Goto page Previous 1, 2
Anerys
Guest
Thu Jan 03, 2013 9:34 pm
Użytkownik "Irek N." <jakis@taki.tajny.jest> napisał w wiadomości
news:kc4na4$rbp$2@news.dialog.net.pl...
Quote:
Łuki chcesz? Zgnieciony w ręce arkusz folii alu włóż
Zabawa z jedzeniem? Kilka winogron :)
Jajem, jajem go....
Kurde, ale było później sprzątania.
Kiedyś, po zyt dużej ilości kiełbasy (wspominałem o kuchence w swej byłej
pracy), tłuszcz wytopiony rozlał się, kompletnie zasyfiając całe urządzenie.
Parę godzin mi zajęło czyszczenie - trzeba było urządzenie dość mocno
rozebrać, ale się udało.
--
Pod żadnym pozorem nie zezwalam na wysyłanie mi jakichkolwiek reklam,
ogłoszeń, mailingów, itd., ani nawet zapytań o możliwość ich wysyłki.
Nie przyjmuję ŻADNYCH tłumaczeń, że mój adres e-mail jest ogólnodostępny
i nie został ukryty. Wszelkie próby takich wysyłek potraktuję jako stalking.
RoMan Mandziejewicz
Guest
Thu Jan 03, 2013 10:04 pm
Hello Irek,
Thursday, January 3, 2013, 8:48:28 PM, you wrote:
Quote:
Łuki chcesz? Zgnieciony w ręce arkusz folii alu włóż
Zabawa z jedzeniem? Kilka winogron
Jajem, jajem go....
Mydłem, załatwimy go mydłem!
[...]
--
Best regards,
RoMan
Nowa strona:
http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
Anerys
Guest
Thu Jan 03, 2013 10:13 pm
Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" <roman@pik-net.pl.invalid> napisał w
wiadomości news:9161938242$20130103220449@squadack.com...
Quote:
Hello Irek,
....
Mydłem, załatwimy go mydłem!
Tako rzecze Zarathustra:
http://www.youtube.com/watch?v=415l3bnj4TU
--
Pod żadnym pozorem nie zezwalam na wysyłanie mi jakichkolwiek reklam,
ogłoszeń, mailingów, itd., ani nawet zapytań o możliwość ich wysyłki.
Nie przyjmuję ŻADNYCH tłumaczeń, że mój adres e-mail jest ogólnodostępny
i nie został ukryty. Wszelkie próby takich wysyłek potraktuję jako stalking.
Irek N.
Guest
Fri Jan 04, 2013 5:33 pm
Quote:
Kiedyś, po zyt dużej ilości kiełbasy (wspominałem o kuchence w swej
byłej pracy), tłuszcz wytopiony rozlał się, kompletnie zasyfiając całe
urządzenie. Parę godzin mi zajęło czyszczenie - trzeba było urządzenie
dość mocno rozebrać, ale się udało.
OK, ale to jajo to z podłogi i ściany naprzeciwko zbierałem. Ciekawe co
się w środku dzieje, że takie ciśnienia powstają (otworzyło drzwiczki od
falki).
Miłego.
Irek.N.
Anerys
Guest
Fri Jan 04, 2013 7:22 pm
Użytkownik "Irek N." <jakis@taki.tajny.jest> napisał w wiadomości
news:kc708f$rgf$1@news.dialog.net.pl...
(...)
Quote:
OK, ale to jajo to z podłogi i ściany naprzeciwko zbierałem. Ciekawe co
się w środku dzieje, że takie ciśnienia powstają (otworzyło drzwiczki od
falki).
Na chłopski rozum - przegrzanie cieczy, gwałtowne wrzenie (ten sam mechanizm
rozwala w drzazgi gałąź drzewa, w które trafił piorun) cieczy i za tym
wzrost ciśnienia, pewnie i fala uderzeniowa... Co rzeczywiście - musiałbym w
sieci poszukać, gdzieś tłumaczyli, ale skleroza nie boli
Są specjalne przystawki do gotowania jajek w mikrofali, można też podgrzać
jajko ugotowane na twardo, czy zabełtaną w talerzu jajecznicę, te nie
wybuchną - sam gotowałem twarde i jajecznicę.
--
Pod żadnym pozorem nie zezwalam na wysyłanie mi jakichkolwiek reklam,
ogłoszeń, mailingów, itd., ani nawet zapytań o możliwość ich wysyłki.
Nie przyjmuję ŻADNYCH tłumaczeń, że mój adres e-mail jest ogólnodostępny
i nie został ukryty. Wszelkie próby takich wysyłek potraktuję jako stalking.
J.F
Guest
Fri Jan 04, 2013 7:32 pm
Użytkownik "Anerys" napisał w wiadomości grup
Użytkownik "Irek N." <jakis@taki.tajny.jest> napisał w wiadomości
Quote:
OK, ale to jajo to z podłogi i ściany naprzeciwko zbierałem.
Ciekawe co się w środku dzieje, że takie ciśnienia powstają
(otworzyło drzwiczki od falki).
Na chłopski rozum - przegrzanie cieczy, gwałtowne wrzenie (ten sam
mechanizm rozwala w drzazgi gałąź drzewa, w które trafił piorun)
cieczy i za tym wzrost ciśnienia, pewnie i fala uderzeniowa...
Z tym ze cisnienie co najwyzej takie, jakie skorupka wytrzyma.
A ona jest dosc wytrzymala ... ale na sciskanie.
No chyba ze w miedzyczasie jest juz wzmocniona solidnym wloknem
bialkowym ..
J.
Anerys
Guest
Fri Jan 04, 2013 8:00 pm
Użytkownik "J.F" <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:50e72036$0$26686$65785112@news.neostrada.pl...
Quote:
Na chłopski rozum - przegrzanie cieczy, gwałtowne wrzenie (ten sam
mechanizm rozwala w drzazgi gałąź drzewa, w które trafił piorun) cieczy i
za tym wzrost ciśnienia, pewnie i fala uderzeniowa...
Z tym ze cisnienie co najwyzej takie, jakie skorupka wytrzyma.
A ona jest dosc wytrzymala ... ale na sciskanie.
Tak, ale ja pisałem o gwałtownym wrzeniu. A właśnie gwałtowne wrzenie soków
rozwala drzewo po walnięciu pioruna. Wystarczy przegrzać ciecz, żeby dostała
impuls, a wtedy wybuchnie. Podobny też OIDP mechanizm rozwala kotły
obrośnięte kamieniem.
Quote:
No chyba ze w miedzyczasie jest juz wzmocniona solidnym wloknem bialkowym
..
Tym bardziej. Dlaczego nie wybucha jajko pozbawione skorupki, a conajwyżej
wrze jak woda?
To też pewnie jak z prochem - nasypany na swobodną kupkę, podpalony, po
prostu się pali. Ściśnięty podpalony wybucha.
--
Pod żadnym pozorem nie zezwalam na wysyłanie mi jakichkolwiek reklam,
ogłoszeń, mailingów, itd., ani nawet zapytań o możliwość ich wysyłki.
Nie przyjmuję ŻADNYCH tłumaczeń, że mój adres e-mail jest ogólnodostępny
i nie został ukryty. Wszelkie próby takich wysyłek potraktuję jako stalking.
J.F
Guest
Fri Jan 04, 2013 9:40 pm
Użytkownik "Anerys" napisał w
Użytkownik "J.F" <jfox_xnospamx@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
Quote:
Z tym ze cisnienie co najwyzej takie, jakie skorupka wytrzyma.
A ona jest dosc wytrzymala ... ale na sciskanie.
Tak, ale ja pisałem o gwałtownym wrzeniu. A właśnie gwałtowne wrzenie
soków rozwala drzewo po walnięciu pioruna. Wystarczy przegrzać ciecz,
żeby dostała impuls, a wtedy wybuchnie.
IMHO - jajko raczej trudno przegrzac.
Quote:
Podobny też OIDP mechanizm rozwala kotły obrośnięte kamieniem.
A wode w zakamienionym kotle to juz niemozliwe.
Na kamieniu woda pieknie wrze.
Quote:
No chyba ze w miedzyczasie jest juz wzmocniona solidnym wloknem
bialkowym
Tym bardziej. Dlaczego nie wybucha jajko pozbawione skorupki, a
conajwyżej wrze jak woda?
Jesli tak, to zla hipoteza. Nie probowalem :-)
Quote:
To też pewnie jak z prochem - nasypany na swobodną kupkę, podpalony,
po prostu się pali. Ściśnięty podpalony wybucha.
Z prochem sa dwie rzeczy - predkosc spalania zalezy od upakowania i
cisnienia,
no ale jak sie go zamknie w szczelnym pojemniku i przekroczy
wytrzymalosc pojemnika, to odlamki lataja ..
Tego pierwszego efektu w jajku nie ma.
J.
Wmak
Guest
Fri Jan 04, 2013 11:03 pm
Próbowałem kiedyś odgrzać jajko ugotowane na twardo, obrane ze skorupy .
Znając ostrzeżenia o wybuchaniu całych jajek przeciąłem je na połówki, położyłem żółtkiem do góry i obserwowałem, co będzie,
Najpierw żółtko zaczęło się kruszyć a potem nagle łupnęło i jajko znikło.
Trzeba było je zdrapywać ze ścianek komory, myć całe wnętrze.
Talerz przeżył.
Jarek P.
Guest
Fri Jan 04, 2013 11:14 pm
W dniu piątek, 4 stycznia 2013 20:00:07 UTC+1 użytkownik Anerys napisał:
Quote:
Tym bardziej. Dlaczego nie wybucha jajko pozbawione skorupki, a conajwyżej
wrze jak woda?
Nie zawsze. Osobiście za młodu "wybuchłem" jajko wybite ze skorupki do kieliszka (zobaczyłem w katalogu wysyłkowym z "zachodu" plastikowy pojemnik do robienia jajek w mikrofali i stwierdziłem, że nie będzie Niemiec pluł nam w twarz

), pierdyknęło jak złoto :D
Myślę, że rzecz jest związana z samym białkiem i wnikaniem w nie mikrofal. Jak jajko jest mniej więcej w kupie (w skorupce, w kieliszku), to białko się ścina od zewnątrz (być może ścięte mniej pochłania też mikrofale), a dopiero potem wnętrze jajka się gotuje. I mamy bum. A jak jajko jest wybite na szerszą powierzchnię - wnikanie mikrofal jest na tyle głębokie, żeby zapewnić bardziej równomierne grzanie w całej objętości.
Pozostaje jednak pytanie, jakim cudem w takim razie działają te oryginalne kieliszki do gotowania jajek w mikrofali...
J.
qlphon
Guest
Tue Jan 15, 2013 11:48 am
Quote:
Pozostaje jednak pytanie, jakim cudem w takim razie działają te oryginalne
kieliszki do gotowania jajek w mikrofali...
A bardzo prosto... tak samo jak torebki do popcornu...
Same pochłaniają mikrofale grzejąc się przy tym
a zawartość pojemnika otrzymuje już "ciepło z otocznia" zamiast wnikających
w głąb fal.
Pewnie taka konwersja nie jest 100%, ale najwyraźniej do celów
"gastronomicznych" wystraczająca.
Pzdr
q
Goto page Previous 1, 2