RTV forum PL | NewsGroups PL

Jak wykorzystać papier po naklejkach do termotransferu i co z 'cynowaniem'?

Termotransfer i "cynowanie" po radziecku

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Jak wykorzystać papier po naklejkach do termotransferu i co z 'cynowaniem'?

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

J.F.
Guest

Tue Jan 12, 2010 11:31 pm   



On Tue, 12 Jan 2010 23:17:02 +0100, Andrzej wrote:
Quote:
J.F. pisze:
Ciesz się, że cofnęli zakaz obrotu solą kamienną (nie,
nie żartuję, przez półtorej roku nie było jak ogórków
zakisić).

Kiedy byl zakaz obrotu ?

Można było sprzedawać jedynie jodowaną.
"Czystej" nie było w obrocie.

A jodowanej nie mozna do ogorkow ?

J.

Andrzej
Guest

Wed Jan 13, 2010 12:10 am   



J.F. pisze:
Quote:
On Tue, 12 Jan 2010 23:17:02 +0100, Andrzej wrote:
J.F. pisze:
Ciesz się, że cofnęli zakaz obrotu solą kamienną (nie,
nie żartuję, przez półtorej roku nie było jak ogórków
zakisić).
Kiedy byl zakaz obrotu ?

Można było sprzedawać jedynie jodowaną.
"Czystej" nie było w obrocie.

A jodowanej nie mozna do ogorkow ?

J.

Nie zakiszą się.


A.

Mirek
Guest

Wed Jan 13, 2010 12:50 am   



Andrzej wrote:

Quote:
A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
J.

Nie zakiszą się.


Serio?
Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?

mirek.

Jarosław Sokołowski
Guest

Wed Jan 13, 2010 1:03 am   



Pan Adam Dybkowski napisał:

Quote:
Hm, a moze i nie - tato opowiadal ze po wsiach chodzili kontrolerzy i
usilowali ludzi przylapac - czy to z zapalniczka czy z zapalkami z
przemytu. Ale jak sprawdzic czy to legalna zapalniczka ?

http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessionid=37F082C8ABCC01BF49F18B4918896EC9?id=WDU19370480376&type=2
rok 1937 - ha - warto przeczytac w calosci :-)

Ale dzikie. Wink Normalnie jak obecne banderole na alkoholach.

Co?! Wyszło jakieś nowe rozporządzenie, że można mieć tylko
jedną flaszkę na własny użytek?

--
Jarek

Jarosław Sokołowski
Guest

Wed Jan 13, 2010 1:15 am   



Pan Andrzej napisał:

Quote:
Można było sprzedawać jedynie jodowaną.
"Czystej" nie było w obrocie.

A jodowanej nie mozna do ogorkow ?

Nie zakiszą się.

A w takiej do posypywania chodników?

--
Jarek

Jarosław Sokołowski
Guest

Wed Jan 13, 2010 3:05 am   



Pan Mirek napisał:

Quote:
A jodowanej nie mozna do ogorkow ?

Nie zakiszą się.

Serio?
Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?

Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
Te od ogórów pewnie też.

--
Jarek

RoMan Mandziejewicz
Guest

Wed Jan 13, 2010 3:35 am   



Hello Mirek,

Wednesday, January 13, 2010, 12:50:06 AM, you wrote:

Quote:
A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
Nie zakiszą się.
Serio?
Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?

Bzdura i ludowe przesądy. Oczywiście, że się zakiszą. Ale te z solą
nieprzetwarzaną są faktycznie smaczniejsze.

--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Spam: http://www.allegro.pl/sklep/7416823_squadack Smile

RoMan Mandziejewicz
Guest

Wed Jan 13, 2010 3:36 am   



Hello Jarosław,

Wednesday, January 13, 2010, 2:05:31 AM, you wrote:

Quote:
A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
Nie zakiszą się.
Serio?
Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.

Właścicel zajodynowanej rany dopiero ma ciężko...

Quote:
Te od ogórów pewnie też.

Nie te proporcje.


--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Spam: http://www.allegro.pl/sklep/7416823_squadack Smile

Krzysztof Tabaczyński
Guest

Wed Jan 13, 2010 8:32 am   



Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <jaros@lasek.waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnhkq72r.ekh.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
Quote:
Pan Mirek napisał:

A jodowanej nie mozna do ogorkow ?

Nie zakiszą się.

Serio?
Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?

Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
Te od ogórów pewnie też.

--
Jarek

Bakterie nie mają nic wspólnego z kiszeniem...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszenie

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.

RoMan Mandziejewicz
Guest

Wed Jan 13, 2010 8:57 am   



Hello Krzysztof,

Wednesday, January 13, 2010, 8:32:39 AM, you wrote:

Quote:
A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
Nie zakiszą się.
Serio?
Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
Te od ogórów pewnie też.
Bakterie nie mają nic wspólnego z kiszeniem...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszenie

Masakra. A fermentacja - twoim zdaniem - zachodzi tak sama z siebie? I
Lactobacillus acidophillus nie ma z nią nic wspólnego?

--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)

marko1a
Guest

Wed Jan 13, 2010 11:06 am   



Użytkownik "Gotfryd Smolik news" <smolik@stanpol.com.pl> napisał w
wiadomości news:Pine.WNT.4.64.1001122028530.448@quad...
Quote:
On Tue, 5 Jan 2010, marko1a wrote:

Zawsze mówiłem z zboczone rozporządzenia ograniczaja swobodę w UE.
Ciekawe że nie zabronili jeszcze wody, powietrza, zapałek

Ciesz się, że cofnęli zakaz obrotu solą kamienną (nie,
nie żartuję, przez półtorej roku nie było jak ogórków
zakisić).
Ale to był czysto 'polski wymysł' (jak zwykle, uzasadniony
szczytnym celem).

Dochodzi do takich paranoi że 1kg zwykłej soli kuchennej jodowanej (bo
prikaz że musi być jodowana) kosztuje niecałą złotówkę podczas gdy czysta
sól do zmywarki w której nie ma jodu 7-8zł za kg.


Marek

Krzysztof Tabaczyński
Guest

Wed Jan 13, 2010 12:26 pm   



Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" <roman@pik-net.pl> napisał w wiadomości
news:1258175008.20100113085738@pik-net.pl...
Quote:
Hello Krzysztof,

Wednesday, January 13, 2010, 8:32:39 AM, you wrote:

A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
Nie zakiszą się.
Serio?
Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
Te od ogórów pewnie też.
Bakterie nie mają nic wspólnego z kiszeniem...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszenie

Masakra. A fermentacja - twoim zdaniem - zachodzi tak sama z siebie? I
Lactobacillus acidophillus nie ma z nią nic wspólnego?

Przeczytaj ten artykuł w Wikipedii!
Fermentacja nie ma nic wspólnego z kiszeniem.
Była mowa o kiszeniu a nie o fermentacji.

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.

RoMan Mandziejewicz
Guest

Wed Jan 13, 2010 12:44 pm   



Hello Krzysztof,

Wednesday, January 13, 2010, 12:26:06 PM, you wrote:

Quote:
A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
Nie zakiszą się.
Serio?
Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
Te od ogórów pewnie też.
Bakterie nie mają nic wspólnego z kiszeniem...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszenie
Masakra. A fermentacja - twoim zdaniem - zachodzi tak sama z siebie? I
Lactobacillus acidophillus nie ma z nią nic wspólnego?
Przeczytaj ten artykuł w Wikipedii!
Fermentacja nie ma nic wspólnego z kiszeniem.
Była mowa o kiszeniu a nie o fermentacji.

A Ty potrafisz czytać? To przeczytaj uważnie:

"Kiszenie, pot. kwaszenie — jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji)
żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (kiszonki), opierający
się na procesie ___fermentacji___ ___mlekowej___"

I trafiamy do: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa a tam
jak wół, również w pierwszym zdaniu:

"Fermentacja mlekowa - fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego
odbywająca się pod wpływem działania ___bakterii___ ___mlekowych___."

--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)

Jarosław Sokołowski
Guest

Wed Jan 13, 2010 2:00 pm   



Pan Krzysztof Tabaczyński napisał:

Quote:
A jodowanej nie mozna do ogorkow ?

Nie zakiszą się.

Serio?
Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?

Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
Te od ogórów pewnie też.

Bakterie nie mają nic wspólnego z kiszeniem...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszenie

Wikipedia, to fajna sprawa, bo są w niej linki. Choćby
ten: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa

--
Jarek

Krzysztof Tabaczyński
Guest

Wed Jan 13, 2010 2:25 pm   



Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <jaros@lasek.waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnhkrdf7.hrs.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
Quote:
Pan Krzysztof Tabaczyński napisał:

A jodowanej nie mozna do ogorkow ?

Nie zakiszą się.

Serio?
Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?

Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
Te od ogórów pewnie też.

Bakterie nie mają nic wspólnego z kiszeniem...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszenie

Wikipedia, to fajna sprawa, bo są w niej linki. Choćby
ten: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa

Przepraszam... sam nie doczytałem...

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Jak wykorzystać papier po naklejkach do termotransferu i co z 'cynowaniem'?

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map