RTV forum PL | NewsGroups PL

Jakie jednopalnikowe kuchenki elektryczne gotują litr wody w mniej niż godzinę?

Kuchenka elektryczna

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Jakie jednopalnikowe kuchenki elektryczne gotują litr wody w mniej niż godzinę?

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Trybun
Guest

Fri Mar 14, 2025 12:17 pm   



W dniu 13.03.2025 o 16:35, nadir pisze:
Quote:
W dniu 13.03.2025 o 08:31, Trybun pisze:
A akcie desperacji postanowiłem i tu zapytać. Czy znacie jakieś
współczesne kuchenki elektryczne jednopalnikowe które maja
odpowiednią konstrukcje do np zagotowania litra wody w mniej niż
godzinę? Kupiłem już trzy, przy pierwszej pomyślałem że to jakiś
wybrakowany bubel, druga znacznie droższa to samo zapomnieć o np
usmażeniu kotleta, trzecia, najdroższa różni się od wcześniejszych
tylko ceną.

Wodę najszybciej i efektywniej gotuje się grzałką zanurzoną, ale jak
ma być "palnik" to szukaj takiego o jak największej mocy, no i garnek
do grzania wody musi mieć jak najcieńsze dno.
Tu masz na przykład płytę o mocy 2kW.
https://www.ceneo.pl/147249642?fto=527675333&se=sTf0WB_ZHYY0Ns-s6PzHtnfmh46Jrlju&gad_source=1



Nie szukam alternatywy do zagotowywania wody, a użytecznej kuchenki. Już
się przekonałem że duża moc zawarta w specyfikacji nie jest
wyznacznikiem sprawnego działania.
Niestety "nie udało się znaleźć strony".

J.F
Guest

Fri Mar 14, 2025 1:00 pm   



On Fri, 14 Mar 2025 11:24:30 +0100, Trybun wrote:
Quote:
W dniu 13.03.2025 o 13:03, J.F pisze:
On Thu, 13 Mar 2025 08:31:02 +0100, Trybun wrote:
A akcie desperacji postanowiłem i tu zapytać. Czy znacie jakieś
współczesne kuchenki elektryczne jednopalnikowe które maja odpowiednią
konstrukcje do np zagotowania litra wody w mniej niż godzinę? Kupiłem
już trzy, przy pierwszej pomyślałem że to jakiś wybrakowany bubel, druga
znacznie droższa to samo zapomnieć o np usmażeniu kotleta, trzecia,
najdroższa różni się od wcześniejszych tylko ceną.
Jakies ruskie kupowałeś.
Czajnik elektryczny to zrobi parę minut :-)

Są małe kuchenki indukcyjne, ale wymagają odpowiednich garnków.

Ruska czy pruska, jeżeli używasz albo znasz coś sprawnego to poproszę o
info.

Nie używam.

Ale generalnie prawie każda dużej mocy powinna być dobra.
Albo czajnik elektryczny - zagotuj wodę i przelej do garnka :-)

J.

io
Guest

Fri Mar 14, 2025 1:43 pm   



W dniu 13.03.2025 o 08:31, Trybun pisze:
Quote:
A akcie desperacji postanowiłem i tu zapytać. Czy znacie jakieś
współczesne kuchenki elektryczne jednopalnikowe które maja odpowiednią
konstrukcje do np zagotowania litra wody w mniej niż godzinę? Kupiłem
już trzy, przy pierwszej pomyślałem że to jakiś wybrakowany bubel, druga
znacznie droższa to samo zapomnieć o np usmażeniu kotleta, trzecia,
najdroższa różni się od wcześniejszych tylko ceną.

Ale .. do gotowania wody jest czajnik :-)

Słyszałem, że ludziom kucharzenie nie wychodzi, ale że aż tak?

J.F
Guest

Fri Mar 14, 2025 8:00 pm   



On Fri, 14 Mar 2025 17:44:26 GMT, PiteR wrote:
Quote:
w <news:8sx2ecw6k3ka.1szcbswkb5idn.dlg@40tude.net
dnia Fri, 14 Mar 2025 11:00:00 GMT user J.F pisze tak:

Albo czajnik elektryczny - zagotuj wodę i przelej do garnka :-)

Tak gotuję ziemniaki. Jest o wiele szybciej.

Mam czajnik z Tesco 3000W. Zagotowuje wode w 3 i pół minuty.
Potem pokrywka na garnek i gaz na pełną kitę.
Ziemniary mam po 25 minutach.

W miarę typowy czas :-)

a) pełna kita po zagotowaniu wody nie ma sensu. Woda i tak będzie
miała 100st C. Najmniejszy ogien/moc, przy którym są jeszcze ślady
wrzenia.

b) no chyba, że szybkowar,

c) płyty grzejne mają ~3.5kW na połowę.

d) ziemniaki muszą w srodku podgrzać się do tych 100stC,
więc nie cały czas wolnego podgrzewania wody jest zmarnowany, bo w
tym ciepełko i tak potrzebuje czasu aby wniknąć do ziemniaków.

e) przemiany w ziemniakach zachodzą i w mniejszej temperaturze, tylko
wolniej - więc znów - nie cały czas podgrzewania jest zmarnowany.

Musialbyś risercza zapuścic, jaka jest rzeczywista różnica czasu ...
tylko jak zmierzyć gotowość ziemniaków?

J.

io
Guest

Fri Mar 14, 2025 8:08 pm   



W dniu 14.03.2025 o 19:00, J.F pisze:
Quote:
On Fri, 14 Mar 2025 17:44:26 GMT, PiteR wrote:
....
c) płyty grzejne mają ~3.5kW na połowę.

d) ziemniaki muszą w srodku podgrzać się do tych 100stC,
więc nie cały czas wolnego podgrzewania wody jest zmarnowany, bo w
tym ciepełko i tak potrzebuje czasu aby wniknąć do ziemniaków.

e) przemiany w ziemniakach zachodzą i w mniejszej temperaturze, tylko
wolniej - więc znów - nie cały czas podgrzewania jest zmarnowany.

Musialbyś risercza zapuścic, jaka jest rzeczywista różnica czasu ...
tylko jak zmierzyć gotowość ziemniaków?

Przypomina mi się teraz PRL jak to w prasie informatycznej ktoś felieton
walnął, że nie ma możliwości zrobienia maszynki do idealnego gotowania
jajek na miękko Smile

PiteR
Guest

Fri Mar 14, 2025 8:40 pm   



w <news:ckoqalgbltem.1kw0yirep9e8m$.dlg@40tude.net>
dnia Fri, 14 Mar 2025 18:00:12 GMT user J.F pisze tak:

Quote:
Albo czajnik elektryczny - zagotuj wod i przelej do garnka :-)

Tak gotuj ziemniaki. Jest o wiele szybciej.

Mam czajnik z Tesco 3000W. Zagotowuje wode w 3 i pó minuty.
Potem pokrywka na garnek i gaz na pen kit.
Ziemniary mam po 25 minutach.

W miar typowy czas :-)

a) pena kita po zagotowaniu wody nie ma sensu. Woda i tak bdzie
miaa 100st C. Najmniejszy ogien/moc, przy którym s jeszcze lady
wrzenia.

Nie bdzie miaa 100st. Jeli nie wrze to szybko spada do 90st.
Widziaem gdy gotowaem termostaty do passata.

Pena kita ma szybko skompensowa schodzenie przez zimny garnek i
grule. Potem kiedy zacznie wrze, najmniejszy ogie.


Quote:
d) ziemniaki musz w srodku podgrza si do tych 100stC,
wic nie cay czas wolnego podgrzewania wody jest zmarnowany, bo w
tym ciepeko i tak potrzebuje czasu aby wnikn do ziemniaków.

Mówio, e zalewane wrztkiem s nieugotowane w rodku.
Nie podzielam tego zdania ;)


Quote:
e) przemiany w ziemniakach zachodz i w mniejszej temperaturze, tylko
wolniej - wic znów - nie cay czas podgrzewania jest zmarnowany.

no nie jest

Quote:
Musialby risercza zapucic, jaka jest rzeczywista rónica czasu ...
tylko jak zmierzy gotowo ziemniaków?

kiedy zrobi, dzi byo +2 st na dworze
chciao si szybko gotowanego.

Pada grad codziennie. Lakier obija :/


--
Piter

# kradno ale sie dzielo

J.F
Guest

Fri Mar 14, 2025 9:09 pm   



On Fri, 14 Mar 2025 18:40:08 GMT, PiteR wrote:
Quote:
w <news:ckoqalgbltem.1kw0yirep9e8m$.dlg@40tude.net
dnia Fri, 14 Mar 2025 18:00:12 GMT user J.F pisze tak:
Albo czajnik elektryczny - zagotuj wodę i przelej do garnka :-)

Tak gotuję ziemniaki. Jest o wiele szybciej.

Mam czajnik z Tesco 3000W. Zagotowuje wode w 3 i pół minuty.
Potem pokrywka na garnek i gaz na pełną kitę.
Ziemniary mam po 25 minutach.

W miarę typowy czas :-)

a) pełna kita po zagotowaniu wody nie ma sensu. Woda i tak będzie
miała 100st C. Najmniejszy ogien/moc, przy którym są jeszcze ślady
wrzenia.

Nie będzie miała 100st. Jeśli nie wrze to szybko spada do 90st.
Widziałem gdy gotowałem termostaty do passata.

Przeciez pisze "przy której jeszcze są ślady wrzenia".

Quote:
Pełna kita ma szybko skompensować schłodzenie przez zimny garnek i
grule. Potem kiedy zacznie wrzeć, najmniejszy ogień.

Ale tego to już nie napisałeś :-)

Quote:
d) ziemniaki muszą w srodku podgrzać się do tych 100stC,
więc nie cały czas wolnego podgrzewania wody jest zmarnowany, bo w
tym ciepełko i tak potrzebuje czasu aby wniknąć do ziemniaków.

Mówio, że zalewane wrzątkiem są nieugotowane w środku.
Nie podzielam tego zdania Wink

Zależy ile gotujesz.
Chodziło mi o to, że zalewasz ziemniaki wrzątkiem,
a środek się robi gorący po ... hm, po ilu?
powiedzmy po 3 minutach.
Tymczasem podgrzewanie do wrzenia będzie trwało np 6 minut,
ale temperatura środka powinna być juz niewiele spóżniona w stosunku
do wody.

P.S. tak sobie myslę i liczę
-tych ziemniaków to powinno być wiecej niż wody.
1kg wrzątku+1kg ziemniaków+garnek ... jakies 50-60 C po zalaniu?

-2kg wody wymagają ok 230s aby 3kW podgrzały o 80C .. 4 minuty ...

J.

nadir
Guest

Fri Mar 14, 2025 9:50 pm   



W dniu 14.03.2025 o 11:17, Trybun pisze:

Quote:
Niestety "nie udało się znaleźć strony".

Działa jak najbardziej, wskazuje na to - Heinrich's HEK 8695.

Trybun
Guest

Sat Mar 15, 2025 9:48 am   



W dniu 14.03.2025 o 13:00, io pisze:
Quote:
W dniu 13.03.2025 o 10:36, Trybun pisze:
W dniu 13.03.2025 o 09:41, Wiesiaczek pisze:
...

Tu trochę mocniejsza (1500W) i na oko solidniejsza:

https://www.mediaexpert.pl/agd/kuchnie/plyty-wolnostojace/kuchenka-
nastawna-eldom-pg12-master-solo?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI-
djBp9OGjAMVt1aRBR3ClAS4EAQYASABEgIwk_D_BwE


Powinny wystarczyć, tu cudów nie ma.


Loteria, bo niestety są cudy, dzisiaj to nie moc znamionowa stanowi o
sprawności i wydajności kuchenki.

Może to wcale nie jest moc znamionowa. No bo faktycznie spotkałem się
z taką kuchenką co jakoś nie chciała grzać a pewnie jakąś niemałą moc
jednak deklarowała. Może jakieś kwestie wymuszonego bezpieczeństwa Smile

Nie wiem co to jest, bo jednak prąd pożera jakby tą deklarowaną moc
istotnie posiadały, jednak w żaden sposób nie przekłada się to na ich
sprawność, skoro z  takim trudem doprowadza wodę do wrzenia, po prostu
prawie cała para idzie gdzieś w gwizdek . Jak dla mnie jakiś baran od
kosmicznych technologii podboju Marsa maczał w tym palce że z
dopracowanej już technologii wytwarzania kuchenek elektrycznych
ziemianie maja do niczego niezdatnego bubla. Ciekawe czy dostanie Nobla..

Trybun
Guest

Sat Mar 15, 2025 9:49 am   



W dniu 14.03.2025 o 11:27, Marek pisze:
Quote:
On Fri, 14 Mar 2025 11:12:55 +0100, Trybun <MxCheLeRS@true.cb> wrote:
Jakie masz pola grzewcze? Bo rozumiem że to płyta stacjonarna.

Sprecyzuj o co pytasz, o moc? Kształt?


Rozmiar pól grzewczych. No mojej kuchence (18cm) widok dużej (30cm)
patelni z tylko wrzącym środkiem wygląda zwyczajnie głupio. Z czasem
oczywiście nagrzewa się całe dno, ale to musi potrwać.

Trybun
Guest

Sat Mar 15, 2025 9:51 am   



W dniu 14.03.2025 o 18:53, Grzexs pisze:
Quote:

Dziwne Ja właśnie używam jednopalnikowej indukcji (taka z Lidla za
parę groszy) aby zapewnić potrawom minimalne pyrkotanie i
wyłączenie po zadanym czasie.


Na ile ustawiasz aby to uzyskać?

Na minimum, zdaje się 200 W. Oczywiście kuchenka działa na zasadzie
włącz-wyłącz, więc potrzebny jest garnek z dużą bezwładnością
cieplną (czyli ciężki), ale akurat taki mam Berghoff taki, 3,5 L
pojemności całkowitej, czyli jakieś 2,5 L zupy.


U mnie działa tak samo, z tym że wizualnie zaczyna działać to dopiero
przy nastawie na 800.. Jednak i tą zasadę falowania napięcia można
tolerować tylko przy użytkowaniu dużych naczyń, przy np smażeniu czegoś
mokrego na patelni powstają normalne wodotłuszczotryski.. jest po prostu
za mocny prąd na tym minimum

Trybun
Guest

Sat Mar 15, 2025 9:51 am   



W dniu 14.03.2025 o 12:00, J.F pisze:
Quote:
On Fri, 14 Mar 2025 11:24:30 +0100, Trybun wrote:
W dniu 13.03.2025 o 13:03, J.F pisze:
On Thu, 13 Mar 2025 08:31:02 +0100, Trybun wrote:
A akcie desperacji postanowiłem i tu zapytać. Czy znacie jakieś
współczesne kuchenki elektryczne jednopalnikowe które maja odpowiednią
konstrukcje do np zagotowania litra wody w mniej niż godzinę? Kupiłem
już trzy, przy pierwszej pomyślałem że to jakiś wybrakowany bubel, druga
znacznie droższa to samo zapomnieć o np usmażeniu kotleta, trzecia,
najdroższa różni się od wcześniejszych tylko ceną.
Jakies ruskie kupowałeś.
Czajnik elektryczny to zrobi parę minut :-)

Są małe kuchenki indukcyjne, ale wymagają odpowiednich garnków.

Ruska czy pruska, jeżeli używasz albo znasz coś sprawnego to poproszę o
info.
Nie używam.

Ale generalnie prawie każda dużej mocy powinna być dobra.
Albo czajnik elektryczny - zagotuj wodę i przelej do garnka :-)

J.


Nie generalnie a teoretycznie.. Stanowczo za dużo teorii w Twoich
twierdzeniach.

Paweł Pawłowicz
Guest

Sat Mar 15, 2025 1:53 pm   



W dniu 14.03.2025 o 19:43, ąćęłńóśźż pisze:
Quote:
Akurat był jakiś artykuł na ten temat na BBC czy CNN.
Ktoś wymyślił idealne gotowanie jajka.

OIDP chodziło o to, aby utłuc salcię a żółtko pozostało miękkie.

P.P.

Paweł Pawłowicz
Guest

Sat Mar 15, 2025 1:55 pm   



W dniu 14.03.2025 o 19:00, J.F pisze:
Quote:
On Fri, 14 Mar 2025 17:44:26 GMT, PiteR wrote:
w <news:8sx2ecw6k3ka.1szcbswkb5idn.dlg@40tude.net
dnia Fri, 14 Mar 2025 11:00:00 GMT user J.F pisze tak:

Albo czajnik elektryczny - zagotuj wodę i przelej do garnka :-)

Tak gotuję ziemniaki. Jest o wiele szybciej.

Mam czajnik z Tesco 3000W. Zagotowuje wode w 3 i pół minuty.
Potem pokrywka na garnek i gaz na pełną kitę.
Ziemniary mam po 25 minutach.

W miarę typowy czas :-)

a) pełna kita po zagotowaniu wody nie ma sensu. Woda i tak będzie
miała 100st C. Najmniejszy ogien/moc, przy którym są jeszcze ślady
wrzenia.

Intensywne wrzenie powoduje mieszanie, a to przyspiesza transport ciepła.

P.P.

Waldek Hebisch
Guest

Sat Mar 15, 2025 8:46 pm   



Trybun <MxCheLeRS@true.cb> wrote:
Quote:
W dniu 14.03.2025 o 13:00, io pisze:
W dniu 13.03.2025 o 10:36, Trybun pisze:
W dniu 13.03.2025 o 09:41, Wiesiaczek pisze:
...

Tu trochę mocniejsza (1500W) i na oko solidniejsza:

https://www.mediaexpert.pl/agd/kuchnie/plyty-wolnostojace/kuchenka-
nastawna-eldom-pg12-master-solo?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI-
djBp9OGjAMVt1aRBR3ClAS4EAQYASABEgIwk_D_BwE


Powinny wystarczyć, tu cudów nie ma.


Loteria, bo niestety są cudy, dzisiaj to nie moc znamionowa stanowi o
sprawności i wydajności kuchenki.

Może to wcale nie jest moc znamionowa. No bo faktycznie spotkałem się
z taką kuchenką co jakoś nie chciała grzać a pewnie jakąś niemałą moc
jednak deklarowała. Może jakieś kwestie wymuszonego bezpieczeństwa :-)

Nie wiem co to jest, bo jednak prąd pożera jakby tą deklarowaną moc
istotnie posiadały, jednak w żaden sposób nie przekłada się to na ich
sprawność, skoro z  takim trudem doprowadza wodę do wrzenia, po prostu
prawie cała para idzie gdzieś w gwizdek . Jak dla mnie jakiś baran od
kosmicznych technologii podboju Marsa maczał w tym palce że z
dopracowanej już technologii wytwarzania kuchenek elektrycznych
ziemianie maja do niczego niezdatnego bubla. Ciekawe czy dostanie Nobla..

Na razie obowiązuje zasada zachowania energii. Jakby ktoś wymyślił
sposób żeby 'zniknąć' energię to Nobel definitywnie się należy.

Indukcja czy mikrofala teoretycznie może wypromieniować energię
w postaci fal radiowych, ale:
- woda pochłania fale w takim zakresie, więc powinna się
zagotować,
- w zwykłej grzałce oporowej nie ma miejsca na generator fal,
- przy 1kW bez osłony poparzyłoby użytkownika.

--
Waldek Hebisch

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Jakie jednopalnikowe kuchenki elektryczne gotują litr wody w mniej niż godzinę?

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map