Goto page 1, 2, 3 Next
Rutkowski, Jacek
Guest
Fri Oct 22, 2021 8:22 pm
Witam,
wiem że to grupa o elektronice ale tutaj spece są z różnych
branży i o lustrach i chemii itp wiedzą dużo.
Pytanie mam o patelnie nierdzewne np. z IKEI.
Wewnątrz jest powłok teflonowa ale czy na zewnątrz
jest jakaś powłoka?
Można potraktować zapalony tłuszcz na kuchni gazowej
tarczą łuskową a potem wypolerować?
Czy to jest czymś lakierowane?
Gołym okiem nie umiem stwierdzić czy nie zniszczę
powierzchni polerując a żonie zapalony olej się
nie podoba na spodzie patelni...
--
pzdr, j.r.
Jacek Maciejewski
Guest
Fri Oct 22, 2021 8:30 pm
Dnia Fri, 22 Oct 2021 22:22:45 +0200, Rutkowski, Jacek napisał(a):
Quote:
ale czy na zewnątrz
jest jakaś powłoka?
IMO nie.
--
Jacek
I hate haters.
Janusz
Guest
Fri Oct 22, 2021 9:08 pm
W dniu 2021-10-22 o 22:22, Rutkowski, Jacek pisze:
Quote:
Witam,
wiem że to grupa o elektronice ale tutaj spece są z różnych
branży i o lustrach i chemii itp wiedzą dużo.
Pytanie mam o patelnie nierdzewne np. z IKEI.
Wewnątrz jest powłok teflonowa ale czy na zewnątrz
jest jakaś powłoka?
Nie.
Można potraktować zapalony tłuszcz na kuchni gazowej
tarczą łuskową a potem wypolerować?
Tak, sam tak też robię.
Quote:
Czy to jest czymś lakierowane?
Gołym okiem nie umiem stwierdzić czy nie zniszczę
powierzchni polerując a żonie zapalony olej się
nie podoba na spodzie patelni...
Polerować

A najlepiej wyrzucić i kupić z ceramiczną powłoką.
--
Janusz
Waldek
Guest
Fri Oct 22, 2021 9:09 pm
W dniu 2021-10-22 o 22:22, Rutkowski, Jacek pisze:
Quote:
Witam,
wiem że to grupa o elektronice ale tutaj spece są z różnych
branży i o lustrach i chemii itp wiedzą dużo.
Pytanie mam o patelnie nierdzewne np. z IKEI.
Wewnątrz jest powłok teflonowa ale czy na zewnątrz
jest jakaś powłoka?
Można potraktować zapalony tłuszcz na kuchni gazowej
tarczą łuskową a potem wypolerować?
Taką zapyziałą patelnie Zeptera najpierw moczyłem w roztworze sody
spożywczej i szorowałem wełną stalową - wyszło idealnie
Ze szlifierką bym nie ryzykował...
Pozdro
Rutkowski, Jacek
Guest
Fri Oct 22, 2021 10:30 pm
W dniu 22.10.2021 o 23:09, Waldek pisze:
Quote:
W dniu 2021-10-22 o 22:22, Rutkowski, Jacek pisze:
Witam,
wiem że to grupa o elektronice ale tutaj spece są z różnych
branży i o lustrach i chemii itp wiedzą dużo.
Pytanie mam o patelnie nierdzewne np. z IKEI.
Wewnątrz jest powłok teflonowa ale czy na zewnątrz
jest jakaś powłoka?
Można potraktować zapalony tłuszcz na kuchni gazowej
tarczą łuskową a potem wypolerować?
Taką zapyziałą patelnie Zeptera najpierw moczyłem w roztworze sody
spożywczej i szorowałem wełną stalową - wyszło idealnie
Ze szlifierką bym nie ryzykował...
Mam taką tarczę do szlifierki z jakby plastikowymi siepami.
Rdza pod tym schodzi ale blachy pewnie 0,5mm z karoserii
auta już nie rusza. Nią chce potraktować naloty a potem
tarcza filcowa i pasta polerska jeśli zostaną ślady po szlifowaniu.
--
pzdr, j.r.
JarosĹaw SokoĹowski
Guest
Fri Oct 22, 2021 10:45 pm
Pan Waldek napisał:
Quote:
Taką zapyziałą patelnie Zeptera najpierw moczyłem w roztworze sody
spożywczej i szorowałem wełną stalową - wyszło idealnie
Szorowanie wełną stalową bez uprzedniego moczenia w sodzie spożywczej
powinno dać podobny efekt. Co innego soda kaustyczna (wodorotlenek
sodowy, kret do przetykania rur, NaOH) -- ta zmydla tłuszcz, nawet
zaschnięty i przypalony. Potem wystarczy ostra ścierka lub plastikowy
zmywak czy szczotka.
Jarek
--
Socjalizm to wielka rzecz a komunizm jeszcze większa, ale wczoraj
wróciłem wszak z Ameryki. Pomyśl, partia i rząd wysłali mnie, abym
podglądnął imperialistyczno-kosmopolityczne metody robienia sody
kiszonej, co mi się też udało.
Rutkowski, Jacek
Guest
Sat Oct 23, 2021 1:19 pm
W dniu 23.10.2021 o 00:45, Jarosław Sokołowski pisze:
Quote:
Pan Waldek napisał:
Taką zapyziałą patelnie Zeptera najpierw moczyłem w roztworze sody
spożywczej i szorowałem wełną stalową - wyszło idealnie
Szorowanie wełną stalową bez uprzedniego moczenia w sodzie spożywczej
powinno dać podobny efekt. Co innego soda kaustyczna (wodorotlenek
sodowy, kret do przetykania rur, NaOH) -- ta zmydla tłuszcz, nawet
zaschnięty i przypalony. Potem wystarczy ostra ścierka lub plastikowy
zmywak czy szczotka.
Na moje oko powstaje powłoka jak z oksydacji, nie wrażliwa na żadną
chemię. Kret tego nie rusza, CIF i podobne środki do odtłuszczania
też niewiele dają.
Dlatego chcę to mechanicznie zedrzeć tylko
obawiałem się czy stal nie jest lakierowana bo logo IKEA wygląda
jakby było czymś pokryte ale może to sitodruk jakąś farbą tylko.
Skoro nie ma powłoki to sobie poradzę tarczą do usuwania rdzy lub
tarczą z 600 papierem a potem pastą polerską.
--
pzdr, j.r.
Grzexs
Guest
Sat Oct 23, 2021 2:11 pm
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Sat Oct 23, 2021 3:34 pm
W dniu 23.10.2021 o 00:45, Jarosław Sokołowski pisze:
Quote:
Pan Waldek napisał:
Taką zapyziałą patelnie Zeptera najpierw moczyłem w roztworze sody
spożywczej i szorowałem wełną stalową - wyszło idealnie
Szorowanie wełną stalową bez uprzedniego moczenia w sodzie spożywczej
powinno dać podobny efekt. Co innego soda kaustyczna (wodorotlenek
sodowy, kret do przetykania rur, NaOH) -- ta zmydla tłuszcz
i bardzo ładnie rozpuszcza aluminium...
P.P.
JarosĹaw SokoĹowski
Guest
Sat Oct 23, 2021 5:25 pm
Pan Rutkowski, Jacek napisał:
Quote:
Taką zapyziałą patelnie Zeptera najpierw moczyłem w roztworze sody
spożywczej i szorowałem wełną stalową - wyszło idealnie
Szorowanie wełną stalową bez uprzedniego moczenia w sodzie spożywczej
powinno dać podobny efekt. Co innego soda kaustyczna (wodorotlenek
sodowy, kret do przetykania rur, NaOH) -- ta zmydla tłuszcz, nawet
zaschnięty i przypalony. Potem wystarczy ostra ścierka lub plastikowy
zmywak czy szczotka.
Na moje oko powstaje powłoka jak z oksydacji, nie wrażliwa na żadną
chemię. Kret tego nie rusza, CIF i podobne środki do odtłuszczania
też niewiele dają.
Wielokrotnie tak robiłem, wszelkie zaschnięte tłuszcze dobrze się
zmydlają. Dzieje to również ze starymi powłokami farby olejnej.
To nie jest proces szybki, nie wystarczy myć w roztworze, trzeba
namoczyć przez kilka godzin. Przy myciu patelni też mi takie płaty
zwęglonego tłuszczu odeszły po lekkim mechanicznym potraktowaniu.
A żeby wrócić nieco bardziej do nurtu grupy, może myjka ultadźwiękowa
by sobie poradziła zamiast postulowanej wcześniej ostrej ścierki do
garów.
--
Jarek
JarosĹaw SokoĹowski
Guest
Sat Oct 23, 2021 5:30 pm
Pan Paweł Pawłowicz napisał:
Quote:
Taką zapyziałą patelnie Zeptera najpierw moczyłem w roztworze sody
spożywczej i szorowałem wełną stalową - wyszło idealnie
Szorowanie wełną stalową bez uprzedniego moczenia w sodzie spożywczej
powinno dać podobny efekt. Co innego soda kaustyczna (wodorotlenek
sodowy, kret do przetykania rur, NaOH) -- ta zmydla tłuszcz
i bardzo ładnie rozpuszcza aluminium...
Zapamiętałem, że chodziło o patelnie nierdzewną. Aluminium niby też
nie rdzewieje, ale ponieważ ja wcześniej czyściłem w ten sposób patelnię
ze stali nierdzewnej, tak sobie zwizualizowałem problem wątkotwórcy.
To "ładne" rozpuszczanie aluminium chyba i tak jest mniejsze od ścierania
papierem ściernym, więc w przypadku naczyń aluminiowych też ta soda nie
jest całkiem bez sensu.
--
Jarek
PaweĹ PawĹowicz
Guest
Sat Oct 23, 2021 5:44 pm
W dniu 23.10.2021 o 19:30, Jarosław Sokołowski pisze:
Quote:
Pan Paweł Pawłowicz napisał:
Taką zapyziałą patelnie Zeptera najpierw moczyłem w roztworze sody
spożywczej i szorowałem wełną stalową - wyszło idealnie
Szorowanie wełną stalową bez uprzedniego moczenia w sodzie spożywczej
powinno dać podobny efekt. Co innego soda kaustyczna (wodorotlenek
sodowy, kret do przetykania rur, NaOH) -- ta zmydla tłuszcz
i bardzo ładnie rozpuszcza aluminium...
Zapamiętałem, że chodziło o patelnie nierdzewną. Aluminium niby też
nie rdzewieje, ale ponieważ ja wcześniej czyściłem w ten sposób patelnię
ze stali nierdzewnej, tak sobie zwizualizowałem problem wątkotwórcy.
To "ładne" rozpuszczanie aluminium chyba i tak jest mniejsze od ścierania
papierem ściernym, więc w przypadku naczyń aluminiowych też ta soda nie
jest całkiem bez sensu.
Większość patelni, które widziałem, były z aluminium. Nawet stalowe mają
zwykle aluminiowe spody, aby rozprowadzały ciepło po całej powierzchni
(stal nierdzewna źle przewodzi ciepło).
NaOH, nawet rozcieńczony, rozpuszcza aluminium. Wrzuć coś aluminiowego
do wywoływacza do fororezystu a zobaczysz mgiełkę pęcherzyków wodoru.
Mocniejsze roztwory wodorotlenku sodu całkiem szybko rozpuszczają (no
dobrze, roztwarzają) aluminium. Raczej użyłbym Na2CO3, to jest bezpieczne.
P.P.
JarosĹaw SokoĹowski
Guest
Sat Oct 23, 2021 6:12 pm
Pan Paweł Pawłowicz napisał:
Quote:
Większość patelni, które widziałem, były z aluminium. Nawet stalowe mają
zwykle aluminiowe spody, aby rozprowadzały ciepło po całej powierzchni
(stal nierdzewna źle przewodzi ciepło).
To ta moja należy do mniejszości -- nawet jeśli w dnie jest gdzieś warstwa
aluminium, to ukrytą, bo na zewnątrz widać tylko stal. Mam też kilka
aluminiowych patelni z powłoką ceramiczną. Te dla odmiany mają w spód
wprasowaną od dołu wkładkę stalową. Czyli jakby odwrotnie.
Quote:
NaOH, nawet rozcieńczony, rozpuszcza aluminium. Wrzuć coś aluminiowego
do wywoływacza do fororezystu a zobaczysz mgiełkę pęcherzyków wodoru.
Mocniejsze roztwory wodorotlenku sodu całkiem szybko rozpuszczają (no
dobrze, roztwarzają) aluminium.
Nie twierdzę, że nie rozpuszcza, założyłem tylko hipotetycznie, że nie
jest to wielki problem dla kogoś, kto chce to aluminium trzeć tarczą
ścierną.
Quote:
Raczej użyłbym Na2CO3, to jest bezpieczne.
Ale czy też tak ładnie zmydla?
--
Jarek
Guest
Sat Oct 23, 2021 8:44 pm
Do indukcji.
Najlepsze przedindukcyjne naczynia miały wkład miedziany.
-----
> mają w spód wprasowaną od dołu wkładkę stalową.
ptoki
Guest
Sun Oct 24, 2021 5:20 am
sobota, 23 października 2021 o 08:19:43 UTC-5 Rutkowski, Jacek napisał(a):
Quote:
W dniu 23.10.2021 o 00:45, Jarosław Sokołowski pisze:
Pan Waldek napisał:
Taką zapyziałą patelnie Zeptera najpierw moczyłem w roztworze sody
spożywczej i szorowałem wełną stalową - wyszło idealnie
Szorowanie wełną stalową bez uprzedniego moczenia w sodzie spożywczej
powinno dać podobny efekt. Co innego soda kaustyczna (wodorotlenek
sodowy, kret do przetykania rur, NaOH) -- ta zmydla tłuszcz, nawet
zaschnięty i przypalony. Potem wystarczy ostra ścierka lub plastikowy
zmywak czy szczotka.
Na moje oko powstaje powłoka jak z oksydacji, nie wrażliwa na żadną
chemię. Kret tego nie rusza, CIF i podobne środki do odtłuszczania
też niewiele dają.
Bo zle robisz. Na zimno kret tylko udaje ze cos robi. Zeby dzialalo trzeba kupic "oven cleaner" czyli plyn do czysczenia piekarnikow.
tylko dobry, sporo z aktualnych jest jakims ekologicznym gownem. Ten co mam to lug sodowy z jakims detergentem.
Grzejesz patelnie na palniku, tak zeby miala te 100-130 stopni. zabierasz z nad palnika do zlewu ale tak zeby sie patelnia szybko nie wychlodzila. Fukasz srodkiem. Czekasz.
NIE WDYCHASZ OPAROW!
Plukasz i ewentialnie pomagasz wta stalowa.
Powtarzasz.
Dziala na patelniach stalowych i zeliwnych. te aluminiowe maja tendencje do matowienia i wyzerania ale jak maja dno cale zalepione tluszczem to lug nie zre ich bo sa chronione tym tlustym kitem.
Quote:
Dlatego chcę to mechanicznie zedrzeć tylko
obawiałem się czy stal nie jest lakierowana bo logo IKEA wygląda
Nie masz sznas mechanicznie zrobic tak aby zedrzec ten kit a nie zedrzec plastikowej powloki.
Quote:
jakby było czymś pokryte ale może to sitodruk jakąś farbą tylko.
Skoro nie ma powłoki to sobie poradzę tarczą do usuwania rdzy lub
tarczą z 600 papierem a potem pastą polerską.
powodzenia ale obstawiam ze ci sie tarcza/papier zaklei tym kitem i tyle bedzie z zabawy.
Poszukaj dobrego srodka do piekarnikow. I poprobuj na innych naczyniach co ci nie zal. Tylko pamietaj: Na goraco ale nie wdychaj oparow.
Goto page 1, 2, 3 Next