Goto page Previous 1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Jarosław Sokołowski
Guest
Sat Dec 18, 2010 10:39 pm
Pan Waldemar Krzok napisał:
Quote:
Zapytam z ciekawości -- jak zostały potraktowane łodygi litworowe
(Angelica archangelica)?
Po przestudiowaniu wiki by stwierdzić co to jest i ponownym przeczytaniu
rozporządzenia może toto być składnikiem dżemów i konfitur np jako
składnik likieru domieszanego do produktu.
Taki likier dobrze jest też pociągać bez domieszania do produktu
(skład: łodygi litworowe znad potoku, cukier, pół basa). Tak dla
zdrowotności i dla poprawienia nastroju.
--
Jarek
Jarosław Sokołowski
Guest
Sat Dec 18, 2010 11:19 pm
Pan Pszemol napisał:
Quote:
Z płatków. I faktycznie raczej nie dżem, to zawsze była _konfitura_.
To jak już mamy iść w takie zakamarki elektroniki to niech mi ktoś
odpowie czym się różni dżem od konfitury, marmolady i powidła
Najprościej zacząć od marmolady. Ta musi być jednolita, to jest przecier
z owoców robiony na gorąco. W zależności od zawarości pektyn może być
twarda (da się kroić nożem w kostkę) albo miękka (da się nią coś
posmarować). Dobrym źródłem pektyn są pigwy, dobrze jak taka pigwa
jest składnikiem marmolady. W ostateczności jabłka też są niezłe.
Robione przemysłowo zawierają pewnie jakieś żelatyny czy inne dodatki.
Powidła przygotowywane są w długotrwałym procesie na gorąco, w trakcie
którego nie tylko odparowuje woda, ale dalece zmieniają się właściwości
pierwotnej brei -- całość ciemnieje i gęstnieje. Niektórzy twierdzą,
że słowo "powidła" zarezerwowane jest dla przetworów śliwkowych. Ale
jestem w stanie wyobrazić sobie na przykład morelowe. Powidła nie są
tak jednolitą masą jak marmolada.
Na drugim biegunie stoją konfitury. Te przyrządza się w syropie, w ten
sposób, by owoce doznały jak najmniej zmian. Wrzuca się je surowe do
przygotowanego wcześniej syropu, w którym nie powinny być prażone
dłużej niż potrzeba. Powinny zachować kolor zbliżony do oryginalnego.
Dżem, to właściwie wszystko inne. Jak sama nazwa (jam) wskazuje, owoce
są w nim podziabane. Przestrzeń międzyowocową wypełnia gęsty syrop
lub galaretka, której jednym ze składników jest sok powstały w trakcie
wyrobu dżemu.
Quote:
p.s. robię się głodny...
Krakersa? Proszę śmiało nabierać ze słoiczków, próbować i porównywać.
Jarek
--
Złapał dziadek kurczę blade:
Zrobię z ciebie marmoladę!
Marmolada lepsza z jabłka --
Powiedziała trzeźwo babka
Jarosław Sokołowski
Guest
Sun Dec 19, 2010 1:08 am
Pan Pszemol napisał:
Quote:
Taki likier dobrze jest też pociągać bez domieszania do produktu
(skład: łodygi litworowe znad potoku, cukier, pół basa). Tak dla
zdrowotności i dla poprawienia nastroju.
Pół basa? Co to bas?
Jednostka objętości (należąca do systemu imperialnego, czyli stosowana
wyłącznie do płynów, a i to nie wszystkich). W praktyce spotykana tylko
z liczbą "pół" (chociaż chciałoby się aby liczba ta była większa).
Quote:
- Jasiu, popatrz, pająk je biedronkę...
- Tatusiu, a co to jest dronka?
Z biedronki, to jest kiełbasa. Podobno tanio wychodzi.
--
Jarek
Marek Lewandowski
Guest
Sun Dec 19, 2010 10:20 am
On Sat, 18 Dec 2010 23:08:30 +0000 (UTC), Jarosław Sokołowski wrote:
Quote:
Z biedronki, to jest kiełbasa. Podobno tanio wychodzi.
Z biedronik, to to jest kałbasa, a nie kiełbasa :P
Marek
RoMan Mandziejewicz
Guest
Thu Dec 23, 2010 2:25 pm
Hello Verox,
Thursday, December 23, 2010, 1:30:03 PM, you wrote:
Quote:
Analogowe centrale niczego z górnej części pasma nie wycinały. Filtry
były dopiero na łączach międzymiastowych zwielokrotnionych, bo na
naturalnych również niczego nie wycinano. Jedynie łącza pupinizowane,
z racji sporych indukcyjności w pupinizatorach, miały ograniczone
pasmo. Ale pupinizator na własne oczy widziałem raz - niepodłączony.
Miałem na myśli właśnie zwielokrotnianie na łączach (nie wiem, czy tylko
międzymiastowych, czy też między różnymi centralami w jednym mieście).
Za czasów analogowych central nie zwielokrotniało się łączy
międzycentralowych - kabel był tańszy i mniej upierdliwy.
Zwielokrotniało się.
Pojedyncze przypadki.
Quote:
Była to odmiana SSB.
Ja Cię bardzo proszę - nie ucz mnie podstaw telekomunikacji
analogowej. Ja przy tym przepracowałem ładnych parę lat.
--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona:
http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
Verox
Guest
Thu Dec 23, 2010 2:30 pm
On Fri, 17 Dec 2010 11:38:22 +0100, RoMan Mandziejewicz napisał:
Quote:
Hello Piotr,
Friday, December 17, 2010, 11:31:34 AM, you wrote:
Analogowe centrale niczego z górnej części pasma nie wycinały. Filtry
były dopiero na łączach międzymiastowych zwielokrotnionych, bo na
naturalnych również niczego nie wycinano. Jedynie łącza pupinizowane,
z racji sporych indukcyjności w pupinizatorach, miały ograniczone
pasmo. Ale pupinizator na własne oczy widziałem raz - niepodłączony.
Miałem na myśli właśnie zwielokrotnianie na łączach (nie wiem, czy tylko
międzymiastowych, czy też między różnymi centralami w jednym mieście).
Za czasów analogowych central nie zwielokrotniało się łączy
międzycentralowych - kabel był tańszy i mniej upierdliwy.
Zwielokrotniało się. Była to odmiana SSB.
--
#begin 755 signature.exe
[tomek <at> sikornik <dot> net] vy 73! de SP9UOB
Proud to be 100 percent microsoft free. op. Tomek
Guest
Thu Dec 23, 2010 3:07 pm
Pszemol <Pszemol@PolBox.com> napisał(a):
Quote:
To jak już mamy iść w takie zakamarki elektroniki to niech mi ktoś
odpowie czym się różni dżem od konfitury, marmolady i powidła :-)
p.s. robię się głodny... ;-)
To zjedz pączka - polskiego, to w środku coś z w/w słodkości znajdziesz.
W amerykańskim tylko dziurę powietrzną....
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
Guest
Mon Jan 03, 2011 12:28 pm
On Sat, 18 Dec 2010 09:48:52 -0600, "Pszemol" <Pszemol@PolBox.com>
wrote:
Quote:
"JanuszR" <rniski@o2.pl> wrote in message news:ieg41m$g16$1@news.onet.pl...
Nie dziw się, w Unii wszystko jest możliwe. Marchew może być owocem,
ślimak rybą a teraz padło na żarówki. Unia uznała, że należy je
zlikwidować i koniec dyskusji.
Marchew owocem?? Naprawdę?
w Hiszpani robia z niej dzem i jest owocem, a we Francji slimak jest
jest ryba...
--
ThinkXtra
Goto page Previous 1, 2, 3 ... 9, 10, 11