Goto page Previous 1, 2, 3 Next
J.F.
Guest
Fri Sep 18, 2009 1:41 pm
Użytkownik "Papkin" <spam@spamerssux.net> napisał w wiadomości
news:4ab35360@news.home.net.pl...
Quote:
Szklo jest nieprzezroczyste w podczerwieni 8-14um, przynajmniej
sodowe i sodowo-wapniowe.
no tak, zapomnialem o tym.
Ale takie wyzsze temperatury to sie chyba objawiaja i ponizej 8um.
J.
marko1a
Guest
Fri Sep 18, 2009 2:07 pm
Użytkownik "J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:h8vv6b$i14$1@news.onet.pl...
Quote:
Użytkownik "Papkin" <spam@spamerssux.net> napisał w wiadomości
news:4ab35360@news.home.net.pl...
Szklo jest nieprzezroczyste w podczerwieni 8-14um, przynajmniej
sodowe i sodowo-wapniowe.
no tak, zapomnialem o tym.
Ale takie wyzsze temperatury to sie chyba objawiaja i ponizej 8um.
Chyba nie ma sensu dywagowac czy szkło przepuści czy nie.
W kuchenkach indukcyjnych jest szyba witrroceramiczna. Używam taką w której
2 pola są indukcyjne a dwa typowe grzałkowe.
Przecież pole grzałkowe jakoś grzeje naczynie przez przegrodę jaką jest
szyba witroceramiczna i także można spalić patelnię na takim polu.
Marek
Mirek
Guest
Fri Sep 18, 2009 4:59 pm
marko1a wrote:
Quote:
Aluminium, miedź to paramagnetyki bo magnes ich nei przyciąga więc kuchnia
indukcyjna nie rozgrzeje takich garnków.
To chyba nie do końca prawda - jak już ktoś napisał rozgrzeje, ale
słabiej. Do roztapiania aluminium też stosuje się piece indukcyjne. Tak
się składa, że byłem zarówno w odlewni stali jak i aluminium, i nawet
gdybym się nie znał, to mógłbym zauważyć, że piece do stali robią
"buuuuuu..." a do aluminium "piiiiiii...".
Mirek.
Papa Smerf
Guest
Fri Sep 18, 2009 5:18 pm
Órzytkownik "marko1a" napisał:
Quote:
Myślę że czujnik temperatury przyklejony pod płytą ceramiczną wskaże nieco
tylko mniejszą temperaturę niż obecna w garnku.
może 1-2 stopnie mniej ale to da się łatwo skorygować programowo.
W takim przypadku wskazane jest wręcz zaimplementowac jakąś inteligencję w
kuchni.
Problem ze spalonymi garnkami i patelniami byłby rozwiązany.
Nie uważam aby coś takiego znacznie podrożyło koszt kuchni indukcyjnej.
ale jak to mówią partacze: takie kuchenki i garnki były by prawie
niezniszczalne i biznes by się nie kręcił?:O(
grg12
Guest
Fri Sep 18, 2009 6:27 pm
Papkin pisze:
Quote:
Szklo jest nieprzezroczyste w podczerwieni 8-14um, przynajmniej
sodowe i sodowo-wapniowe.
no tak, zapomnialem o tym. Dziurki w blacie robic nie ma sensu i nie
mozna bo zaleje czujke syf predzej czy pozniej. Zostaje metoda pomiaru
temperatury pod garnkiem, ale wydaje mi sie ze bezwladnosc czujnika pod
tafla szkla moze byc za duza w stosunku do predkosci nagrzewania sie
garnka? Bo trzeba odciac powiedzmy po osiagnieciu 300C przez naczynie.
Ale moze sie myle, na pewno sa szybkie czujniki. Jak odetniesz przy 400C
A może na odwrót - rozwiązanie podobne jak w niektórych lutownicach
Wellera. Dno garnka z materiału o odpowiedniej temperaturze Curie - w
razie przegrzania garnek przestaje skutecznie zwierać pole pętli,
kuchenka odcina prąd (albo - podobnie jak aluminiowymi garnkami, spada
wydajność grzania).
Kto sie bierze za produkcje ekskluzywnych garnków ze stabilizacją
temperatury?
GRG
Shreek
Guest
Fri Sep 18, 2009 7:03 pm
marko1a napisał(a):
Quote:
Musi byc ferromagnetyk czyli taki metal który przyciągany jest przez magnes
np. żelazo. Nie mam niklowych naczyń więc nie wiem czy też ten nikiel jako
ferromagnetyk będzie działał prawidłowo.
Aluminium, miedź to paramagnetyki bo magnes ich nei przyciąga więc kuchnia
indukcyjna nie rozgrzeje takich garnków.
Tyle że w kuchni indukcyjnej nie chodzi o przyciąganie garnków ale o
indukcję prądów wirowych, które doprowadzają do rozgrzewania garnka.
Im lepszy przewodnik i jest jego większa masa (objętość) to popłyną
większe prądy wirowe.
--
M.
Krzysztof TabaczyĹski
Guest
Fri Sep 18, 2009 9:15 pm
Użytkownik "grg12" <grg12@chello.at> napisał w wiadomości
news:2255c$4ab3c2f4$506cdd75$16727@news.chello.at...
Quote:
Papkin pisze:
Szklo jest nieprzezroczyste w podczerwieni 8-14um, przynajmniej
sodowe i sodowo-wapniowe.
no tak, zapomnialem o tym. Dziurki w blacie robic nie ma sensu i nie
mozna bo zaleje czujke syf predzej czy pozniej. Zostaje metoda pomiaru
temperatury pod garnkiem, ale wydaje mi sie ze bezwladnosc czujnika pod
tafla szkla moze byc za duza w stosunku do predkosci nagrzewania sie
garnka? Bo trzeba odciac powiedzmy po osiagnieciu 300C przez naczynie.
Ale moze sie myle, na pewno sa szybkie czujniki. Jak odetniesz przy 400C
A może na odwrót - rozwiązanie podobne jak w niektórych lutownicach
Wellera. Dno garnka z materiału o odpowiedniej temperaturze Curie - w
razie przegrzania garnek przestaje skutecznie zwierać pole pętli, kuchenka
odcina prąd (albo - podobnie jak aluminiowymi garnkami, spada wydajność
grzania).
Kto sie bierze za produkcje ekskluzywnych garnków ze stabilizacją
temperatury?
Ale to będzie garnek "jednozakresowy".
Bigos Ci się uda, ale leczo już nie, albo odwrotnie.
Chyba, że punkt Curie będzie regulowany...
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Padre
Guest
Fri Sep 18, 2009 9:40 pm
Mirek pisze:
Quote:
marko1a wrote:
Aluminium, miedź to paramagnetyki bo magnes ich nei przyciąga więc
kuchnia indukcyjna nie rozgrzeje takich garnków.
To chyba nie do końca prawda - jak już ktoś napisał rozgrzeje, ale
słabiej.
Nie rozgrzeje wcale z prostej przyczyny - elektronika kuchenki sie
wyłączy i zasygnalizuje nieprawidłowe naczynie.
Padre
Guest
Fri Sep 18, 2009 9:44 pm
Quote:
No i co to za szajs, nie da sie wykryc badajac sama prace cewki ze "coś
nie halo"? Czy konieczny bylby czujnik temperatury pod szklana plyta
(nie pękła) który zrobi "cut off"?
Ależ tam jest czujnik temperatury, tylko przy gwałtownym wzroście tejże
zanim czujnik pod ceramicznym blatem rozgrzeje sie do 250C to dno garnka
może mieć już i z 700C.
Padre
Guest
Fri Sep 18, 2009 9:51 pm
Quote:
W takim przypadku wskazane jest wręcz zaimplementowac jakąś inteligencję w
kuchni.
Np. przycisk szybkiego wyboru " zagotowanie wody" Wstawiamy garnek z wodą,
naciskamy ten przycisk. Pole indykcyjne wyłączy się automatycznie pole gdy
temperatura czujnika osiągnie 100stopni.
Albo smażenie i następnie wybór w jakiej temperaturze oleju, np. od 150-270
stopni co 10 stopni.
Ale zrobiłeś odkrycie

Takie funkcje ma większość jednopolowych
kuchenek indukcyjnych z allegro

Problemem jest tylko histereza
wynikająca z błyskawicznego przenoszenia energii em a powolnego
temperatury przez płytę ceramiczną. Żeby upiec naleśniki na kuchence
indukcyjnej trzeba mieć ogólne pojęcie o jej konstrukcji

Inaczej sie
przypalą, z gwarancją

Im mniejsza masa naczynia i przyrządzanej
potrawy tym większe problemy.
Jaroslaw Berezowski
Guest
Fri Sep 18, 2009 10:24 pm
Dnia Fri, 18 Sep 2009 14:41:37 +0200, J.F. napisał(a):
Quote:
Ale takie wyzsze temperatury to sie chyba objawiaja i ponizej 8um.
Owszem. 8-14 wzielo mi sie z tego, ze takie testy robilem, tzn. takie
pasmo miala kamera termowizyjna, co nie znaczy, ze szklo sie robi
przezroczyste ponizej 8.
Z tego tutaj
http://www.swiat-szkla.pl/images/artykuly/2007_12/26r6.jpg
wynika, ze powyzej 3um jest juz slabo z przezroczystoscia. 3um wystarcza
na pewno na 200-250degc, ale nie na 100-120.
--
Jaroslaw "jaros" Berezowski
Jarosław Sokołowski
Guest
Fri Sep 18, 2009 10:40 pm
Pan Krzysztof Tabaczyński napisał:
Quote:
A może na odwrót - rozwiązanie podobne jak w niektórych lutownicach
Wellera. Dno garnka z materiału o odpowiedniej temperaturze Curie
- w razie przegrzania garnek przestaje skutecznie zwierać pole pętli,
kuchenka odcina prąd (albo - podobnie jak aluminiowymi garnkami,
spada wydajność grzania).
Kto sie bierze za produkcje ekskluzywnych garnków ze stabilizacją
temperatury? :)
Ale to będzie garnek "jednozakresowy".
Bigos Ci się uda, ale leczo już nie, albo odwrotnie.
Chyba, że punkt Curie będzie regulowany...
Każdy garnek ma stabilizację temperatury -- jego wnętrze zazwyczaj
w większości wypełnia woda, a ją trudno doprowadzić do temperatury
wyższej niż 100 stopni. Więcej doprowadzonej energii oznacza tylko
szybsze wrzenie i szybsze parowanie (bywa to porządane w kuchennej
technologii), a w ekstremalnych przypadkach -- przypalenie (zwykle
mniej porządane).
Garnek z punktem Curie ciut powyżej stu stopni byłby dość uniwersalny.
Można w nim zagotować zupę, można wolniej lub szybciej odparowywać
sosy, ale trudniej coś przypalić. Tylko z czego go wykonać? Jakiś
stop gadolinu? 500 dolarów za kilogram -- sporo, ale da się przeżyć
(chyba żeby ten gadolin miał jakieś toksyczne własności, wtedy
z przeżywaniem gorzej).
--
Jarek
J.F.
Guest
Sat Sep 19, 2009 10:39 am
On Fri, 18 Sep 2009 23:24:06 +0200, Jaroslaw Berezowski wrote:
Quote:
Dnia Fri, 18 Sep 2009 14:41:37 +0200, J.F. napisał(a):
Ale takie wyzsze temperatury to sie chyba objawiaja i ponizej 8um.
Z tego tutaj
http://www.swiat-szkla.pl/images/artykuly/2007_12/26r6.jpg
wynika, ze powyzej 3um jest juz slabo z przezroczystoscia. 3um wystarcza
na pewno na 200-250degc, ale nie na 100-120.
No ale 120 C nie pozwala na smazenie, a 250C to dopiero teflon zaczyna
odchodzic :-)
A to co pokazujesz to moze byc jakeis specjalne szklo,
"niskoemisyjne".
J.
marko1a
Guest
Sat Sep 19, 2009 1:23 pm
Użytkownik "Padre" <Padre@no.net> napisał w wiadomości
news:h90r88$8sp$1@mx1.internetia.pl...
Quote:
Nie rozgrzeje wcale z prostej przyczyny - elektronika kuchenki sie wyłączy
i zasygnalizuje nieprawidłowe naczynie.
I własnie tak jest u mnie jak położę zwykły garnek to świeci się ikona "brak
garnka".
Marek
marko1a
Guest
Sat Sep 19, 2009 1:26 pm
Użytkownik "Shreek" <pulikowSP@Mpoczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:h90i11$uos$1@news.onet.pl...
Quote:
Tyle że w kuchni indukcyjnej nie chodzi o przyciąganie garnków ale o
indukcję prądów wirowych, które doprowadzają do rozgrzewania garnka.
Im lepszy przewodnik i jest jego większa masa (objętość) to popłyną
większe prądy wirowe.
To że nie chodzi o przyciąganie to ja wiem. To jest tylko prosty test na
garnek czy się nadaje czy nie.
Że się da rozgrzać aluminium to też wiem. Ale konstrukcja kuchenki jest do
garnków z ferromagnetyków i paramagnetyków nie widzi i nie zagrzejesz choćby
nie wiem jakie prawa fizyki przytaczał.
Marek
Goto page Previous 1, 2, 3 Next