RTV forum PL | NewsGroups PL

Lodówka na modułach Peltiera - czy to skuteczny sposób na szybkie schłodzenie?

Szybkochłodząca lodówka

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Lodówka na modułach Peltiera - czy to skuteczny sposób na szybkie schłodzenie?

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Jarosław Sokołowski
Guest

Tue Aug 06, 2013 12:38 pm   



Lisciasty napisał:

Quote:
No właśnie jest w tym pewien problem, wspomnałem już o mim. Peltier
potrafi wytworzyć różnicę temperatur, ale trzeba jeszcze gdzieś
to ciepło odprowadzić w cholerę, bo on je tylko przerzuca kilka
milimetrów dalej.

No ale np. procesor w komputerze tez wytwarza te kilkadziesiąt W ciepła
i radiator z wentylatorem jakoś sobie radzi, i to zamknięty w puszce.

Nikt nie broni spróbować. Ale żeby nie było, że nie ostrzegałem. Aby
praca nie poszła na marne, radzę od razu strugać coś wodoodpornego.

Quote:
Przecież żeby wyssać ciepło z tych kilku browarów i rozproszyć dookoła
to nie trzeba technologii kosmicznej? :

Kilka browarów?! Coś musiało ostatnio pragnienie mocno osłabnąć P.T. żulom.

--
Jarek

Adam
Guest

Tue Aug 06, 2013 12:50 pm   



W dniu 2013-08-06 13:48, Jarosław Sokołowski pisze:
Quote:
Lisciasty napisał:

Gaśnica śniegowa i wiadro z wodą (piwo, wino) lub bezpośrednio (wódka) -
poważnie mówię. Ponowne uzupełnienie gaśnicy nie jest kosztowne ok 10 zł

Tylko że taka gaśnica wypsika się pewnie maksymalnie w 15s, pytanie
czy można przerwać psikanie, poczekać parę godzin i jechać dalej?
Przypuszczam, że wątpię... Ale może warto spróbować :]

A to niby dlaczego? Przecież to jest po prostu zbiornik na ciekły dwutlenek
węgla wyposażony w zawór. Można gasić (pragnienie) etapami. Jakby gaśnicy
było mało, bo żuli dużo, można zamówić cysternę z płynnym CO2 -- taką, jak
mają przy szklarniach. Tam się tego gazu używa do karmienia roślinek.


Używałem kiedyś gaśnic CO2 w kinie do chłodzenia soków w kartonikach.
Było skuteczne. Soczki wkładałem do kartonu i wpuszczałem CO2.
Gaśnice były już po demontażu (wymiana na inne), jedna mała (jakieś 2
litry?) wystarczyła na dość długo.
Ale dla browarka na kilka osób jedna taka może wystarczyć tylko na jeden
wieczór.

Inny pomysł:
Tak, jak koledzy już podpowiadali - wykonać lodówkę. Ale zrobić pojemnik
z wodą (może nawet słoną, lub płyn do chłodnic) i zakupiony browarek
utopić w tej wodzie/płynie. Woda ma dużo większą pojemność cieplną niż
powietrze, więc szybkość chłodzenia znacznie większa, zaś zimną wodę
można zacząć przygotowywać już rano.


--
Pozdrawiam.

Adam.

Mamba
Guest

Tue Aug 06, 2013 12:53 pm   



Tylko że taka gaśnica wypsika się pewnie maksymalnie w 15s, pytanie czy
można przerwać psikanie, poczekać parę godzin i jechać dalej? Przypuszczam,
że wątpię... Ale może warto spróbować :]

Rzecz jest sprawdzona, że tak powiem empirycznie.

Potrzebna jest porządna 6kg gaśnica śniegowa. Posiada ona zawór służący do
dozowania ilości CO2. Wylatujące CO2 ma temperaturę ok. -78 st. C, woda w
wiadrze zamarza błyskawicznie.
Gwarantuję, że piwo włożone do wiaderka z woda schładzane jest bardzo
szybko, aczkolwiek najlepiej sprawdza się przy bezpośrednim podawaniu na
butelkę (butelki z wódką).

Mamba

Lisciasty
Guest

Tue Aug 06, 2013 1:04 pm   



W dniu wtorek, 6 sierpnia 2013 01:19:14 UTC+2 użytkownik Jarosław Sokołowski napisał:

Quote:
Trzeba zatem jakieś 1500 kilodżuli by zadowolić 20 żuli. To jest
ciraca pół kilowatogodziny energii chłodzącej. Żule muszą mieć
anielską cierpliwość by doczekać, aż potrzebne dżule zostaną
przepompowane przez agregat nawet całkiem porządnej lodówki.

4 Peltiery 150W powinny wystarczyć Razz To chyba nie jest jakiś kosmos mam wrażenie. Puszka z kwasiaka to sobie zrobię, mata izolacyjna, jakiś zasilacz i gotowe :]

L.

Lisciasty
Guest

Tue Aug 06, 2013 1:07 pm   



W dniu wtorek, 6 sierpnia 2013 12:54:44 UTC+2 użytkownik Mamba napisał:

Quote:
Gaśnica śniegowa i wiadro z wodą (piwo, wino) lub bezpośrednio (wódka) -
poważnie mówię. Ponowne uzupełnienie gaśnicy nie jest kosztowne ok 10 zł

Tylko że taka gaśnica wypsika się pewnie maksymalnie w 15s, pytanie czy można przerwać psikanie, poczekać parę godzin i jechać dalej? Przypuszczam, że wątpię... Ale może warto spróbować :]

L.

Jarosław Sokołowski
Guest

Tue Aug 06, 2013 1:10 pm   



Lisciasty napisał:

Quote:
Kilka browarów?! Coś musiało ostatnio pragnienie mocno osłabnąć P.T. żulom.

Nie miałem zamiaru budować komory na -naście browarów, można chłodzić po
kolei Razz

Przecież się pobiją! A przynajmniej temat, komu należy w pierwszej
kolejności (bo ma legitymację kombatanta, dziecko na ręku, jest w ciąży),
zdominuje całość dyskusji.

--
Jarek

Jarosław Sokołowski
Guest

Tue Aug 06, 2013 1:27 pm   



Lisciasty napisał:

Quote:
Przecież się pobiją! A przynajmniej temat, komu należy w pierwszej
kolejności (bo ma legitymację kombatanta, dziecko na ręku, jest w ciąży),
zdominuje całość dyskusji.

Ale za to poczuję się jak udzielny władca :] Wyobraź sobie takie stado
w upale, spragnione, czekające na zimnego browara. Zrobią wszystko co
im każę Razz

Dopiero ten argument mnie przekonał!

Jarek

--
Uż pijem uż pijem, uż pijem uż pijem,
Oddali nam piwowar.
Oddali nam wszystkie piwa,
Uż skończona ofensywa,
Oddali nam piwowar.

Lisciasty
Guest

Tue Aug 06, 2013 1:58 pm   



W dniu wtorek, 6 sierpnia 2013 13:42:31 UTC+2 użytkownik Jarosław Sokołowski napisał:

Quote:
Najmniej kilka godzin czekania. W teorii, bo w praktyce może być gorzej.

No właśnie jest w tym pewien problem, wspomnałem już o mim. Peltier
potrafi wytworzyć różnicę temperatur, ale trzeba jeszcze gdzieś
to ciepło odprowadzić w cholerę, bo on je tylko przerzuca kilka
milimetrów dalej.

No ale np. procesor w komputerze tez wytwarza te kilkadziesiąt W ciepła i radiator z wentylatorem jakoś sobie radzi, i to zamknięty w puszce. Przecież żeby wyssać ciepło z tych kilku browarów i rozproszyć dookoła to nie trzeba technologii kosmicznej? :>

L.

JK
Guest

Tue Aug 06, 2013 2:25 pm   



W dniu 2013-08-06 13:58, Lisciasty pisze:
Quote:
W dniu wtorek, 6 sierpnia 2013 13:42:31 UTC+2 użytkownik Jarosław Sokołowski napisał:

Najmniej kilka godzin czekania. W teorii, bo w praktyce może być gorzej.

No właśnie jest w tym pewien problem, wspomnałem już o mim. Peltier
potrafi wytworzyć różnicę temperatur, ale trzeba jeszcze gdzieś
to ciepło odprowadzić w cholerę, bo on je tylko przerzuca kilka
milimetrów dalej.

No ale np. procesor w komputerze tez wytwarza te kilkadziesiąt W ciepła i radiator z wentylatorem jakoś sobie radzi, i to zamknięty w puszce. Przecież żeby wyssać ciepło z tych kilku browarów i rozproszyć dookoła to nie trzeba technologii kosmicznej? :


Zapomniałeś o paście pomiędzy radiatorem i
procesorem.
Puszki najlepiej byłoby wkładać do np. solanki
chłodzonej modułami Peltiera.


--
Pozdrawiam
JK

Lisciasty
Guest

Tue Aug 06, 2013 2:54 pm   



W dniu wtorek, 6 sierpnia 2013 14:38:51 UTC+2 użytkownik Jarosław Sokołowski napisał:

Quote:
Kilka browarów?! Coś musiało ostatnio pragnienie mocno osłabnąć P.T. żulom.

Nie miałem zamiaru budować komory na -naście browarów, można chłodzić po kolei :P

L.

Jarosław Sokołowski
Guest

Tue Aug 06, 2013 2:57 pm   



Pan JK napisał:

Quote:
No właśnie jest w tym pewien problem, wspomnałem już o mim. Peltier
potrafi wytworzyć różnicę temperatur, ale trzeba jeszcze gdzieś
to ciepło odprowadzić w cholerę, bo on je tylko przerzuca kilka
milimetrów dalej.

No ale np. procesor w komputerze tez wytwarza te kilkadziesiąt W ciepła
i radiator z wentylatorem jakoś sobie radzi, i to zamknięty w puszce.
Przecież żeby wyssać ciepło z tych kilku browarów i rozproszyć dookoła
to nie trzeba technologii kosmicznej? :

Zapomniałeś o paście pomiędzy radiatorem i procesorem.

Tu jest więcej rzeczy, o których łatwo zapomnieć. Procesor, to niewielka
struktura o temperaturze o dobre kilkadziesiąt stopni wyższej od otoczenia.
Gdzie by energia nie uszła, będzie dobrze. Tu mamy blisko zimną komorę,
połączoną z gorącym radiatorem rezystancją termiczną o skończonej wartości.
W takim układzie energia lubi bezproduktywnie krążyc w kółko. Rozchodzi się
o to, żeby te plusy nie przysłoniły nam minusów.

Quote:
Puszki najlepiej byłoby wkładać do np. solanki chłodzonej modułami
Peltiera.

Po co solanka, wystarczy woda. I też trzeba pamiętać o jej pojemności
cieplnej, nie tylko o przewodności. Przewodność przyśpieszy chłodzenie,
a pojemnośc opóźni. Daleko ważniejsze jest jednak chłodzenie ciepłej
strony Peltiera -- tutaj kubeł zimnej wody zrobi o wiele więcej, niż
najwymyślniejszy system wiatraków. Z procesorem w komputerze też tak
jest, tylko tam trudniej wodociąg poprowadzić.

--
Jarek

John Smith
Guest

Tue Aug 06, 2013 3:06 pm   



On 06-08-2013 13:56, Jarosław Sokołowski wrote:
Quote:
Pan John Smith napisał:

Zbyt zimne piwo traci całkowicie smak i aromat...
12C to aż za zimne aby docenić jego smak.
No chyba że jakieś siki pijesz tylko aby się upić.

Pracowałem w czeskim browarze, tam robią piwo w 7°C,
a majstrowie (w czasie pracy) piją tylko takie piwo.

W pracy człowiek nie jedną mękę znosi. Trzeba było spytać,
co piją jak skończą szychtę.

Pytałem. Odpowiadali: pijemy to samo Smile
Mistrz zakładu wypijał 10 litrów (słownie dziesięć) piwa drożdżowego
dziennie. Sam nie wierzyłem, póki nie zobaczyłem.
K.

Lisciasty
Guest

Tue Aug 06, 2013 3:18 pm   



W dniu wtorek, 6 sierpnia 2013 15:10:38 UTC+2 użytkownik Jarosław Sokołowski napisał:

Quote:
Przecież się pobiją! A przynajmniej temat, komu należy w pierwszej
kolejności (bo ma legitymację kombatanta, dziecko na ręku, jest w ciąży),
zdominuje całość dyskusji.

Ale za to poczuję się jak udzielny władca :] Wyobraź sobie takie stado w upale, spragnione, czekające na zimnego browara. Zrobią wszystko co im każę Razz

L.

Lisciasty
Guest

Tue Aug 06, 2013 3:28 pm   



W dniu wtorek, 6 sierpnia 2013 14:53:21 UTC+2 użytkownik Mamba napisał:

Quote:
Potrzebna jest porządna 6kg gaśnica śniegowa. Posiada ona zawór służący do
dozowania ilości CO2. Wylatujące CO2 ma temperaturę ok. -78 st. C, woda w
wiadrze zamarza błyskawicznie.

Brzmi ciekawie, musze poszukać jakiej starej gaśnicy i się pobawić experymentalnie :P

L.

Jarosław Sokołowski
Guest

Tue Aug 06, 2013 4:00 pm   



Pan John Smith napisał:

Quote:
Zbyt zimne piwo traci całkowicie smak i aromat...
12C to aż za zimne aby docenić jego smak.
No chyba że jakieś siki pijesz tylko aby się upić.

Pracowałem w czeskim browarze, tam robią piwo w 7°C,
a majstrowie (w czasie pracy) piją tylko takie piwo.

W pracy człowiek nie jedną mękę znosi. Trzeba było spytać,
co piją jak skończą szychtę.

Pytałem. Odpowiadali: pijemy to samo Smile

Ale czy w tej samej temperaturze?

Quote:
Mistrz zakładu wypijał 10 litrów (słownie dziesięć) piwa
drożdżowego dziennie.

Czy "piwo drożdzowe" znaczy tu coś konkretnego? Każde piwo jest
drożdżowe, ale te krótko i intensywnie fermentowane, które mają
nieodfiltrowane zdechłe drożdże, pija się zwykle zimniejsze od
innych.

Quote:
Sam nie wierzyłem, póki nie zobaczyłem.

Po prostu człowiek oddany swojej pracy.

Jarek

--
Ne lejem ne lejem, ne lejem ne lejem,
Zabrali na, pisuar.
Zabrali nam wszystkie rurki,
Zakręcili wszystkie kurki.
Zabrali nam pisuar.

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Lodówka na modułach Peltiera - czy to skuteczny sposób na szybkie schłodzenie?

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map