Goto page Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Next
marko1a
Guest
Wed Jan 13, 2010 3:00 pm
Dzięki pl.misc.elektronika nauczyłem się zakiszać ogóra.
Lecę po wódkę.
Marek
Jarosław Sokołowski
Guest
Wed Jan 13, 2010 5:45 pm
Pan Marek napisał:
Quote:
Dzięki pl.misc.elektronika nauczyłem się zakiszać ogóra.
Lecę po wódkę.
W takim razie w uzupełnieniu poprzednich informacji warto dodać,
że w przemyśle stosuje się czasem alkohol etylowy skażony jodem.
Specjalnie trujący nie jest, ale smaczny też nie. Może gdyby tak
zagryzać ogórem dobrze zakiszonym w niejodowanej soli...
--
Jarek
J.F.
Guest
Wed Jan 13, 2010 7:11 pm
On Wed, 13 Jan 2010 01:05:31 +0000 (UTC), Jarosław Sokołowski wrote:
Quote:
A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
Nie zakiszą się.
Serio?
Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
Te od ogórów pewnie też.
Ale chlor jest trujacy, a jon chlorowy nie.
Z jodem jest IMO tak samo.
J.
J.F.
Guest
Wed Jan 13, 2010 7:16 pm
On Wed, 13 Jan 2010 12:44:59 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
Quote:
Hello Krzysztof,
A Ty potrafisz czytać? To przeczytaj uważnie:
"Kiszenie, pot. kwaszenie ? jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji)
żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (kiszonki), opierający
się na procesie ___fermentacji___ ___mlekowej___"
I trafiamy do:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa a tam
jak wół, również w pierwszym zdaniu:
"Fermentacja mlekowa - fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego
odbywająca się pod wpływem działania ___bakterii___ ___mlekowych___."
Tak po prawdzie to z tego wprost nie wynika ze jedynie te bakterie
potrafia to zrobic, a nie np same ogorki.
Co prawda ponizej jest inny tekst
Zastosowanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym
-w przemyśle warzywnym (kwaszenie ogórków i kapusty)
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
J.
J.F.
Guest
Wed Jan 13, 2010 7:17 pm
On Tue, 12 Jan 2010 23:03:29 +0000 (UTC), Jarosław Sokołowski wrote:
Quote:
No wiesz - masz skrzynke to prowadzisz meline.
Nie wiem czy teraz to zakazane mniej czy bardziej niz 20 lat temu :-)
J.
RoMan Mandziejewicz
Guest
Wed Jan 13, 2010 7:52 pm
Hello J,
Wednesday, January 13, 2010, 7:16:41 PM, you wrote:
Quote:
A Ty potrafisz czytać? To przeczytaj uważnie:
"Kiszenie, pot. kwaszenie ? jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji)
żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (kiszonki), opierający
się na procesie ___fermentacji___ ___mlekowej___"
I trafiamy do:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa a tam
jak wół, również w pierwszym zdaniu:
"Fermentacja mlekowa - fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego
odbywająca się pod wpływem działania ___bakterii___ ___mlekowych___."
Tak po prawdzie to z tego wprost nie wynika ze jedynie te bakterie
potrafia to zrobic, a nie np same ogorki.
Zaraz wezmę coś cięższego i rzucę na ten Wrocław...
Quote:
Co prawda ponizej jest inny tekst
Zastosowanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym
-w przemyśle warzywnym (kwaszenie ogórków i kapusty)
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
Bakterie mleczne są wszędzie. Poczynając od jamy gębowej a na drugim
końcu przewodu pokarmowego kończąc. Są odpowiedzialne za kiśnięcie
kapusty i ogórków, próchnicę zębów, zapalenie migdałkw i mięśnia
sercowego, choroby reumatyczne, chronią przewód pokarmowy przed
niestrawnością a pochwę przed grzybicą. Oczywiście są to różne
szczepy. To tyle, jeśli chodzi o człowieka.
Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.
--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona:
http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
J.F.
Guest
Wed Jan 13, 2010 8:11 pm
On Wed, 13 Jan 2010 19:52:13 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
Quote:
Hello J,
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.
Ale ja zalewam wrzatkiem !
J.
RoMan Mandziejewicz
Guest
Wed Jan 13, 2010 9:23 pm
Hello J,
Wednesday, January 13, 2010, 8:11:49 PM, you wrote:
Quote:
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.
Ale ja zalewam wrzatkiem !
To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
solą.
--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona:
http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
marko1a
Guest
Wed Jan 13, 2010 10:13 pm
Użytkownik "Gotfryd Smolik news" <smolik@stanpol.com.pl> napisał w
wiadomości news:Pine.WNT.4.64.1001122007590.448@quad...
Quote:
- albo Ty masz uprawnienia do "likwidacji odpadów niebezpiecznych",
prowadzisz taką firmę, i to Jakub Tobie płaci za "utylizację"
Toż to nawet nie makulatura tylko śmieć.
Marek
J.F.
Guest
Wed Jan 13, 2010 10:54 pm
On Wed, 13 Jan 2010 21:23:54 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
Quote:
Hello J,
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.
Ale ja zalewam wrzatkiem !
To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
solą.
Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
J.
Zbych
Guest
Wed Jan 13, 2010 11:01 pm
J.F. pisze:
Quote:
On Wed, 13 Jan 2010 21:23:54 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
Hello J,
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.
Ale ja zalewam wrzatkiem !
To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
solą.
Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
Wikipedia twierdzi, że tak:
The fermentation process is entirely dependent on the aturally-occurring
Lactobacillus bacteria that normally cover the skin of a growing
cucumber. Since these are routinely removed during commercial
harvesting/packing processes, traditionally-prepared pickles can only be
made from freshly-harvested cucumbers, unless the bacteria is
artificially replaced.
RoMan Mandziejewicz
Guest
Wed Jan 13, 2010 11:43 pm
Hello J,
Wednesday, January 13, 2010, 10:54:44 PM, you wrote:
Quote:
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.
Ale ja zalewam wrzatkiem !
To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
solą.
Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
Też. Dzięki temu, że je z własnego nosa łapami przeniesiesz ;P
--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona:
http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
Jarosław Sokołowski
Guest
Thu Jan 14, 2010 12:27 am
Pan Zbych napisał:
Quote:
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.
Ale ja zalewam wrzatkiem !
To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
solą.
Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
Wikipedia twierdzi, że tak:
The fermentation process is entirely dependent on the aturally-occurring
Lactobacillus bacteria that normally cover the skin of a growing
cucumber. Since these are routinely removed during commercial
harvesting/packing processes, traditionally-prepared pickles can only be
made from freshly-harvested cucumbers, unless the bacteria is
artificially replaced.
Troche głupio, że wiedzę na temat Teorii Kiszenia Ogóra trzeba czerpać
z angielskiego wydania Wikipedii. A poza tym, wszystko to szczera prawda.
--
Jarek
Michal Smolnik
Guest
Thu Jan 14, 2010 7:34 am
RoMan Mandziejewicz pisze:
Quote:
Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
Też. Dzięki temu, że je z własnego nosa łapami przeniesiesz ;P
W nosie to żyje raczej Staphylococcus (gronkowiec) w różnych zjadliwych
i niezjadliwych odmianach.
Pozdrawiam kiszących!
--
Kiszący
RoMan Mandziejewicz
Guest
Thu Jan 14, 2010 8:21 am
Hello Michal,
Thursday, January 14, 2010, 7:34:11 AM, you wrote:
Quote:
Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
Też. Dzięki temu, że je z własnego nosa łapami przeniesiesz ;P
W nosie to żyje raczej Staphylococcus (gronkowiec) w różnych zjadliwych
i niezjadliwych odmianach.
Ale ja zażartowałem. Naprawdę.
Quote:
Pozdrawiam kiszących!
Wzajemnie :)
--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona:
http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
Goto page Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Next