RTV forum PL | NewsGroups PL

Doświadczenia z mikserami: Silvercrest z Lidla vs. markowe Eldom, Zelmer i Bosch

Marketowe a firmowe

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Doświadczenia z mikserami: Silvercrest z Lidla vs. markowe Eldom, Zelmer i Bosch

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Paweł Pawłowicz
Guest

Sun Mar 06, 2016 8:54 pm   



W dniu 2016-03-06 o 20:46, Kris pisze:
Quote:
W dniu niedziela, 6 marca 2016 20:37:26 UTC+1 użytkownik Paweł Pawłowicz napisał:
W dniu 2016-03-06 o 20:18, JaNus pisze:
W dniu 2016-03-06 o 18:22, Paweł Pawłowicz pisze:


Mało elektronicznie: ciasta na chleb nie powinno się mieszać przy
wysokich obrotach, trzeba wyrabiać długo, ale powoli, w takich
warunkach powstaje gluten bez którego chleb jest do [...].


Gluten powstaje w... ziarnach! A co do mieszania powolnego, to może
chodziło raczej o efekt "warstewkowości" jak w przypadku stali
damasceńskiej (która zresztą była {podobno} wyrabiana w... Indiach. Zaś
w Damaszku ją po prostu Europejczycy kupowali).
Efekt ten bierze się ze naprzemiennego złożenia dużej ilości warstw, o
różnej strukturze. Bez niego każdy "placek" na pizzę bardzo łatwo by się
rozpadał. Dlatego ciasto musi być wielokrotnie wałkowane, składane, znów
wałkowane, i znów, i znów...

W ziarnach są dwa białka, gliadyna i gluteina, z nich powstaje gluten
podczas wyrabiania ciasta. Jeśli chcesz, aby glutenu było dużo (chleb),
trzeba użyć mąki bogatej w te białka (tzw. twardej) i długo wyrabiać
ciasto w temperaturze około 28 C. Jeśli chcesz, aby było go mało,
wyrabiasz ciasto krótko i w niskiej temperaturze. Otłuszczenie ziaren
mąki przed dodaniem wody skutecznie hamuje powstawanie glutenu, dlatego
mąkę na ciasto kruche najpierw wyrabia się z tłuszczem bez wody ( w domu
na przykład tasakiem), a dopiero później dodaje zimnej wody i krótko
wyrabia, czasem z przerwami w czasie których wkłada się ciasto do lodówki.
Wyrabianie ciasta na chleb przy dużych obrotach rozwala gluten, prowadzi
to do powstania chleba mało elestycznego i rozsypującego się, jakby
zrobionego z trocin. Ale jeśli ktoś lubi taki chleb, to jego święte prawo!

Dowcipny jesteśWink

Zrób chleb tak, jak jest w przepisie, wtedy zobaczysz różnicę. Ale jeśli
nie masz maszynki do pieczenia chleba, to wyrabianie zajmie Ci ze dwie
godziny ;-)

P.P.

Kamil
Guest

Sun Mar 06, 2016 9:35 pm   



Użytkownik "Pszemol" napisał:

Quote:
Bo waty silnika elektrycznego najwyraźniej nie są dobrą miarą siły kręcenia
ciasta... Zwłaszcza gdy zmniejszasz obroty silnika.

Wysyp kretynów na grupie? Po co cytujecie cały ten śmietnik?

Pzdr

Kris
Guest

Sun Mar 06, 2016 9:45 pm   



W dniu niedziela, 6 marca 2016 20:38:19 UTC+1 użytkownik PeJot napisał:
[quote]W dniu 2016-03-06 o 15:19, Kris pisze:

Wziąłem Boscha- moc 450W- haki miał. Z tydzień już działa ale słabizna totalna. Ten lidlowski 180W mieszał ciasto na chleb bez problemu, ten 450W Bosch ledwo kręci.

Ale zapewne deklarowane 450 W z gniazdka bierze :)

Znając życie ten Bosch robiony ż

Kris
Guest

Sun Mar 06, 2016 9:46 pm   



W dniu niedziela, 6 marca 2016 20:37:26 UTC+1 użytkownik Paweł Pawłowicz napisał:
Quote:
W dniu 2016-03-06 o 20:18, JaNus pisze:
W dniu 2016-03-06 o 18:22, Paweł Pawłowicz pisze:


Mało elektronicznie: ciasta na chleb nie powinno się mieszać przy
wysokich obrotach, trzeba wyrabiać długo, ale powoli, w takich
warunkach powstaje gluten bez którego chleb jest do [...].


Gluten powstaje w... ziarnach! A co do mieszania powolnego, to może
chodziło raczej o efekt "warstewkowości" jak w przypadku stali
damasceńskiej (która zresztą była {podobno} wyrabiana w... Indiach. Zaś
w Damaszku ją po prostu Europejczycy kupowali).
Efekt ten bierze się ze naprzemiennego złożenia dużej ilości warstw, o
różnej strukturze. Bez niego każdy "placek" na pizzę bardzo łatwo by się
rozpadał. Dlatego ciasto musi być wielokrotnie wałkowane, składane, znów
wałkowane, i znów, i znów...

W ziarnach są dwa białka, gliadyna i gluteina, z nich powstaje gluten
podczas wyrabiania ciasta. Jeśli chcesz, aby glutenu było dużo (chleb),
trzeba użyć mąki bogatej w te białka (tzw. twardej) i długo wyrabiać
ciasto w temperaturze około 28 C. Jeśli chcesz, aby było go mało,
wyrabiasz ciasto krótko i w niskiej temperaturze. Otłuszczenie ziaren
mąki przed dodaniem wody skutecznie hamuje powstawanie glutenu, dlatego
mąkę na ciasto kruche najpierw wyrabia się z tłuszczem bez wody ( w domu
na przykład tasakiem), a dopiero później dodaje zimnej wody i krótko
wyrabia, czasem z przerwami w czasie których wkłada się ciasto do lodówki.
Wyrabianie ciasta na chleb przy dużych obrotach rozwala gluten, prowadzi
to do powstania chleba mało elestycznego i rozsypującego się, jakby
zrobionego z trocin. Ale jeśli ktoś lubi taki chleb, to jego święte prawo!

Dowcipny jesteśWink


Kris
Guest

Sun Mar 06, 2016 10:23 pm   



W dniu niedziela, 6 marca 2016 20:54:34 UTC+1 użytkownik Paweł Pawłowicz napisał:
Quote:
W dniu 2016-03-06 o 20:46, Kris pisze:
W dniu niedziela, 6 marca 2016 20:37:26 UTC+1 użytkownik Paweł Pawłowicz napisał:
W dniu 2016-03-06 o 20:18, JaNus pisze:
W dniu 2016-03-06 o 18:22, Paweł Pawłowicz pisze:


Mało elektronicznie: ciasta na chleb nie powinno się mieszać przy
wysokich obrotach, trzeba wyrabiać długo, ale powoli, w takich
warunkach powstaje gluten bez którego chleb jest do [...].


Gluten powstaje w... ziarnach! A co do mieszania powolnego, to może
chodziło raczej o efekt "warstewkowości" jak w przypadku stali
damasceńskiej (która zresztą była {podobno} wyrabiana w... Indiach. Zaś
w Damaszku ją po prostu Europejczycy kupowali).
Efekt ten bierze się ze naprzemiennego złożenia dużej ilości warstw, o
różnej strukturze. Bez niego każdy "placek" na pizzę bardzo łatwo by się
rozpadał. Dlatego ciasto musi być wielokrotnie wałkowane, składane, znów
wałkowane, i znów, i znów...

W ziarnach są dwa białka, gliadyna i gluteina, z nich powstaje gluten
podczas wyrabiania ciasta. Jeśli chcesz, aby glutenu było dużo (chleb),
trzeba użyć mąki bogatej w te białka (tzw. twardej) i długo wyrabiać
ciasto w temperaturze około 28 C. Jeśli chcesz, aby było go mało,
wyrabiasz ciasto krótko i w niskiej temperaturze. Otłuszczenie ziaren
mąki przed dodaniem wody skutecznie hamuje powstawanie glutenu, dlatego
mąkę na ciasto kruche najpierw wyrabia się z tłuszczem bez wody ( w domu
na przykład tasakiem), a dopiero później dodaje zimnej wody i krótko
wyrabia, czasem z przerwami w czasie których wkłada się ciasto do lodówki.
Wyrabianie ciasta na chleb przy dużych obrotach rozwala gluten, prowadzi
to do powstania chleba mało elestycznego i rozsypującego się, jakby
zrobionego z trocin. Ale jeśli ktoś lubi taki chleb, to jego święte prawo!

Dowcipny jesteś;)

Zrób chleb tak, jak jest w przepisie, wtedy zobaczysz różnicę. Ale jeśli
nie masz maszynki do pieczenia chleba, to wyrabianie zajmie Ci ze dwie
godziny Wink
Chleb z maszynki;)

Smacznego.

Jeden zbiera znaczki inny jest filatelistąWink

Pszemol
Guest

Mon Mar 07, 2016 2:50 am   



"Paweł Pawłowicz" <paw-p@wnoz.up.wroc [kropka] pl> wrote in message
news:56dc8af9$0$656$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
Zrób chleb tak, jak jest w przepisie, wtedy zobaczysz różnicę. Ale jeśli
nie masz maszynki do pieczenia chleba, to wyrabianie zajmie Ci ze dwie
godziny Wink

Czy czasem nie pomyliliście grup dyskusyjnych?
O pieczeniu chleba rozmawiamy na news:pl.rec.kuchnia.
Mówię poważnie - chętnie bym tam z Tobą porozmawiał o tym Smile

Pszemol
Guest

Mon Mar 07, 2016 2:52 am   



"Kris" <kszysztofc@gmail.com> wrote in message
news:620180be-a6a2-4edf-9af9-07d2e720557f@googlegroups.com...
[quote]W dniu niedziela, 6 marca 2016 20:38:19 UTC+1 użytkownik PeJot napisał:
W dniu 2016-03-06 o 15:19, Kris pisze:

Wziąłem Boscha- moc 450W- haki miał. Z tydzień już działa ale słabizna
totalna. Ten lidlowski 180W mieszał ciasto na chleb bez problemu, ten
450W Bosch ledwo kręci.

Ale zapewne deklarowane 450 W z gniazdka bierze :)

Znając życie ten Bosch robiony ż

Kris
Guest

Mon Mar 07, 2016 8:37 am   



W dniu poniedziałek, 7 marca 2016 02:52:18 UTC+1 użytkownik Pszemol napisał:
[quote]"Kris" <kszysztofc@gmail.com> wrote in message
news:620180be-a6a2-4edf-9af9-07d2e720557f@googlegroups.com...
W dniu niedziela, 6 marca 2016 20:38:19 UTC+1 użytkownik PeJot napisał:
W dniu 2016-03-06 o 15:19, Kris pisze:

Wziąłem Boscha- moc 450W- haki miał. Z tydzień już działa ale słabizna
totalna. Ten lidlowski 180W mieszał ciasto na chleb bez problemu, ten
450W Bosch ledwo kręci.

Ale zapewne deklarowane 450 W z gniazdka bierze :)

Znając życie ten Bosch robiony ż

BaSk
Guest

Mon Mar 07, 2016 10:24 am   



W dniu 2016-03-07 o 07:37, Kris pisze:
Quote:


Nie... myślę że moc jest tu substytutem parametru jaki naprawdę
potrzebujesz od silnika: momentu obrotowego... Być może różne
silniki o tej samej mocy mogą mieć różne momenty obrotowe, może
chodzi o przekładnię a może o rodzaj samego silnika.

Ale moc to praktycznie jedyny parametr podawany przez producentów
tego sprzętu więc tylko wg tego można ew porównania robić. Co nie
zmienia faktu że marketowa marka okazała się lepsza od Zelmera,
Boscha i Eldomu.


Zauważ, że z podobnej wielkości / wagi silnika - można uzyskać różne
moce. Ale jeśli jakiś silnik będzie miał większą moc na jednostkę masy,
to można z dużym prawdopodobieństwem wnioskować, że będzie miał,
statystycznie rzecz widząc, mniejszą trwałość. No i mogło być tak, że
wymienieni przez Ciebie, markowi producenci w dbałości o trwałość
stosowali silniki mało wysilone. Zaś ten silnik, z urządzenia które tak
chwalisz, pod _zbyt_ dużym obciążeniem dawał sporo więcej, niż jego moc
znamionowa: mierzyłeś pobór prądu?
Jednak jego konstrukcja, która to umożliwiała - była potencjalnie
niebezpieczna, i mniej trwała. I tylko Tobie się udało, że jak raz
posiadłeś wyjątkowy egzemplarz, który wykazał się dużą odpornością na
permanentne przekraczanie dopuszczalnego obciążenia. A innym padały jak
muchy.

Kris
Guest

Mon Mar 07, 2016 12:44 pm   



W dniu poniedziałek, 7 marca 2016 10:24:56 UTC+1 użytkownik BaSk napisał:
Quote:
Zauważ, że z podobnej wielkości / wagi silnika - można uzyskać różne
moce. Ale jeśli jakiś silnik będzie miał większą moc na jednostkę masy,
to można z dużym prawdopodobieństwem wnioskować, że będzie miał,
statystycznie rzecz widząc, mniejszą trwałość.
A to już problem producenta;)

No i mogło być tak, że
Quote:
mierzyłeś pobór prądu?
Nie, ciekawsze zajęcia w życiu mam
Jednak jego konstrukcja, która to umożliwiała - była potencjalnie
niebezpieczna, i mniej trwała. I tylko Tobie się udało, że jak raz
posiadłeś wyjątkowy egzemplarz, który wykazał się dużą odpornością na
permanentne przekraczanie dopuszczalnego obciążenia. A innym padały >jak muchy.
Jakaś statystyka by się przydała. Mój lidlowski przez 7 lat nie padł, mojej siostry nie padł przez podobny okres a Eldom działał tydzień, Zelmer niby działa ale byle jak wg mnie.

A czy permanentnie przekraczałem dopuszczalne obciążenia? Raczej taczki betonu nie mieszałem tylko użytkowałem zgodnie z przeznaczeniem. wiec o przeciążeniach nie ma mowy..

__Maciek
Guest

Mon Mar 07, 2016 8:54 pm   



Sun, 6 Mar 2016 06:19:50 -0800 (PST) Kris <kszysztofc@gmail.com>
napisał:

Quote:
kupiłem mikser Eldom. Markowy?

Markowy? Przecie to najtańsza chińszczyzna.

Quote:
nie ma w zestawie haków do ciast drożdżowych.

Było dokupić. Zelmer o dziwo nie zmienia standardów mocowań osprzętu z
nowymi modelami. Zapewne pasowałby nawet mieszadła od 30 letniego
Zelmera.

PeJot
Guest

Mon Mar 07, 2016 9:01 pm   



W dniu 2016-03-07 o 11:44, Kris pisze:

Quote:
Zauważ, że z podobnej wielkości / wagi silnika - można uzyskać różne
moce. Ale jeśli jakiś silnik będzie miał większą moc na jednostkę masy,
to można z dużym prawdopodobieństwem wnioskować, że będzie miał,
statystycznie rzecz widząc, mniejszą trwałość.
A to już problem producenta;)

Tylko w okresie gwarancji.


--
P. Jankisz
O rowerach: http://coogee.republika.pl/pj/pj.html
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest
tylu idiotów" Stanisław Lem

Pszemol
Guest

Tue Mar 08, 2016 1:19 am   



"Kris" <kszysztofc@gmail.com> wrote in message
news:d16d05c6-bf57-4e00-ac67-aef4d4d865dc@googlegroups.com...
[quote]W dniu poniedziałek, 7 marca 2016 02:52:18 UTC+1 użytkownik Pszemol
napisał:
"Kris" <kszysztofc@gmail.com> wrote in message
news:620180be-a6a2-4edf-9af9-07d2e720557f@googlegroups.com...
W dniu niedziela, 6 marca 2016 20:38:19 UTC+1 użytkownik PeJot napisał:
W dniu 2016-03-06 o 15:19, Kris pisze:

Wziąłem Boscha- moc 450W- haki miał. Z tydzień już działa ale
słabizna
totalna. Ten lidlowski 180W mieszał ciasto na chleb bez problemu,
ten
450W Bosch ledwo kręci.

Ale zapewne deklarowane 450 W z gniazdka bierze :)

Znając życie ten Bosch robiony ż

Kris
Guest

Wed Mar 09, 2016 11:10 am   



W dniu poniedziałek, 7 marca 2016 21:01:07 UTC+1 użytkownik PeJot napisał:
Quote:
Tylko w okresie gwarancji.
Więc ja generalnie cieszę się jak mi sprzęt padnie w okresie gwarancji bo często wymieniają na nowy od ręki.

Generalnie o tych blenderach napisałem w ramach ciekawostki bo dopóki mi EuroRtv np. wymienia od ręki to nie mój problem a mam do nich 7 minut jazdy rowerem, 10min samochodem;)
Laptopa też mi wymienili w 22 chyba miesiącu ale tam trudniej było bo najpierw wysłali do serwisu, ze dwa tygodnie kopania się z serwisem. Ale dostałem nowy(nawet jakiś nowszy model ale to bez znaczenia) z kolejna 24miesiączną gwarancją.

Pszemol
Guest

Wed Mar 09, 2016 1:03 pm   



"Kris" <kszysztofc@gmail.com> wrote in message
news:374a7a95-5bbe-46d7-b6dc-4f9f03777371@googlegroups.com...
Quote:
W dniu poniedziałek, 7 marca 2016 21:01:07 UTC+1 użytkownik PeJot napisał:
Tylko w okresie gwarancji.
Więc ja generalnie cieszę się jak mi sprzęt padnie w okresie gwarancji bo
często wymieniają na nowy od ręki.
Generalnie o tych blenderach napisałem w ramach ciekawostki bo dopóki mi
EuroRtv np. wymienia od ręki to nie mój problem a mam do nich 7 minut
jazdy rowerem, 10min samochodem;)
Laptopa też mi wymienili w 22 chyba miesiącu ale tam trudniej było bo
najpierw wysłali do serwisu, ze dwa tygodnie kopania się z serwisem. Ale
dostałem nowy(nawet jakiś nowszy model ale to bez znaczenia) z kolejna
24miesiączną gwarancją.

I ten ostatni szczegół jest dla mnie zagadką.
Czy prawo polskie wymusza na producencie odnawianie gwarancji?
Bo zasadniczo płacąc za oryginalny produkt zapłaciłeś za 24 miesiące.
To znaczy że producent zobowiązał się do naprawy/wymiany
w okresie 24 miesięcy. Z jakiej racji naprawiony/wymieniony produkt
miałby mieć NOWE 24 miesiące gwarancji?? To jest trochę nie fair
z punktu widzenia producenta.

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Doświadczenia z mikserami: Silvercrest z Lidla vs. markowe Eldom, Zelmer i Bosch

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map