Goto page Previous 1, 2, 3 Next
Plumpi
Guest
Sun Mar 14, 2010 1:04 pm
Użytkownik "Marcin Gala" <m.gala.maupa@.interia.pyly> napisał w wiadomości
news:hnigig$2ve$1@mx1.internetia.pl...
Quote:
Ale mnie nie o flexa chodzi ino o taki patent przykrecany do stolu z dwoma
tarczami po obu stronach silnika. Taki wlasnie ktory Ty nazywasz
szlifierka stolowa.
No to masz pecha, bo tu są stosowane zazwyczaj silniki indukcyjne, a te
bardzo źle się reguluje. Do regulacji obrotów takiego silnika musiał bys
użyć falownika, a to już znaczny koszt.
Taniej będzie kupić szlifierkę, w której jedna z tarcz ma dużo niższe obroty
i właśnie służy do ostrzenia noży.
Jeżeli chodzi o mnie to ostrzę noże na zwykłej kontówce (flexie). Zakładam
gumowy krążek z rzepem, na który zakładam drobny papier ścierny o
ziarnistości 120-240, zwalniam obroty regulatorem i ostrzę. Jak chcesz
uzyskać bardzo gładką krawędź ostrzenia i ostrze jak brzytwa to musisz użyć
odpowiednio drobnej osełki i ostrzyć ręcznie na mokro.
Dariusz K. Ładziak
Guest
Sun Mar 14, 2010 7:45 pm
Użytkownik Marcin Gala napisał:
Quote:
Ale mnie nie o flexa chodzi ino o taki patent przykrecany do stolu z
dwoma tarczami po obu stronach silnika. Taki wlasnie ktory Ty nazywasz
szlifierka stolowa.
No to tylko falownik. Są co prawda szlifierki stołowe z tarczą
niskoobrotową (przez przekładnię) i wanną do ciągłego nawilżania tarczy
- ale to kolejny mebel i droższy od zwykłej stołowej.
Moim zdaniem pozostaje nabrać wprawy - jak się pracuje krótkimi lekkimi
przyłożeniami każdorazowo mocząc przedmiot szlifowany to idzie naostrzyć
bez przypalania. Właśnie to przypalanie zasugerowało mi że o tarcze typu
flex chodzi - bo przy ich użyciu przegrzewanie materiału jest normalna
rzeczą, robi się to wręcz celowo dla zwiększenia prędkości cięcia.
--
Darek
Adam Dybkowski
Guest
Sun Mar 14, 2010 10:04 pm
W dniu 2010-03-14 13:04, Plumpi pisze:
Quote:
Jeżeli chodzi o mnie to ostrzę noże na zwykłej kontówce (flexie).
Zakładam gumowy krążek z rzepem, na który zakładam drobny papier ścierny
o ziarnistości 120-240, zwalniam obroty regulatorem i ostrzę. Jak chcesz
uzyskać bardzo gładką krawędź ostrzenia i ostrze jak brzytwa to musisz
użyć odpowiednio drobnej osełki i ostrzyć ręcznie na mokro.
BTW: A jak się brzytwy ostrzy fabrycznie? Laserem?
--
Adam Dybkowski
http://dybkowski.net/
Uwaga: przed wysłaniem do mnie maila usuń cyfry z adresu.
Jarosław Sokołowski
Guest
Sun Mar 14, 2010 11:29 pm
Pan Adam Dybkowski napisał:
Quote:
BTW: A jak się brzytwy ostrzy fabrycznie? Laserem?
A czy ten instument w ogóle produjuje się "fabrycznie"? To chyba raczej
wytwór manufaktur, jeśli nie rzemiosła. A tam zapewne tradycyjnie -- na
kamiennych osełkach coraz drobniejszych, aż w końcu o skórzany pas.
Kosy produkuje się jako nienaostrzone. Każdy musi sobie sam wyklepać,
a potem naostrzyć osełką.
--
Jarek
RoMan Mandziejewicz
Guest
Mon Mar 15, 2010 10:56 am
Hello Adam,
Sunday, March 14, 2010, 10:04:16 PM, you wrote:
Quote:
Jeżeli chodzi o mnie to ostrzę noże na zwykłej kontówce (flexie).
Zakładam gumowy krążek z rzepem, na który zakładam drobny papier ścierny
o ziarnistości 120-240, zwalniam obroty regulatorem i ostrzę. Jak chcesz
uzyskać bardzo gładką krawędź ostrzenia i ostrze jak brzytwa to musisz
użyć odpowiednio drobnej osełki i ostrzyć ręcznie na mokro.
BTW: A jak się brzytwy ostrzy fabrycznie? Laserem?
Nie wiem, ja brzytwy ale ceramiczne noże Kyocera są ostrzone...
ręcznie.
--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona:
http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
m
Guest
Mon Mar 15, 2010 2:00 pm
Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak"" <ladzk@ladzk.pol.pl> napisał w wiadomości
news:hnjb0p$2t2$1@atlantis.news.neostrada.pl...
Quote:
No to tylko falownik. Są co prawda szlifierki stołowe z tarczą
Albo autrotransformator jak chciał na początku ...
Mirek
Guest
Mon Mar 15, 2010 2:28 pm
m wrote:
Quote:
Albo autrotransformator jak chciał na początku ...
Autotransformator się nie nada. Silnik co prawda w końcu zwolni, ale
pożytku z niego nie będzie. Silnik indukcyjny musi się kręcić w pobliżu
swojej znamionowej prędkości obrotowej (która zależy od konstrukcji
silnika i częstotliwośći zasilania, a tego transformatorem nie zmienisz)
inaczej nie będzie mocy albo nawet ulegnie uszkodzeniu.
Mirek.
Dariusz K. Ładziak
Guest
Mon Mar 15, 2010 9:49 pm
Użytkownik RoMan Mandziejewicz napisał:
Quote:
Hello Adam,
Sunday, March 14, 2010, 10:04:16 PM, you wrote:
Jeżeli chodzi o mnie to ostrzę noże na zwykłej kontówce (flexie).
Zakładam gumowy krążek z rzepem, na który zakładam drobny papier ścierny
o ziarnistości 120-240, zwalniam obroty regulatorem i ostrzę. Jak chcesz
uzyskać bardzo gładką krawędź ostrzenia i ostrze jak brzytwa to musisz
użyć odpowiednio drobnej osełki i ostrzyć ręcznie na mokro.
BTW: A jak się brzytwy ostrzy fabrycznie? Laserem?
Nie wiem, ja brzytwy ale ceramiczne noże Kyocera są ostrzone...
ręcznie.
Myślę że ie całkiem ręcznie - raczej z ręcznego przyłożenia na
prowadnicach do mechanicznie poruszanego kamienia - płaskiej tarczy
wolnoobrotowej (podstawy walca) lub płaskiego kawałka poruszanego
ruchem posuwisto - zwrotnym ale to wymaga odrywania ostrza od kamienia
przy jednym z kierunków ruchu. I szczegół - brzytwę na kamieniu ostrzy
się "pod ostrze" czyli pchając ostrze do przodu!
--
Darek
J.F.
Guest
Mon Mar 15, 2010 10:39 pm
On Mon, 15 Mar 2010 10:56:00 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
Quote:
BTW: A jak się brzytwy ostrzy fabrycznie? Laserem?
Nie wiem, ja brzytwy ale ceramiczne noże Kyocera są ostrzone...
ręcznie.
Noz ceramiczny ? A coz to za dziwo ? .. ok, juz wiem.
"Recznie" wyglada tak
http://www.youtube.com/watch?v=JFnT5INymiY
Tak nawiasem mowiac to w ostrzeniu mieczy Japonczycy maja swoja
gleboka tradycje, ale do produkcji seryjnej to nie pasuje ..
J.
RoMan Mandziejewicz
Guest
Tue Mar 16, 2010 12:04 am
Hello Dariusz,
Monday, March 15, 2010, 9:49:13 PM, you wrote:
Quote:
Jeżeli chodzi o mnie to ostrzę noże na zwykłej kontówce (flexie).
Zakładam gumowy krążek z rzepem, na który zakładam drobny papier ścierny
o ziarnistości 120-240, zwalniam obroty regulatorem i ostrzę. Jak chcesz
uzyskać bardzo gładką krawędź ostrzenia i ostrze jak brzytwa to musisz
użyć odpowiednio drobnej osełki i ostrzyć ręcznie na mokro.
BTW: A jak się brzytwy ostrzy fabrycznie? Laserem?
Nie wiem, ja brzytwy ale ceramiczne noże Kyocera są ostrzone...
ręcznie.
Myślę że ie całkiem ręcznie - raczej z ręcznego przyłożenia na
prowadnicach do mechanicznie poruszanego kamienia - płaskiej tarczy
wolnoobrotowej (podstawy walca) lub płaskiego kawałka poruszanego
ruchem posuwisto - zwrotnym ale to wymaga odrywania ostrza od kamienia
przy jednym z kierunków ruchu.
Widziałem program o produkcji tych noży...
Quote:
I szczegół - brzytwę na kamieniu ostrzy się "pod ostrze" czyli
pchając ostrze do przodu!
Wszystkie ostrza tak się ostrzy na kamieniu.
--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona:
http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
RoMan Mandziejewicz
Guest
Tue Mar 16, 2010 12:18 am
Hello J,
Monday, March 15, 2010, 10:39:28 PM, you wrote:
Quote:
BTW: A jak się brzytwy ostrzy fabrycznie? Laserem?
Nie wiem, ja brzytwy ale ceramiczne noże Kyocera są ostrzone...
ręcznie.
Noz ceramiczny ? A coz to za dziwo ? .. ok, juz wiem.
"Recznie" wyglada tak
http://www.youtube.com/watch?v=JFnT5INymiY
A Ty oczekiwałeś koła na korbkę?
Quote:
Tak nawiasem mowiac to w ostrzeniu mieczy Japonczycy maja swoja
gleboka tradycje, ale do produkcji seryjnej to nie pasuje ..
Jak widać - da się.
--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona:
http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
J.F.
Guest
Tue Mar 16, 2010 10:20 pm
On Tue, 16 Mar 2010 00:18:51 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
Quote:
Hello J,
Nie wiem, ja brzytwy ale ceramiczne noże Kyocera są ostrzone...
ręcznie.
Noz ceramiczny ? A coz to za dziwo ? .. ok, juz wiem.
"Recznie" wyglada tak
http://www.youtube.com/watch?v=JFnT5INymiY
A Ty oczekiwałeś koła na korbkę?
Kola na korbke ? Tak sie ostrzy po japonsku.
http://www.youtube.com/watch?v=T5lmhZiup3o
Quote:
Tak nawiasem mowiac to w ostrzeniu mieczy Japonczycy maja swoja
gleboka tradycje, ale do produkcji seryjnej to nie pasuje ..
Jak widać - da się.
Wielkiej wydajnosci nie osiagaja, ale jak noz kosztuje 50$, to moze
mozna ..
J.
RoMan Mandziejewicz
Guest
Tue Mar 16, 2010 10:30 pm
Hello J,
Tuesday, March 16, 2010, 10:20:09 PM, you wrote:
Quote:
Tak się ostrzy stal a nie ceramikę. Umarłbyś ze starości przed
naostrzeniem pierwszego noża, gdybyś chciał tak ostrzyć ceramikę.
Quote:
Tak nawiasem mowiac to w ostrzeniu mieczy Japonczycy maja swoja
gleboka tradycje, ale do produkcji seryjnej to nie pasuje ..
Jak widać - da się.
Wielkiej wydajnosci nie osiagaja, ale jak noz kosztuje 50$, to moze
mozna ..
Ale on właśnie tyle kosztuje. W złotówkach najmniejszy, 7cm obierak,
kosztuje ok. 140 PLN.
--
Best regards,
RoMan mailto:roman@pik-net.pl
Nowa strona:
http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
Marek Lewandowski
Guest
Wed Mar 17, 2010 12:37 am
RoMan Mandziejewicz wrote:
Quote:
Ale on właśnie tyle kosztuje. W złotówkach najmniejszy, 7cm obierak,
kosztuje ok. 140 PLN.
mam ceramiczny jarzyniak, w detalu 12euro, czarna ceramika.
z białej byłby za 8.50.
Nie wypowiadam się o jakości, za krótko mam, żeby ocenić trwałość, ale
ostry jak diabli...
Marek
--
Marek Lewandowski
Dariusz K. Ładziak
Guest
Wed Mar 17, 2010 11:55 pm
Użytkownik Marek Lewandowski napisał:
Quote:
RoMan Mandziejewicz wrote:
Ale on właśnie tyle kosztuje. W złotówkach najmniejszy, 7cm obierak,
kosztuje ok. 140 PLN.
mam ceramiczny jarzyniak, w detalu 12euro, czarna ceramika.
z białej byłby za 8.50.
Nie wypowiadam się o jakości, za krótko mam, żeby ocenić trwałość, ale
ostry jak diabli...
Bo prawda jest taka że z ręcznej roboty to przy ostrzeniu
najistotniejsze jest podjęcie decyzji że już wystarczy - resztę lepiej
wykonać mechanicznie, nieprzypadkowo brzytwa ma wklęsły profil
podostrzowy i policzek prowadzący - zwalnia to ostrzącego z pilnowania
konta ostrza, sam się pilnuje... Wszystko co nie jest ostrzone z profilu
brzytwowego łatwiej się ostrzy z przyrządów, mikrotomowe ostrza jeszcze
idzie robić ręcznie ale siekierowe to tylko wysoko kwalifikowani
mistrzowie szlifierscy potrafią z ręki wyprowadzić porządnie tak żeby
były naprawdę ostre. Inna sprawa że ostrze o profilu siekierowym nie ma
być bardzo ostre a raczej odporne na punktowe udary.
--
Darek
Goto page Previous 1, 2, 3 Next