Goto page Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Next
Pszemol
Guest
Thu Nov 19, 2009 6:45 pm
"Marek Lewandowski" <locust@poczta.onet.pl> wrote in message
news:029849ba-85ac-4c19-8769-64599a91deeb@v30g2000yqm.googlegroups.com...
Quote:
On Nov 18, 10:47 pm, "nazgul" <xpm_zo...@wp.pl> wrote:
Myślę, że w Polsce jest jednak więcej jak 40 osób które chcą wiedzieć
jaka
jest moc kupowanego urządzenia i należy się z tego cieszyć.
a dlaczego?
Ponieważ jest to jeden z istotnych jego parametrów eksploatacyjnych i
powinien wpływać na wybór urządzenia - jeśli nawet nie ze względu na
tzw. ochronę środowiska, to ze względu na to, że nie każde urządzenie
można do każdej sieci podłączyć, że nie wspomnę o kosztach
eksploatacji, które użytkownik musi ponieść.
Koszty użytkowania właśnie były na nalepce...
Nie było mocy.
A co Ci moc grzałki mówi o kosztach używania suszarki?
Sądzisz że jest jakaś różnica gdy używasz grzałki 1000W
przez godzinę lub 2000W przez pół godziny?
Tak czy inaczej jestem pewny że nalepka UL z podaną mocą
urządzenia na 100% tam była.
J.F.
Guest
Thu Nov 19, 2009 8:21 pm
On Thu, 19 Nov 2009 11:42:54 -0600, Pszemol wrote:
Quote:
Ty rozumiem wolałbyś system prawny w którym jakiś urzędnik
zza biurka mógłby decydować o tym czy Ci się stała krzywda i masz
"prawo" się skarżyć czy też powinieneś iść do domu sobie popłakać?
Ten kloszard, jeśli ma prawdziwą sprawę, będzie bardzo szybko
reprezentowany przez prawnika który chce sobie zrobić reklamę
jakąś sprawą którą wygra - pełno takich ludzi.
Co sie w sumie sprowadza do tego samego - jakis sedzia zza biurka
decyduje.
Nie, to USA - decyduje 12 przysieglych .. lepiej to czy gorzej ?
J.
Ghost
Guest
Thu Nov 19, 2009 8:42 pm
Użytkownik "Pszemol" <Pszemol@PolBox.com> napisał w wiadomości
news:he3avu.61k.0@poczta.onet.pl...
Quote:
"DJ" <johnny12-WYTNIJTO-@poczta.onet.pl> wrote in message
news:he35di$r3t$1@news.dialog.net.pl...
On 2009-11-18 22:24:25 +0100, "Pszemol" <Pszemol@PolBox.com> said:
I to właśnie też jest chore... choć naturalnie zależy od punktu
siedzenia, i posiadanej kabzy. Kloszard nie oskarży nikogo nawet jak
zostanie pobity, biznezman oskarży o to że wdepnął w psią kupę, i
pobrudził botki.
Ty rozumiem wolałbyś system prawny w którym jakiś urzędnik
zza biurka mógłby decydować o tym czy Ci się stała krzywda i masz
"prawo" się skarżyć czy też powinieneś iść do domu sobie popłakać?
Nie, ale powinno byc ryzyko - jesli probujesz cos ugrac, powinines miec
swiadomosc, ze sam mozesz wpasc.
Quote:
Ten kloszard, jeśli ma prawdziwą sprawę, będzie bardzo szybko
reprezentowany przez prawnika który chce sobie zrobić reklamę
jakąś sprawą którą wygra - pełno takich ludzi.
Ile znasz takich spraw?
J.F.
Guest
Thu Nov 19, 2009 8:53 pm
On Thu, 19 Nov 2009 15:50:56 +0100, T.M.F. wrote:
Quote:
A chodzilo o to, ze pewna kobieta sie mocno poparzyla korzystajac z
McDrive, nie dlatego, ze nie wiedziala, ze w kubku jest wrzatek, tylko
dlatego, ze kubek nie byl dostosowany do wrzatku, byl miekki i sie
wyginal.
A tu akurat tego nie pisza
http://en.wikipedia.org/wiki/Liebeck_v._McDonald%27s_Restaurants
Quote:
Ubczna kwestia jest to, ze woda
wcale nie musi miec 100 stopni, zeby zaparzyc herbate, czy kawe, a nawet
nie powinna miec.
Tak czy inaczej sa to napoje gorace, i kazdy chyba wie ze powinien
uwazac.
Z drugiej strony gdzies tam czytalem prywatna wypowiedz prawnika ze
kawa w McD byla rzeczywiscie goraca i tylko czekal kiedy ich ktos
zaskarzy.
Quote:
A efektem tego procesu nie jest
kuriozalny napis, zeby uwazac na wrzatek, co jak widac dostrzega kazdy,
tylko zmiana form kubkow, na spieniony polistyren, ktore sa sztywne i da
sie je trzymac bo nie przewodza tal dobrze ciepla jak cienki kubek
polietylenowy.
I kawa czy herbata w nich nie stygnie i trzeba czekac 10 minut zanim
da sie pierwszy lyk wykonac. No ale sadzac z opisu wiki - wielu
klientom wolne stygniecie odpowiada.
Gwoli scislosci to te cienkie mi wygladaja na PVC, moze jaki kopolimer
PVC-PS, natomiast niektore spienione na PE lub polipropylen.
A PS do wrzatku tak sobie sie nadaje, bo mieknie w 90C.
Quote:
ale dzieki tej karze cos sie zmienilo
na lepsze, w Polsce po latach w najlepszym wypadku jakas inspekcja
nalozylaby kare 100zl i dalej wszyscy mieliby wszystko w dupie.
A jednak te kubki sie upowszechnily i u nas, co powoduje u mnie
mieszane uczucia - w reke nie parzy, ale pic sie chce :-)
J.
J.F.
Guest
Thu Nov 19, 2009 8:54 pm
On Thu, 19 Nov 2009 15:28:10 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
Quote:
W kwestii formalnej: masz rację w przypadku kawy (95-98 stopni) ale
absolutnie nie w przypadku _czarnej_ herbaty. Tu musi być bulgoczący
wrzątek i każdy stopień mniej ma znaczenie dla jakości naparu. Dlatego
czarna herbata parzona w górach jest po prostu niesmaczna.
Z uwagi na temperature, czy twarda wode ?
J.
RoMan Mandziejewicz
Guest
Thu Nov 19, 2009 9:22 pm
Hello J,
Thursday, November 19, 2009, 8:54:11 PM, you wrote:
Quote:
W kwestii formalnej: masz rację w przypadku kawy (95-98 stopni) ale
absolutnie nie w przypadku _czarnej_ herbaty. Tu musi być bulgoczący
wrzątek i każdy stopień mniej ma znaczenie dla jakości naparu. Dlatego
czarna herbata parzona w górach jest po prostu niesmaczna.
Z uwagi na temperature, czy twarda wode ?
Twarda woda akurat robi dobrze na smak ale gorzej na wygląd. Chodzi o
to, że w górach herbata nie chce się zaparzać i wychodzą siki :(
--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Spam:
http://www.allegro.pl/sklep/7416823_squadack
Jarosław Sokołowski
Guest
Thu Nov 19, 2009 9:57 pm
Pan Pszemol napisał:
Quote:
Ten kloszard, jeśli ma prawdziwą sprawę, będzie bardzo szybko
reprezentowany przez prawnika który chce sobie zrobić reklamę
jakąś sprawą którą wygra - pełno takich ludzi.
U nas też jeden kloszard zwrócił się ze swoją sprawą do znanego
profesora prawa, ale usłyszał "spieprzaj dziadu".
--
Jarek
Jarosław Sokołowski
Guest
Thu Nov 19, 2009 10:01 pm
Pan J.F napisał:
Quote:
W kwestii formalnej: masz rację w przypadku kawy (95-98 stopni) ale
absolutnie nie w przypadku _czarnej_ herbaty. Tu musi być bulgoczący
wrzątek i każdy stopień mniej ma znaczenie dla jakości naparu. Dlatego
czarna herbata parzona w górach jest po prostu niesmaczna.
Z uwagi na temperature, czy twarda wode ?
Temperaturę. Woda z roztopionego śniegu, to ona twarda nie jest.
--
Jarek
Mikołaj Tutak
Guest
Thu Nov 19, 2009 10:17 pm
Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" <roman@pik-net.pl> napisał w wiadomości
grup dyskusyjnych:1114811362.20091119212246@pik-net.pl...
Quote:
Twarda woda akurat robi dobrze na smak ale gorzej na wygląd. Chodzi o
to, że w górach herbata nie chce się zaparzać i wychodzą siki
Może trzeba ją parzyć w ekspresie ciśnieniowym ;-)
--
pozdrawiam
Mikołaj
Adam
Guest
Thu Nov 19, 2009 11:58 pm
Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" <roman@pik-net.pl> napisał w wiadomości
news:1167413198.20091119170626@pik-net.pl...
(...)
Quote:
kawę gotują a Włosi wolą kawę z ekspresu ciśnieniowego, gdzie jest
zaparzana w temperaturze sporo ponad 100 stopni...
(...)
Maszyny expresso są ustawiane chyba na 95 stopni C.
(Zelmer, Krups i jeszcze kilka, które widziałem).
Drugi, "wyższy" termik jest do dyszy dla pary (spienianie mleka).
--
Pozdrawiam.
Adam.
__________ Informacja programu ESET NOD32 Antivirus, wersja bazy sygnatur wirusow 4623 (20091119) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET NOD32 Antivirus.
http://www.eset.pl lub
http://www.eset.com
RoMan Mandziejewicz
Guest
Fri Nov 20, 2009 12:10 am
Hello Adam,
Thursday, November 19, 2009, 11:58:59 PM, you wrote:
Quote:
(...)
kawę gotują a Włosi wolą kawę z ekspresu ciśnieniowego, gdzie jest
zaparzana w temperaturze sporo ponad 100 stopni...
(...)
Maszyny expresso są ustawiane chyba na 95 stopni C.
(Zelmer, Krups i jeszcze kilka, które widziałem).
Jasne. Ale pozostaje jeszcze bezwładność grzałki i termika - w efekcie
jest wrzątek.
Quote:
Drugi, "wyższy" termik jest do dyszy dla pary (spienianie mleka).
Oczywiste.
--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Spam:
http://www.allegro.pl/sklep/7416823_squadack
Jarosław Sokołowski
Guest
Fri Nov 20, 2009 12:33 am
Pan Mikołaj Tutak napisał:
Quote:
Twarda woda akurat robi dobrze na smak ale gorzej na wygląd. Chodzi
o to, że w górach herbata nie chce się zaparzać i wychodzą siki :(
Może trzeba ją parzyć w ekspresie ciśnieniowym
Niektórzy stosują naczynia ciśnieniowe do gotowania wysoko w górach.
Jarek
--
Nikogo mi nie żal
Jeno Mikołaja
Odcedzał pierogi
Poparzył se nogi
Marek Lewandowski
Guest
Fri Nov 20, 2009 2:07 am
On Nov 19, 6:45 pm, "Pszemol" <Psze...@PolBox.com> wrote:
Quote:
Koszty użytkowania właśnie były na nalepce...
Z tego, co pamiętam, to na nalepce było, ile można zaoszczędzić. Bez
określenia w stosunku do czego i przy jakiej cenie za kilowatogodzinę.
Quote:
A co Ci moc grzałki mówi o kosztach używania suszarki?
Sądzisz że jest jakaś różnica gdy używasz grzałki 1000W
przez godzinę lub 2000W przez pół godziny?
Dla mnie nie, ale dla moich znajomych już tak: grzałki 2kW nie
poużywają sobie wcale, bo stare budownictwo i instalacja nie wydoli.
Quote:
Tak czy inaczej jestem pewny że nalepka UL z podaną mocą
urządzenia na 100% tam była.
Też uważam, że powinna.
Marek
Andrzej Kmicic
Guest
Fri Nov 20, 2009 9:04 am
Marek Lewandowski pisze:
Quote:
On Nov 19, 6:45 pm, "Pszemol" <Psze...@PolBox.com> wrote:
Tak czy inaczej jestem pewny że nalepka UL z podaną mocą
urządzenia na 100% tam była.
Też uważam, że powinna.
Niestety żadnej tabliczki znamionowej NIE MA, są tylko "shock warningi"
wszelkiego rodzaju. Chyba że w srodku lub pod spodem dla mrówek

.
pozdr
Ak
Marek Lewandowski
Guest
Fri Nov 20, 2009 10:32 am
On Nov 20, 9:04 am, Andrzej Kmicic <delph...@poczta.onet.pl> wrote:
Quote:
Też uważam, że powinna.
Niestety żadnej tabliczki znamionowej NIE MA, są tylko "shock warningi"
wszelkiego rodzaju. Chyba że w srodku lub pod spodem dla mrówek

.
ja się nie upieram, żę była, tylko że być powinna
Marek
Goto page Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Next