RTV forum PL | NewsGroups PL

Zdrowotne aspekty korzystania z kuchenek mikrofalowych a ich wpływ na jedzenie

kuchenki mikrofalowe - kilka pytan

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Zdrowotne aspekty korzystania z kuchenek mikrofalowych a ich wpływ na jedzenie

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

William
Guest

Mon Jan 07, 2008 8:56 am   



Quote:
wszystkiego. Ja czytalem jakiej negatywne opinie na temat tej
pierwszej opcji tzn ze jedzenie zywnosci przyrzadzanej z mikrofali
jest o wiele bardziej szkodliwe od tej samej z piekarnika czy garnka.

IMHO zaleznosc jest inna - w mikrofalówce odgrzewasz zasadniczo wysokoprzetworzone, przemyslowe pólprodukty. A te sa duzo mniej zdrowe od wiejskich jaj i kielbasy z których robisz jajecznice na tradycyjnej patelni.

^ToM^
Guest

Mon Jan 07, 2008 10:01 pm   



Użytkownik "A. Grodecki" <brak@adresu.com> napisał w wiadomości
news:flqejh$2p3$1@nemesis.news.tpi.pl...
Quote:
BearBag napisał(a):

Chodzi mi o mikrofale i wplyw na zdrowie. Czy jedzenie z mikrofali
jest w jakis udowodniony sposob mniej zdrowe od tego samego jedzenia
zrobionego np w piekarniku? Wiele sie nasluchalem na temat tego ze
promieniowanie mikrofalowe jest bardzo szkodliwe na pokarm itd itp ale
czy to udowodnione naukowo?

Wiadomo, że cząsteczki niektórych aminokwasów zmieniaja kształt po
potraktowaniu mikrofalami i dlatego nie zaleca się, żeby mleko dla dzieci
podgrzewać w mikrofali. Poza tym nie słyszałem żadnych rozsądnych
argumentów przeciw, poza biadoleniem starych bab, połaczonym z
egzorcyzmami.


no wiec obawiam sie ze wiedze musisz jeszcze troche uzupelnic. to ze czegos
nie stwierdzono nie oznacza od razu ze to nieprawda i egzorcyzmy - to raz.,
dwa powszechnie wiadomo, ze organizmy zywe sa systemami adaptacyjnymi, co
oznacza ze ich tkanki sie dostosowuja do tla promieniowania EM o ile zmiany
tego promieniowania zachodza wolno, trzy - sa tacy, ktorym nie zalezy aby to
o czym pisze ponizej zostalo dokladnie ustalone.
wiec wniosek z tego taki, ze nigdy tak naprawde sie nie uda stwierdzic na
ile to jest szkodliwe (tak samo jak telefonia komorkowa czy kazdy inny
nadajnik fal radiowych), bo Ci co sie napromieniuja predze wymra na zawal
czy z innych tam powodow.
ja osobiscie odradzam uzywanie kuchenek mikrofalowych oraz jedzenia
produktow w nich przygotowanych, no chyba ze jest to okazyjnie tam raz czy 2
na rok- mozna wtedy to zapewne pominac szkodliwy wplyw.
ponadto byly robione rozne badania nad wplywem pol elektromagnetycznych na
zmiany komorkowe czy molekularne w tkankach, ktore potwierdzaja iz taki
wplwy ISTNIEJE. fakt ze takie sprawy sie udaje latwo wykryc przy duzych
natezeniach pol EM oznacza ze ten WPLYW ISTNIEJE takze przy kazdym innym
natezeniu i o tym nalezy pamietac.
to za ile lat i z czego kto dostanie np raka - nie latwo przeciez ustalic bo
na choroby wplyw ma wiele czynnikow, ot chocby dieta czy zanieczyszcz.
srodowiska, etc. jednak wplywu fal radiowych w tym pomijac nie mozna, bo
bylaby to glupota i krotkowzrocznosc.
pozdrawiam wszystkich fanow tradycyjnego gotowania:P
tomek

^ToM^
Guest

Mon Jan 07, 2008 10:05 pm   



Użytkownik "ToMasz" <twitek4@no_spam.gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:flr05m$ghf$2@inews.gazeta.pl...
Quote:

Ciekaw jestem jak wyglada rzeczywista emisja mikrofal :-)

bardzo selektywnie. Spróbuj podgrzac duzy tależ prawie stałęgo grysiku ,
a jesszczze zablokuj tależ obrotowy.
Moim zdaniem to co sie wydostaje ma szkodliwosc niewieksza niz cb radio.
Ja mam kuchenke mikrofalowa od 15 lat, codziennie diała kilka minut -
nikt sie nie skarży na jej zły wpływ.. Amerykanie z tego co wiem uzywaja
ich juz 50 lat i zyją...

Ty i hamerykanie sie nie skarza, bo jak sam mowisz uzywaja DOPIERO 50 lat, a
to zdecydowanie za maly okres czasu aby ustalic czy jest negatywny wplyw.
Pozyjemy i zobaczymy co bedzie za 200 - 300 lat, bo jak wiadomo zmiany w
tkankach na poziomach atomowych zachodza b. wolno i stad mozna jakichs
wnioskow oczekiwac po 4-5 pokoleniach a nawet pozniej.
no ale coz Ciebie moze to obchodzic jak Twoje prapraprapra...wnuki beda sie
mialy, prawda? Wink
pozdrawiam
tomek



Quote:

ToMasz


Rafal
Guest

Mon Jan 07, 2008 10:21 pm   



Krzysiek wrote:

Quote:
Dnia Sun, 06 Jan 2008 13:44:35 +0100, J.F. napisał(a):

Komorka w kuchence dziala w najlepsze.
Działa, ale przynajmniej w mojej wskaźnik siły sygnału (w nokii 6310)
spada z pełnego do jednego klocka. Nie mam pod ręką telefonu z
netmonitorem żeby to na dB przełożyć, ale tego tłumienia faktycznie trochę
jest. Ile to może być w wartościach liczbowych?

Wynika stąd, że wybierając mikrofalówkę trzeba w sklepie wsadzić do niej
komórkę i odczytać wskaźnik siły sygnału. Wink

U mnie z trzech kresek na zero. Smile Okołodwunastoletni daewoo.

--
Rafał

rrrrrrrrrrr
Guest

Mon Jan 07, 2008 10:32 pm   



henry1 pisze:
Quote:
Użytkownik "BearBag" <cactusek@gmail.com> napisał w wiadomości
news:c82a28c7-c1e9-4c76-98c0-4fe2b6714715@m77g2000hsc.googlegroups.com...
moze lekko NTG ale nie ma lepszej i bardziej poinformowanej grupy.
Chodzi mi o mikrofale i wplyw na zdrowie. Czy jedzenie z mikrofali
jest w jakis udowodniony sposob mniej zdrowe od tego samego jedzenia
zrobionego np w piekarniku? Wiele sie nasluchalem na temat tego ze
promieniowanie mikrofalowe jest bardzo szkodliwe na pokarm itd itp ale
czy to udowodnione naukowo?
Drugie pytanko czy kuchenka moze bezproblemowo stac i pracowac na
lodowce ?

Witam !
Z mikrofali szybciej z piekarnika smaczniej !
Pzdr


To zupełnie jak z maścią na szczury

...można tak, można tak ..

Jarosław Sokołowski
Guest

Mon Jan 07, 2008 10:42 pm   



Pan Tomek napisał:

Quote:
Pozyjemy i zobaczymy co bedzie za 200 - 300 lat,

A mógłbym prosić o jakieś zalecenia co do diety,
żebym tak mógł pożyć i zobaczyć?

--
Jarek

A. Grodecki
Guest

Mon Jan 07, 2008 11:50 pm   



^ToM^ napisał(a):

Quote:
to za ile lat i z czego kto dostanie np raka - nie latwo przeciez ustalic bo
na choroby wplyw ma wiele czynnikow, ot chocby dieta czy zanieczyszcz.
srodowiska, etc. jednak wplywu fal radiowych w tym pomijac nie mozna, bo
bylaby to glupota i krotkowzrocznosc.
pozdrawiam wszystkich fanow tradycyjnego gotowania:P

Nie mówimy o gotowaniu sobie ręki w kuchence tylko o np podgrzewaniu
kielbasy. Jakiś tam wpływ jest. Gdyby nie było kiełbasa pozostałąby zimna.
Masz do wyboru jeszcze upiec ją na grillu - ale szkodliwe dioksyny. Albo
ugotować - ale nie w kranówie bo chlor i cholera wie co jeszcze (w
niektórych wodociągach przynajmniej). Albo usmażyć na patelni - znowu
dioksyny albo szkodliwe produkty podgrzewnia oleju... i tak dalej i tak
dalej.

--

Pozdrawiam,

A. Grodecki

"Wszystkie zwierzęta sa równe.
Ale te, które mają futerko w trzykolorowe pasy, są równiejsze."

lwh
Guest

Mon Jan 07, 2008 11:58 pm   



Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <jaros@lasek.waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnfo55uv.on8.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
Quote:
A mógłbym prosić o jakieś zalecenia co do diety,
żebym tak mógł pożyć i zobaczyć?

Wolisz być 300 letnim dziadem z Parkinsonem czy Alzheimerem ?

J.F.
Guest

Tue Jan 08, 2008 12:03 am   



On Mon, 07 Jan 2008 23:50:23 +0100, A. Grodecki wrote:
Quote:
Nie mówimy o gotowaniu sobie ręki w kuchence tylko o np podgrzewaniu
kielbasy. Jakiś tam wpływ jest. Gdyby nie było kiełbasa pozostałąby zimna.
Masz do wyboru jeszcze upiec ją na grillu - ale szkodliwe dioksyny.

I promieniowanie !
Tak sie zastanawiam co grozniejsze - bliska i daleka podczerwien
czy mikrofale.
Niby podczerwien ma ma wieksza energie kwantu.

A tak swoja droga - czy niektore skladniki nie wymagaja
odpowiednio dlugiego gotowania, tzn przebywania w podwyzszonej
temperaturze ?

Quote:
Albo
ugotować - ale nie w kranówie bo chlor i cholera wie co jeszcze (w
niektórych wodociągach przynajmniej)

Taa, i gdzie tu znalezc dobra wode.
Dejonizowana i troche odczynnikow klasy cz.d.a ? :-)

J.

Jarek P.
Guest

Tue Jan 08, 2008 12:23 am   



lwh <lI@vp.pl> wrote:

Quote:
Wolisz być 300 letnim dziadem z Parkinsonem czy Alzheimerem ?

Zdecydowanie z Parkinsonem. Wolę nie móc utrzymac kufla z piwem
niż zapomnieć, że coś takiego istnieje ;-)

J.

Jarosław Sokołowski
Guest

Tue Jan 08, 2008 12:41 am   



Pan lwh napisał:

Quote:
A mógłbym prosić o jakieś zalecenia co do diety,
żebym tak mógł pożyć i zobaczyć?

Wolisz być 300 letnim dziadem z Parkinsonem czy Alzheimerem ?

A to można sobie jakoś wybrać między jednym a drugim układając
odpowiednia dietę?

Jarek

--
Co tam widać w perspektywie?
Góra łachów i się rusza.
To dziad Kaczorowski wstaje,
Szukać szczęścia w starych puszkach.

Adam Dybkowski
Guest

Tue Jan 08, 2008 1:27 am   



A. Grodecki pisze:

Quote:
Dobra, tylko jeśli upieczesz kuraka w mikrofalce z włączonym
termoobiegiem, grillem i crispem, to na ile będą to jeszcze mikrofale?

Polemizuję ze stwierdzeniem, że mikrofale w gotowaniu potraw to zło
wcielone a w najlepszym wypadku katastrofa kulinarna.

http://archiwum.wiz.pl/2000/00062900.asp

--
Adam Dybkowski
http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/

Uwaga: przed wysłaniem do mnie maila usuń cyfry z adresu.

Jarosław Sokołowski
Guest

Tue Jan 08, 2008 1:41 am   



Pan Jarek P. napisał:

Quote:
Wolisz być 300 letnim dziadem z Parkinsonem czy Alzheimerem ?

Zdecydowanie z Parkinsonem. Wolę nie móc utrzymac kufla z piwem
niż zapomnieć, że coś takiego istnieje Wink

Ludzie z Alzheimerem często pamiętaja smak piwa z młodości, za to
szybko zapomianaja o tym, co serwuje się dzisiaj. To też ma swoje
zalety.

--
Jarek

A. Grodecki
Guest

Tue Jan 08, 2008 2:18 am   



Adam Dybkowski napisał(a):

Quote:
Polemizuję ze stwierdzeniem, że mikrofale w gotowaniu potraw to zło
wcielone a w najlepszym wypadku katastrofa kulinarna.


http://archiwum.wiz.pl/2000/00062900.asp

Stare.
I co z tego wynika dla poprzedniego stwierdzenia?

--

Pozdrawiam,

A. Grodecki

"Wszystkie zwierzęta sa równe.
Ale te, które mają futerko w trzykolorowe pasy, są równiejsze."

Marcin Gala
Guest

Tue Jan 08, 2008 8:40 am   



A. Grodecki wrote:
Quote:
^ToM^ napisał(a):

to za ile lat i z czego kto dostanie np raka - nie latwo przeciez
ustalic bo na choroby wplyw ma wiele czynnikow, ot chocby dieta czy
zanieczyszcz. srodowiska, etc. jednak wplywu fal radiowych w tym
pomijac nie mozna, bo bylaby to glupota i krotkowzrocznosc.
pozdrawiam wszystkich fanow tradycyjnego gotowania:P

Nie mówimy o gotowaniu sobie ręki w kuchence tylko o np podgrzewaniu
kielbasy. Jakiś tam wpływ jest. Gdyby nie było kiełbasa pozostałąby zimna.
Masz do wyboru jeszcze upiec ją na grillu - ale szkodliwe dioksyny. Albo
ugotować - ale nie w kranówie bo chlor i cholera wie co jeszcze (w
niektórych wodociągach przynajmniej). Albo usmażyć na patelni - znowu
dioksyny albo szkodliwe produkty podgrzewnia oleju... i tak dalej i tak
dalej.

Nie no. Panowie, przeciez na cos trzeba umrzec. A na co to juz sekcja

wykaze:)


--
Marcin "Ahmed" Gala
m.gala(maupa)interia.pl

- Co wyjdzie ze skrzyzowania blondynki z krolikiem?
- Eksplozja demograficzna.

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Zdrowotne aspekty korzystania z kuchenek mikrofalowych a ich wpływ na jedzenie

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map