RTV forum PL | NewsGroups PL

Lodówka na modułach Peltiera - czy to skuteczny sposób na szybkie schłodzenie?

Szybkochłodząca lodówka

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Lodówka na modułach Peltiera - czy to skuteczny sposób na szybkie schłodzenie?

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Jeffrey
Guest

Mon Aug 05, 2013 9:21 pm   



morghul wrote:
Quote:
Koledzy skomputeryzowani? Bo jak każdy z laptopem przyjeżdża to
takie
coś:
http://allegro.pl/lodowka-usb-max-0-5-l-puszka-chlodzi-grzeje-w-wa-i3450966068.html
Wink)

A poważnie to najmniej upierdliwe jest wrzucenie do wanny czy innej
miski i puszczenie kranówy. Można większą ilość chłodzić i wystarczy
dostęp do wody bieżącej. Oczywiście sposób nie jest poprawny
ekologicznie dla pewnych ludzi więc nie wiem czy nie będzie
protestów
Wink.
morghul

no ile uzyskasz stopni - ze 12 - to ledwo chłodne piwo, może lepiej
niż 35 ale jednak cienizna

jeffrey

Jeffrey
Guest

Mon Aug 05, 2013 9:25 pm   



Lisciasty wrote:
Quote:
Witam,

Jest potrzeba, aby schłodzić coś w miarę szybko. Wymyśliłem, iż
sklecę lodówkę z modułów Peltiera, ale czy to dobry pomysł?
Gabaryty,
prądożerność i wygląd są nieistotne :

L.

dorwij trochę sprawną lodówkę lub zamrażarkę i przerób trochę
chłodzić najszybciej w solance

jeffrey

John Smith
Guest

Mon Aug 05, 2013 9:35 pm   



On 05-08-2013 15:39, Lisciasty wrote:
Quote:
Witam,

Jest potrzeba, aby schłodzić coś w miarę szybko. Wymyśliłem, iż sklecę lodówkę z modułów Peltiera, ale czy to dobry pomysł? Gabaryty, prądożerność i wygląd są nieistotne :

L.

Jak chłodzone ma być "coś", to nie licząc helu, polecam skroplony azot.
K.

Jarosław Sokołowski
Guest

Mon Aug 05, 2013 10:46 pm   



butek napisał:

Quote:
Gdzie?

Podłączam się do pytania, bo chyba ~dziesięciokrotnie (+VAT Smile )
przepłacam Very Happy

Pierwsze trafienie w guglu -- http://www.transportwsuchymlodzie.pl

Od 1 lipca 2013 r. cena lodu wynosi 45 PLN brutto za 10 kg.

Więc tylko dwukrotnie (się pomyliłem). Te dwa złote, to mi w głowie
zostało z jakichś bardziej hurtowych rozważań. Pewnie jako cena netto.

--
Jarek

Jarosław Sokołowski
Guest

Mon Aug 05, 2013 10:57 pm   



Jeffrey napisał:

Quote:
A poważnie to najmniej upierdliwe jest wrzucenie do wanny czy innej
miski i puszczenie kranówy. Można większą ilość chłodzić i wystarczy
dostęp do wody bieżącej. Oczywiście sposób nie jest poprawny
ekologicznie dla pewnych ludzi więc nie wiem czy nie będzie protestów

no ile uzyskasz stopni - ze 12 - to ledwo chłodne piwo, może lepiej
niż 35 ale jednak cienizna

Około 8°C -- tyle w Polsce mniej więcej wynosi średnia roczna temperatura
i tyle ma (z definicji niejako) woda pobierana z głębokości większej niż
kilka metrów. Studnia to dobry wynalazek, woda nie musi być bieżąca.

--
Jarek

RoMan Mandziejewicz
Guest

Mon Aug 05, 2013 11:11 pm   



Hello Jarosław,

Tuesday, August 6, 2013, 12:46:53 AM, you wrote:

Quote:
Gdzie?
Podłączam się do pytania, bo chyba ~dziesięciokrotnie (+VAT Smile )
przepłacam Very Happy
Pierwsze trafienie w guglu -- http://www.transportwsuchymlodzie.pl
Od 1 lipca 2013 r. cena lodu wynosi 45 PLN brutto za 10 kg.
Więc tylko dwukrotnie (się pomyliłem). Te dwa złote, to mi w głowie
zostało z jakichś bardziej hurtowych rozważań. Pewnie jako cena netto.

Nie każdy mieszka w Warszawie :(

--
Best regards,
RoMan
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)

Jarosław Sokołowski
Guest

Mon Aug 05, 2013 11:19 pm   



Lisciasty napisał:

Quote:
Te lodówki dla nerdów to takie małe i słabe, ja potrzebuję czegoś
porządnego, co obsłuży te 20+ żuli łaknących browara :

Sprawdziłem ile teraz kosztuje najtańsza lodówka -- 300 zł + VAT.
Chłodziarka 42 litry + zamrażarka 4 litry, czyli przeszło dwa litry
na jednego żula przelicznikowego. Może wystarczy.

Ale uprzedzam, że takie schłodzenie z 35°, to w ogóle nie jest
taka prosta i szybka sprawa. Biorąc pół litra na żula, mamy 10+
litrów. A więc 10 kcal/K, czyli koło 50 kilodżuli na stopień.
Trzeba zatem jakieś 1500 kilodżuli by zadowolić 20 żuli. To jest
ciraca pół kilowatogodziny energii chłodzącej. Żule muszą mieć
anielską cierpliwość by doczekać, aż potrzebne dżule zostaną
przepompowane przez agregat nawet całkiem porządnej lodówki.

--
Jarek

Guest

Tue Aug 06, 2013 1:58 am   



W dniu poniedziałek, 5 sierpnia 2013 19:06:34 UTC+2 użytkownik Lisciasty napisał:
Quote:
W dniu poniedziałek, 5 sierpnia 2013 18:52:18 UTC+2 użytkownik Jarosław Sokołowski napisał:



Suchy lód jest coś po dwa złote za kilo. Przechowuje się lepiej, niż by

się mogło niektórym wydawać. W każdym razie jeden zakup na sezon starcza.

Zwykły lód sprzedają na stacjach benzynowych. Gotową chłodziarkę do piwa

na peltierach widziałem w sklepie dla nerdów, ale pomysł wygląda na taki

sobie.



Problem powstał na spotkaniu starych kumpli, odbywało się to w ośrodku wypoczynkowym na totalnym zadupiu, gdzie była dostępna woda, prąd oraz domki. Jako że takie spotkanka zamiarowujemy powtarzać w miarę regularnie, zaistniała potrzeba chłodzenia browara. Najbliższy sklep jest 5 km dalej, i nie mają lodówki Razz A picie piwka które ma 35 st. C nie jest za fajne.

Dawno nie dłubałem w metalu i mogę się pobawić, koszt nie jest specjalnie istotny. Mogę dowalić tam dowolnie wielkie wiatraki, nie ma problemu.

Te lodówki dla nerdów to takie małe i słabe, ja potrzebuję czegoś porządnego, co obsłuży te 20+ żuli łaknących browara :



Myślałem nad takim lodem, ale transport i przechowanie go przez te 2-3 dni może być problemem.



L.

No rzesz kurwa jego mać. Co za zdziczenie obyczajów. Jak się koledzy spotykają to się wódkę pije. Mniej picia a efekt lepszy. Lekarze powoli zaczynają alarmować ze piwo wypijane w takich hurtowych ilościach jak się pije w Polsce jest dużo gorsze od wódy. Szybciej uzależnia. I że lepiej co dwa trzy tygodnie dać w palnik gorzałą a następnego dnia rano można wypić jedno piwo. A nie codziennie od jednego piwa wzwyż.

Pszemol
Guest

Tue Aug 06, 2013 3:19 am   



"Jeffrey" <spass.wyciep@wycieptopoczta.onet.pl> wrote in message
news:52001775$0$1229$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
no ile uzyskasz stopni - ze 12 - to ledwo chłodne piwo, może lepiej niż 35
ale jednak cienizna

Zbyt zimne piwo traci całkowicie smak i aromat...
12C to aż za zimne aby docenić jego smak.
No chyba że jakieś siki pijesz tylko aby się upić.

Jarosław Sokołowski
Guest

Tue Aug 06, 2013 5:13 am   



Pan Pszemol napisał:

Quote:
no ile uzyskasz stopni - ze 12 - to ledwo chłodne piwo,
może lepiej niż 35 ale jednak cienizna

Zbyt zimne piwo traci całkowicie smak i aromat...
12C to aż za zimne aby docenić jego smak.
No chyba że jakieś siki pijesz tylko aby się upić.

Słusznie Waszmość prawisz. Nie na darmo też na tę taką dziurę w ziemi,
gdzie podobne temperatury są zwyczajne, "piwnica" się mówi.

Jarek

PS
Dmitrij Iwanowicz Mendelejew, zanim zajął się takimi cudactwami, jak
jakieś tablice okresowe z pierwiastkami, napisał bardzo pożyteczną
pracę doktorską -- na temat wódki. Dowodził tam metodami naukowymi
między innymi tego, że pić ją należy w temperaturze, bodajże, 14°C.

--
Ne pijem ne pijem, ne pijem ne pijem,
Zabrali nam piwowar.
Zabrali nam wszystkie piwa,
Ofensywa niemożliwa,
Zabrali nam piwowar.

Mamba
Guest

Tue Aug 06, 2013 10:54 am   



Jest potrzeba, aby schłodzić coś w miarę szybko.

Gaśnica śniegowa i wiadro z wodą (piwo, wino) lub bezpośrednio (wódka) -
poważnie mówię. Ponowne uzupełnienie gaśnicy nie jest kosztowne ok 10 zł

Mamba

Jarosław Sokołowski
Guest

Tue Aug 06, 2013 11:42 am   



Lisciasty napisał:

Quote:
Trzeba zatem jakieś 1500 kilodżuli by zadowolić 20 żuli. To jest
ciraca pół kilowatogodziny energii chłodzącej. Żule muszą mieć
anielską cierpliwość by doczekać, aż potrzebne dżule zostaną
przepompowane przez agregat nawet całkiem porządnej lodówki.

4 Peltiery 150W powinny wystarczyć Razz

Najmniej kilka godzin czekania. W teorii, bo w praktyce może być gorzej.

Quote:
To chyba nie jest jakiś kosmos mam wrażenie. Puszka z kwasiaka
to sobie zrobię, mata izolacyjna, jakiś zasilacz i gotowe :]

No właśnie jest w tym pewien problem, wspomnałem już o mim. Peltier
potrafi wytworzyć różnicę temperatur, ale trzeba jeszcze gdzieś
to ciepło odprowadzić w cholerę, bo on je tylko przerzuca kilka
milimetrów dalej. Gdybym miał coś radzić, to *praktyczne* urządzenie
zbudowane w oparciu o tę technologię, może mieć postać szczelnego
czworo- lub sześciokątnego naczynia o podwójnych metalowych ściankach
międy którymi znajdują się moduły Peltiera (4, 6, 8 lub 12 sztuk).
Z takiej szybkochłodni korzysta się w ten sposób, że wkłada się ją
do wiadra z zimną wodą, a do wnętrza wrzuca co tam potrzeba.

Jeszcze bardziej praktyczne będzie wzięcie starej lodówki. Najlepiej
chyba jakiejś olsdkulowej Silesii czy czegoś takiego. Myśle o takiej,
co miała zamrażalnik w postaci szczelnej prostopadłościennej puszki
aluminiowej zamontowanej na górze komory chłodniczej. Wybebeszyć to,
ustawić pionowo wlotem do góry i zaizolować. A skraplacz też najlepiej
umieścić w czymś zalanym zimną wodą. Jest różnica pompować ciepło do
zimnej wody i do gorącego powietrza.

--
Jarek

John Smith
Guest

Tue Aug 06, 2013 11:46 am   



On 06-08-2013 05:19, Pszemol wrote:
Quote:
"Jeffrey" <spass.wyciep@wycieptopoczta.onet.pl> wrote in message
news:52001775$0$1229$65785112@news.neostrada.pl...
no ile uzyskasz stopni - ze 12 - to ledwo chłodne piwo, może lepiej
niż 35 ale jednak cienizna

Zbyt zimne piwo traci całkowicie smak i aromat...
12C to aż za zimne aby docenić jego smak.
No chyba że jakieś siki pijesz tylko aby się upić.

Pracowałem w czeskim browarze, tam robią piwo w 7°C, a majstrowie
(w czasie pracy) piją tylko takie piwo.
K.

Jarosław Sokołowski
Guest

Tue Aug 06, 2013 11:48 am   



Lisciasty napisał:

Quote:
Gaśnica śniegowa i wiadro z wodą (piwo, wino) lub bezpośrednio (wódka) -
poważnie mówię. Ponowne uzupełnienie gaśnicy nie jest kosztowne ok 10 zł

Tylko że taka gaśnica wypsika się pewnie maksymalnie w 15s, pytanie
czy można przerwać psikanie, poczekać parę godzin i jechać dalej?
Przypuszczam, że wątpię... Ale może warto spróbować :]

A to niby dlaczego? Przecież to jest po prostu zbiornik na ciekły dwutlenek
węgla wyposażony w zawór. Można gasić (pragnienie) etapami. Jakby gaśnicy
było mało, bo żuli dużo, można zamówić cysternę z płynnym CO2 -- taką, jak
mają przy szklarniach. Tam się tego gazu używa do karmienia roślinek.

--
Jarek

Jarosław Sokołowski
Guest

Tue Aug 06, 2013 11:56 am   



Pan John Smith napisał:

Quote:
Zbyt zimne piwo traci całkowicie smak i aromat...
12C to aż za zimne aby docenić jego smak.
No chyba że jakieś siki pijesz tylko aby się upić.

Pracowałem w czeskim browarze, tam robią piwo w 7°C,
a majstrowie (w czasie pracy) piją tylko takie piwo.

W pracy człowiek nie jedną mękę znosi. Trzeba było spytać,
co piją jak skończą szychtę.

Jarek

--
Pane prezidente a ještě stěžuju si
že mi podražili pivo jogurty párky i trolejbusy
i poštovní známky i bločky na poznámky
i telecí plecko Řecko i Německo -- prostě všecko

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Lodówka na modułach Peltiera - czy to skuteczny sposób na szybkie schłodzenie?

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map