sofu
Guest
Wed Apr 20, 2005 9:26 pm
Mam pytanie do znawców tematu (mikrofalowek) czym rozni sie tzw. grill
kwarcowy od nazwijmy to tradycyjnego w postaci wygietej metalowj rurki z
grzalka w srodku? Czy rodzaj grila ma jakies znaczenie dla lepszego
opiekania miesa w mikrofalowce? W zwiazku z tym ktory jest lepszy, a moze
trwalszy? Sprzedawcy kuchenek mikrofalowych twierdza ze grill kwarcowy jest
lepszy od tradyzyjnego w postaci rurki z grzalka, ale za bardzo nie potrafia
powiedziec dla czego?
A moze totylko chwyt reklamowy? Zauwazylem ze grill kwarcowy zazwyczaj
znajduje sie ukryty gleboko w obudowie a ten tradyzyjny jest na wierzchu w
pewnej odleglosci od obudowy. Czy ma to jakies znaczenie dla jego dzialania?
pozdrawiajac forumowiczów prosze owyrozumialosc i odpowiedz - Janusz
Ryszard
Guest
Wed Apr 20, 2005 10:12 pm
Quote:
Mam pytanie do znawców tematu (mikrofalowek) czym >rozni sie tzw. grill
kwarcowy od nazwijmy to tradycyjnego w postaci wygietej metalowj rurki z
grzalka w srodku?
Niczym
Quote:
Czy rodzaj grila ma jakies znaczenie dla lepszego
opiekania miesa w mikrofalowce? W zwiazku z tym ktory jest lepszy, a moze
trwalszy?
Sprzedawcy kuchenek mikrofalowych twierdza ze grill
kwarcowy jest
lepszy od tradyzyjnego w postaci rurki z grzalka, ale za bardzo nie
potrafia
powiedziec dla czego?
Bo to są głąby kapuściane.
Quote:
A moze totylko chwyt reklamowy? Zauwazylem ze grill >kwarcowy zazwyczaj
znajduje sie ukryty gleboko w obudowie a ten tradyzyjny >jest na wierzchu
w
pewnej odleglosci od obudowy. Czy ma to jakies znaczenie >dla jego
dzialania?
pozdrawiajac forumowiczów prosze owyrozumialosc i odpowiedz - Janusz
W jednym i drugim przypadku zasada pracy jest taka sama.
Tylko opakowany inaczej jest element grzejny.
Ten w rurce kwarcowej szybciej staruje, bo nie musi
rozgrzewać metalowej osłony i izolacji spirali.
Jest pewna korzyść z promiennika IR, trochę szybciej
i trochę taniej :>)
Jakies 5%
R.K.
pleban10
Guest
Thu Apr 21, 2005 5:08 am
Quote:
W jednym i drugim przypadku zasada pracy jest taka sama.
Tylko opakowany inaczej jest element grzejny.
Ten w rurce kwarcowej szybciej staruje, bo nie musi
rozgrzewać metalowej osłony i izolacji spirali.
Jest pewna korzyść z promiennika IR, trochę szybciej
i trochę taniej :>)
Jakies 5%
Myślę że podstawowa różnica to taka że zwykłej grzałki nie da się umyć.
Wie o tym każdy kto próbował zafajdaną tłuszczem itp. grzałkę umyć.
Nie ma tego problemu z kwarcowym.
Jarek P.
Guest
Thu Apr 21, 2005 7:01 am
Użytkownik "sofu" <manhunter1@o2.pl> napisał w wiadomości
news:d46l0b$d5h$1@achot.icm.edu.pl...
Quote:
Mam pytanie do znawców tematu (mikrofalowek) czym rozni sie tzw.
grill
kwarcowy od nazwijmy to tradycyjnego w postaci wygietej metalowj
rurki z
grzalka w srodku? Czy rodzaj grila ma jakies znaczenie dla lepszego
opiekania miesa w mikrofalowce? W zwiazku z tym ktory jest lepszy, a
moze
trwalszy?
Grill kwarcowy się o wiele szybciej rozgrzewa od tradycyjnego i to
jest jego główna zaleta. Nie trzeba go też czyścić, producenci
mikrofalek zwykle nawet nie przewidują takiej potrzeby, zasłaniając
grzałke perforowaną osłoną.
J.