Goto page Previous 1, 2, 3
marko1a
Guest
Sat Sep 19, 2009 1:30 pm
Użytkownik "Padre" <Padre@no.net> napisał w wiadomości
news:h90rsp$51a$1@mx1.internetia.pl...
Quote:
Ale zrobiłeś odkrycie

Takie funkcje ma większość jednopolowych kuchenek
indukcyjnych z allegro

Problemem jest tylko histereza wynikająca z
błyskawicznego przenoszenia energii em a powolnego temperatury przez płytę
ceramiczną. Żeby upiec naleśniki na kuchence indukcyjnej trzeba mieć
ogólne pojęcie o jej konstrukcji

Inaczej sie przypalą, z gwarancją
Im mniejsza masa naczynia i przyrządzanej potrawy tym większe problemy.
No wiesz. Ja mam płytę za 3,5kzł ale takiej inteligencji w niej nie ma.
Marek
marko1a
Guest
Sat Sep 19, 2009 1:33 pm
Użytkownik "Padre" <Padre@no.net> napisał w wiadomości
news:h90rg8$pqs$1@mx1.internetia.pl...
Quote:
Ależ tam jest czujnik temperatury, tylko przy gwałtownym wzroście tejże
zanim czujnik pod ceramicznym blatem rozgrzeje sie do 250C to dno garnka
może mieć już i z 700C.
Wystarczy aby rozgrzewać z mniejszą mocą tak aby "nadążyć za garnkiem"
stopniowo. Jak już temp przestanie roznąć można jeżeli trzeba nadal
zwiększać moc o kolejny stopień.
Marek
Padre
Guest
Sat Sep 19, 2009 11:29 pm
Quote:
No wiesz. Ja mam płytę za 3,5kzł ale takiej inteligencji w niej nie ma.
Marek
No bo ceny indukcyjnych czteropolowych są brane z czapy i mnożone przez
cztery
Padre
Guest
Sat Sep 19, 2009 11:31 pm
Quote:
Ależ tam jest czujnik temperatury, tylko przy gwałtownym wzroście tejże
zanim czujnik pod ceramicznym blatem rozgrzeje sie do 250C to dno garnka
może mieć już i z 700C.
Wystarczy aby rozgrzewać z mniejszą mocą tak aby "nadążyć za garnkiem"
stopniowo. Jak już temp przestanie roznąć można jeżeli trzeba nadal
zwiększać moc o kolejny stopień.
Kotu to powiedz
marko1a
Guest
Sun Sep 20, 2009 10:39 am
Użytkownik "Padre" <Padre@no.net> napisał w wiadomości
news:h93m4u$2pt$1@mx1.internetia.pl...
Quote:
Ależ tam jest czujnik temperatury, tylko przy gwałtownym wzroście tejże
zanim czujnik pod ceramicznym blatem rozgrzeje sie do 250C to dno garnka
może mieć już i z 700C.
Wystarczy aby rozgrzewać z mniejszą mocą tak aby "nadążyć za garnkiem"
stopniowo. Jak już temp przestanie roznąć można jeżeli trzeba nadal
zwiększać moc o kolejny stopień.
Kotu to powiedz
Napisałem z myślą o automatyce a nie ręcznym sterowaniu płytą.
nuclear2001
Guest
Sun Sep 20, 2009 2:53 pm
Quote:
Wystarczy aby rozgrzewać z mniejszą mocą tak aby "nadążyć za garnkiem"
stopniowo. Jak już temp przestanie roznąć można jeżeli trzeba nadal
zwiększać moc o kolejny stopień.
Kotu to powiedz
Napisałem z myślą o automatyce a nie ręcznym sterowaniu płytą.
a wtedy będzie że garnek się wolno nagrzewa i źle jest...
Padre
Guest
Sun Sep 20, 2009 8:31 pm
marko1a pisze:
Quote:
Użytkownik "Padre" <Padre@no.net> napisał w wiadomości
news:h93m4u$2pt$1@mx1.internetia.pl...
Ależ tam jest czujnik temperatury, tylko przy gwałtownym wzroście tejże
zanim czujnik pod ceramicznym blatem rozgrzeje sie do 250C to dno garnka
może mieć już i z 700C.
Wystarczy aby rozgrzewać z mniejszą mocą tak aby "nadążyć za garnkiem"
stopniowo. Jak już temp przestanie roznąć można jeżeli trzeba nadal
zwiększać moc o kolejny stopień.
Kotu to powiedz
Napisałem z myślą o automatyce a nie ręcznym sterowaniu płytą.
No to jeszcze wagę musieli by wmontować w kuchenkę, co nie było by wcale
głupie ani drogie w obecnych czasach. Bo bez wagi trudno było by kilka
litrów zupy zagrzać jakby kuchenka pilnowała tak wolnego rozgrzewania
żeby nie spalić małego pustego rondelka.
ELP
Guest
Tue Sep 22, 2009 9:48 pm
Quote:
po wlacznikach sensorowych bedacych na jego sciezce. Nie wiem, wole kota
ktory sie myje czesto niz psa ktory wlazi
Ale pies nie chodzi po włącznikach sensorowych
Raczej tylko po posadzce.
Pozdraiam
ELP
AS
Guest
Tue Oct 20, 2009 5:48 pm
Mateusz Viste pisze:
Quote:
On Thursday 17 September 2009 18:49, Krzysztof Tabaczyński wrote:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_indukcyjna
Czy w Wiki jest napisana prawda?
Jak postawię naczynie miedziane lub aluminiowe, to kuchnia
indukcyjna nie rozgrzeje takiego naczynia?
Z miedzią to nie wiem, ale co do aluminium to potwierdzam - kupiłem
onegdaj zestaw garnków aluminiowych. Potem odniosłem do sklepu, bo
kuchenka ich w ogóle nie grzała.
Teraz kupuję tylko specjalne do kuchenek indukcyjnych (z ciężkim,
metalowym spodem).
Pozdrawiam,
Mateusz Viste
nie rozgrzeje ani miedzianych ani aluminiowych. Materiał musi być
ferromagnetyczny czyli po prostu stal (może być nierdzewna) ale nie
chromonikiel, bo tego też nie nagrzewa (i wyłącza się na dodatek).
Pozdrawiam
AS
Goto page Previous 1, 2, 3