Jarek P.
Guest
Fri Sep 27, 2013 7:36 pm
Panowie, szybka pomoc pilnie potrzebna: jest sobie dość spora płytka piezo, mająca w sumie trzy elektrody: spód, wierzch i dodatkowa elektroda pośrodku. Jak to podłączyć dla uzyskania najlepszych efektów? Efekty mają się sprowadzać do tego, że ma być głośno i dość duża częstotliwość akustyczna (>10kHz), do napędzania tego dysponuję prostokątem i przeciwprostokątem.
J.
sundayman
Guest
Fri Sep 27, 2013 7:36 pm
chyba po prostu - góra i dół podłączona do sygnału w fazie i
przeciwfazie. Trzecia środkowa elektroda niepodłączona.
Zresztą może sobie po prostu podłączyć eksperymentalnie pod dowolne 2
elektrody, ale chyba góra/dół będzie najgłośniej.
J.F.
Guest
Fri Sep 27, 2013 9:09 pm
Dnia Fri, 27 Sep 2013 10:36:46 -0700 (PDT), Jarek P. napisał(a):
Quote:
Panowie, szybka pomoc pilnie potrzebna: jest sobie dość spora płytka piezo, mająca w sumie trzy elektrody: spód, wierzch i dodatkowa elektroda pośrodku. Jak to podłączyć dla uzyskania najlepszych efektów? Efekty mają się sprowadzać do tego, że ma być głośno i dość duża częstotliwość akustyczna (>10kHz), do napędzania tego dysponuję prostokątem i przeciwprostokątem.
Jak ma byc glosno - to doprowadzic do transformatora i zrobic 100V.
J.
Jarek P.
Guest
Fri Sep 27, 2013 9:37 pm
W dniu piątek, 27 września 2013 20:42:12 UTC+2 użytkownik sundayman napisał:
Quote:
To jest dość logiczne, ale ta trzecia elektroda mnie właśnie lekko zdziwiła, bo nie za bardzo rozumiałem, do czego ona. W międzyczasie znalazłem schematy takich piszczków, to są proste generatorki na jednym tranzystorze, ta trzecia elektroda jest źródłem sprzężenia zwrotnego dla generatora. W sumie to bardzo cwane rozwiązanie, sama płytka odpowiada za częstotliwość oscylacji, więc całość pracuje dokładnie w rezonansie płytki niejako z urzędu :)
U siebie tą trzecią elektrodę zwarłem z resztą wierzchu - to tak dla potomności, gdyby ktoś szukał podobnej informacji.
Dzięki za odpowiedź.
J.
Guest
Fri Sep 27, 2013 9:47 pm
W dniu piątek, 27 września 2013 21:37:55 UTC+2 użytkownik Jarek P. napisał:
Quote:
W dniu piątek, 27 września 2013 20:42:12 UTC+2 użytkownik sundayman napisał:
To jest dość logiczne, ale ta trzecia elektroda mnie właśnie lekko zdziwiła, bo nie za bardzo rozumiałem, do czego ona. W międzyczasie znalazłem schematy takich piszczków, to są proste generatorki na jednym tranzystorze, ta trzecia elektroda jest źródłem sprzężenia zwrotnego dla generatora. W sumie to bardzo cwane rozwiązanie, sama płytka odpowiada za częstotliwość oscylacji, więc całość pracuje dokładnie w rezonansie płytki niejako z urzędu :)
U siebie tą trzecią elektrodę zwarłem z resztą wierzchu - to tak dla potomności, gdyby ktoś szukał podobnej informacji.
Dzięki za odpowiedź.
J.
Podziel się tymi schematami ze sprzężeniem.
Guest
Sat Sep 28, 2013 1:00 am
W dniu piątek, 27 września 2013 23:09:09 UTC+2 użytkownik J.F. napisał:
Quote:
Dnia Fri, 27 Sep 2013 10:36:46 -0700 (PDT), Jarek P. napisał(a):
Jak ma byc glosno - to doprowadzic do transformatora i zrobic 100V.
J.
tak samo ważny jeśli nie ważniejszy od napięcia jest kształt komory w jakiej zamontowana jest płytka.
DJ
Guest
Sat Sep 28, 2013 10:04 am
On 2013-09-27 21:37:55 +0200, "Jarek P." <jarekprzybyl@gmail.com> said:
Quote:
, ta trzecia elektroda jest źródłem sprzężenia zwro tnego dla
generatora. W sumie to bardzo cwane rozwiązanie, sama płytka odpowiada
za częstotliwość oscylacji, więc całość pracuje dok ładnie w rezonansie
płytki niejako z urzędu
Tak więc już znalazłeś rolę trzeciej elektrody. Można jej użyć,
obowiązku nie ma
Jeśli o głośność chodzi można się jeszcze wspomóc indukcyjnością
równolegle z piezo, a pobudzać krótkimi impulsami, zamiast 50%
prostokątem. No i oczywiście dobrać tranzystor z odpowiednio wysokim
Uce, żeby "para szła w gwizdek", nie w krzem :)
Tu kilka przykładów
http://cladlab.com/electronics/components/piezos
--
DJ
PS. przy odpisywaniu na priv usun antyspamowy wpis z adresu
Jarek P.
Guest
Sat Sep 28, 2013 3:28 pm
W dniu piątek, 27 września 2013 21:47:52 UTC+2 użytkownik kogut...@gmail.com napisał:
Quote:
Podziel się tymi schematami ze sprzężeniem.
Nie zostawiałem ich sobie, znalazłem góglem, pokiwałem głową i wyłączyłem. Poszukaj.
J.
Jarek P.
Guest
Sun Sep 29, 2013 11:09 am
W dniu sobota, 28 września 2013 12:04:37 UTC+2 użytkownik DJ napisał:
Quote:
Jeśli o głośność chodzi można się jeszcze wspomóc indukcyjnością
równolegle z piezo, a pobudzać krótkimi impulsami, zamiast 50%
prostokątem. No i oczywiście dobrać tranzystor z odpowiednio wysokim
Uce, żeby "para szła w gwizdek", nie w krzem :)
Tu kilka przykładów
http://cladlab.com/electronics/components/piezos
Dzięki za tego linka. Urządzenie co prawda już zrobione, piszczy sobie i nawet wygląda na to, że skutkuje (od dwóch nocy kuna mi po dachu nie biega), ale jedna rzecz mnie zaintrygowała: ten link podaje sposób z kluczowaniem piezo z równolegle dołączonym dławikiem. Super, ideę rozumiem.
Ja zasilam swoje piezo w mostku, sterowanym prostokątem i przeciwprostokątem, rolę bufora między piezo a procesorem pełni L293 (akurat był pod ręką). Dorzucanie równoległego dławika w takim układzie nic nie da (nic dobrego w każdym razie) ale zastanawiam się, która wersja da lepsze efekty: czy taka prosta z dławikiem (mogę dać całkiem duży, miejsce jest), czy ta moja z mostkiem.
Piezo mam z fabrycznego wyjca 110dB, w jego oryginalnej obudowie, tyle, że nie pracuje już w swoim rezonansie mechanicznym (generuję dźwięki losowo z zakresu 12-25kHz), więc nawet przy niższych częstotliwościach (niż 12kHz) jest dużo ciszej, niż to wyło z oryginalną elektroniką, ale to zrozumiałe.
J.
Jarek P.
Guest
Sun Sep 29, 2013 12:31 pm
W dniu niedziela, 29 września 2013 12:14:28 UTC+2 użytkownik DJ napisał:
Quote:
Sprawdďż˝ empirycznie :)
A teoretycznie rozwa�aj�c - kt�ra wersja da Ci wy�sze napi�cie na piezo?
Empirycznie już nie sprawdzę, trochę mi się nie chce ściągać ustrojstwa z dachu
Pytam, bardziej "na przyszłość".
J.
Jarek P.
Guest
Sun Sep 29, 2013 8:42 pm
W dniu niedziela, 29 września 2013 13:20:24 UTC+2 użytkownik DJ napisał:
Quote:
Z dławika możesz uzyskać na przykład 100Vp-p.
Znaczy.... taką szpilę pewnie zobaczę na oscyloskopie. Ale jaką energię ona będzie niosła?
Z ciekawości sprawdzę to przy najbliższej okazji empirycznie, dławik jakiś się znajdzie,:)
Quote:
Natomiast zastanawia mnie czy taki piszczek będąc uciążliwym dla
szkodnika-futrzaka, nie jest uciążliwy dla reszty otoczenia? Nie
przeszkadza Ci spać?
W domu go po prostu nie słychać, mury tłumią wysokie częstotliwości dostatecznie. Trochę go słychać jedynie w pokoju nad którym jest na dachu to ustrojstwo, ale ten pokój z racji podstawowej przyczyny budowy urządzenia i tak jest póki co wyłączony z użytkowania i zamknięty na głucho, więc nie ma problemu.
Na zewnątrz natomiast słychać toto dość wyraźnie na całej posesji (również po drugiej stronie budynku, na ulicy, ale tam trzeba się już naprawdę uwaznie wsłuchiwać), ale nie jest to dźwięk przeraźliwy, tak jak np. przy syrenie alarmu, raczej rejestrowany gdzieś w górnych granicach słyszalności cichy pisk.
Pies sąsiada póki co nie wyje do księżyca, czy reaguje jakoś inaczej - nie wiem. Koty dochodzące, widziałem, jak w momencie włączania się urządzenia zamierają bez ruchu i była to jedyna ich reakcja. Kuna zaś - za wcześnie, żeby coś powiedzieć, ale dwie noce odkąd to urządzenie pracuje nie hasała po dachu, wyłożone na dachu pod dachówką przysmaki leżą nadal (wcześniej takie rzeczy znikały od razu).
J.
RoMan Mandziejewicz
Guest
Sun Sep 29, 2013 10:14 pm
Hello Jarek,
Sunday, September 29, 2013, 8:42:40 PM, you wrote:
Quote:
Z dławika możesz uzyskać na przykład 100Vp-p.
Znaczy.... taką szpilę pewnie zobaczę na oscyloskopie. Ale jaką energię ona będzie niosła?
Ipeak^2*L/2
[...]
--
Best regards,
RoMan
Nowa strona:
http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)