Goto page 1, 2 Next
Marek
Guest
Mon Mar 09, 2020 10:44 pm
Kiedyś w takiej kuchence (tak btw czemu to ustrojstwo nazywa się
"kuchenka"??) musiał być obrotowy talerz by potrawa równomiernie się
nagrzała. Czemu teraz tego nie ma w najdroższych kuchenkach? Jak
rozwiązano problem nierównomiernego nagrzewania?
--
Marek
Cezar
Guest
Mon Mar 09, 2020 11:06 pm
On 09/03/2020 21:44, Marek wrote:
Quote:
Kiedyś w takiej kuchence (tak btw czemu to ustrojstwo nazywa się
"kuchenka"??) musiał być obrotowy talerz by potrawa równomiernie się
nagrzała. Czemu teraz tego nie ma w najdroższych kuchenkach? Jak
rozwiązano problem nierównomiernego nagrzewania?
Zamiast talerzem można kręcic anteną - ten sam efekt.
Szukaj pod hasłem : Stirrer
c.
Marcin Debowski
Guest
Tue Mar 10, 2020 5:48 am
On 2020-03-09, Cezar <cezar91@tlen.pl.nospam> wrote:
Quote:
On 09/03/2020 21:44, Marek wrote:
Kiedyś w takiej kuchence (tak btw czemu to ustrojstwo nazywa się
"kuchenka"??) musiał być obrotowy talerz by potrawa równomiernie się
nagrzała. Czemu teraz tego nie ma w najdroższych kuchenkach? Jak
rozwiązano problem nierównomiernego nagrzewania?
Zamiast talerzem można kręcic anteną - ten sam efekt.
Szukaj pod hasłem : Stirrer
To może w jakiś nowszych. Bawiłem się jakiśm Panasonikiem z wyższej
półki i była to kwestia odpowiedniego zaprojektowania co gdzie mikrofale
doprowadza i gdzie odbija. Nic się tam niekręciło. Ale to też nie było
tak, że promieniowanie było jakoś wybitnie równomierne przestrzennie.
Widać było, że jest to zaprojektowane na zgrubsza (Z GRUBSZA)
rownomierne grzanie w płaszczyżnie jakieś 2-3cm od płyty.
--
Marcin
Marek
Guest
Tue Mar 10, 2020 9:23 am
On Tue, 10 Mar 2020 04:48:58 GMT, Marcin Debowski
<agatek@INVALID.zoho.com> wrote:
Quote:
To może w jakiś nowszych. Bawiłem się jakiśm Panasonikiem z wyższej
półki i była to kwestia odpowiedniego zaprojektowania co gdzie
mikrofale
doprowadza i gdzie odbija. Nic się tam niekręciło. Ale to też nie
było
tak, że promieniowanie było jakoś wybitnie równomierne
przestrzennie.
Widać było, że jest to zaprojektowane na zgrubsza (Z GRUBSZA)
rownomierne grzanie w płaszczyżnie jakieś 2-3cm od płyty.
Mam Bosha z podobnej półki i właśnie nie ma kręconego talerza a
pytanie wzięło się z tego, że jednym miejscu przestrzeni ewidentnie
przepala, stąd podejrzenie że albo ni ma żadnego wirowania pola albo
jest ono nieefektywne.
Są jakieś przestrzenne wkłady testowe ukazujące rozkład grzania?
--
Marek
Robert WaĹkowski
Guest
Tue Mar 10, 2020 10:38 am
W dniu 2020-03-10 o 09:23, Marek pisze:
Quote:
Są jakieś przestrzenne wkłady testowe ukazujące rozkład grzania?
Czekolada.
Może tłusty/mokry papier od drukarki termicznej.
Robert
Marcin Debowski
Guest
Tue Mar 10, 2020 10:59 am
On 2020-03-10, Marek <fake@fakeemail.com> wrote:
Quote:
On Tue, 10 Mar 2020 04:48:58 GMT, Marcin Debowski
agatek@INVALID.zoho.com> wrote:
To może w jakiś nowszych. Bawiłem się jakiśm Panasonikiem z wyższej
półki i była to kwestia odpowiedniego zaprojektowania co gdzie
mikrofale
doprowadza i gdzie odbija. Nic się tam niekręciło. Ale to też nie
było
tak, że promieniowanie było jakoś wybitnie równomierne
przestrzennie.
Widać było, że jest to zaprojektowane na zgrubsza (Z GRUBSZA)
rownomierne grzanie w płaszczyżnie jakieś 2-3cm od płyty.
Mam Bosha z podobnej półki i właśnie nie ma kręconego talerza a
pytanie wzięło się z tego, że jednym miejscu przestrzeni ewidentnie
przepala, stąd podejrzenie że albo ni ma żadnego wirowania pola albo
jest ono nieefektywne.
Są jakieś przestrzenne wkłady testowe ukazujące rozkład grzania?
Najlepiej papier termiczny np. starego typu do faksów (bo szeroki), ale
każdy standardwy się nada. Na Allegro dostaniesz bez problemu,
przynajmniej wąskie do kas.
--
Marcin
Jacek
Guest
Tue Mar 10, 2020 1:11 pm
W dniu 09.03.2020 o 22:44, Marek pisze:
Quote:
Kiedyś w takiej kuchence (tak btw czemu to ustrojstwo nazywa się
"kuchenka"??) musiał być obrotowy talerz
Otóż nie musiał. Pierwsza kuchenka, jaką używałem nie miała obrotowego
talerza, tylko była tam półka szklana ok. 2 cm powyżej dna. Kuchenka
ważyła dobre 30 kg i miała 800 W mocy. Grzała (takie miałem wtedy
wrażenie) błyskawicznie i równo. Zapiekanki wychodziły super.
Teraz też szukałem kuchenki bez talerza obrotowego i jest kilka modeli w
sprzedaży, ale w końcu nie kupiłem, bo nie mają najlepszych opinii.
Kuchenka bez talerza nazywa się "FLATBED"
https://www.mikrowellen.net/ohne-drehteller/
Jacek
Marek
Guest
Tue Mar 10, 2020 2:40 pm
On Tue, 10 Mar 2020 13:11:57 +0100, Jacek
<krystian.mazurek@alektum.com> wrote:
Quote:
wrażenie) błyskawicznie i równo. Zapiekanki wychodziły super.
Jak mogłeś zapiec w takiej kuchence zapiekankę żeby była chrupka i
przypieczona? Jakieś gumowe te zapiekanki były.
--
Marek
Jacek
Guest
Tue Mar 10, 2020 5:08 pm
W dniu 10.03.2020 o 14:40, Marek pisze:
Quote:
Jak mogłeś zapiec w takiej kuchence zapiekankę żeby była chrupka i
przypieczona? Jakieś gumowe te zapiekanki były.
Normalnie - kroiło się kromki (ewentualnie bagietkę), na to ser żółty,
kiełbasa, jakieś dodatki, znowu ser i do mikrofali.
Ja już teraz nie pamiętam, czy było to chrupiące, czy nie, ale był to
hit tamtych lat.
Nie pamiętam marki tej mikrofali, ale coś angielskiego to było.
Jacek
Marcin Debowski
Guest
Wed Mar 11, 2020 5:55 am
On 2020-03-10, Marcin Debowski <agatek@INVALID.zoho.com> wrote:
To było coś takiego:
https://www.panasonic.com/my/consumer/kitchen-appliances/cubie-microwave-electric-ovens/microwave-ovens/nn-cf874b.html
--
Marcin
robot
Guest
Wed Mar 11, 2020 9:09 am
W dniu 2020-03-10 o 17:08, Jacek pisze:
Quote:
W dniu 10.03.2020 o 14:40, Marek pisze:
Jak mogłeś zapiec w takiej kuchence zapiekankę żeby była chrupka i przypieczona? Jakieś gumowe te zapiekanki były.
Normalnie - kroiło się kromki (ewentualnie bagietkę), na to ser żółty, kiełbasa, jakieś dodatki, znowu ser i do mikrofali.
Ja już teraz nie pamiętam, czy było to chrupiące, czy nie, ale był to hit tamtych lat.
Nie pamiętam marki tej mikrofali, ale coś angielskiego to było.
Jacek
Zapiekanka z kiełbasą?
Obrzydlistwo.
Jacek
Guest
Wed Mar 11, 2020 2:23 pm
W dniu 11.03.2020 o 09:09, robot pisze:
Quote:
Zapiekanka z kiełbasą?
Obrzydlistwo.
To sobie zrób z tofu, albo z kiełkami buraka, a nie zawracaj głowy.
Jacek
J.F.
Guest
Wed Mar 11, 2020 3:34 pm
Użytkownik "robot" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:5e689cae$0$17358$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 2020-03-10 o 17:08, Jacek pisze:
Quote:
W dniu 10.03.2020 o 14:40, Marek pisze:
Jak mogłeś zapiec w takiej kuchence zapiekankę żeby była chrupka i
przypieczona? Jakieś gumowe te zapiekanki były.
Normalnie - kroiło się kromki (ewentualnie bagietkę), na to ser
żółty, kiełbasa, jakieś dodatki, znowu ser i do mikrofali.
Ja już teraz nie pamiętam, czy było to chrupiące, czy nie, ale był
to hit tamtych lat.
Nie pamiętam marki tej mikrofali, ale coś angielskiego to było.
Zapiekanka z kiełbasą?
Obrzydlistwo.
Za moich czasow, to i kielbasa byla dobra :-)
J.
Kris
Guest
Wed Mar 11, 2020 7:00 pm
Quote:
Zapiekanka z kiełbasą?
Obrzydlistwo
Młody jesteś zapewne.
robot
Guest
Fri Mar 13, 2020 10:40 am
W dniu 2020-03-11 o 15:34, J.F. pisze:
Quote:
Użytkownik "robot" napisał w wiadomości grup dyskusyjnych:5e689cae$0$17358$65785112@news.neostrada.pl...
W dniu 2020-03-10 o 17:08, Jacek pisze:
W dniu 10.03.2020 o 14:40, Marek pisze:
Jak mogłeś zapiec w takiej kuchence zapiekankę żeby była chrupka i przypieczona? Jakieś gumowe te zapiekanki były.
Normalnie - kroiło się kromki (ewentualnie bagietkę), na to ser żółty, kiełbasa, jakieś dodatki, znowu ser i do mikrofali.
Ja już teraz nie pamiętam, czy było to chrupiące, czy nie, ale był to hit tamtych lat.
Nie pamiętam marki tej mikrofali, ale coś angielskiego to było.
Zapiekanka z kiełbasą?
Obrzydlistwo.
Za moich czasow, to i kielbasa byla dobra :-)
To chyba że tak.
Goto page 1, 2 Next