RTV forum PL | NewsGroups PL

Zdziwienie po zakupie: żarówki Philips z Polska w Home Depot w USA!

Ale chece - Philips Poland eksportuje żarówki do USA

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Zdziwienie po zakupie: żarówki Philips z Polska w Home Depot w USA!

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Marcin E. Hamerla
Guest

Mon Dec 06, 2004 4:50 pm   



Pszemol napisal(a):

Quote:
Bez przegiec, slaska jest do niczego. Jak moze byc dobra skoro
kosztuje (DC) 10 zeta za kg?

Jakoś buntuje się we mnie coś przeciw teorii, że tylko
drogie rzeczy muszą być drogie... a to co tanie musi być złe.

Hmm, gotowy schab pieczony kosztuje mniej za kg niz schab surowy.
Twierdzisz, ze przetworzenie go to kwota ujemna?

Quote:
Pomijając już kwestię tego, że gust nie podlega dyskusji

Bezsensowna opinia.

Quote:
i jak widzisz "śląska" smakuje komuś, nie smakuje Tobie
to jeszcze jest kwestia taka, że cena detaliczna wcale nie
musi odzwierciedlać ceny produkcji - narzuty mogą być
bardzo różne i zależeć od rzeczy ze smakiem niezwiązanych.

Oczywiscie, z powodu roznych ujemnych narzutow cena moze byc nizsza od
ceny zywca.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Jak ja was, xheeejl, nienawidzę, jak do was bym z kałacha bił."

Pszemol
Guest

Mon Dec 06, 2004 5:04 pm   



"Marcin E. Hamerla" <Xmeh4njusy@Xpoczta.Xonet.Xpl.removeX> wrote in message news:ha19r0pvl0o6nbm2ni8cf5b7glabanah2s@4ax.com...
Quote:
Pszemol napisal(a):

Bez przegiec, slaska jest do niczego. Jak moze byc dobra skoro
kosztuje (DC) 10 zeta za kg?

Jakoś buntuje się we mnie coś przeciw teorii, że tylko
drogie rzeczy muszą być drogie... a to co tanie musi być złe.
Miało tam być "tylko drogie rzeczy muszą być dobre".


Quote:
Hmm, gotowy schab pieczony kosztuje mniej za kg niz schab surowy.
Twierdzisz, ze przetworzenie go to kwota ujemna?

To tylko dowód na to co mówię - to, że coś jest drogie
lub tanie w detalu może nie mieć żadnego związku z kosztem
produkcji. Jak sam widzisz, zdarza się że surowe mięso
jest droższe w detalu niż przetworzone - czyli cena detaliczna
musi być znacznie, znacznie wyższa niż koszt produktu bazowego.
Przenosząc to na grunt elektroniczny: o czym świadczyłoby że
np. elektroniczny termometr w detalu jest tańszy niż układ
scalony w detalu który jest w nim zawarty ? No własnie...

Dawno temu, w gospodarce komunistycznej, wszyscy oczekiwali
że produkt końcowy będzie w cenie która niewiele będzie
odbiegała od ceny komponentów które wchodzą w skład produktu.
Teraz sytuacja jest zupełnie inna, i na cenę końcową wpływa
wiele rzeczy, np. LOKALNE GUSTA KLIENTELI (POPYT) moze wpływać
na cenę bardziej niż koszt mięsa służącego do produkcji kiełbasy.
Może się okazać na przykład, że kiełbasa z większą zawartością
miesa i mniejszą zawartością tłuszczu (a więc z droższych
półproduktów zrobiona) będzie mniej smaczna w oczach końcowego
odbiorcy niż kiełbasa zawierająca w sobie więcej wody i tłuszczu
niż mięsa...

Quote:
Pomijając już kwestię tego, że gust nie podlega dyskusji

Bezsensowna opinia.

Czyżbyś twierdził, że jeśli Tobie nie smakuje jakaś kiełbasa
to znaczy że jest ona również niesmaczna dla każdego z nas ?
A to ciekawe... Wink Skąd się ten pogląd wziął u Ciebie ??
Gust nie podlega dyskusji bo właśnie każdy z nas jest inny
i mamy inne smaki - znasz powiedzonko "jada flaki i myśli
że każdy taki"? No właśnie... lubisz flaki ? Ja nie specjalnie,
ale znam ludzi którzy uwielbiają tą potrawę - i co ? Dalej
zamierzasz o gustach dyskutować ?

Quote:
i jak widzisz "śląska" smakuje komuś, nie smakuje Tobie
to jeszcze jest kwestia taka, że cena detaliczna wcale nie
musi odzwierciedlać ceny produkcji - narzuty mogą być
bardzo różne i zależeć od rzeczy ze smakiem niezwiązanych.

Oczywiscie, z powodu roznych ujemnych narzutow cena moze byc nizsza od
ceny zywca.

Nikt tego nie twierdzi - porównujemy ceny kiełbas, nie żywca...
Kiełbasa to mieszanka prostych komponentów i pracy włożonej
w jej produkcję - tak samo jak termometr elektroniczny jest
zestawem drobnych komponentów osiągalnych również osobno w detalu
w różnych cenach i po samych cenach niewiele możemy wnioskować.

Marcin E. Hamerla
Guest

Mon Dec 06, 2004 5:17 pm   



Pszemol napisal(a):

Quote:
Hmm, gotowy schab pieczony kosztuje mniej za kg niz schab surowy.
Twierdzisz, ze przetworzenie go to kwota ujemna?

To tylko dowód na to co mówię - to, że coś jest drogie
lub tanie w detalu może nie mieć żadnego związku z kosztem
produkcji.

Przewaznie ma.

Quote:
Jak sam widzisz, zdarza się że surowe mięso
jest droższe w detalu niż przetworzone

...... poniewaz przetworzenie to miedzy innymi wstrzykiwanie duzych
ilosci wody.

Quote:
- czyli cena detaliczna
musi być znacznie, znacznie wyższa niż koszt produktu bazowego.
Przenosząc to na grunt elektroniczny: o czym świadczyłoby że
np. elektroniczny termometr w detalu jest tańszy niż układ
scalony w detalu który jest w nim zawarty ? No własnie...

Ze mu nastrzykali duzo wody z azotanami?

Quote:
Pomijając już kwestię tego, że gust nie podlega dyskusji

Bezsensowna opinia.

Czyżbyś twierdził,

Twierdze, ze powyzsza opinia jest bezsesnowna.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Jak ja was, xheeejl, nienawidzę, jak do was bym z kałacha bił."

Pszemol
Guest

Mon Dec 06, 2004 5:26 pm   



"Marcin E. Hamerla" <Xmeh4njusy@Xpoczta.Xonet.Xpl.removeX> wrote in message news:jn49r0h1qv06vqckbfh1jnk6uom4pl389u@4ax.com...
Quote:
Jak sam widzisz, zdarza się że surowe mięso
jest droższe w detalu niż przetworzone

..... poniewaz przetworzenie to miedzy innymi wstrzykiwanie duzych
ilosci wody.

Chcesz powiedzieć że schab pieczony ma w sobie większą
zawartość wody niż schab surowy ? A to ciekawe jest...

Quote:
Pomijając już kwestię tego, że gust nie podlega dyskusji

Bezsensowna opinia.

Czyżbyś twierdził,

Twierdze, ze powyzsza opinia jest bezsesnowna.

Ocho, widzę że tracę czas na dyskusję z upartym wszechwiedzacym
któremu się wydaje, że tylko on decyduje co innym ma prawo smakować.
No trudno.

Wrócimy do watku jak sobie uzmyslowisz jakie brednie wygadujesz.

Marcin E. Hamerla
Guest

Mon Dec 06, 2004 5:33 pm   



Pszemol napisal(a):

Quote:
Jak sam widzisz, zdarza się że surowe mięso
jest droższe w detalu niż przetworzone

..... poniewaz przetworzenie to miedzy innymi wstrzykiwanie duzych
ilosci wody.

Chcesz powiedzieć że schab pieczony ma w sobie większą
zawartość wody niż schab surowy ? A to ciekawe jest...

Oczywiscie. Schab pieczony kupiony w sklepie ma wiecej wody niz schab
surowy.

Quote:
Pomijając już kwestię tego, że gust nie podlega dyskusji

Bezsensowna opinia.

Czyżbyś twierdził,

Twierdze, ze powyzsza opinia jest bezsesnowna.

Ocho, widzę że tracę czas na dyskusję z upartym wszechwiedzacym
któremu się wydaje, że tylko on decyduje co innym ma prawo smakować.
No trudno.

Zauwaz, ze sam sobie przeczysz.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Jak ja was, xheeejl, nienawidzę, jak do was bym z kałacha bił."

Pszemol
Guest

Mon Dec 06, 2004 5:44 pm   



"Marcin E. Hamerla" <Xmeh4njusy@Xpoczta.Xonet.Xpl.removeX> wrote in message news:op59r0pcoh3uqv4cukbvshdcvqd833m4dr@4ax.com...
Quote:
Chcesz powiedzieć że schab pieczony ma w sobie większą
zawartość wody niż schab surowy ? A to ciekawe jest...

Oczywiscie. Schab pieczony kupiony w sklepie ma wiecej wody niz schab
surowy.

Potrafisz to udowodnić?

Quote:
Pomijając już kwestię tego, że gust nie podlega dyskusji

Bezsensowna opinia.

Czyżbyś twierdził,

Twierdze, ze powyzsza opinia jest bezsesnowna.

Ocho, widzę że tracę czas na dyskusję z upartym wszechwiedzacym
któremu się wydaje, że tylko on decyduje co innym ma prawo smakować.
No trudno.

Zauwaz, ze sam sobie przeczysz.

Poważnie ? A gdzie ?

Marcin E. Hamerla
Guest

Mon Dec 06, 2004 5:46 pm   



Pszemol napisal(a):

Quote:
Oczywiscie. Schab pieczony kupiony w sklepie ma wiecej wody niz schab
surowy.

Potrafisz to udowodnić?

Oczywiscie.

Quote:
Pomijając już kwestię tego, że gust nie podlega dyskusji

Bezsensowna opinia.

Czyżbyś twierdził,

Twierdze, ze powyzsza opinia jest bezsesnowna.

Ocho, widzę że tracę czas na dyskusję z upartym wszechwiedzacym
któremu się wydaje, że tylko on decyduje co innym ma prawo smakować.
No trudno.

Zauwaz, ze sam sobie przeczysz.

Poważnie ? A gdzie ?

Dyskutujesz ze mna o moim guscie.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Jak ja was, xheeejl, nienawidzę, jak do was bym z kałacha bił."

Wojtek
Guest

Mon Dec 06, 2004 6:07 pm   



Quote:

Oczywiscie. Schab pieczony kupiony w sklepie ma wiecej wody niz schab
surowy.

Potrafisz to udowodnić?

Tak sie wetne Smile

Podobno z 1 kG szynki mozna zrobic nawet do 2,5 kG szynki sprzedawanej w
sklepie, wszystko zalezy od tego jakie nastrzykiwarki sie stosuje
Pozdrowionka
Ps. Slyszalem ze po wejsciu do UE normy na produkcje kielbas sa duzo mniej
restrykcyjne, moze dlatego wiekszosc kielbas smakuje jak stara wyzeta szmata

J.F.
Guest

Mon Dec 06, 2004 6:19 pm   



On Mon, 6 Dec 2004 11:04:14 -0600, Pszemol wrote:
Quote:
Gust nie podlega dyskusji bo właśnie każdy z nas jest inny
i mamy inne smaki - znasz powiedzonko "jada flaki i myśli
że każdy taki"? No właśnie... lubisz flaki ? Ja nie specjalnie,
ale znam ludzi którzy uwielbiają tą potrawę - i co ?

Mniam mniam. Jak sa "flaki" w innych jezykach ? :-)

J.

Pszemol
Guest

Mon Dec 06, 2004 6:28 pm   



"Marcin E. Hamerla" <Xmeh4njusy@Xpoczta.Xonet.Xpl.removeX> wrote in message news:em69r090o3od3mkp2l1th8vvt9onp753kr@4ax.com...
Quote:
Oczywiscie. Schab pieczony kupiony w sklepie ma wiecej wody niz schab
surowy.

Potrafisz to udowodnić?

Oczywiscie.

To nie było tylko pytanie, raczej zachęta do przeprowadzenia dowodu.

Quote:
Pomijając już kwestię tego, że gust nie podlega dyskusji

Bezsensowna opinia.

Czyżbyś twierdził,

Twierdze, ze powyzsza opinia jest bezsesnowna.

Ocho, widzę że tracę czas na dyskusję z upartym wszechwiedzacym
któremu się wydaje, że tylko on decyduje co innym ma prawo smakować.
No trudno.

Zauwaz, ze sam sobie przeczysz.

Poważnie ? A gdzie ?

Dyskutujesz ze mna o moim guscie.

Mylisz się - nie dyskutuję o Twoim guście tylko dyskutuję z Twoją tezą
że to bezsensowna opinia. To że jakaś opinia ma sens czy go nie ma
to nie jest "gust" tylko kwestia obiektywnych faktów. Takim faktem jest
to właśnie, że każdy ma gusta inne, i ten sam produkt np. kiełbasa
może jednemu smakować bardziej niż inna a drugiemu gorzej niż inna.

Pszemol
Guest

Mon Dec 06, 2004 6:31 pm   



"Wojtek" <klimwoj@friko6.onet.pl> wrote in message news:cp275j$imb$1@atlantis.news.tpi.pl...
Quote:
Oczywiscie. Schab pieczony kupiony w sklepie ma wiecej wody niz schab
surowy.

Potrafisz to udowodnić?

Tak sie wetne Smile
Podobno z 1 kG szynki mozna zrobic nawet do 2,5 kG szynki sprzedawanej w sklepie, wszystko zalezy od tego jakie nastrzykiwarki sie
stosuje
Pozdrowionka
Ps. Slyszalem ze po wejsciu do UE normy na produkcje kielbas sa duzo mniej restrykcyjne, moze dlatego wiekszosc kielbas smakuje
jak stara wyzeta szmata

Nie mówimy o szynce tylko o schabie PIECZONYM.
W czasie pieczenia zwykle woda ucieka z mięsa, czyli mieso
się "zagęszcza" - wystarczy porównać zawartość kalorii
w schabie pieczonym i tąże zawartosć w surowym mięsie o tej
samej wadze - schab pieczony będzie miał kalorii więcej,
bo właśnie ma mniej wody w sobie niż surowe mięso.

Pszemol
Guest

Mon Dec 06, 2004 6:34 pm   



"J.F." <jfox_nospam@poczta.onet.pl> wrote in message news:h489r0tkkv2mb9np0ht2v0l5c5hbcr9j34@4ax.com...
Quote:
On Mon, 6 Dec 2004 11:04:14 -0600, Pszemol wrote:
Gust nie podlega dyskusji bo właśnie każdy z nas jest inny
i mamy inne smaki - znasz powiedzonko "jada flaki i myśli
że każdy taki"? No właśnie... lubisz flaki ? Ja nie specjalnie,
ale znam ludzi którzy uwielbiają tą potrawę - i co ?

Mniam mniam. Jak sa "flaki" w innych jezykach ? Smile

Jeszcze jeden dowód na to, że Marcin się myli Smile)
Nie wiem jak się mówi flaki nie po naszemu.
Jak napisałem powyżej, niespecjalnie mi smakują.

RoMan Mandziejewicz
Guest

Mon Dec 06, 2004 6:56 pm   



Hello Marcin,

Monday, December 6, 2004, 5:50:41 PM, you wrote:

Quote:
Bez przegiec, slaska jest do niczego. Jak moze byc dobra skoro
kosztuje (DC) 10 zeta za kg?
Jakoś buntuje się we mnie coś przeciw teorii, że tylko
drogie rzeczy muszą być drogie... a to co tanie musi być złe.
Hmm, gotowy schab pieczony kosztuje mniej za kg niz schab surowy.

Schab pieczony, to 30% schabu, 5% żelatyny suchej i 65% dolanej wody.

Quote:
Twierdzisz, ze przetworzenie go to kwota ujemna?

Dodatnia. I to bardzo.

[...]

--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl

Jacek \"Plumpi\"
Guest

Mon Dec 06, 2004 6:59 pm   



Quote:
Jak sam widzisz, zdarza się że surowe mięso
jest droższe w detalu niż przetworzone

..... poniewaz przetworzenie to miedzy innymi wstrzykiwanie duzych
ilosci wody.

Oraz odpady mięsne, tłuszcz, soja, mąka + chemia, która to wszystko połączy
w jedną masę.

I najgorsze, że idę do sklepu, kupuję drogą, białą kiełbasę, którą kiedyś
się zajadałem. To co kupuję teraz nawet nie przypomina tej kiełbasy lecz
jakąś dziwną konsystencję, z której po zagrzaniu wydobywa się wstrętna maź,
a smak wywołuje odruch wymiotny.

Jacek "Plumpi"

Jacek \"Plumpi\"
Guest

Mon Dec 06, 2004 7:01 pm   



Quote:
Chcesz powiedzieć że schab pieczony ma w sobie większą
zawartość wody niż schab surowy ? A to ciekawe jest...

Może Ci się to wydawać dziwne, ale tak jest naprawdę.
Nie dotyczy to tylko schabu, ale wszystkich wędlin, nawet boczku.

Jacek "Plumpi"

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Zdziwienie po zakupie: żarówki Philips z Polska w Home Depot w USA!

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map