RTV forum PL | NewsGroups PL

Wideobramofon

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Wideobramofon

Goto page 1, 2  Next

Jingiel
Guest

Mon Jul 22, 2019 4:29 am   



Zamontowałem wideobramofon zamela (wiem chińszczyzna, ale nie będę
pakował 3-4 k). Normalnie zasianie panela przy furtce 15V. Jednak
czytnik kart i breloków RFID wymaga podania 12V. Dzwoniłem do zamela i
pytałem czy nie można podać 15V. Mówili, że wskazane 12V, bo może się
spalić. Wstawiłem więc LM7812, który robi mi z 15 12V, ale niestety na
obrazie z kamery pojawiają się zakłócenia w postaci takich pasków
interferencyjnych. Dołożyłem na wyjściu kondensator 2200 mikro/25V.
Pomogło w 80%. Próbowałem 100nF na wejściu i wyjściu stabilizatora
100nF. Bez zmian. Po odpięciu zasilania czytnika obraz czysty. Co mogę
jeszcze zrobić, żeby nie dokładać kolejnego zasilacza 12V?

tomekp
Guest

Mon Jul 22, 2019 6:34 am   



W dniu 22.07.2019 o 06:29, Jingiel pisze:
Quote:
Zamontowałem wideobramofon zamela (wiem chińszczyzna, ale nie będę
pakował 3-4 k). Normalnie zasianie panela przy furtce 15V. Jednak
czytnik kart i breloków RFID wymaga podania 12V. Dzwoniłem do zamela i
pytałem czy nie można podać 15V. Mówili, że wskazane 12V, bo może się
spalić. Wstawiłem więc LM7812, który robi mi z 15 12V, ale niestety na
obrazie z kamery pojawiają się zakłócenia w postaci takich pasków
interferencyjnych. Dołożyłem na wyjściu kondensator 2200 mikro/25V.
Pomogło w 80%. Próbowałem 100nF na wejściu i wyjściu stabilizatora
100nF. Bez zmian. Po odpięciu zasilania czytnika obraz czysty. Co mogę
jeszcze zrobić, żeby nie dokładać kolejnego zasilacza 12V?

Moze zamiast 7812 wstaw 5 połaczonych szeregowo diod prostownicznych

tomekp
Guest

Mon Jul 22, 2019 6:36 am   



W dniu 22.07.2019 o 06:29, Jingiel pisze:
Quote:
Zamontowałem wideobramofon zamela (wiem chińszczyzna, ale nie będę
pakował 3-4 k). Normalnie zasianie panela przy furtce 15V. Jednak
czytnik kart i breloków RFID wymaga podania 12V. Dzwoniłem do zamela i
pytałem czy nie można podać 15V. Mówili, że wskazane 12V, bo może się
spalić. Wstawiłem więc LM7812, który robi mi z 15 12V, ale niestety na
obrazie z kamery pojawiają się zakłócenia w postaci takich pasków
interferencyjnych. Dołożyłem na wyjściu kondensator 2200 mikro/25V.
Pomogło w 80%. Próbowałem 100nF na wejściu i wyjściu stabilizatora
100nF. Bez zmian. Po odpięciu zasilania czytnika obraz czysty. Co mogę
jeszcze zrobić, żeby nie dokładać kolejnego zasilacza 12V?

Może sproboj zamiast 7812 wstawic 5 połączonych szeregowo diod
prostownicznych

Mateusz Viste
Guest

Mon Jul 22, 2019 7:09 am   



On Mon, 22 Jul 2019 06:29:02 +0200, Jingiel wrote:
Quote:
Zamontowałem wideobramofon zamela (wiem chińszczyzna, ale nie będę
pakował 3-4 k). Normalnie zasianie panela przy furtce 15V. Jednak
czytnik kart i breloków RFID wymaga podania 12V. Dzwoniłem do zamela i
pytałem czy nie można podać 15V. Mówili, że wskazane 12V, bo może się
spalić. Wstawiłem więc LM7812, który robi mi z 15 12V, ale niestety na
obrazie z kamery pojawiają się zakłócenia w postaci takich pasków
interferencyjnych. Dołożyłem na wyjściu kondensator 2200 mikro/25V.
Pomogło w 80%. Próbowałem 100nF na wejściu i wyjściu stabilizatora
100nF. Bez zmian. Po odpięciu zasilania czytnika obraz czysty. Co mogę
jeszcze zrobić, żeby nie dokładać kolejnego zasilacza 12V?

A czy to zasilanie 15V ma faktycznie stałe 15V cały czas? Datasheet 7812
podaje wymagany Vin na poziomie 14.6V, więc granica bardzo bliska.
Wystarczy spadek 0.4V pod obciążeniem i będą dziać się cuda. Może warto
spróbować zastąpić układ jakimś odpowiednikiem 'low drop'?

Mateusz

Mateusz Viste
Guest

Mon Jul 22, 2019 10:35 am   



On Mon, 22 Jul 2019 10:20:42 +0000, Queequeg wrote:
Quote:
Mateusz Viste <mateusz_at_nie.pamietam> wrote:

A czy to zasilanie 15V ma faktycznie stałe 15V cały czas? Datasheet
7812 podaje wymagany Vin na poziomie 14.6V, więc granica bardzo bliska.
Wystarczy spadek 0.4V pod obciążeniem i będą dziać się cuda. Może warto
spróbować zastąpić układ jakimś odpowiednikiem 'low drop'?

Hmm, ale jemu dzieją się cuda z wideodomofonem (zasilanym z 15V) a nie z
czytnikami (które prawdopodobnie sieją po zasilaniu 12V i przedostaje
się to na stronę 15V).

Wizualnie tak to wygląda, tak. Ale czy sianie nie może być skutkiem
kiepskiego zasilania, np. dlatego że czytnik w kółko się resetuje?

Mateusz

Queequeg
Guest

Mon Jul 22, 2019 12:18 pm   



Jingiel <xxxxx_at_xxxx.lll> wrote:

Quote:
Zamontowałem wideobramofon zamela (wiem chińszczyzna, ale nie będę
pakował 3-4 k). Normalnie zasianie panela przy furtce 15V. Jednak
czytnik kart i breloków RFID wymaga podania 12V. Dzwoniłem do zamela i
pytałem czy nie można podać 15V. Mówili, że wskazane 12V, bo może się
spalić. Wstawiłem więc LM7812, który robi mi z 15 12V, ale niestety na
obrazie z kamery pojawiają się zakłócenia w postaci takich pasków
interferencyjnych. Dołożyłem na wyjściu kondensator 2200 mikro/25V.
Pomogło w 80%. Próbowałem 100nF na wejściu i wyjściu stabilizatora
100nF. Bez zmian. Po odpięciu zasilania czytnika obraz czysty. Co mogę
jeszcze zrobić, żeby nie dokładać kolejnego zasilacza 12V?

Może dorzuć filtr LC między linią 15V a panelem? Niech odsieje syf
wpuszczany w linię przez czytniki.

Coś mniej więcej takiego:

.--[C 100nF]---< masa
|
*--[C 100uF]---< masa
|
.------------*--------------< 7812
|
15V >-*-[dławik]---*--------------< panel
|
*--[C 100nF]---< masa
|
`--[C 100uF]---< masa

--
https://www.youtube.com/watch?v=9lSzL1DqQn0

Queequeg
Guest

Mon Jul 22, 2019 12:20 pm   



Mateusz Viste <mateusz_at_nie.pamietam> wrote:

Quote:
A czy to zasilanie 15V ma faktycznie stałe 15V cały czas? Datasheet 7812
podaje wymagany Vin na poziomie 14.6V, więc granica bardzo bliska.
Wystarczy spadek 0.4V pod obciążeniem i będą dziać się cuda. Może warto
spróbować zastąpić układ jakimś odpowiednikiem 'low drop'?

Hmm, ale jemu dzieją się cuda z wideodomofonem (zasilanym z 15V) a nie z
czytnikami (które prawdopodobnie sieją po zasilaniu 12V i przedostaje się
to na stronę 15V).

--
https://www.youtube.com/watch?v=9lSzL1DqQn0

Andrzej W.
Guest

Mon Jul 22, 2019 12:47 pm   



W dniu 2019-07-22 o 06:29, Jingiel pisze:
Quote:
Wstawiłem więc LM7812, który robi mi z 15 12V, ale niestety na obrazie z
kamery pojawiają się zakłócenia w postaci takich pasków interferencyjnych.

Czy wydajność tego zasilacza na pewno jest wystarczająca?
Czy zakłócenie powoduje wspólne zasilanie czy też sama praca czytnika
(spora cewka)? Uruchomiłeś czytnik np. z baterii czy innego zasilacza i
kamera działała poprawnie?

--
AWa.

Pawel \"O'Pajak\"
Guest

Mon Jul 22, 2019 4:35 pm   



W dniu 2019-07-22 o 06:29, Jingiel pisze:
Quote:
Dołożyłem na wyjściu kondensator 2200 mikro/25V

Na wyjściu?! Chyba na wejściu.
Najpierw zasil RFID z jakiegoś akumulatora i sprawdź, czy aby sam
czytnik nie sieje. Jak będzie OK, to wtedy można kombinować z jakimś
low-dropem + filtry.

Pozdroofka,
Pawel Chorzempa
--
"-Tato, po czym poznać małą szkodliwość społeczną?
-Po wielkiej szkodzie prywatnej" (kopyrajt: S. Mrożek)
******* >>> !!! UWAGA: ODPOWIADAM TYLKO NA MAILE:
moje imie.(kropka)nazwisko, ten_smieszny_znaczek, gmail.com

Mirek
Guest

Mon Jul 22, 2019 5:24 pm   



On 22.07.2019 06:29, Jingiel wrote:

Quote:
100nF. Bez zmian. Po odpięciu zasilania czytnika obraz czysty. Co mogę
jeszcze zrobić, żeby nie dokładać kolejnego zasilacza 12V?

Gdzie masz ten zasilacz 15V - przy furtce czy kablem idzie z domu?
Problemem może być prąd przez masę video.

--
Mirek.

Jingiel
Guest

Tue Jul 23, 2019 3:16 am   



W dniu 22.07.2019 o 08:34, tomekp pisze:
Quote:
W dniu 22.07.2019 o 06:29, Jingiel pisze:
Zamontowałem wideobramofon zamela (wiem chińszczyzna, ale nie będę
pakował 3-4 k). Normalnie zasianie panela przy furtce 15V. Jednak
czytnik kart i breloków RFID wymaga podania 12V. Dzwoniłem do zamela i
pytałem czy nie można podać 15V. Mówili, że wskazane 12V, bo może się
spalić. Wstawiłem więc LM7812, który robi mi z 15 12V, ale niestety na
obrazie z kamery pojawiają się zakłócenia w postaci takich pasków
interferencyjnych. Dołożyłem na wyjściu kondensator 2200 mikro/25V.
Pomogło w 80%. Próbowałem 100nF na wejściu i wyjściu stabilizatora
100nF. Bez zmian. Po odpięciu zasilania czytnika obraz czysty. Co mogę
jeszcze zrobić, żeby nie dokładać kolejnego zasilacza 12V?

Moze zamiast 7812 wstaw 5 połaczonych szeregowo diod prostownicznych

Chyba najlepszy pomysł, albo oddzielny zasilacz na 12V, ale to będzie
trzeci w zestawie.

Jingiel
Guest

Tue Jul 23, 2019 3:18 am   



W dniu 22.07.2019 o 09:09, Mateusz Viste pisze:
Quote:
On Mon, 22 Jul 2019 06:29:02 +0200, Jingiel wrote:
Zamontowałem wideobramofon zamela (wiem chińszczyzna, ale nie będę
pakował 3-4 k). Normalnie zasianie panela przy furtce 15V. Jednak
czytnik kart i breloków RFID wymaga podania 12V. Dzwoniłem do zamela i
pytałem czy nie można podać 15V. Mówili, że wskazane 12V, bo może się
spalić. Wstawiłem więc LM7812, który robi mi z 15 12V, ale niestety na
obrazie z kamery pojawiają się zakłócenia w postaci takich pasków
interferencyjnych. Dołożyłem na wyjściu kondensator 2200 mikro/25V.
Pomogło w 80%. Próbowałem 100nF na wejściu i wyjściu stabilizatora
100nF. Bez zmian. Po odpięciu zasilania czytnika obraz czysty. Co mogę
jeszcze zrobić, żeby nie dokładać kolejnego zasilacza 12V?

A czy to zasilanie 15V ma faktycznie stałe 15V cały czas?

Przy furtce po spadkach na kablach jest 14,7V, ale zasilanie do 7812
biorę zaraz po zasilaczu. Zmierzę napięcie na wejściu 7812.

Jingiel
Guest

Tue Jul 23, 2019 3:26 am   



W dniu 22.07.2019 o 12:35, Mateusz Viste pisze:
Quote:
On Mon, 22 Jul 2019 10:20:42 +0000, Queequeg wrote:
Mateusz Viste <mateusz_at_nie.pamietam> wrote:

A czy to zasilanie 15V ma faktycznie stałe 15V cały czas? Datasheet
7812 podaje wymagany Vin na poziomie 14.6V, więc granica bardzo bliska.
Wystarczy spadek 0.4V pod obciążeniem i będą dziać się cuda. Może warto
spróbować zastąpić układ jakimś odpowiednikiem 'low drop'?

Hmm, ale jemu dzieją się cuda z wideodomofonem (zasilanym z 15V) a nie z
czytnikami (które prawdopodobnie sieją po zasilaniu 12V i przedostaje
się to na stronę 15V).

Wizualnie tak to wygląda, tak. Ale czy sianie nie może być skutkiem
kiepskiego zasilania, np. dlatego że czytnik w kółko się resetuje?

Czytnik nie resetuje się. Działa idealnie. Każdy reset zgłaszałby
piknięciem. Najlepszy efekt dało dołożenie elektrolita na wyjściu 7812.
Pomogło tak na 90%. Z zasilacza jeszcze pobierane jest napięcie na 2
panele wewnętrzne. Wydajność prądowa chyba nie ma znaczenia, bo dzieje
się tak samo jak uruchomię jeden z paneli wewnętrznych, nawet ten
najmniejszy 4,3 cala, która na pewno nie bierze tyle prądu co
podświetlenie 7 cali. Rozważę dołożenie trzeciego niezależnego zasilacza.

Jingiel
Guest

Tue Jul 23, 2019 3:30 am   



W dniu 22.07.2019 o 19:24, Mirek pisze:
Quote:
On 22.07.2019 06:29, Jingiel wrote:

100nF. Bez zmian. Po odpięciu zasilania czytnika obraz czysty. Co mogę
jeszcze zrobić, żeby nie dokładać kolejnego zasilacza 12V?

Gdzie masz ten zasilacz 15V - przy furtce czy kablem idzie z domu?
Problemem może być prąd przez masę video.


Idzie z domu, W piwnicy jest skrzynka. Potem z 8 metrów do furtki. Jako
masa 2 kable ze skrętki. Ale bez dołączonego czytnika RFID obraz jest
idealny.

Mirek
Guest

Tue Jul 23, 2019 5:32 pm   



On 23.07.2019 05:30, Jingiel wrote:

Quote:
Idzie z domu, W piwnicy jest skrzynka. Potem z 8 metrów do furtki. Jako
masa 2 kable ze skrętki. Ale bez dołączonego czytnika RFID obraz jest
idealny.

To normalne - nie ma go co zakłócać.
Próbowałeś faktycznie zasilać z osobnego zasilacza i jest OK?
Bo jeżeli masy idą razem to i tak mogą być zakłócenia.

--
Mirek.

Goto page 1, 2  Next

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Wideobramofon

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map