RTV forum PL | NewsGroups PL

Jak kontrolować 4 krokowce za pomocą Raspberry Pi? Biblioteki, sterowniki, opcje.

Malina i 4 krokowce.

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Jak kontrolować 4 krokowce za pomocą Raspberry Pi? Biblioteki, sterowniki, opcje.

-
Guest

Mon Feb 01, 2021 11:00 pm   

Udalo mi sie tanio dostac 4 krokowce (30pln nowki sztuki).

Wiec moj projekt dostal pewnego przyspieszenia.

W wziazku z tym chcialem zapytac jak najwygodniej je kontrolowac z poziomu maliny.

interesuje mnie ogolne wyjasnienie ale preferowal bym przynajmniej nazwy bibliotek i kontrolerow/driverow ktore sa najwygodniejsze do tego celu.

Narazie mam dwie opcje:
1. 4 sztuki prostych driverow pulsujacych plus jakis zasilaczyk gdzie wszystkie 4 sztuki bym sobie sam pulsował pinami gpio z poziomu maliny

2. Jakis konkretniejszy sterownik z mikrokrokami, przyspieszeniami i podobnymi bajerami wraz z jakims protokolem grblowopodobnym ktorym by malina go kontrolowala.

O ile pierwszy wydaje sie prosty i do ogarniecia o tyle drugi wydaje sie ciekawszy.

Ale tu mam dwie watpliwosci:

1. Czy jest cos posredniego miedzy tymi rozwiazaniami? Znaczy sie tylko pulsowanie pinami i potem grbl a miedzy tym nic?

2. Czy grblowe sterowniki sa tylko na usb czy tam sie gdzies po serialu daje wpiąć? Maline niby z usb mam ale wolal bym uzyc maliny zero W ktora usb nie ma...

Naprowadzi ktos na popularne i dobre rozwiazanie?

Jacek
Guest

Mon Feb 01, 2021 11:00 pm   

- <sczygiel@gmail.com> Wrote in message:r
Quote:
Udalo mi sie tanio dos

Nie wiem co kombinujesz ale ja do swojej maszyny zastosowalem:
stara maline, grbl posadzony na arduino uno, drivery do silnikow,
takie duze w metalowych obudowach, TB6600, zasilacz, skrypty w
Pythonie na maline (wlasne) i Qt4. Dziala OK

--
jp

----Android NewsGroup Reader----
https://piaohong.s3-us-west-2.amazonaws.com/usenet/index.html

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Jak kontrolować 4 krokowce za pomocą Raspberry Pi? Biblioteki, sterowniki, opcje.

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map