RTV forum PL | NewsGroups PL

Jak wybrać kuchenki indukcyjne i piekarnik elektryczny - porady, technologie i montaż?

Kuchenka indukcyjna i piekarnik

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Jak wybrać kuchenki indukcyjne i piekarnik elektryczny - porady, technologie i montaż?

Goto page Previous  1, 2, 3, 4  Next

Jarosław Sokołowski
Guest

Tue Apr 22, 2014 11:05 pm   



Pan Pszemol napisał:

Quote:
Ja sadze ze podzielili grzalki po prostu miedzy dwie fazy...
Pierkarnik i broiler jedzie na jednej fazie a plyta górna na drugiej.

Broiler dopiero co pisał tutaj o jakichś termoregulatorach swojego
pomysłu do gotowania rosołu. On jak ma fazę, to różne takie wypisuje.

--
Jarek

Pszemol
Guest

Tue Apr 22, 2014 11:13 pm   



"Jarosław Sokołowski" <jaros@lasek.waw.pl> wrote in message
news:slrnlldtdc.blu.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
Quote:
Pan Pszemol napisał:

Ja sadze ze podzielili grzalki po prostu miedzy dwie fazy...
Pierkarnik i broiler jedzie na jednej fazie a plyta górna na drugiej.

Broiler dopiero co pisał tutaj o jakichś termoregulatorach swojego
pomysłu do gotowania rosołu. On jak ma fazę, to różne takie wypisuje.

Smile))
Wisisz mi za czyszczenie ekranu monitora osmarkanego ze śmiechu!

Pszemol
Guest

Tue Apr 22, 2014 11:19 pm   



"J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote in message
news:1h2pf07f65mnh$.1w4tz0g3ppwxi$.dlg@40tude.net...
Quote:
Moc 7kW, wiec raczej na 3 fazy, kabelki ma 4 - jeden ochronny, wiec
domyslam sie ze "w trojkat", mimo tego ze jeden kabelek niebieski.
A dokladniej to pewnie mostek 3f na wejsciu.
Instrukcja montazu nic o tym nie pisze, tylko jaka dziure wyciac w
blacie.

Tu jest instrukcja do kuchenki podobnej do Amica u mojej mamy:
http://partner.amica.com.pl/pliki/instrukcje/IOAK-668.pdf
Na stronach 9 i 10 jest w sumie sporo info o podlaczaniu jej...

Swoja droga chetnie zamienilbym mamie to podlaczenie do sciany na
jakies rozwiazanie z wtyczka - ktos wie jakich sie uzywa gniazd/wtyczek?

Tomasz WĂłjtowicz
Guest

Tue Apr 22, 2014 11:27 pm   



W dniu 2014-04-23 00:57, Pszemol pisze:

Quote:

Moja "Amica" w Krakowie tez nie miala wtyczki...
Przykrecona z obu stron do takiej plastikowej kostki wiszacej
na drutach wychodzacych ze sciany - niezbyt "pro" to wyglada.
Równiez zdziwilem sie jak chcialem kuchnie mamie odsunac przy
porzadkach od sciany. Ale dzis nie pamietam ile drutów kuchnia miala.

Jeśli mówimy o starej Amice z żeliwnymi kółkami zamiast ceramicznej
płyty, to ona ma tak:

L1 - dwie płytki (1500+1000W)
L2 - dwie płytki (1500+1000W)
L3 - piekarnik (1500+500W)

Neonówka pomarańczowa jest przypięta do L1, więc jeśli tej fazy brakuje
to płytki z L2 będą grzać, a neonówka nie będzie świecić, co może być
mylące.

Neonówka czerwona (piekarnika) jest oczywiście z L3.

Tomasz WĂłjtowicz
Guest

Tue Apr 22, 2014 11:30 pm   



W dniu 2014-04-23 01:19, Pszemol pisze:
Quote:
"J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote in message
news:1h2pf07f65mnh$.1w4tz0g3ppwxi$.dlg@40tude.net...
Moc 7kW, wiec raczej na 3 fazy, kabelki ma 4 - jeden ochronny, wiec
domyslam sie ze "w trojkat", mimo tego ze jeden kabelek niebieski.
A dokladniej to pewnie mostek 3f na wejsciu.
Instrukcja montazu nic o tym nie pisze, tylko jaka dziure wyciac w
blacie.

Tu jest instrukcja do kuchenki podobnej do Amica u mojej mamy:
http://partner.amica.com.pl/pliki/instrukcje/IOAK-668.pdf
Na stronach 9 i 10 jest w sumie sporo info o podlaczaniu jej...

Swoja droga chetnie zamienilbym mamie to podlaczenie do sciany na
jakies rozwiazanie z wtyczka - ktos wie jakich sie uzywa gniazd/wtyczek?

Takie:

http://www.plcs.net.pl/index.php/katalog-automatyki/gniazda-i-wtyczki/gniazda-i-wtyczki-silowe/115-6-gniazdo-stale-16a-400v-3p+z+n-ip44.html


nie ma sensu. Jak moi rodzice montowali kuchenkę el. też chcieli gniazdo
i wybito im to z głowy, bo to strasznie dużo miejsca zajmuje za szafką.
Przyłączyć na kostkę w puszce i zakryć deklem.

Pszemol
Guest

Tue Apr 22, 2014 11:41 pm   



"Tomasz Wójtowicz" <sorry@nospam.com> wrote in message
news:lj6u33$6me$1@node1.news.atman.pl...
Quote:
W dniu 2014-04-23 01:19, Pszemol pisze:
"J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote in message
news:1h2pf07f65mnh$.1w4tz0g3ppwxi$.dlg@40tude.net...
Moc 7kW, wiec raczej na 3 fazy, kabelki ma 4 - jeden ochronny, wiec
domyslam sie ze "w trojkat", mimo tego ze jeden kabelek niebieski.
A dokladniej to pewnie mostek 3f na wejsciu.
Instrukcja montazu nic o tym nie pisze, tylko jaka dziure wyciac w
blacie.

Tu jest instrukcja do kuchenki podobnej do Amica u mojej mamy:
http://partner.amica.com.pl/pliki/instrukcje/IOAK-668.pdf
Na stronach 9 i 10 jest w sumie sporo info o podlaczaniu jej...

Swoja droga chetnie zamienilbym mamie to podlaczenie do sciany na
jakies rozwiazanie z wtyczka - ktos wie jakich sie uzywa gniazd/wtyczek?

Takie:

http://www.plcs.net.pl/index.php/katalog-automatyki/gniazda-i-wtyczki/gniazda-i-wtyczki-silowe/115-6-gniazdo-stale-16a-400v-3p+z+n-ip44.html


nie ma sensu. Jak moi rodzice montowali kuchenkę el. też chcieli gniazdo i
wybito im to z głowy, bo to strasznie dużo miejsca zajmuje za szafką.
Przyłączyć na kostkę w puszce i zakryć deklem.

Takie gniazdo i wtyki znam... Smile)) Myślałem że jest coś, hm..
subtelniejszego Smile

Pszemol
Guest

Tue Apr 22, 2014 11:45 pm   



"Tomasz Wójtowicz" <sorry@nospam.com> wrote in message
news:lj6tsf$6cl$1@node1.news.atman.pl...
Quote:
Moja "Amica" w Krakowie tez nie miala wtyczki...
Przykrecona z obu stron do takiej plastikowej kostki wiszacej
na drutach wychodzacych ze sciany - niezbyt "pro" to wyglada.
Równiez zdziwilem sie jak chcialem kuchnie mamie odsunac przy
porzadkach od sciany. Ale dzis nie pamietam ile drutów kuchnia miala.

Jeśli mówimy o starej Amice z żeliwnymi kółkami zamiast ceramicznej płyty,
to ona ma tak:

L1 - dwie płytki (1500+1000W)
L2 - dwie płytki (1500+1000W)
L3 - piekarnik (1500+500W)

Neonówka pomarańczowa jest przypięta do L1, więc jeśli tej fazy brakuje to
płytki z L2 będą grzać, a neonówka nie będzie świecić, co może być mylące.

Neonówka czerwona (piekarnika) jest oczywiście z L3.

To jeszcze mi powiedz mistrzu co oznacza wykrzyknik na wyświetlaczu.
Fazy jakiejś nie ma bo "korki" mamie w korytarzu wywaliło czy kuchnia
się spitoliła? Zanim do niej pojadę chcę się przygotować na najgorsze Wink
W tym pdfie co znalazłem nic nie ma na temat wykrzyknika, pewnie jest
pdf od innej kuchni Amica brzydal...

Tomasz WĂłjtowicz
Guest

Wed Apr 23, 2014 12:10 am   



W dniu 2014-04-23 01:45, Pszemol pisze:
Quote:
"Tomasz Wójtowicz" <sorry@nospam.com> wrote in message
news:lj6tsf$6cl$1@node1.news.atman.pl...
Moja "Amica" w Krakowie tez nie miala wtyczki...
Przykrecona z obu stron do takiej plastikowej kostki wiszacej
na drutach wychodzacych ze sciany - niezbyt "pro" to wyglada.
Równiez zdziwilem sie jak chcialem kuchnie mamie odsunac przy
porzadkach od sciany. Ale dzis nie pamietam ile drutów kuchnia miala.

Jeśli mówimy o starej Amice z żeliwnymi kółkami zamiast ceramicznej
płyty, to ona ma tak:

L1 - dwie płytki (1500+1000W)
L2 - dwie płytki (1500+1000W)
L3 - piekarnik (1500+500W)

Neonówka pomarańczowa jest przypięta do L1, więc jeśli tej fazy
brakuje to płytki z L2 będą grzać, a neonówka nie będzie świecić, co
może być mylące.

Neonówka czerwona (piekarnika) jest oczywiście z L3.

To jeszcze mi powiedz mistrzu co oznacza wykrzyknik na wyświetlaczu.
Fazy jakiejś nie ma bo "korki" mamie w korytarzu wywaliło czy kuchnia
się spitoliła? Zanim do niej pojadę chcę się przygotować na najgorsze Wink
W tym pdfie co znalazłem nic nie ma na temat wykrzyknika, pewnie jest
pdf od innej kuchni Amica brzydal...

Nie wiem. W Amicach z żeliwnymi kółkami nikt o kompiuterze nie myślał.

Zachariasz Dorożyński
Guest

Wed Apr 23, 2014 12:16 am   



W dniu wtorek, 22 kwietnia 2014 20:43:33 UTC+2 użytkownik RoMan Mandziejewicz napisał:
Quote:
Hello J.F,



Tuesday, April 22, 2014, 7:51:04 PM, you wrote:



Przy gotowaniu ziemniaków albo wołowiny szybkość gotowania wody

nie ma praktycznie znaczenia.

Akurat przy wołowinie ma. I to bardzo duże.

zawsze mi się wydawało że wołowinę trzeba długo gotować..

A rosół (zgadnij z czego) grzać powoli. Czyli jednak szybkość ma

znaczenie.

Zaraz ... "wolno" gotujaca sie woda ma 100C, a "szybko" gotujaca woda

ma 100C.

Wiec jaka dla miesa roznica ?



Diabli wiedzą. Ale każdy, kto trochę gotuje wie, że jak za mocno się

rosół gotuje to wychodzi mętny i mniej smaczny,,,



Oczywiscie jak sie "mocno" gotuje, to trzeba wody dolewac.



To też.



--

Best regards,

RoMan

Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)

W kontekście gotowania rosołu indukcyjna kontra zwykła oporowa indukcyjna wygrywa tylko dizajnem. Tak samo będzie z bigosem, golonką i w zasadzie z wszystkimi potrawami w których czas obróbki cieplnej jest dłuższy niż czas zagotowania wody potrzeby do przyrządzenia potrawy. Pojęcie wrzenia przy gotowaniu jedzenia jest mocno mylące. Niczemu poza stratą energii wrzenie nie służy. Ta strata to przemiana fazowa. Temperatura wrzenia zmienia się wraz z wysokością nad poziomem morza. Wynika to ze zmniejszaniem się ciśnienia atmosferycznego. Zmiana jest nieduża ale wystarczająca żeby w Zakopanem nie dało się zrobić kawy sypanej, kto dzisiaj z wyjątkiem tych co pamiętają, takiej co to piach pomiędzy zębami. W Zakopanym gotują kartofle w niższej temperaturze niż w Szczecinie. To niby dlaczego w Szczecinie nie mieli by gotować w takiej co w niej woda wrze w Zakopanem? Dwie-trzy minuty dłużej będzie. A oszczędności na energii znaczące. Wiem co piszę bo dorobiłem do płytki regulator temperatury. Czujnik wkłada się do garnka przez dziurkę w pokrywce. Do 90 stopni płytka grzeje na maksa, potem regulator ogranicza moc tak żeby nie dopuścić do przekroczenia 95 stopni.. Po pewnym czasie zależnym od objętości garnka temperatura się ustala na poziomie 93-95 stopni. To wystarcza na gotowanie bez wrzenia. Na początku w domu uznano mnie za wariata. Teraz zbieram opierdol że tylko jedna płytka ma taką regulację. Dla mnie nie bez znaczenia jest subiektywnie lepszy smak potraw gotowanych w temperaturach niższych niż temperatura wrzenia wody.

Zachariasz Dorożyński
Guest

Wed Apr 23, 2014 1:22 am   



W dniu środa, 23 kwietnia 2014 01:13:33 UTC+2 użytkownik Pszemol napisał:
Quote:
"Jarosław Sokołowski" <jaros@lasek.waw.pl> wrote in message

news:slrnlldtdc.blu.jaros@falcon.lasek.waw.pl...

Pan Pszemol napisał:



Ja sadze ze podzielili grzalki po prostu miedzy dwie fazy...

Pierkarnik i broiler jedzie na jednej fazie a plyta górna na drugiej..



Broiler dopiero co pisał tutaj o jakichś termoregulatorach swojego

pomysłu do gotowania rosołu. On jak ma fazę, to różne takie wypisuje.



:-)))

Wisisz mi za czyszczenie ekranu monitora osmarkanego ze śmiechu!

daj linka do programu co ekran monitora w lustro zmienia.

J.F.
Guest

Wed Apr 23, 2014 5:11 am   



Dnia Tue, 22 Apr 2014 17:57:08 -0500, Pszemol napisał(a):
Quote:
"J.F." <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> wrote in message
Podlacze sie pod temat - jak to sie podlacza ?
Cos pamietam watek, ze latwo to uszkodzic
Moc 7kW, wiec raczej na 3 fazy, kabelki ma 4 - jeden ochronny, wiec
domyslam sie ze "w trojkat", mimo tego ze jeden kabelek niebieski.
A dokladniej to pewnie mostek 3f na wejsciu.
Instrukcja montazu nic o tym nie pisze, tylko jaka dziure wyciac w
blacie.

Jakie kolory maja dwa pozostale kabelki?
Bo niebieski to zero... wiadomo. Normalnie "faza" to brazowy...
Ten ochronny, co wspomniales, to normalnie zielony z zóltym paskiem?

nie tyle z paskiem co zolto-zielony.

Quote:
Ja sadze ze podzielili grzalki po prostu miedzy dwie fazy...
Pierkarnik i broiler jedzie na jednej fazie a plyta górna na drugiej.
Bo jak sie w kuchni jednoczesnie gotowalo i pieklo w piekarniku to
pewnie za duzo mocy na raz kuchnia pobieralaby (> 16A @ 230VAC).

To sama plyta. Okazuje sie ze podzielona na 2 fazy.
Trzecia faza to nie wiem - na piekarnik?

Wedle infolinii w plycie sa dwa osobne moduly.
Wiec tak im bylo najprosciej.
I mysl czlowieku jak fazy podzielic miedzy plyte, piekarnik, zelazko,
czajnik, mikrofale ....

J.

J.F.
Guest

Wed Apr 23, 2014 5:17 am   



Dnia Tue, 22 Apr 2014 15:16:58 -0700 (PDT), Zachariasz Dorożyński
Quote:
W kontekście gotowania rosołu indukcyjna kontra zwykła oporowa
indukcyjna wygrywa tylko dizajnem. Tak samo będzie z bigosem,
golonką i w zasadzie z wszystkimi potrawami w których czas obróbki
cieplnej jest dłuższy niż czas zagotowania wody potrzeby do
przyrządzenia potrawy. Pojęcie wrzenia przy gotowaniu jedzenia jest
mocno mylące. Niczemu poza stratą energii wrzenie nie służy.

Dwie sprawy:
- inne skladniki moga parowac (patrz destylacja z para wodna), choc do
raczej niepozadane,
- "erozja" potraw na skutek babelkowania. Ale babelkuje na dnie.

J.

PeJot
Guest

Wed Apr 23, 2014 5:47 am   



W dniu 2014-04-20 11:48, J.F. pisze:
Quote:

Podlacze sie pod temat - jak to sie podlacza ?
Cos pamietam watek, ze latwo to uszkodzic

Moc 7kW, wiec raczej na 3 fazy,

Właśnie nie. Uszkodzić łatwo podłączając *między* 2 fazy. Zwykle płyta
pracuje na 1 fazie, ale może i na 2.

--
P.Jankisz

Maciek
Guest

Wed Apr 23, 2014 4:47 pm   



Użytkownik Pszemol napisał:
Quote:
Takie gniazdo i wtyki znam... Smile)) Myślałem że jest coś, hm..
subtelniejszego Smile

http://en.wikipedia.org/wiki/Perilex

Maciek
Guest

Wed Apr 23, 2014 5:01 pm   



Użytkownik Pszemol napisał:
Quote:

Jakie kolory maja dwa pozostale kabelki?
Bo niebieski to zero... wiadomo. Normalnie "faza" to brazowy...
Ten ochronny, co wspomniales, to normalnie zielony z zóltym paskiem?


http://elektryk-trojmiasto.pl/podlaczanie_AGD.html
Trochę samochwała ale zamieścił opis na jakie pułapki można natrafić
przy podłączeniu płyty indukcyjnej.
Maciek

Goto page Previous  1, 2, 3, 4  Next

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Jak wybrać kuchenki indukcyjne i piekarnik elektryczny - porady, technologie i montaż?

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map