RTV forum PL | NewsGroups PL

regulator temperatury wpada we frustrację :)

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - regulator temperatury wpada we frustrację :)

Goto page Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 16, 17, 18  Next

Paweł Pawłowicz
Guest

Mon Sep 25, 2017 9:35 am   



W dniu 2017-09-24 o 22:28, HF5BS pisze:
[...]
Quote:
I przy okazji: jeśli chcesz zmniejszyć goryczkę kawy bez dodawania
cukru, to dodaj szczyptę octanu sodu.

Ale to chemia, ocet z sodą oczyszczoną, choć to piją niektórzy na zgagę,
czy co, próbowałem, średnio smakuje, ale nieco orzeźwia.

Nie chodzi o kwas i sodę, ani o żadne bąbelki, to zupełnie inna bajka.
Chodzi o bardzo niewielką ilość jonów sodowych które maskują goryczkę
kawy. W czasie komunizmu, kiedy dostępna była tylko podła kawa,
desperaci sypali szczyptę soli.
A co do "chemii": z całym szacunkiem, Ty też jesteś chemią.

P.P.

JaNus
Guest

Mon Sep 25, 2017 9:42 am   





JaNus
Guest

Mon Sep 25, 2017 9:55 am   



W dniu 2017-09-25 o 09:13, robot pisze:
Quote:
W dniu 2017-09-23 o 16:54, JaNus pisze:
W dniu 2017-09-23 o 09:42, J.F. pisze:
wode mam jaką mam.

Możesz sobie sprawić (za jakieś kilka tysiaczków) filtr z
"odwróconą osmozą", który daje wodę zmiękczoną.

A nie da się jakoś taniej tej wody zmiekczyć?

Cenę filtra "z odwróconą osmozą" pamiętam z czasów dość dawnych, *może*

już znacznie potaniały, kto wie, poszperaj! Ale w opisach, na jakie się
natknąłem, jest tyle wciskania kitu, że firmie, co tak mydli oczy - nie
zaufałbym za grosz!
A co do "mydlenia", to twardość wody oznacza się przez jej
miareczkowanie specjalnym roztworem mydła...

--
Nie interesujesz się polityką? To lekkomyślne chowanie głowy w piasek!
Wszak polityka interesuje się tobą i tak, a rządzący też się interesują,
głównie zawartością twojego portfela. Dlatego zachowaj czujność!

Jarosław Sokołowski
Guest

Mon Sep 25, 2017 10:38 am   



HF5BS pisze:

Quote:
Bywa, że akurat komuś pod chałupą, wtedy nieszczęśnik leci wraz z łóżkiem
kilkanaście metrów w dół (o takim przypadku przeczytałem niedawno w
prasie).

Kilka tego w telewizorni już pokazywali. W sztucznej wersji przy powodzi w
rejonie (w .pl też bywało), że woda podmywa (bo to nie ulica ma się
podmywać) ulicę od spodu i zaparkowane auta zostają ładnie (albo brzydko,
jeśli z błotem, to przeważnie) umyte w utworzonym dole. Najgorsze, zże mocno
niedelikatnie i jeśli skończy się na zalaniu i zadrapaniach karoserii, to
wystarczy umyć, wysuszyć, niektóre mechanizmy rozebrać i usunąć wodę, po
wysuszeniu złożyć do kupy i pomalować, gdy potrzeba, auto jeździ... to taki
pechowiec-posiadacz, ma wyjątkowe szczęście.

Powódź nie jest nienaturalnym zjawiskiem. Ale wodociągi już są całkiem
sztuczne, a też przy pęknięciu potrafią zrobić spore podmycia. Spotkałem
sie z czymś takim oko w oko. Na środku wjazdu w uliczkę, którą często
jeździłem, pojawiło się dziursko srogie, ze trzy metry głębokie, rozmiaru
samochodu. W Warszawie, na Gocławiu.

--
Jarek

J.F.
Guest

Mon Sep 25, 2017 11:30 am   



Użytkownik "JaNus" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59c8d293$0$15192$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 2017-09-25 o 09:13, robot pisze:
Quote:
wode mam jaką mam.
Możesz sobie sprawić (za jakieś kilka tysiaczków) filtr z
"odwróconą osmozą", który daje wodę zmiękczoną.

A nie da się jakoś taniej tej wody zmiekczyć?

Cenę filtra "z odwróconą osmozą" pamiętam z czasów dość dawnych,
*może*
już znacznie potaniały, kto wie, poszperaj! Ale w opisach, na jakie
się
natknąłem, jest tyle wciskania kitu, że firmie, co tak mydli oczy -
nie
zaufałbym za grosz!

Sa jeszcze wymieniacze jonowe, bodajze w kazdej zmywarce, nawet w
takiej za 800zl.

Czy one nie produkuja slonej wody, to nie wiem ... bo regeneruje sie
sola :-)

Albo po prostu kupowac baniaczek destylowanej i mieszac z kranowka.

Tylko uwaga - ta "destylowana" tez juz czesto "dejonizowana" i kto
wie, czy sie do picia nadaje.

J.

Mario
Guest

Mon Sep 25, 2017 11:52 am   





J.F.
Guest

Mon Sep 25, 2017 11:59 am   



Użytkownik "Pszemol" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:oq9u4r$2om$1@dont-email.me...
"J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote in message
Quote:
Wysokie pH wymaga "mocnych kationow" i "slabych anionow", lub w
ogole
zasadowych skladnikow.
Twardosc wymaga Ca++ i Mg++.

Ze składu wody twardej wynika jej pH.

Ale masz na mysli Ca++ i Mg++ czy takze aniony ?
Czy jakis "typowy sklad twardej wody" ?

Mam na myśli kationy i aniony tworzące typowy skład twardej wody
stającej się buforem zapobiegającym obniżaniu się jej względnie
wysokiego pH pod wpływem rozpuszczania się CO2 z powietrza.

skoro mowimy o twardej, to kationy mamy ustalone,
ale aniony ... chyba nie.
Typowo bedzie duzo weglanowych, ale czy mozemy uogolniac na wszystkie
twarde wody ?

Quote:
Ty pisales o rozpuszczaniu czy buforowaniu.
Rozpuszcznie CO obniza pH.

No właśnie nie zawsze obniża...

IMO obniza, tylko czasem bardzo nieznacznie, bo faktycznie sklad
moze
byc buforowy.

Czyli nie zawsze obniża Smile Bo właśnie właściwości buforujące
polegają z definicji na przeciwdziałaniu zmiany pH...

znikome obnizenie to ciagle obnizenie :-)

Dzielisz włos na czworo...
Twarda woda, żeby nie wiem ile stała otwarta, z dostępem do CO2,
będzie mieć pH zabarwiające herbatę na brązowo...
Woda destylowana, wystarczy że otworzysz butelkę, a CO2 się
w niej rozpuści i będzie zabarwiać herbatę na jasno czerwono.

Wsypie do tej destylowanej troche NaOH, postawie otwarta butelke -
nadal bedzie zasadowe, a pH spadlo mocno, bo je CO2 obnizylo :-)

Quote:
Jako akwarysta morski powiem Ci, że zawartość Na Cl w praktyce
nic nie zmienia ani jeśli chodzi o pH ani jeśli chodzi o jego
buforowanie...
Istotne są te jony które przypadkiem odpowiadają za twardość.

Znow chyba za duzy skrot myslowy.
Jak juz sobie mieszasz skladniki aby wytworzyc poządaną wode, to pH
mozesz podniesc dodajac NaOH, KOH, Na2CO3 - za zasadowe pH
odpowiadaja jony OH-, ewentualnie slabe aniony.

Nie trzeba podnosić pH dodatkiem zasad, ługów.
Obojętne sole wapnia i magnezu podbijają pH powyżej 8.
Idealne pH wody morskiej to jakieś 8.3 Smile

I to jest wlasnie kwestia skrotow myslowych - Ty, nie bez racji,
uwazasz, ze w slonej wodzie zrobionej z twardej kranowki za odczyn
odpowiadaja jony "twardosciowe", ja sie zgodzic nie moge, ze tylko one
maja wplyw na pH, bo cala inna masa jonow ma wplyw na pH.
Ale ja sie nie ograniczam do solenia "typowej kranówy" na "morska
wode" :-)

Quote:
No i duzo mydla i chloru, bo gdzie te scieki splywaja Smile
Rozkłada się po drodze, zanim do morza dopłynie.

Ta "reszta tluszczowa" jest przerobiona, ale na co ma sie
rozlozyc Na+
czy Cl-

Na nic - takie dodatki w niczym nie przeszkadzają oceanowi...

Oceanowi w niczym, skoro jest ich w nim pelno.
Ale jesli po drodze jest czerpnia wody do picia, to potem plyna w
kranie. A poniewaz pochodza z rożnych zrodel, to ilosci wcale nie
musza byc rowne - i pH moga zmienic.

Bardziej bym się przejmował zawartością estrogenów w wodzie
pitnej wysikanych przez kobiety łykające pigułki antykoncepcyjne Smile

Cos to pewnie rozklada po drodze.
A mnie chodzi o to, ze sklad "typowej kranowy" juz sie zmienia :-)

http://www.mpwik.wroc.pl/uslugi/uslugi-laboratoryjne/parametry-wody/

siarczany, chlorki ... a o weglanach wprost nie pisza.

Ale skad im sie wzielo 266mg CaCO3 skoro podaja 85mg wapnia ?

Chyba, ze to jakas "twardosc przeliczeniowa", 85mg wapnia, 13mg Mg ...
i z tego cos wyliczaja ?
Chlorkow i siarczanow duzo, to ciekaw jestem jak to z "buforowaniem
pH".

A oni maja dla herbaty wode okropna
http://www.mpwik.wroc.pl/uslugi/uslugi-laboratoryjne/parametry-wody/
.... a nie potrafie sie dopatrzec czemu :-)

Okropnosc polega na tym, ze w filizance osiada duza ilosc brazowego
osadu na sciankach, wrecz widac taka błonkę na powierzchni herbaty ..

J.







Quote:
Chyba ze masz na mysli inne buforowanie:
Przez buforowanie mam na myśli przeciwdziałanie próbom
obniżenia pH przez dodatek CO2. Chyba było to oczywiste
z omawianego kontekstu?

No nie, bo buforować można jeszcze CO2 - w sensie przechowywac.

Nie mówimy o komputerach ani buforowaniu w software.
Mówimy o buforowaniu w kontekście chemicznym - przeczytaj
co to jest roztwór buforowy a będziesz wiedział że nic nie
pomyliłem.

Zgadza sie, tylko nie wiedzialem czy w tym kontekscie pisales.

Dobre. Myślałeś że pisząc o pH i wodzie twardej mam na myśli
bufory transmisji szeregowej w komputerach? Jaja...

Pisales o zawartosci CO2, to myslalem tez o wplywie pH na
rozpuszczanie CO2.

Mówiliśmy raczej o wpływie pH na kolor i smak herbaty.

J.F.
Guest

Mon Sep 25, 2017 12:26 pm   



Użytkownik "Pszemol" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:oqas22$suf$2@dont-email.me...
J.F. <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote:
Quote:
Sa jeszcze wymieniacze jonowe, bodajze w kazdej zmywarce, nawet w
takiej za 800zl.
Czy one nie produkuja slonej wody, to nie wiem ... bo regeneruje
sie
sola :-)

Albo po prostu kupowac baniaczek destylowanej i mieszac z kranowka.

Tylko uwaga - ta "destylowana" tez juz czesto "dejonizowana" i kto
wie, czy sie do picia nadaje.

Jak kupujesz w sklepie spożywczym to się nadaje.

Kupuje w spozywczym/ogolnym, ale ona jest "do żelazka" :-)

Quote:
Jak na stacji benzynowej, do akumulatorow, juz mialbym watpliwosci.
Ale jak pisza ze destylowana to powinna byc destylowana.

Coraz czesciej pisza "dejonizowana" albo "demineralizowana".

J.

Dariusz Dorochowicz
Guest

Mon Sep 25, 2017 12:30 pm   



W dniu 2017-09-25 o 13:59, J.F. pisze:
Quote:
A oni maja dla herbaty wode okropna
http://www.mpwik.wroc.pl/uslugi/uslugi-laboratoryjne/parametry-wody/
... a nie potrafie sie dopatrzec czemu :-)

Okropnosc polega na tym, ze w filizance osiada duza ilosc brazowego
osadu na sciankach, wrecz widac taka błonkę na powierzchni herbaty ..

Ja już w paru miejscach poeksperymentowałem. Dodanie po zaparzeniu
odrobiny zimnej wody mineralnej powoduje że tego osadu jest mniej, albo
i wcale. Nie żeby tak całkiem od razu, ale jak za późno dolejesz to
jednak się toto paskudztwo pojawi, chociaż i tak łatwiej się to potem z
kubka czyści.
Jeszcze pozostaje kwestia smaku - nie każdemu odpowiada.

Pozdrawiam

DD

Dariusz Dorochowicz
Guest

Mon Sep 25, 2017 12:42 pm   



W dniu 2017-09-25 o 14:36, Pszemol pisze:
Quote:
Dariusz Dorochowicz <dadoro@_wp_._com_> wrote:
W dniu 2017-09-25 o 13:59, J.F. pisze:
A oni maja dla herbaty wode okropna
http://www.mpwik.wroc.pl/uslugi/uslugi-laboratoryjne/parametry-wody/
... a nie potrafie sie dopatrzec czemu :-)

Okropnosc polega na tym, ze w filizance osiada duza ilosc brazowego
osadu na sciankach, wrecz widac taka błonkę na powierzchni herbaty ..

Ja już w paru miejscach poeksperymentowałem. Dodanie po zaparzeniu
odrobiny zimnej wody mineralnej powoduje że tego osadu jest mniej, albo
i wcale. Nie żeby tak całkiem od razu, ale jak za późno dolejesz to
jednak się toto paskudztwo pojawi, chociaż i tak łatwiej się to potem z
kubka czyści.
Jeszcze pozostaje kwestia smaku - nie każdemu odpowiada.

Już lepiej wycisnąć do tej herbaty cytrynę Smile

Nie mogę Sad
A i chyba nigdy nie lubiłem.
Ewentualnie wyjątkowo z dodatkiem miodu i/albo soku malinowego w stanach
tego wymagających, ale i tak od razu organizm mówi żeby jednak innego
sposobu poszukać.

Pozdrawiam

DD

Paweł Pawłowicz
Guest

Mon Sep 25, 2017 12:47 pm   



W dniu 25.09.2017 o 11:55, JaNus pisze:
[...]
Quote:
A co do "mydlenia", to twardość wody oznacza się przez jej
miareczkowanie specjalnym roztworem mydła...

Zdecydowanie częściej jednak wersenianem :-)

P.P.

Paweł Pawłowicz
Guest

Mon Sep 25, 2017 12:50 pm   



W dniu 25.09.2017 o 09:13, robot pisze:
[...]
Quote:
A nie da się jakoś taniej tej wody zmiekczyć?

Po prostu przegotować. Albo metodą wapienno-sodową, robi się tak w
przemyśle, jest taniej, ale w domu kłopotliwe.

P.P.

Paweł Pawłowicz
Guest

Mon Sep 25, 2017 1:00 pm   



W dniu 25.09.2017 o 14:19, Pszemol pisze:
[...]
Quote:
skoro mowimy o twardej, to kationy mamy ustalone,
ale aniony ... chyba nie.
Typowo bedzie duzo weglanowych, ale czy mozemy uogolniac na wszystkie
twarde wody ?

Weglanowe, siarczanowe - nieważne w omawianym przypadku.

Ważne! Jony węglanowe i wodorowęglanowe są bardzo istotne dla ustalenia
pH wody.

[...]
Quote:
Ale skad im sie wzielo 266mg CaCO3 skoro podaja 85mg wapnia ?

Oprocz atomu wapnia masz jeszcze wegiel i trzy tleny...

Chyba, ze to jakas "twardosc przeliczeniowa", 85mg wapnia, 13mg Mg ...
i z tego cos wyliczaja ?

Nie tyle wyliczają, ile oznaczają miareczkując wersenianem wobec czerni
eriochromowej T. W konsekwencji oznaczają do kupy wapń z magnezem,
niejako samo się to "przelicza".

P.P.

Paweł Pawłowicz
Guest

Mon Sep 25, 2017 1:09 pm   



W dniu 25.09.2017 o 15:00, Paweł Pawłowicz pisze:
Quote:
W dniu 25.09.2017 o 14:19, Pszemol pisze:
[...]
skoro mowimy o twardej, to kationy mamy ustalone,
ale aniony ... chyba nie.
Typowo bedzie duzo weglanowych, ale czy mozemy uogolniac na wszystkie
twarde wody ?

Weglanowe, siarczanowe - nieważne w omawianym przypadku.

Ważne! Jony węglanowe i wodorowęglanowe są bardzo istotne dla ustalenia
pH wody.

[...]
Ale skad im sie wzielo 266mg CaCO3 skoro podaja 85mg wapnia ?

Oprocz atomu wapnia masz jeszcze wegiel i trzy tleny...

Chyba, ze to jakas "twardosc przeliczeniowa", 85mg wapnia, 13mg Mg ...
i z tego cos wyliczaja ?

Nie tyle wyliczają, ile oznaczają miareczkując wersenianem wobec czerni
eriochromowej T. W konsekwencji oznaczają do kupy wapń z magnezem,
niejako samo się to "przelicza".

P.P.

Policzyłem: 85mg wapnia i 13mg magnezu daje w tym przypadku 267mg CaCO3.
Podejrzanie dobrze się zgadza ;-)

P.P.

J.F.
Guest

Mon Sep 25, 2017 2:11 pm   



Użytkownik "Paweł Pawłowicz" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:59c8ffef$0$15201$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 25.09.2017 o 15:00, Paweł Pawłowicz pisze:
Quote:
W dniu 25.09.2017 o 14:19, Pszemol pisze:
Ale skad im sie wzielo 266mg CaCO3 skoro podaja 85mg wapnia ?
Oprocz atomu wapnia masz jeszcze wegiel i trzy tleny...
Chyba, ze to jakas "twardosc przeliczeniowa", 85mg wapnia, 13mg
Mg ...
i z tego cos wyliczaja ?

Nie tyle wyliczają, ile oznaczają miareczkując wersenianem wobec
czerni eriochromowej T. W konsekwencji oznaczają do kupy wapń z
magnezem, niejako samo się to "przelicza".

Policzyłem: 85mg wapnia i 13mg magnezu daje w tym przypadku 267mg
CaCO3. Podejrzanie dobrze się zgadza Wink

I pewnie tak powstalo.
Ok, tego sie trzymajmy ... to teraz policzmy ile tam jest jonow
chlorkowych, siarczanowych a ile weglowych,
.... co bedzie, jak zaczniemy dodawac to takiej wody CO2 - aby na pewno
bedzie buforowala pH ?

J.

Goto page Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 16, 17, 18  Next

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - regulator temperatury wpada we frustrację :)

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map