RTV forum PL | NewsGroups PL

Zarówki matowe a regulacje UE: Jakie matowe halogeny do biura i czy są dostępne?

zaroka matowa a pierdolona UE

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Zarówki matowe a regulacje UE: Jakie matowe halogeny do biura i czy są dostępne?

Goto page Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11

Jarosław Sokołowski
Guest

Sat Dec 18, 2010 10:39 pm   



Pan Waldemar Krzok napisał:

Quote:
Zapytam z ciekawości -- jak zostały potraktowane łodygi litworowe
(Angelica archangelica)?

Po przestudiowaniu wiki by stwierdzić co to jest i ponownym przeczytaniu
rozporządzenia może toto być składnikiem dżemów i konfitur np jako
składnik likieru domieszanego do produktu.

Taki likier dobrze jest też pociągać bez domieszania do produktu
(skład: łodygi litworowe znad potoku, cukier, pół basa). Tak dla
zdrowotności i dla poprawienia nastroju.

--
Jarek

Jarosław Sokołowski
Guest

Sat Dec 18, 2010 11:19 pm   



Pan Pszemol napisał:

Quote:
Z płatków. I faktycznie raczej nie dżem, to zawsze była _konfitura_.

To jak już mamy iść w takie zakamarki elektroniki to niech mi ktoś
odpowie czym się różni dżem od konfitury, marmolady i powidła Smile

Najprościej zacząć od marmolady. Ta musi być jednolita, to jest przecier
z owoców robiony na gorąco. W zależności od zawarości pektyn może być
twarda (da się kroić nożem w kostkę) albo miękka (da się nią coś
posmarować). Dobrym źródłem pektyn są pigwy, dobrze jak taka pigwa
jest składnikiem marmolady. W ostateczności jabłka też są niezłe.
Robione przemysłowo zawierają pewnie jakieś żelatyny czy inne dodatki.

Powidła przygotowywane są w długotrwałym procesie na gorąco, w trakcie
którego nie tylko odparowuje woda, ale dalece zmieniają się właściwości
pierwotnej brei -- całość ciemnieje i gęstnieje. Niektórzy twierdzą,
że słowo "powidła" zarezerwowane jest dla przetworów śliwkowych. Ale
jestem w stanie wyobrazić sobie na przykład morelowe. Powidła nie są
tak jednolitą masą jak marmolada.

Na drugim biegunie stoją konfitury. Te przyrządza się w syropie, w ten
sposób, by owoce doznały jak najmniej zmian. Wrzuca się je surowe do
przygotowanego wcześniej syropu, w którym nie powinny być prażone
dłużej niż potrzeba. Powinny zachować kolor zbliżony do oryginalnego.

Dżem, to właściwie wszystko inne. Jak sama nazwa (jam) wskazuje, owoce
są w nim podziabane. Przestrzeń międzyowocową wypełnia gęsty syrop
lub galaretka, której jednym ze składników jest sok powstały w trakcie
wyrobu dżemu.

Quote:
p.s. robię się głodny... Wink

Krakersa? Proszę śmiało nabierać ze słoiczków, próbować i porównywać.

Jarek

--
Złapał dziadek kurczę blade:
Zrobię z ciebie marmoladę!
Marmolada lepsza z jabłka --
Powiedziała trzeźwo babka

Jarosław Sokołowski
Guest

Sun Dec 19, 2010 1:08 am   



Pan Pszemol napisał:

Quote:
Taki likier dobrze jest też pociągać bez domieszania do produktu
(skład: łodygi litworowe znad potoku, cukier, pół basa). Tak dla
zdrowotności i dla poprawienia nastroju.

Pół basa? Co to bas?

Jednostka objętości (należąca do systemu imperialnego, czyli stosowana
wyłącznie do płynów, a i to nie wszystkich). W praktyce spotykana tylko
z liczbą "pół" (chociaż chciałoby się aby liczba ta była większa).

Quote:
- Jasiu, popatrz, pająk je biedronkę...
- Tatusiu, a co to jest dronka?

Z biedronki, to jest kiełbasa. Podobno tanio wychodzi.

--
Jarek

Marek Lewandowski
Guest

Sun Dec 19, 2010 10:20 am   



On Sat, 18 Dec 2010 23:08:30 +0000 (UTC), Jarosław Sokołowski wrote:

Quote:
Z biedronki, to jest kiełbasa. Podobno tanio wychodzi.

Z biedronik, to to jest kałbasa, a nie kiełbasa :P

Marek

RoMan Mandziejewicz
Guest

Thu Dec 23, 2010 2:25 pm   



Hello Verox,

Thursday, December 23, 2010, 1:30:03 PM, you wrote:

Quote:
Analogowe centrale niczego z górnej części pasma nie wycinały. Filtry
były dopiero na łączach międzymiastowych zwielokrotnionych, bo na
naturalnych również niczego nie wycinano. Jedynie łącza pupinizowane,
z racji sporych indukcyjności w pupinizatorach, miały ograniczone
pasmo. Ale pupinizator na własne oczy widziałem raz - niepodłączony.
Miałem na myśli właśnie zwielokrotnianie na łączach (nie wiem, czy tylko
międzymiastowych, czy też między różnymi centralami w jednym mieście).
Za czasów analogowych central nie zwielokrotniało się łączy
międzycentralowych - kabel był tańszy i mniej upierdliwy.
Zwielokrotniało się.

Pojedyncze przypadki.

Quote:
Była to odmiana SSB.

Ja Cię bardzo proszę - nie ucz mnie podstaw telekomunikacji
analogowej. Ja przy tym przepracowałem ładnych parę lat.

--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)

Verox
Guest

Thu Dec 23, 2010 2:30 pm   



On Fri, 17 Dec 2010 11:38:22 +0100, RoMan Mandziejewicz napisał:
Quote:
Hello Piotr,

Friday, December 17, 2010, 11:31:34 AM, you wrote:

Analogowe centrale niczego z górnej części pasma nie wycinały. Filtry
były dopiero na łączach międzymiastowych zwielokrotnionych, bo na
naturalnych również niczego nie wycinano. Jedynie łącza pupinizowane,
z racji sporych indukcyjności w pupinizatorach, miały ograniczone
pasmo. Ale pupinizator na własne oczy widziałem raz - niepodłączony.
Miałem na myśli właśnie zwielokrotnianie na łączach (nie wiem, czy tylko
międzymiastowych, czy też między różnymi centralami w jednym mieście).

Za czasów analogowych central nie zwielokrotniało się łączy
międzycentralowych - kabel był tańszy i mniej upierdliwy.

Zwielokrotniało się. Była to odmiana SSB.

--
#begin 755 signature.exe
[tomek <at> sikornik <dot> net] vy 73! de SP9UOB
Proud to be 100 percent microsoft free. op. Tomek

Guest

Thu Dec 23, 2010 3:07 pm   



Pszemol <Pszemol@PolBox.com> napisał(a):

Quote:
To jak już mamy iść w takie zakamarki elektroniki to niech mi ktoś
odpowie czym się różni dżem od konfitury, marmolady i powidła :-)

p.s. robię się głodny... ;-)


To zjedz pączka - polskiego, to w środku coś z w/w słodkości znajdziesz.
W amerykańskim tylko dziurę powietrzną....

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

Guest

Mon Jan 03, 2011 12:28 pm   



On Sat, 18 Dec 2010 09:48:52 -0600, "Pszemol" <Pszemol@PolBox.com>
wrote:

Quote:
"JanuszR" <rniski@o2.pl> wrote in message news:ieg41m$g16$1@news.onet.pl...
Nie dziw się, w Unii wszystko jest możliwe. Marchew może być owocem,
ślimak rybą a teraz padło na żarówki. Unia uznała, że należy je
zlikwidować i koniec dyskusji.

Marchew owocem?? Naprawdę?

w Hiszpani robia z niej dzem i jest owocem, a we Francji slimak jest
jest ryba...

--
ThinkXtra

Goto page Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Zarówki matowe a regulacje UE: Jakie matowe halogeny do biura i czy są dostępne?

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map