RoMan Mandziejewicz
Guest
Thu Mar 18, 2010 12:40 am
Hello Dariusz,
Wednesday, March 17, 2010, 11:55:35 PM, you wrote:
Quote:
Użytkownik Marek Lewandowski napisał:
RoMan Mandziejewicz wrote:
Ale on właśnie tyle kosztuje. W złotówkach najmniejszy, 7cm obierak,
kosztuje ok. 140 PLN.
mam ceramiczny jarzyniak, w detalu 12euro, czarna ceramika.
z białej byłby za 8.50.
Nie wypowiadam się o jakości, za krótko mam, żeby ocenić trwałość, ale
ostry jak diabli...
Bo prawda jest taka że z ręcznej roboty to przy ostrzeniu
najistotniejsze jest podjęcie decyzji że już wystarczy - resztę lepiej
wykonać mechanicznie, nieprzypadkowo brzytwa ma wklęsły profil
podostrzowy i policzek prowadzący - zwalnia to ostrzącego z pilnowania
konta ostrza, sam się pilnuje... Wszystko co nie jest ostrzone z profilu
brzytwowego łatwiej się ostrzy z przyrządów, mikrotomowe ostrza jeszcze
idzie robić ręcznie ale siekierowe to tylko wysoko kwalifikowani
mistrzowie szlifierscy potrafią z ręki wyprowadzić porządnie tak żeby
były naprawdę ostre. Inna sprawa że ostrze o profilu siekierowym nie ma
być bardzo ostre a raczej odporne na punktowe udary.
Siekierę ostrzyłem bez problemów prowadząc ręcznie ;)
--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona:
http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)