Goto page 1, 2, 3, 4, 5 Next
Kris
Guest
Sun Mar 06, 2016 4:19 pm
Wielokrotnie m.in na tej grupie pisano że tanie marketowe to szajs a drogie firmowe to na lata.
To ja napiszę o mikserach
Chyba z 7 lat temu kupiony w lidlu mikser Silvercrest- coś takiego:
http://www.bogysr01.netserwer.pl/ytytyt.jpg
Co dwa dni mieszałem nim ciasto na chleb, żona w weekendy jakieś inne wypieki.
Na moim moc pisze 180W. Przez te chyba ponad 7lat służył dobrze i działał by dalej ale siłowo wyciągnąłem haki do mieszania i ułamałem mocowanie.
Była to niedziela, czynne tylko EuroRTVAgd pojechałem i kupiłem mikser Eldom. Markowy? niby, moc 300W.
Przywiozłem do domu rozpakowałem i niby ok. Mieszadła co prawda strasznie krótkie ale co tam. Podziała tydzień- 3razy ciasto na chleb zamieszałem i raz coś tam zona. Niby działał ale tylko na najwyższych obrotach. Że znowu niedziela to jadę do Euro. Od ręki wymienili na inny- tym razem Zelmer. Moc 400W. Jadę do domu, rozpakowuję i zonk- nie ma w zestawie haków do ciast drożdżowych. Kurczy odkąd pamiętam zawsze w tego typu mikserach były a tu przyoszczędzili kilka zł. Nic tam do Euro niedaleko jadę wymienić. Wziąłem Boscha- moc 450W- haki miał. Z tydzień już działa ale słabizna totalna. Ten lidlowski 180W mieszał ciasto na chleb bez problemu, ten 450W Bosch ledwo kręci. Żona wczoraj sernik robiła i powiedziała że jak tylko w lidlu się te silvercresty pojawią to mnie tam wyśle;)
I kupuj tu firmowe;)
Jingiel
Guest
Sun Mar 06, 2016 4:19 pm
__Maciek <i80c586@cyberspace.org> Wrote in message:
Quote:
Sun, 6 Mar 2016 06:19:50 -0800 (PST) Kris <kszysztofc@gmail.com
napisał:
kupiłem mikser Eldom. Markowy?
Markowy? Przecie to najtańsza chińszczyzna.
nie ma w zestawie haków ciast drożdżowych.
Było dokupić. Zelmer o dziwo nie zmienia standardów mocowań osprzętu z
nowymi modelami. Zapewne pasowałby nawet mieszadła od 30 letniego
Zelmera.
Tak? Nawet w tych ściąganych z bliskiego wschodu i pakowanych w
polskie pudła?
--
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
JaNus
Guest
Sun Mar 06, 2016 4:19 pm
W dniu 2016-03-06 o 15:19, Kris pisze:
Quote:
To ja napiszę o mikserach
Ten lidlowski 180W mieszał ciasto na chleb bez problemu, ten 450W
Bosch ledwo kręci. Żona wczoraj sernik robiła i powiedziała że jak
tylko w lidlu się te silvercresty pojawią to mnie tam wyśle;) I kupuj
tu firmowe;)
To i ja o mikserach słówko, albo dwa... Też pod kątem mieszania b.
gęstego ciasta: najwydajniejszą do tego konstrukcją powinna być taka,
gdzie prócz obracającego się mieszadła - jest i kręcąca się miska. W
sklepie obok znalazłem takie, nawet niedrogie. Ale przyglądam się, a co
widzę? Błąd konstrukcyjny, który wskazuje, że panowie inżynierowie "nie
widzieli co czynią"! Bowiem mikser (korpus z silnikiem) jest umieszczony
centralnie nad obrotową misą. Zaś wg mnie powinno być tak, że jeśli owa
misa, za pomocą wymyślnej, a więc i co-nieco kosztującej przekładni,
jest wprawiana w ruch, to fakt, iż mieszadło też się kręci (ale
centralnie!) wcale w sumie nie daje lepszego mieszania.
A jak powinno być? Sądzę, że łopatki powinny tkwić niesymetrycznie,
czyli być maksymalnie zbliżone do ściany naczynia, bo tylko wtedy
dodanie "obrotności" misy - ma sens.
Tytułem usprawiedliwienia: wiem, że nie jest to wada elektryczna (a
idiotyzm "mechaniczny") ale odpowiedniej do tego grupy nie mam akurat w
subskrypcji
--
Powiedzenie w mojej rodzinie, autorstwa pradziadka:
Dobre rady nic nie kosztują
i przeważnie warte są
swojej... ceny!
Pszemol
Guest
Sun Mar 06, 2016 4:19 pm
"Kris" <kszysztofc@gmail.com> wrote in message
news:35c7c1b9-fe6b-47dc-abb8-ca9079388a7c@googlegroups.com...
Quote:
Wielokrotnie m.in na tej grupie pisano że tanie marketowe to szajs a
drogie firmowe to na lata.
To ja napiszę o mikserach
Chyba z 7 lat temu kupiony w lidlu mikser Silvercrest- coś takiego:
http://www.bogysr01.netserwer.pl/ytytyt.jpg
Co dwa dni mieszałem nim ciasto na chleb, żona w weekendy jakieś inne
wypieki.
Na moim moc pisze 180W. Przez te chyba ponad 7lat służył dobrze i działał
by dalej ale siłowo wyciągnąłem haki do mieszania i ułamałem mocowanie.
Była to niedziela, czynne tylko EuroRTVAgd pojechałem i kupiłem mikser
Eldom. Markowy? niby, moc 300W.
Przywiozłem do domu rozpakowałem i niby ok. Mieszadła co prawda strasznie
krótkie ale co tam. Podziała tydzień- 3razy ciasto na chleb zamieszałem i
raz coś tam zona. Niby działał ale tylko na najwyższych obrotach. Że znowu
niedziela to jadę do Euro. Od ręki wymienili na inny- tym razem Zelmer.
Moc 400W. Jadę do domu, rozpakowuję i zonk- nie ma w zestawie haków do
ciast drożdżowych. Kurczy odkąd pamiętam zawsze w tego typu mikserach były
a tu przyoszczędzili kilka zł. Nic tam do Euro niedaleko jadę wymienić.
Wziąłem Boscha- moc 450W- haki miał. Z tydzień już działa ale słabizna
totalna. Ten lidlowski 180W mieszał ciasto na chleb bez problemu, ten 450W
Bosch ledwo kręci. Żona wczoraj sernik robiła i powiedziała że jak tylko w
lidlu się te silvercresty pojawią to mnie tam wyśle;)
I kupuj tu firmowe;)
Bo waty silnika elektrycznego najwyraźniej nie są dobrą miarą siły kręcenia
ciasta... Zwłaszcza gdy zmniejszasz obroty silnika.
Robert WaĹkowski
Guest
Sun Mar 06, 2016 4:53 pm
W dniu 2016-03-06 o 15:55, JaNus pisze:
Quote:
Bowiem mikser (korpus z silnikiem) jest umieszczony
centralnie nad obrotową misą. Zaś wg mnie powinno być tak, że jeśli owa
misa, za pomocą wymyślnej, a więc i co-nieco kosztującej przekładni,
jest wprawiana w ruch, to fakt, iż mieszadło też się kręci (ale
centralnie!) wcale w sumie nie daje lepszego mieszania.
Może mieszadło nie jest symetryczne?
Robert
Kris
Guest
Sun Mar 06, 2016 4:55 pm
W dniu niedziela, 6 marca 2016 15:40:57 UTC+1 użytkownik Pszemol napisał:
Quote:
"Kris" <kszysztofc@gmail.com> wrote in message
news:35c7c1b9-fe6b-47dc-abb8-ca9079388a7c@googlegroups.com...
Wielokrotnie m.in na tej grupie pisano że tanie marketowe to szajs a
drogie firmowe to na lata.
To ja napiszę o mikserach
Chyba z 7 lat temu kupiony w lidlu mikser Silvercrest- coś takiego:
http://www.bogysr01.netserwer.pl/ytytyt.jpg
Co dwa dni mieszałem nim ciasto na chleb, żona w weekendy jakieś inne
wypieki.
Na moim moc pisze 180W. Przez te chyba ponad 7lat służył dobrze i działał
by dalej ale siłowo wyciągnąłem haki do mieszania i ułamałem mocowanie.
Była to niedziela, czynne tylko EuroRTVAgd pojechałem i kupiłem mikser
Eldom. Markowy? niby, moc 300W.
Przywiozłem do domu rozpakowałem i niby ok. Mieszadła co prawda strasznie
krótkie ale co tam. Podziała tydzień- 3razy ciasto na chleb zamieszałem i
raz coś tam zona. Niby działał ale tylko na najwyższych obrotach. Że znowu
niedziela to jadę do Euro. Od ręki wymienili na inny- tym razem Zelmer.
Moc 400W. Jadę do domu, rozpakowuję i zonk- nie ma w zestawie haków do
ciast drożdżowych. Kurczy odkąd pamiętam zawsze w tego typu mikserach były
a tu przyoszczędzili kilka zł. Nic tam do Euro niedaleko jadę wymienić.
Wziąłem Boscha- moc 450W- haki miał. Z tydzień już działa ale słabizna
totalna. Ten lidlowski 180W mieszał ciasto na chleb bez problemu, ten 450W
Bosch ledwo kręci. Żona wczoraj sernik robiła i powiedziała że jak tylko w
lidlu się te silvercresty pojawią to mnie tam wyśle;)
I kupuj tu firmowe;)
Bo waty silnika elektrycznego najwyraźniej nie są dobrą miarą siły kręcenia
ciasta... Zwłaszcza gdy zmniejszasz obroty silnika.
Zawsze kręce na najwyższym "biegu".
I lidlowy był bezkonkurencyjny w tej konkurencji.
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Sun Mar 06, 2016 6:22 pm
W dniu 2016-03-06 o 15:55, Kris pisze:
Quote:
W dniu niedziela, 6 marca 2016 15:40:57 UTC+1 użytkownik Pszemol napisał:
"Kris" <kszysztofc@gmail.com> wrote in message
news:35c7c1b9-fe6b-47dc-abb8-ca9079388a7c@googlegroups.com...
Wielokrotnie m.in na tej grupie pisano że tanie marketowe to szajs a
drogie firmowe to na lata.
To ja napiszę o mikserach
Chyba z 7 lat temu kupiony w lidlu mikser Silvercrest- coś takiego:
http://www.bogysr01.netserwer.pl/ytytyt.jpg
Co dwa dni mieszałem nim ciasto na chleb, żona w weekendy jakieś inne
wypieki.
Na moim moc pisze 180W. Przez te chyba ponad 7lat służył dobrze i działał
by dalej ale siłowo wyciągnąłem haki do mieszania i ułamałem mocowanie.
Była to niedziela, czynne tylko EuroRTVAgd pojechałem i kupiłem mikser
Eldom. Markowy? niby, moc 300W.
Przywiozłem do domu rozpakowałem i niby ok. Mieszadła co prawda strasznie
krótkie ale co tam. Podziała tydzień- 3razy ciasto na chleb zamieszałem i
raz coś tam zona. Niby działał ale tylko na najwyższych obrotach. Że znowu
niedziela to jadę do Euro. Od ręki wymienili na inny- tym razem Zelmer.
Moc 400W. Jadę do domu, rozpakowuję i zonk- nie ma w zestawie haków do
ciast drożdżowych. Kurczy odkąd pamiętam zawsze w tego typu mikserach były
a tu przyoszczędzili kilka zł. Nic tam do Euro niedaleko jadę wymienić.
Wziąłem Boscha- moc 450W- haki miał. Z tydzień już działa ale słabizna
totalna. Ten lidlowski 180W mieszał ciasto na chleb bez problemu, ten 450W
Bosch ledwo kręci. Żona wczoraj sernik robiła i powiedziała że jak tylko w
lidlu się te silvercresty pojawią to mnie tam wyśle;)
I kupuj tu firmowe;)
Bo waty silnika elektrycznego najwyraźniej nie są dobrą miarą siły kręcenia
ciasta... Zwłaszcza gdy zmniejszasz obroty silnika.
Zawsze kręce na najwyższym "biegu".
I lidlowy był bezkonkurencyjny w tej konkurencji.
Mało elektronicznie: ciasta na chleb nie powinno się mieszać przy
wysokich obrotach, trzeba wyrabiać długo, ale powoli, w takich warunkach
powstaje gluten bez którego chleb jest do [...]. Popatrz, jak działają
maszynki do pieczenia chleba.
P.P.
JaNus
Guest
Sun Mar 06, 2016 7:07 pm
W dniu 2016-03-06 o 16:53, Robert Wańkowski pisze:
Quote:
W dniu 2016-03-06 o 15:55, JaNus pisze:
Bowiem mikser (korpus z silnikiem) jest umieszczony
centralnie nad obrotową misą. Zaś wg mnie powinno być tak, że jeśli owa
misa, za pomocą wymyślnej, a więc i co-nieco kosztującej przekładni,
jest wprawiana w ruch, to fakt, iż mieszadło też się kręci (ale
centralnie!) wcale w sumie nie daje lepszego mieszania.
Może mieszadło nie jest symetryczne?
Robert
Tak całkiem w centrum nie leży/~żą, wszak są dwa. Czyli _nieco_ w bok(i)
od środka. Ale wg mnie gdyby konstrukcja była taka, jak opisałem
wcześniej, to w zupełności wystarczyłoby jedno. Choć wtedy, gdyby
"kręcono" coś tam _bez_ użycia obrotowej misy (bo korpus z silnikiem
jest odczepialny!) to jedno mieszadło działałoby raczej mało wydajnie...
Wadą oglądanego wyrobu był jeszcze brak nadstawki do mielenia kawy, co
jest dla mnie istotne (mielę w takim co innego).
Wie ktoś / coś o jakimś mikserze, co by mnie zadowolił?
--
Powiedzenie w mojej rodzinie, autorstwa pradziadka:
Dobre rady nic nie kosztują
i przeważnie warte są
swojej... ceny!
Kaczin
Guest
Sun Mar 06, 2016 7:26 pm
W dniu 06.03.2016 o 15:55, JaNus pisze:
Quote:
W dniu 2016-03-06 o 15:19, Kris pisze:
To ja napiszę o mikserach
Ten lidlowski 180W mieszał ciasto na chleb bez problemu, ten 450W
Bosch ledwo kręci. Żona wczoraj sernik robiła i powiedziała że jak
tylko w lidlu się te silvercresty pojawią to mnie tam wyśle;) I kupuj
tu firmowe;)
To i ja o mikserach słówko, albo dwa... Też pod kątem mieszania b.
gęstego ciasta: najwydajniejszą do tego konstrukcją powinna być taka,
gdzie prócz obracającego się mieszadła - jest i kręcąca się miska. W
sklepie obok znalazłem takie, nawet niedrogie. Ale przyglądam się, a co
widzę? Błąd konstrukcyjny, który wskazuje, że panowie inżynierowie "nie
widzieli co czynią"! Bowiem mikser (korpus z silnikiem) jest umieszczony
centralnie nad obrotową misą. Zaś wg mnie powinno być tak, że jeśli owa
misa, za pomocą wymyślnej, a więc i co-nieco kosztującej przekładni,
jest wprawiana w ruch, to fakt, iż mieszadło też się kręci (ale
centralnie!) wcale w sumie nie daje lepszego mieszania.
A jak powinno być? Sądzę, że łopatki powinny tkwić niesymetrycznie,
czyli być maksymalnie zbliżone do ściany naczynia, bo tylko wtedy
dodanie "obrotności" misy - ma sens.
Tytułem usprawiedliwienia: wiem, że nie jest to wada elektryczna (a
idiotyzm "mechaniczny") ale odpowiedniej do tego grupy nie mam akurat w
subskrypcji
Kręci się misa, mieszadła a cały korpus miksera wykonuje taki jakby
wahadłowy ruch (Zelmer, np. taki:
http://www.zelmer.pl/dla-kuchni/miksery/mix-robi-381-61 ).
W efekcie mieszadła obracające się wokół swojej osi, zataczają dość
skomplikowany wzór wewnątrz misy.
--
Kaczin
Kris
Guest
Sun Mar 06, 2016 7:35 pm
W dniu niedziela, 6 marca 2016 18:22:47 UTC+1 użytkownik Paweł Pawłowicz napisał:
Quote:
W dniu 2016-03-06 o 15:55, Kris pisze:
W dniu niedziela, 6 marca 2016 15:40:57 UTC+1 użytkownik Pszemol napisał:
"Kris" <kszysztofc@gmail.com> wrote in message
news:35c7c1b9-fe6b-47dc-abb8-ca9079388a7c@googlegroups.com...
Wielokrotnie m.in na tej grupie pisano że tanie marketowe to szajs a
drogie firmowe to na lata.
To ja napiszę o mikserach
Chyba z 7 lat temu kupiony w lidlu mikser Silvercrest- coś takiego:
http://www.bogysr01.netserwer.pl/ytytyt.jpg
Co dwa dni mieszałem nim ciasto na chleb, żona w weekendy jakieś inne
wypieki.
Na moim moc pisze 180W. Przez te chyba ponad 7lat służył dobrze i działał
by dalej ale siłowo wyciągnąłem haki do mieszania i ułamałem mocowanie.
Była to niedziela, czynne tylko EuroRTVAgd pojechałem i kupiłem mikser
Eldom. Markowy? niby, moc 300W.
Przywiozłem do domu rozpakowałem i niby ok. Mieszadła co prawda strasznie
krótkie ale co tam. Podziała tydzień- 3razy ciasto na chleb zamieszałem i
raz coś tam zona. Niby działał ale tylko na najwyższych obrotach. Że znowu
niedziela to jadę do Euro. Od ręki wymienili na inny- tym razem Zelmer.
Moc 400W. Jadę do domu, rozpakowuję i zonk- nie ma w zestawie haków do
ciast drożdżowych. Kurczy odkąd pamiętam zawsze w tego typu mikserach były
a tu przyoszczędzili kilka zł. Nic tam do Euro niedaleko jadę wymienić.
Wziąłem Boscha- moc 450W- haki miał. Z tydzień już działa ale słabizna
totalna. Ten lidlowski 180W mieszał ciasto na chleb bez problemu, ten 450W
Bosch ledwo kręci. Żona wczoraj sernik robiła i powiedziała że jak tylko w
lidlu się te silvercresty pojawią to mnie tam wyśle;)
I kupuj tu firmowe;)
Bo waty silnika elektrycznego najwyraźniej nie są dobrą miarą siły kręcenia
ciasta... Zwłaszcza gdy zmniejszasz obroty silnika.
Zawsze kręce na najwyższym "biegu".
I lidlowy był bezkonkurencyjny w tej konkurencji.
Mało elektronicznie: ciasta na chleb nie powinno się mieszać przy
wysokich obrotach, trzeba wyrabiać długo, ale powoli, w takich warunkach
powstaje gluten bez którego chleb jest do [...]. Popatrz, jak działają
maszynki do pieczenia chleba.
Może i jest tak jak piszesz ale ja chleb piekę od nastu już lat tak co dwa dni i jest ok. Zresztą najszybsze obroty w mikserze ręcznym przy hakach wirowe nie robią w cieście.
JaNus
Guest
Sun Mar 06, 2016 7:43 pm
W dniu 2016-03-06 o 19:26, Kaczin pisze:
Quote:
W dniu 06.03.2016 o 15:55, JaNus pisze:
konstrukcją powinna być taka,
gdzie prócz obracającego się mieszadła - jest i kręcąca się miska.
Quote:
---
A jak powinno być? Sądzę, że łopatki powinny tkwić niesymetrycznie,
czyli być maksymalnie zbliżone do ściany naczynia, bo tylko wtedy
dodanie "obrotności" misy - ma sens.
Kręci się misa, mieszadła a cały korpus miksera wykonuje taki jakby
wahadłowy ruch (Zelmer, np. taki:
http://www.zelmer.pl/dla-kuchni/miksery/mix-robi-381-61 ).
W efekcie mieszadła obracające się wokół swojej osi, zataczają dość
skomplikowany wzór wewnątrz misy.
A jeśli tak, to przepraszam! Nie widziałem tego miksera "w akcji", a
jedynie stojący w bezruchu. Muszę spytać w sklepie.
Zaś ten "skomplikowany wzór wewnątrz misy" to pewnikiem figury
Lissajous, jak sądzę...
--
Powiedzenie w mojej rodzinie, autorstwa pradziadka:
Dobre rady nic nie kosztują
i przeważnie warte są
swojej... ceny!
Kris
Guest
Sun Mar 06, 2016 8:11 pm
W dniu niedziela, 6 marca 2016 19:07:04 UTC+1 użytkownik JaNus napisał:
Quote:
W dniu 2016-03-06 o 16:53, Robert Wańkowski pisze:
W dniu 2016-03-06 o 15:55, JaNus pisze:
Bowiem mikser (korpus z silnikiem) jest umieszczony
centralnie nad obrotową misą. Zaś wg mnie powinno być tak, że jeśli owa
misa, za pomocą wymyślnej, a więc i co-nieco kosztującej przekładni,
jest wprawiana w ruch, to fakt, iż mieszadło też się kręci (ale
centralnie!) wcale w sumie nie daje lepszego mieszania.
Może mieszadło nie jest symetryczne?
Robert
Tak całkiem w centrum nie leży/~żą, wszak są dwa. Czyli _nieco_ w bok(i)
od środka. Ale wg mnie gdyby konstrukcja była taka, jak opisałem
wcześniej, to w zupełności wystarczyłoby jedno. Choć wtedy, gdyby
"kręcono" coś tam _bez_ użycia obrotowej misy (bo korpus z silnikiem
jest odczepialny!) to jedno mieszadło działałoby raczej mało wydajnie...
Wadą oglądanego wyrobu był jeszcze brak nadstawki do mielenia kawy, co
jest dla mnie istotne (mielę w takim co innego).
Wie ktoś / coś o jakimś mikserze, co by mnie zadowolił?
Kawę to ja od lat mielę w młynku do kawy- może do tego "co innego" też się taki młynek nada?
JaNus
Guest
Sun Mar 06, 2016 8:18 pm
W dniu 2016-03-06 o 18:22, Paweł Pawłowicz pisze:
Quote:
Mało elektronicznie: ciasta na chleb nie powinno się mieszać przy
wysokich obrotach, trzeba wyrabiać długo, ale powoli, w takich
warunkach powstaje gluten bez którego chleb jest do [...].
Gluten powstaje w... ziarnach! A co do mieszania powolnego, to może
chodziło raczej o efekt "warstewkowości" jak w przypadku stali
damasceńskiej (która zresztą była {podobno} wyrabiana w... Indiach. Zaś
w Damaszku ją po prostu Europejczycy kupowali).
Efekt ten bierze się ze naprzemiennego złożenia dużej ilości warstw, o
różnej strukturze. Bez niego każdy "placek" na pizzę bardzo łatwo by się
rozpadał. Dlatego ciasto musi być wielokrotnie wałkowane, składane, znów
wałkowane, i znów, i znów...
--
Powiedzenie w mojej rodzinie, autorstwa pradziadka:
Dobre rady nic nie kosztują
i przeważnie warte są
swojej... ceny!
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Sun Mar 06, 2016 8:37 pm
W dniu 2016-03-06 o 20:18, JaNus pisze:
Quote:
W dniu 2016-03-06 o 18:22, Paweł Pawłowicz pisze:
Mało elektronicznie: ciasta na chleb nie powinno się mieszać przy
wysokich obrotach, trzeba wyrabiać długo, ale powoli, w takich
warunkach powstaje gluten bez którego chleb jest do [...].
Gluten powstaje w... ziarnach! A co do mieszania powolnego, to może
chodziło raczej o efekt "warstewkowości" jak w przypadku stali
damasceńskiej (która zresztą była {podobno} wyrabiana w... Indiach. Zaś
w Damaszku ją po prostu Europejczycy kupowali).
Efekt ten bierze się ze naprzemiennego złożenia dużej ilości warstw, o
różnej strukturze. Bez niego każdy "placek" na pizzę bardzo łatwo by się
rozpadał. Dlatego ciasto musi być wielokrotnie wałkowane, składane, znów
wałkowane, i znów, i znów...
W ziarnach są dwa białka, gliadyna i gluteina, z nich powstaje gluten
podczas wyrabiania ciasta. Jeśli chcesz, aby glutenu było dużo (chleb),
trzeba użyć mąki bogatej w te białka (tzw. twardej) i długo wyrabiać
ciasto w temperaturze około 28 C. Jeśli chcesz, aby było go mało,
wyrabiasz ciasto krótko i w niskiej temperaturze. Otłuszczenie ziaren
mąki przed dodaniem wody skutecznie hamuje powstawanie glutenu, dlatego
mąkę na ciasto kruche najpierw wyrabia się z tłuszczem bez wody ( w domu
na przykład tasakiem), a dopiero później dodaje zimnej wody i krótko
wyrabia, czasem z przerwami w czasie których wkłada się ciasto do lodówki.
Wyrabianie ciasta na chleb przy dużych obrotach rozwala gluten, prowadzi
to do powstania chleba mało elestycznego i rozsypującego się, jakby
zrobionego z trocin. Ale jeśli ktoś lubi taki chleb, to jego święte prawo!
P.P.
PeJot
Guest
Sun Mar 06, 2016 8:39 pm
W dniu 2016-03-06 o 15:19, Kris pisze:
Quote:
Wziąłem Boscha- moc 450W- haki miał. Z tydzień już działa ale słabizna totalna. Ten lidlowski 180W mieszał ciasto na chleb bez problemu, ten 450W Bosch ledwo kręci.
Ale zapewne deklarowane 450 W z gniazdka bierze :)
--
P. Jankisz
O rowerach:
http://coogee.republika.pl/pj/pj.html
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest
tylu idiotów" Stanisław Lem
Goto page 1, 2, 3, 4, 5 Next