RTV forum PL | NewsGroups PL

Oznaczenia kondensatorów SMD: Czy pasek zawsze wskazuje na +, jak w przewlekanych?

oznaczenia kondensatorow SMD

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Oznaczenia kondensatorów SMD: Czy pasek zawsze wskazuje na +, jak w przewlekanych?

Robgold
Guest

Tue Nov 21, 2006 8:30 pm   

W przypadku zwyklych kondensatorow zawsze oznaczalo sie - ( zacism ujemny) natomaist przy SMD czesto jest to + (plus)
Pytanie Czy tak jest zawsze ze pasek w SMD oznacza + tak jak w przewlekanych - (minus) czy tez w SMD jest roznie ?

Robgold
Guest

Tue Nov 21, 2006 9:10 pm   

Użytkownik "AK" <arkkar@gazeta.pl> napisał w wiadomości news:ejvlqg$5t3$1@inews.gazeta.pl...
Quote:
Robgold napisał(a):
W przypadku zwyklych kondensatorow zawsze oznaczalo sie - ( zacism ujemny) natomaist przy SMD czesto jest to + (plus)
Pytanie Czy tak jest zawsze ze pasek w SMD oznacza + tak jak w przewlekanych - (minus) czy tez w SMD jest roznie ?
Z tego co mi wiadomo jest dokladnie tak samo,
pasek oznacza minus na zwyklych elektrolitach, ale plus na tantalach.

To teraz bedzie z innej parafi. Po czym rozroznic tantala SMD od elektrolita ? Czy elektrolit zawsze bedzie okragly i wystjacy a tantal prostokatny jak rezystor SMD ?

Robgold
Guest

Tue Nov 21, 2006 9:55 pm   

Użytkownik "Portal" <macport_skasuj@to_poczta.onet.pl> napisał w wiadomości news:ejvnmp$jcb$1@news.onet.pl...
Quote:
To teraz bedzie z innej parafi. Po czym rozroznic tantala SMD od
elektrolita ? Czy elektrolit zawsze bedzie okragly i wystjacy a tantal
prostokatny jak rezystor SMD ?

Raczej trudno o pomyłkę:
- elektrolity - http://tinyurl.com/y3y4he
- tantale - http://www.goldmine-elec-products.com/images/GP10B.jpg

Dzieki duze. Walsnie o to mi chodzilo rozjasnila mi sie cala sytuacja z SMD Smile Ciekawe czemu tantale sa oznaczane na odwrot to ma jakis cel ?

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Oznaczenia kondensatorów SMD: Czy pasek zawsze wskazuje na +, jak w przewlekanych?

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map