Goto page Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Next
Adam Wysocki
Guest
Thu Nov 15, 2012 12:44 pm
identyfikator: 20040501 <NOSPAMtestowanije@go2.pl> wrote:
Quote:
ma Ktoś może zdjętą charakterystykę czujnika temperatury kty81-250?
Znam świetne forum, na którym na pewno Ci pomogą.
http://ataridevs.eu/phpBB3/
Quote:
liczę, że nie będziecie robili ze mnie idioty, odsyłając do pdfa...
Zbędna operacja.
--
Gof
http://www.chmurka.net/
J.F
Guest
Thu Nov 15, 2012 1:07 pm
Użytkownik "identyfikator: 20040501" napisał w wiadomości
Quote:
Zbędna operacja.
odwal się kurwo
I wiesz juz dlaczego nikt ci nie pomaga ?
Musisz zaczac od dwoch rzeczy ... domysl sie jakich :-)
J.
RoMan Mandziejewicz
Guest
Thu Nov 15, 2012 1:24 pm
Hello Adam,
Thursday, November 15, 2012, 1:12:39 PM, you wrote:
Quote:
RoMan Mandziejewicz <roman@pik-net.pl.invalid> wrote:
Myślę, że warto rozwijać tę piękną, nową tradycję.
Adres z From jest aktualny?
Nie. Netia go rozwaliła :(
Quote:
Wysłałem Ci maila w tym temacie.
Odezwę się z żywego adresu.
Quote:
A Zacieka pamiętam
:)
--
Best regards,
RoMan
Nowa strona:
http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
Adam Wysocki
Guest
Thu Nov 15, 2012 1:27 pm
identyfikator: 20040501 <NOSPAMtestowanije@go2.pl> wrote:
Quote:
Zbędna operacja.
odwal się kurwo
Pobaw się lepiej kupioną niedawno lokomotywą.
http://allegro.pl/lokomotywa-br-110-ho-i2719284972.html
--
Gof
http://www.chmurka.net/
identyfikator: 20040501
Guest
Thu Nov 15, 2012 1:44 pm
Quote:
I wiesz juz dlaczego nikt ci nie pomaga ?
nie będę ukrywał że zawsze mnie to euro-fascynowało...
taka babska solidarność? tak?
identyfikator: 20040501
Guest
Thu Nov 15, 2012 1:46 pm
tylko się nie zesrajcie...
Adam Wysocki
Guest
Thu Nov 15, 2012 2:12 pm
RoMan Mandziejewicz <roman@pik-net.pl.invalid> wrote:
Quote:
Myślę, że warto rozwijać tę piękną, nową tradycję.
Adres z From jest aktualny? Wysłałem Ci maila w tym temacie.
A Zacieka pamiętam :)
--
Gof
http://www.chmurka.net/
Paweł Pawłowicz
Guest
Thu Nov 15, 2012 4:45 pm
W dniu 2012-11-14 23:27, Mario pisze:
Quote:
W dniu 2012-11-14 20:10, identyfikator: 20040501 pisze:
nie wiem jak uzyskać stabline 100 stopni,
Wrzątek ma stabilne 100 stopni. Przynajmniej dopóki cała woda się nie
wygotuje.
Nie. Trzeba uwzględnić ciśnienie zewnętrzne, przegrzewanie się wody i
nierównowagowość procesu. Trudno o gorszy wzorzec, błąd wynosi kilka stopni.
P.P.
Mario
Guest
Thu Nov 15, 2012 5:01 pm
W dniu 2012-11-15 16:45, Paweł Pawłowicz pisze:
Quote:
W dniu 2012-11-14 23:27, Mario pisze:
W dniu 2012-11-14 20:10, identyfikator: 20040501 pisze:
nie wiem jak uzyskać stabline 100 stopni,
Wrzątek ma stabilne 100 stopni. Przynajmniej dopóki cała woda się nie
wygotuje.
Nie. Trzeba uwzględnić ciśnienie zewnętrzne, przegrzewanie się wody i
nierównowagowość procesu. Trudno o gorszy wzorzec, błąd wynosi kilka
stopni.
P.P.
W praktyce nie zdarzyło mi się zaobserwować błędu większego niż 3
stopnie przy sprawdzaniu termometrów we wrzątku - w warunkach domowych,
mierząc wprost w czajniku. A na ciśnienie można brać poprawkę.
A dla identyfikatora któremu pojawia się błąd 50% nie powinno 3 stopnie
robić różnicy.
Przed laty używałem zależność ciśnienie - temperatura do kontrolowania
temperatury ciekłego helu - pompowanego do bodajże 2,5 K. Ciecz w stanie
wrzenia może być dobrym wzorcem temperatury, jeśli potrafi się używać mózgu.
--
pozdrawiam
MD
Michoo
Guest
Thu Nov 15, 2012 5:13 pm
On 15.11.2012 16:45, Paweł Pawłowicz wrote:
Quote:
W dniu 2012-11-14 23:27, Mario pisze:
W dniu 2012-11-14 20:10, identyfikator: 20040501 pisze:
nie wiem jak uzyskać stabline 100 stopni,
Wrzątek ma stabilne 100 stopni. Przynajmniej dopóki cała woda się nie
wygotuje.
Nie. Trzeba uwzględnić ciśnienie zewnętrzne, przegrzewanie się wody i
nierównowagowość procesu. Trudno o gorszy wzorzec, błąd wynosi kilka
stopni.
Jesteś pewien? Afaik różnice kilku stopni były widoczne ale w 30
litrowym garnku brzeczki. W momencie kiedy mamy "kotłującą się" wodę to
temperatura wynosi 100*C z dokładnością poniżej 0.5 stopnia).
--
Pozdrawiam
Michoo
Paweł Pawłowicz
Guest
Thu Nov 15, 2012 6:59 pm
W dniu 2012-11-15 17:13, Michoo pisze:
Quote:
On 15.11.2012 16:45, Paweł Pawłowicz wrote:
W dniu 2012-11-14 23:27, Mario pisze:
W dniu 2012-11-14 20:10, identyfikator: 20040501 pisze:
nie wiem jak uzyskać stabline 100 stopni,
Wrzątek ma stabilne 100 stopni. Przynajmniej dopóki cała woda się nie
wygotuje.
Nie. Trzeba uwzględnić ciśnienie zewnętrzne, przegrzewanie się wody i
nierównowagowość procesu. Trudno o gorszy wzorzec, błąd wynosi kilka
stopni.
Jesteś pewien? Afaik różnice kilku stopni były widoczne ale w 30
litrowym garnku brzeczki. W momencie kiedy mamy "kotłującą się" wodę to
temperatura wynosi 100*C z dokładnością poniżej 0.5 stopnia).
Jestem pewien. Po prostu sprawdź.
P.P.
RoMan Mandziejewicz
Guest
Thu Nov 15, 2012 7:44 pm
Hello Michoo,
Thursday, November 15, 2012, 5:13:54 PM, you wrote:
Quote:
nie wiem jak uzyskać stabline 100 stopni,
Wrzątek ma stabilne 100 stopni. Przynajmniej dopóki cała woda się nie
wygotuje.
Nie. Trzeba uwzględnić ciśnienie zewnętrzne, przegrzewanie się wody i
nierównowagowość procesu. Trudno o gorszy wzorzec, błąd wynosi kilka
stopni.
Jesteś pewien? Afaik różnice kilku stopni były widoczne ale w 30
litrowym garnku brzeczki. W momencie kiedy mamy "kotłującą się" wodę to
temperatura wynosi 100*C z dokładnością poniżej 0.5 stopnia).
Bardzo duże różnice daje zmiana ciśnienia atmosferycznego :(
--
Best regards,
RoMan
Nowa strona:
http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
Plumpi
Guest
Thu Nov 15, 2012 7:55 pm
Użytkownik "Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc[kropka]pl> napisał w
wiadomości news:50a50e31$0$1302$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
Wrzątek ma stabilne 100 stopni. Przynajmniej dopóki cała woda się nie
wygotuje.
Nie. Trzeba uwzględnić ciśnienie zewnętrzne, przegrzewanie się wody i
nierównowagowość procesu. Trudno o gorszy wzorzec, błąd wynosi kilka
stopni.
Bzdury piszez kolego.
W laboratoriach czujniki temperatur bada się właśnie we wrzącej wodzie, ze
wzgledu na wysoką dokładność takiego procesu fizycznego 0,2'C , który
wyznacza tzw. punkty stałe. Punkty stałe to nic innego jak punkty temperatur
topnienia/krzepnięcia lub wrzenia przeróżnych substancji m.in. wody oraz
różnych metali np. cyny, cynku, srebra, złota itd.
Skala temperatur Celsjusza została wyznaczona właśnie poprzez punkty stałe
tj. punkt krzepnięcia/topnienia lodu, dla którego przyjęto 0'C oraz punkt
wrzenia wody przy ciśnieniu 1000hPa, dla którego przyjęto 100'C.
Te dwa punkty bez najmniejszego problemu da się uzyskać i wykonać w nich
kalibrację każdego czujnika temperatury z dokładnością +/- 0,2'C, a nawet
lepszą. Zapeniają one na tyle wystarczającą dokładność, że stosuje się je
jako wzorce w laboratoriach.
Oczywiście na dokłądność tych punktów wpływ także ma ciśnienie
atmosferyczne. Zwłaszcza dla temperatury wrzenia wody. Ale tu wystarczy
tylko poszukać w necie lub zadzwonić do IMGW i poprosić o informację o
aktualnym ciśnieniu, a następnie obliczyć ze wzoru lub odczytać z tabeli
jaka jest obecnie temperatura wrzenia wody.
A tak wygląda urządzenie do badania termometrów w punkcie wrzenia wody:
http://www.thermolab.hg.pl/produkcja_ebulioskop.htm
Jest to nic innego jak elektryczny garnek, do którego wlewa się wodę
destylowaną i po doprowadzeniu wody do wrzenia można wzorcować czujniki
temperatur i termometry.
J.F
Guest
Thu Nov 15, 2012 7:57 pm
Użytkownik "Paweł Pawłowicz" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:50a52d8b$0$1216$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 2012-11-15 17:13, Michoo pisze:
Quote:
Wrzątek ma stabilne 100 stopni. Przynajmniej dopóki cała woda się
nie
wygotuje.
Nie. Trzeba uwzględnić ciśnienie zewnętrzne, przegrzewanie się
wody i
nierównowagowość procesu. Trudno o gorszy wzorzec, błąd wynosi
kilka
stopni.
Jesteś pewien? Afaik różnice kilku stopni były widoczne ale w 30
litrowym garnku brzeczki. W momencie kiedy mamy "kotłującą się"
wodę to
temperatura wynosi 100*C z dokładnością poniżej 0.5 stopnia).
Jestem pewien. Po prostu sprawdź.
Ale czym, skoro porzadnych termometrow zakazali ? :-)
Mowisz ze pomijac przypadki przegrzania (co latwo zauwazyc ze jednak
nie wrze), duzej wysokosci (600m npm to 98C), jakis wyjatkowych
warunkow pogodowych ... huragan 200km/h, i nie przesadzajac z
grzaniem - to beda jakies duze roznice ?
Chemicy co prawda robia to staranniej ... ale czy naprawde trzeba ?
:-)
J.
Paweł Pawłowicz
Guest
Thu Nov 15, 2012 8:47 pm
W dniu 2012-11-15 19:55, Plumpi pisze:
Quote:
Bzdury piszez kolego.
Trochę kultury proszę!
Quote:
W laboratoriach czujniki temperatur bada się właśnie we wrzącej wodzie,
ze wzgledu na wysoką dokładność takiego procesu fizycznego 0,2'C , który
wyznacza tzw. punkty stałe. Punkty stałe to nic innego jak punkty
temperatur topnienia/krzepnięcia lub wrzenia przeróżnych substancji
m.in. wody oraz różnych metali np. cyny, cynku, srebra, złota itd.
Skala temperatur Celsjusza została wyznaczona właśnie poprzez punkty
stałe tj. punkt krzepnięcia/topnienia lodu, dla którego przyjęto 0'C
oraz punkt wrzenia wody przy ciśnieniu 1000hPa, dla którego przyjęto 100'C.
Te dwa punkty bez najmniejszego problemu da się uzyskać i wykonać w nich
kalibrację każdego czujnika temperatury z dokładnością +/- 0,2'C, a
nawet lepszą. Zapeniają one na tyle wystarczającą dokładność, że stosuje
się je jako wzorce w laboratoriach.
Oczywiście na dokłądność tych punktów wpływ także ma ciśnienie
atmosferyczne. Zwłaszcza dla temperatury wrzenia wody. Ale tu wystarczy
tylko poszukać w necie lub zadzwonić do IMGW i poprosić o informację o
aktualnym ciśnieniu, a następnie obliczyć ze wzoru lub odczytać z tabeli
jaka jest obecnie temperatura wrzenia wody.
A tak wygląda urządzenie do badania termometrów w punkcie wrzenia wody:
http://www.thermolab.hg.pl/produkcja_ebulioskop.htm
Jest to nic innego jak elektryczny garnek, do którego wlewa się wodę
destylowaną i po doprowadzeniu wody do wrzenia można wzorcować czujniki
temperatur i termometry.
Z podanego linka: "Specjalnie dobrany obieg pary wodnej w parniku
gwarantuje stałość temperatury w komorach pomiarowych termostatu."
Oczywiście stosuje się je w laboratoriach, ale nie w garnku czy
czajniku. Problemem jest brak równowagi, a ściślej transport ciepła
wymuszający proces wrzenia. Im większy strumień ciepła, tym większy
błąd. Proces wrzenia w czajniku nie jest procesem równowagowym!
Zamiast pisać przemądre teksty po prostu sprawdź.
I nie wystarczy zadzwonić do IMGW, ponieważ podaje on ciśnienie
korygowane do poziomu morza.
Przyzwoity wzorzec można zrobić w oparciu o punkt potrójny wody, i to
nawet metodami "kuchennymi".
P.P.
Goto page Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Next