RTV forum PL | NewsGroups PL

Jak wykorzystać papier po naklejkach do termotransferu i co z 'cynowaniem'?

Termotransfer i "cynowanie" po radziecku

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Jak wykorzystać papier po naklejkach do termotransferu i co z 'cynowaniem'?

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

marko1a
Guest

Wed Jan 13, 2010 3:00 pm   



Dzięki pl.misc.elektronika nauczyłem się zakiszać ogóra.
Lecę po wódkę.


Marek

Jarosław Sokołowski
Guest

Wed Jan 13, 2010 5:45 pm   



Pan Marek napisał:

Quote:
Dzięki pl.misc.elektronika nauczyłem się zakiszać ogóra.
Lecę po wódkę.

W takim razie w uzupełnieniu poprzednich informacji warto dodać,
że w przemyśle stosuje się czasem alkohol etylowy skażony jodem.
Specjalnie trujący nie jest, ale smaczny też nie. Może gdyby tak
zagryzać ogórem dobrze zakiszonym w niejodowanej soli...

--
Jarek

J.F.
Guest

Wed Jan 13, 2010 7:11 pm   



On Wed, 13 Jan 2010 01:05:31 +0000 (UTC), Jarosław Sokołowski wrote:
Quote:
A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
Nie zakiszą się.
Serio?
Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?

Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
Te od ogórów pewnie też.

Ale chlor jest trujacy, a jon chlorowy nie.
Z jodem jest IMO tak samo.

J.

J.F.
Guest

Wed Jan 13, 2010 7:16 pm   



On Wed, 13 Jan 2010 12:44:59 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
Quote:
Hello Krzysztof,
A Ty potrafisz czytać? To przeczytaj uważnie:
"Kiszenie, pot. kwaszenie ? jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji)
żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (kiszonki), opierający
się na procesie ___fermentacji___ ___mlekowej___"

I trafiamy do: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa a tam
jak wół, również w pierwszym zdaniu:

"Fermentacja mlekowa - fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego
odbywająca się pod wpływem działania ___bakterii___ ___mlekowych___."

Tak po prawdzie to z tego wprost nie wynika ze jedynie te bakterie
potrafia to zrobic, a nie np same ogorki.

Co prawda ponizej jest inny tekst
Zastosowanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym
-w przemyśle warzywnym (kwaszenie ogórków i kapusty)

Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?

J.

J.F.
Guest

Wed Jan 13, 2010 7:17 pm   



On Tue, 12 Jan 2010 23:03:29 +0000 (UTC), Jarosław Sokołowski wrote:
Quote:
Pan Adam Dybkowski napisał:
http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessionid=37F082C8ABCC01BF49F18B4918896EC9?id=WDU19370480376&type=2
rok 1937 - ha - warto przeczytac w calosci :-)

Ale dzikie. Wink Normalnie jak obecne banderole na alkoholach.

Co?! Wyszło jakieś nowe rozporządzenie, że można mieć tylko
jedną flaszkę na własny użytek?

No wiesz - masz skrzynke to prowadzisz meline.
Nie wiem czy teraz to zakazane mniej czy bardziej niz 20 lat temu :-)

J.

RoMan Mandziejewicz
Guest

Wed Jan 13, 2010 7:52 pm   



Hello J,

Wednesday, January 13, 2010, 7:16:41 PM, you wrote:

Quote:
A Ty potrafisz czytać? To przeczytaj uważnie:
"Kiszenie, pot. kwaszenie ? jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji)
żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (kiszonki), opierający
się na procesie ___fermentacji___ ___mlekowej___"
I trafiamy do: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa a tam
jak wół, również w pierwszym zdaniu:
"Fermentacja mlekowa - fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego
odbywająca się pod wpływem działania ___bakterii___ ___mlekowych___."
Tak po prawdzie to z tego wprost nie wynika ze jedynie te bakterie
potrafia to zrobic, a nie np same ogorki.

Zaraz wezmę coś cięższego i rzucę na ten Wrocław...

Quote:
Co prawda ponizej jest inny tekst
Zastosowanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym
-w przemyśle warzywnym (kwaszenie ogórków i kapusty)
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?

Bakterie mleczne są wszędzie. Poczynając od jamy gębowej a na drugim
końcu przewodu pokarmowego kończąc. Są odpowiedzialne za kiśnięcie
kapusty i ogórków, próchnicę zębów, zapalenie migdałkw i mięśnia
sercowego, choroby reumatyczne, chronią przewód pokarmowy przed
niestrawnością a pochwę przed grzybicą. Oczywiście są to różne
szczepy. To tyle, jeśli chodzi o człowieka.

Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.

--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)

J.F.
Guest

Wed Jan 13, 2010 8:11 pm   



On Wed, 13 Jan 2010 19:52:13 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
Quote:
Hello J,
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?

Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.

Ale ja zalewam wrzatkiem !

J.

RoMan Mandziejewicz
Guest

Wed Jan 13, 2010 9:23 pm   



Hello J,

Wednesday, January 13, 2010, 8:11:49 PM, you wrote:

Quote:
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.
Ale ja zalewam wrzatkiem !

To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
solą.

--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)

marko1a
Guest

Wed Jan 13, 2010 10:13 pm   



Użytkownik "Gotfryd Smolik news" <smolik@stanpol.com.pl> napisał w
wiadomości news:Pine.WNT.4.64.1001122007590.448@quad...
Quote:
- albo Ty masz uprawnienia do "likwidacji odpadów niebezpiecznych",
prowadzisz taką firmę, i to Jakub Tobie płaci za "utylizację" Razz

Toż to nawet nie makulatura tylko śmieć.

Marek

J.F.
Guest

Wed Jan 13, 2010 10:54 pm   



On Wed, 13 Jan 2010 21:23:54 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
Quote:
Hello J,
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.
Ale ja zalewam wrzatkiem !

To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
solą.

Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?

J.

Zbych
Guest

Wed Jan 13, 2010 11:01 pm   



J.F. pisze:
Quote:
On Wed, 13 Jan 2010 21:23:54 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
Hello J,
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.
Ale ja zalewam wrzatkiem !
To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
solą.

Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?

Wikipedia twierdzi, że tak:

The fermentation process is entirely dependent on the aturally-occurring
Lactobacillus bacteria that normally cover the skin of a growing
cucumber. Since these are routinely removed during commercial
harvesting/packing processes, traditionally-prepared pickles can only be
made from freshly-harvested cucumbers, unless the bacteria is
artificially replaced.

RoMan Mandziejewicz
Guest

Wed Jan 13, 2010 11:43 pm   



Hello J,

Wednesday, January 13, 2010, 10:54:44 PM, you wrote:

Quote:
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.
Ale ja zalewam wrzatkiem !
To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
solą.
Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?

Też. Dzięki temu, że je z własnego nosa łapami przeniesiesz ;P

--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)

Jarosław Sokołowski
Guest

Thu Jan 14, 2010 12:27 am   



Pan Zbych napisał:

Quote:
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.
Ale ja zalewam wrzatkiem !
To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
solą.

Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?

Wikipedia twierdzi, że tak:

The fermentation process is entirely dependent on the aturally-occurring
Lactobacillus bacteria that normally cover the skin of a growing
cucumber. Since these are routinely removed during commercial
harvesting/packing processes, traditionally-prepared pickles can only be
made from freshly-harvested cucumbers, unless the bacteria is
artificially replaced.

Troche głupio, że wiedzę na temat Teorii Kiszenia Ogóra trzeba czerpać
z angielskiego wydania Wikipedii. A poza tym, wszystko to szczera prawda.

--
Jarek

Michal Smolnik
Guest

Thu Jan 14, 2010 7:34 am   



RoMan Mandziejewicz pisze:

Quote:
Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?

Też. Dzięki temu, że je z własnego nosa łapami przeniesiesz ;P

W nosie to żyje raczej Staphylococcus (gronkowiec) w różnych zjadliwych
i niezjadliwych odmianach.

Pozdrawiam kiszących!

--
Kiszący

RoMan Mandziejewicz
Guest

Thu Jan 14, 2010 8:21 am   



Hello Michal,

Thursday, January 14, 2010, 7:34:11 AM, you wrote:

Quote:
Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
Też. Dzięki temu, że je z własnego nosa łapami przeniesiesz ;P
W nosie to żyje raczej Staphylococcus (gronkowiec) w różnych zjadliwych
i niezjadliwych odmianach.

Ale ja zażartowałem. Naprawdę.

Quote:
Pozdrawiam kiszących!

Wzajemnie :)

--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Jak wykorzystać papier po naklejkach do termotransferu i co z 'cynowaniem'?

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map