RTV forum PL | NewsGroups PL

Czy naczynia miedziane lub aluminiowe działają na kuchni indukcyjnej?

Jak działa kuchnia indukcyjna?

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Czy naczynia miedziane lub aluminiowe działają na kuchni indukcyjnej?

Goto page 1, 2, 3  Next

Krzysztof Tabaczyński
Guest

Thu Sep 17, 2009 5:49 pm   



http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_indukcyjna

Czy w Wiki jest napisana prawda?
Jak postawię naczynie miedziane lub aluminiowe, to kuchnia
indukcyjna nie rozgrzeje takiego naczynia?

Albo ten fragment:
"Niewykorzystane fale pola magnetycznego wracają do
źródła. W ten sposób zmniejszane są straty energii."
Czy to prawda?

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.

Mateusz Viste
Guest

Thu Sep 17, 2009 6:01 pm   



On Thursday 17 September 2009 18:49, Krzysztof Tabaczyński wrote:
Quote:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_indukcyjna

Czy w Wiki jest napisana prawda?
Jak postawię naczynie miedziane lub aluminiowe, to kuchnia
indukcyjna nie rozgrzeje takiego naczynia?

Z miedzią to nie wiem, ale co do aluminium to potwierdzam - kupiłem
onegdaj zestaw garnków aluminiowych. Potem odniosłem do sklepu, bo
kuchenka ich w ogóle nie grzała. Smile
Teraz kupuję tylko specjalne do kuchenek indukcyjnych (z ciężkim,
metalowym spodem).

Pozdrawiam,
Mateusz Viste

Krzysztof Tabaczyński
Guest

Thu Sep 17, 2009 6:11 pm   



Użytkownik "Mateusz Viste" <mateusz@no-spam.please> napisał w wiadomości
news:3l6ao6-e1m.ln1@mail.viste-family.net...
Quote:
On Thursday 17 September 2009 18:49, Krzysztof Tabaczyński wrote:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_indukcyjna

Czy w Wiki jest napisana prawda?
Jak postawię naczynie miedziane lub aluminiowe, to kuchnia
indukcyjna nie rozgrzeje takiego naczynia?

Z miedzią to nie wiem, ale co do aluminium to potwierdzam - kupiłem
onegdaj zestaw garnków aluminiowych. Potem odniosłem do sklepu, bo
kuchenka ich w ogóle nie grzała. Smile
Teraz kupuję tylko specjalne do kuchenek indukcyjnych (z ciężkim,
metalowym spodem).

A garnek aluminiowy lub miedziana patelnia nie ma
metalowego spodu?

Rozumiem, że miedź i aluminium nie podlegają indukcji?
A może to nie jest kuchenka INDUKCYJNA?

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.

Mateusz Viste
Guest

Thu Sep 17, 2009 6:22 pm   



On Thursday 17 September 2009 19:11, Krzysztof Tabaczyński wrote:
Quote:
A garnek aluminiowy lub miedziana patelnia nie ma
metalowego spodu?

Napisałem: z *ciężkiego*, metalowego spodu. To wyklucza aluminium. Wink
Z czego to dokładnie jest, to nie mam pojęcia. Może ze stali - przyznaję,
nie wykonywałem badań. Ważne, że działa z moją kuchenką.

Quote:
A może to nie jest kuchenka INDUKCYJNA?

Co do tego, to akurat jestem pewien. Wiem co kupiłem. :-)

Pozdrawiam,
Mateusz Viste

J.F.
Guest

Thu Sep 17, 2009 6:51 pm   



Użytkownik "Krzysztof Tabaczyński" <ktabaczynski@wp.pl> napisał w
wiadomości news:h8tpbf$3ud$1@inews.gazeta.pl...
Quote:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_indukcyjna
Czy w Wiki jest napisana prawda?
Jak postawię naczynie miedziane lub aluminiowe, to kuchnia
indukcyjna nie rozgrzeje takiego naczynia?

Ja sie tam na kuchenkach nie znam, ale prady wirowe w miedzi czy
aluminium sie tworza.

Jesli naprawde nie grzeje .. albo potrzebny jest ferromagnetyk do
domkniecia obwodu magnetycznego, bo bez niego pole slabe, albo moze
chodzi np o grzanie stratami histerezy ..
http://en.wikipedia.org/wiki/Induction_cooker

Aluminum or copper cookware is more conductive, and the skin depth
in these materials is larger since they are nonmagnetic. This means
that the effective resistance of these pots will be much lower. The
lower permeability also decreases the inductance seen at the drive
coil. The inductive cooker will therefore not work efficiently;
more heat will be dissipated in the drive coil, and less in the
pot.


Quote:
Albo ten fragment:
"Niewykorzystane fale pola magnetycznego wracają do
źródła. W ten sposób zmniejszane są straty energii."
Czy to prawda?

Taka cewka promieniuje fale el-m, ktora nie wraca. Ale ze
czestotliwosc mala, a cewka tez mala, to promieniowanie fali male i
widac do pominiecia.

Pomijajac emisje, to do utrzymania oscylacji cewki nie trzeba
duzych energii, ale to pod warunkiem dobrej konstrukcji cewki i
generatora.
I do pewnego stopnia jest nawet uzasadniony zapis ""Niewykorzystana
energia pola magnetycznego wraca do źródła. "


Polecam jednak angielska wiki, tam bardziej szczegolowo pisze.


J.

Marek Lewandowski
Guest

Thu Sep 17, 2009 7:40 pm   



On Sep 17, 6:49 pm, Krzysztof Tabaczyński <ktabaczyn...@wp.pl> wrote:
Quote:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_indukcyjna

Czy w Wiki jest napisana prawda?

Półprawda do gównoprawda.
Owszem, za grzanie odpowiedzialne jest zmienne pole magnetyczne, a
dokładniej wywoływane przez nie prądy wirowe. Grzeje się wszystko, co
przewodzi, tylko w różnym stopniu. Dno garnka stanowi zwarty zwój,
gdyby sprzężenie z kuchenką było idealne, to straty w zwoju byłyby
równe U/R, więc kuchenka najlepiej grzałaby metale dobrze, ale nie
idealnie przewodzące. Niestety, sprzężenie magnetyczne jest takie
sobie, więc można kuchenkę postrzegać bardziej jako źródło prądowe o
ograniczonej wydajności i niedużym napięciu, przez co straty lepiej
opisuje ImaxR -> dobrze grzeją się materiały nie aż tak dobrze
przewodzące, bo prąd nie może narastać dowolnie. Dodatkowo jeśli
materiał garnka jest ferromagnetyczny, daje dużo lepszy sprzęg z cewką
w płycie (stanowi zworę magnetyczną), przez co Imax dla garnka z dnem
z kanapką z średnio dobrze przewodzącego (stratnego) materiału i
ferromagnetyka (żelazo) będzie wyższy niż dla garnka z dnem z np.
miedzi. Krakowskim targiem wychodzi, że garnek dobrze jest zrobić ze
stali (nie jest za dobrym przewodnikiem, jest ferromagnetyczna) i z
solidnym dnem.
--
Marek Lewandowski

Papkin
Guest

Thu Sep 17, 2009 8:18 pm   



Quote:
Polecam jednak angielska wiki, tam bardziej szczegolowo pisze.


ja nie w temacie jak dziala ale czy sa kuchenki bardziej smart? U znajomego
prosze Ciebie kot wlaczyl indukcje pod garnkiem wyjetym ze zmywarki i tak
odlozonym na "palnik". Pustym w srodku.

Zanim zobaczylismy co sie dzieje to dno garnka sie swiecilo&smrodzilo,
temeperatura musiala byc zaj...sie duza. Z kanapki (wbudowanej w dno) wyciekly
soki w postaci czegos ala cyna (oczywiscie pewnie cos innego). Metalowe dno ma
trwale plamy, zataczaja okrag mniej wiecej ale nie pelen.

No i co to za szajs, nie da sie wykryc badajac sama prace cewki ze "coś nie
halo"? Czy konieczny bylby czujnik temperatury pod szklana plyta (nie pękła)
który zrobi "cut off"? Ja mam kilka kotów i jeśli mialby same włączać kuchenke
to lipa :)

Tak, jest blokada klawiszy (sensorow) ale kot siedzial i wylaczyl a nastepnie
przeszedl sie po nastepnych sensorach Smile Teraz znajomy odstawia garnki na
szafce a sama kuchenka ma wylacznik przeciw pracy bez garnka. Nie ma czujnika
na pusty garnek tylko... to glupi czajnik taki system posiada. Inny przypadek -
gotujesz cos, ogladasz mecz, woda odparuje, garnek zacznie robic za żarówke.

Marek Lewandowski
Guest

Thu Sep 17, 2009 9:40 pm   



On Sep 17, 9:18 pm, "Papkin" <s...@spamerssux.net> wrote:

Quote:
Z kanapki (wbudowanej w dno) wyciekly
soki w postaci czegos ala cyna (oczywiscie pewnie cos innego).

Raczej cyna - nadaje się nieźle

Quote:
No i co to za szajs, nie da sie wykryc badajac sama prace cewki ze "coś nie
halo"? Czy konieczny bylby czujnik temperatury pod szklana plyta (nie pękła)
który zrobi "cut off"?

nie bardzo się da. Można wykryć, czy cewka jest obciążona garnkiem
(lub czymś analogicznym), czy nie (praca na sucho), ale jak garnek
odbiera moc, to nie sposób stwierdzić, czy grzeje tylko siebie, czy
coś w nim jest. Pozostaje czujnik temperatury, ale ty jest drobny
problem: jak go ustawić?! Przecież garnek zupy, jak się wygotuje, to
należy odciąć już przy stu paru opniach (w końcu woda wrze w 100°C,
więc wszystko powyżej to smażony kurczak bez rosołu), ale już prz
smażeniu to patelnia (od spodu) może mieć i 200-250°C i jest dobrze..
Jednocześnie płyta na kuchence wcale nie musi osiągnąć wysokiej
temperatury przy pustym garnku - ona średnio przewodzi ciepło (w końcu
nie chodzi o smażenie elektroniki pod nią, tylko o te frytki na niej),
więc wyłapanie temperatury garnka wcale nie jest trywialne. Nie mówię,
że się nie da - wszystko się da, ale mogłoby się okazać, że koszt
kuchenki z czujnikiem SENSOWNIE działającym = 3x kuchenka bez takiego
i łatwiej zrobić płytę ceramiczną, która wytrzyma 800°C niż taki
czujnik...

Marek

Papkin
Guest

Thu Sep 17, 2009 9:55 pm   



Quote:
i łatwiej zrobić płytę ceramiczną, która wytrzyma 800°C niż taki
czujnik...


no tak, ale jak cos swieci to juz nie ma 250 ale hmm no ile 700+? Czyli jednak
sie da, ale nie przewodzi ciepla hmm, czy ta plyta to szklo? Chyba szlo, to
moze jakis PIR pod spodem, jak zacznie emitowac b duzo w podczerwieni to pyk i
wylaczamy. To da sie to zrobic ale nie tak hop siup. Plyty sa dosc drogie to
pewnie taka by byla za 6k PLN. Ale nie tanie garniki by sie nie musialy obawiac
o swoje zycie Smile

Jaroslaw Berezowski
Guest

Thu Sep 17, 2009 11:32 pm   



Dnia Thu, 17 Sep 2009 22:55:49 +0200, Papkin napisał(a):

Quote:
Chyba szlo, to moze jakis PIR pod spodem, jak zacznie emitowac b duzo w
podczerwieni
Szklo jest nieprzezroczyste w podczerwieni 8-14um, przynajmniej sodowe i

sodowo-wapniowe.

--
Jaroslaw "jaros" Berezowski

marko1a
Guest

Fri Sep 18, 2009 7:45 am   



Użytkownik "Krzysztof Tabaczyński" <ktabaczynski@wp.pl> napisał w wiadomości
news:h8tql2$97e$1@inews.gazeta.pl...
Quote:
Rozumiem, że miedź i aluminium nie podlegają indukcji?
A może to nie jest kuchenka INDUKCYJNA?

Musi byc ferromagnetyk czyli taki metal który przyciągany jest przez magnes
np. żelazo. Nie mam niklowych naczyń więc nie wiem czy też ten nikiel jako
ferromagnetyk będzie działał prawidłowo.

Aluminium, miedź to paramagnetyki bo magnes ich nei przyciąga więc kuchnia
indukcyjna nie rozgrzeje takich garnków.

Marek

marko1a
Guest

Fri Sep 18, 2009 7:55 am   



Użytkownik "Papkin" <spam@spamerssux.net> napisał w wiadomości
news:4ab28b7e$1@news.home.net.pl...
Quote:
ja nie w temacie jak dziala ale czy sa kuchenki bardziej smart? U
znajomego prosze Ciebie kot wlaczyl indukcje pod garnkiem wyjetym ze
zmywarki i tak odlozonym na "palnik". Pustym w srodku.

Kot w kuchni? Po garnkachłazi? Pewnie dopiero co jeszcze zrobił kupkę w
kuwecie i łapkami ją zagrzebał jak to zwykle kot robi.
A fee. Fuj.

Marek

Papkin
Guest

Fri Sep 18, 2009 10:22 am   



Quote:
Kot w kuchni? Po garnkachłazi? Pewnie dopiero co jeszcze zrobił kupkę
w kuwecie i łapkami ją zagrzebał jak to zwykle kot robi.
A fee. Fuj.


po wlacznikach sensorowych bedacych na jego sciezce. Nie wiem, wole kota ktory
sie myje czesto niz psa ktory wlazi w gowno na trawniku albo je zjada. Od
prawie 20lat mam koty i zyje. Sa odrobaczane oczywiscie co jakis czas. Nie
wychodzace. Domowe. Mucha tez siada na gownie i pozniej moze do garnka sie
wladowac, kto to wie.

Papkin
Guest

Fri Sep 18, 2009 10:30 am   



Quote:
Szklo jest nieprzezroczyste w podczerwieni 8-14um, przynajmniej
sodowe i sodowo-wapniowe.

no tak, zapomnialem o tym. Dziurki w blacie robic nie ma sensu i nie mozna bo
zaleje czujke syf predzej czy pozniej. Zostaje metoda pomiaru temperatury pod
garnkiem, ale wydaje mi sie ze bezwladnosc czujnika pod tafla szkla moze byc za
duza w stosunku do predkosci nagrzewania sie garnka? Bo trzeba odciac powiedzmy
po osiagnieciu 300C przez naczynie. Ale moze sie myle, na pewno sa szybkie
czujniki. Jak odetniesz przy 400C to chyba tez garnek sie da uratowac. Ten
ktory widzialem świecił już, ale nadal dobry i nie przecieka, tefal firma. Z
tym ze to jest tak zrobione ze jest zwykly garnek ktory jest wytloczony, zero
polaczen przy dnie to i tak nei bedzie przeciekac Wink. A na dno od spodu jest
dolepiony taki "podstawek" i bardzo ladnie jest to polaczone tak ze ledwo co
widac spoine. No ale po takim katowaniu ze spoiny pocieklo, ale sa to ilosci
minimalne - 2 kropeki czegos ala cyna. Kot pouczony by nie wylaczac blokady Wink

marko1a
Guest

Fri Sep 18, 2009 10:52 am   



Zaletą kuchni indukcyjnej jest to, że pole grzewcze ma temperaturę prawiew
taką jak garnek a przecież garnek ma prawie taką temperaturę jak to co sie w
nim znajduje.
Myślę że czujnik temperatury przyklejony pod płytą ceramiczną wskaże nieco
tylko mniejszą temperaturę niż obecna w garnku.
może 1-2 stopnie mniej ale to da się łatwo skorygować programowo.
W takim przypadku wskazane jest wręcz zaimplementowac jakąś inteligencję w
kuchni.
Np. przycisk szybkiego wyboru " zagotowanie wody" Wstawiamy garnek z wodą,
naciskamy ten przycisk. Pole indykcyjne wyłączy się automatycznie pole gdy
temperatura czujnika osiągnie 100stopni.
Albo smażenie i następnie wybór w jakiej temperaturze oleju, np. od 150-270
stopni co 10 stopni.
Gotowanie na małym lub dużym ogniu to byłby zakres temperatur 95-110 (moze
120?)
Problem ze spalonymi garnkami i patelniami byłby rozwiązany.
Nie uważam aby coś takiego znacznie podrożyło koszt kuchni indukcyjnej.

Marek

Goto page 1, 2, 3  Next

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Czy naczynia miedziane lub aluminiowe działają na kuchni indukcyjnej?

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map