozdrawiam
DD
Pszemol
Guest
Mon Sep 25, 2017 5:44 pm
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Quote:
Użytkownik "Pszemol" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:oqat6q$5s5$1@dont-email.me...
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Albo po prostu kupowac baniaczek destylowanej i mieszac z
kranowka.
Tylko uwaga - ta "destylowana" tez juz czesto "dejonizowana" i
kto
wie, czy sie do picia nadaje.
Jak kupujesz w sklepie spożywczym to się nadaje.
Kupuje w spozywczym/ogolnym, ale ona jest "do żelazka" :-)
Jesli na półce z proszkami do pranie to moze do żelazka.
Ale jest półka z woda do picia.
Na polce z wodami do picia na pewno nie ma zadnej destylowanej, sa
natomiast "mineralne"
Sprawdz półkę z rzeczami dla noworodkow.
Quote:
Natomiast na innej polce jest ta w/w, i chyba nawet na etykiecie
sugeruja, ze dobrze wlac do zelazka
I chyba do nawilzacza powietrza dobrze.
Jedno drugiemu nie przeszkadza, to przecież czysta woda.
Quote:
Nie mam jak kliknąć na te linki teraz bo nie mam czasu...
Ja to rozumiem tak: destylacja jest jedną z kilku metod oczyszczania wody z
minerałów, a więc demineralizacji.
Innym jest odwrócona osmoza. Jeszcze innym, użycie granulowanych
wymieniaczy jonowych.
W efekcie masz wody pozbawione minerałów różniące się jakimiś drobnymi
szczegółami.
Destylowana woda ma zalety takie, że przeważnie wychodzi z destylarki
sterylna, bo została poddana obróbce termicznej, co może mieć dla odbiorcy
końcowego duże znaczenie.
Dla akwarysty ani herbaciarza-amatora nie ma to jednak znaczenia.
Goto page Previous 1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 16, 17, 18 Next