RTV forum PL | NewsGroups PL

Dziwny problem w transceiverze (bias op-ampa?)

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Dziwny problem w transceiverze (bias op-ampa?)

Arnold Ziffel
Guest

Wed Nov 30, 2022 7:57 pm   



Hej,

Przeklejam swojego posta z grupy dyskusyjnej transceivera QDX. Może wy coś
podpowiecie...?

Schemat: https://www.qrp-labs.com/images/qdx/schem3.png

Subject: [QRPLabs] My QDX went almost deaf (something's wrong with op-amp bias?)

Hi,

Like in subject -- one day my QDX worked, the other day it went almost
deaf. I can receive only strongest signals, and the signal level is very
low even with high gain settings.

Audio filter sweep (done with the dummy load) shows USB at -46 dB.
Previously (when it worked) it was -14 dB.

https://ibb.co/qNLGrsB

I measured DC voltages on IC7 and IC9 amplifiers. All inputs are around
0.895 V and all outputs are around 0.815 V. Precisely:

- IC7A in+ (pin 3): 0.895 V
- IC7A in- (pin 2): 0.897 V
- IC7A out (pin 1): 0.815 V

- IC7B in+ (pin 5): 0.894 V
- IC7B in- (pin 6): 0.896 V
- IC7B out (pin 7): 0.815 V

- IC9A in+ (pin 3): 0.893 V
- IC9A in- (pin 2): 0.896 V
- IC9A out (pin 1): 0.815 V

- IC9B in+ (pin 5): 0.892 V
- IC9B in- (pin 6): 0.896 V
- IC9B out (pin 7): 0.815 V

I guess they should be more around 2.5 V...

Voltage supply is correct:

- IC7 vcc (pin Cool: 4.994 V
- IC7 gnd (pin 4): 0 V

- IC9 vcc (pin Cool: 4.994 V
- IC9 gnd (pin 4): 0 V

IC10 (PCM1804) gives 2.509 V on both VCOML and VCOMR outputs. This voltage
drops on R39 (and R36) -- after R39 it's 2.009 V.

Capacitors C71 to C74 are not shorted. Their inputs (from IC4 side):

- C71: 0.353 V
- C72: 0.356 V
- C73: 0.355 V
- C74: 0.352 V

I suspected that C71...C74 might be shorted only partially, but they don't
show anything on the meter (it has 60 Mohm range).

I also suspected that op amp inputs might be partially shorted to ground,
but there's around 5.8 Mohm between their inputs and ground.

Does anyone have any other tips on what could have failed?

--
- Czy córka przedstawiła wam już swego przyszłego męża ?
- Ona jest bardzo nieśmiała. Na razie przyprowadza go do domu, tylko
wtedy gdy nas nie ma.

Arnold Ziffel
Guest

Thu Dec 01, 2022 1:46 am   



Arnold Ziffel <arnold_at_hooterville.invalid> wrote:

Quote:
Przeklejam swojego posta z grupy dyskusyjnej transceivera QDX. Może wy coś
podpowiecie...?

Aktualizacja:

-------------------------------
I've read the topic called "QDX IC7 Voltages".

It's not a lock-up in my case. Slowly rising power (starting with 1.5 V)
didn't fix it, nor did shorting C71...74 or doing the factory reset. And
I'm running firmware 1_05 by the way.

Now the most interesting part.

During audio sweeps, the problem disappears on 40m and 60m bands. The
sweeps still look bad (on 40m USB is at -31 dB, on 60m at -33 dB), but the
voltages appear.

It's correlated with the BPF number. Proper voltages appear for bands with
the BPF number 1 (when I switched 20m to BPF number 1, voltages appeared).

Voltages at the input of C71...74 also differ during these tests. With BPF
1 selected, C71 receives 3.69 V from IC4. With other BPFs, it receives
0.349 V. It shouldn't have anything to do with IC7, unless there's a small
AC voltage there, but I can't measure any (after the sweeps complete), at
least with my equipment.

I measured BPF capacitors to ground. C30 and C28 have around 3.15 Mohm,
C31 and C29 have infinity (too large resistance for me to measure).

I measured the continuity of the BPF inductor -- it's OK for all taps.

The more I dig into it, the less I understand what's going on...
-------------------------------

--
Słonica namawia mrówkę, by ta jej weszła do... Po dłuższym nagabywaniu
mrówka wchodzi i wychodzi trąbą. Słonica rozanielona prosi o powtórkę
i wreszcie mrówka się zgadza. Wchodzi, a słonica wkłada sobie trąbę i
myśli :
"Ach, wieczna rozkosz!"

Irek.N.
Guest

Thu Dec 01, 2022 8:59 am   



Mam sugestię.
- dwa opampy i to podwójne jednocześnie raczej się nie uszkadzają, a
sprawne mają bias na poziomie... 50nA?,
- podobnie z 4 kondensatorami, wątpliwe w ogóle przecież,
- podepnij oscyloskop na te kondensatory i zobacz co tam lata, bo może
następuje jakaś detekcja na pozazakresowych napięciach wejść opampów i
masz takie napięcia jakie masz - kondensatory są "pompowane".

Masz 0.5V spadku na 100k, na pozostałych 2||470k resztę i w efekcie masz
poniżej volta na wejściach, nie ma opcji, płynie prąd.

Przychodzi mi do głowy jeszcze jedna myśl, ale za precyzyjnie to
napięcie tracisz na nią. Gdyby jakiś magik lutował PCB pastą kwaśną, to
można by wytłumaczyć ten prąd, ale 4 gałęzie na raz i to jednakowo -
nierealne.

Tak na szybko, w robocie jestem Smile
I.

Janusz
Guest

Thu Dec 01, 2022 10:09 am   



W dniu 2022-12-01 o 00:46, Arnold Ziffel pisze:
Quote:
Przeklejam swojego posta z grupy dyskusyjnej transceivera QDX. Może wy coś
podpowiecie...?
Irek może mieć rację, ja bym umył płytkę w IPA w myjce, bo n nic innego

to nie wygląda. Może jeszcze może jakiś nadajnik w pobliżu się uaktywnił
i tak zakłóca?
--
Janusz

Dariusz Dorochowicz
Guest

Thu Dec 01, 2022 10:35 am   



W dniu 01.12.2022 o 08:59, Irek.N. pisze:
Quote:
Mam sugestię.
- dwa opampy i to podwójne jednocześnie raczej się nie uszkadzają, a
sprawne mają bias na poziomie... 50nA?,
- podobnie z 4 kondensatorami, wątpliwe w ogóle przecież,
- podepnij oscyloskop na te kondensatory i zobacz co tam lata, bo może
następuje jakaś detekcja na pozazakresowych napięciach wejść opampów i
masz takie napięcia jakie masz - kondensatory są "pompowane".

Masz 0.5V spadku na 100k, na pozostałych 2||470k resztę i w efekcie masz
poniżej volta na wejściach, nie ma opcji, płynie prąd.

Przychodzi mi do głowy jeszcze jedna myśl, ale za precyzyjnie to
napięcie tracisz na nią. Gdyby jakiś magik lutował PCB pastą kwaśną, to
można by wytłumaczyć ten prąd, ale 4 gałęzie na raz i to jednakowo -
nierealne.

Tak na szybko, w robocie jestem Smile

Jeszcze mogą to być po prostu inne układy (kupione od "handlarza"), bez
związku z oznaczeniem na nich. Albo skopany projekt płytki. Albo coś
jeszcze. Na początek zdjąłbym jeden z układów i sprawdził czy na wejściu
nieodwracającym nie pojawi się poprawne napięcie. A w drugim kanale
kondensatory od detektora.

Pozdrawiam

DD

J.F
Guest

Thu Dec 01, 2022 4:50 pm   



On Wed, 30 Nov 2022 23:46:16 +0000 (UTC), Arnold Ziffel wrote:
Quote:
Arnold Ziffel <arnold_at_hooterville.invalid> wrote:
Przeklejam swojego posta z grupy dyskusyjnej transceivera QDX. Może wy coś
podpowiecie...?

Aktualizacja:

-------------------------------
I've read the topic called "QDX IC7 Voltages".

It's not a lock-up in my case. Slowly rising power (starting with 1.5 V)
didn't fix it, nor did shorting C71...74 or doing the factory reset. And

zwieranie powinno miec jakis efekt, niekoniecznie pozytywny.

Quote:
I'm running firmware 1_05 by the way.

Now the most interesting part.

During audio sweeps, the problem disappears on 40m and 60m bands. The
sweeps still look bad (on 40m USB is at -31 dB, on 60m at -33 dB), but the
voltages appear.

It's correlated with the BPF number. Proper voltages appear for bands with
the BPF number 1 (when I switched 20m to BPF number 1, voltages appeared).

Jest to cholernie ciekawe, bo to co pisales poprzednio wydaje sie
dotyczyc tylko IC7/9, ktore sa izolowane od reszty, przynajmniej w DC.

Miernik masz sprawny i o wysokiej rezystancji?
Moze to on robi takie spadki napiecia na wejsciach opampow.
No ale na IN- pokazywał pasujące napiecia, a tam impedancje niskie.

Patrzyles oscyloskopem?
Moze tam jakies w.cz. na wejscie trafia i udaje problem z DC bias?

Quote:
Voltages at the input of C71...74 also differ during these tests. With BPF
1 selected, C71 receives 3.69 V from IC4. With other BPFs, it receives
0.349 V. It shouldn't have anything to do with IC7,

No wlasnie - nie powinno.

Quote:
unless there's a small AC voltage there,

A moze wlasnie duze jest, i cuda powoduje?

Quote:
but I can't measure any (after the sweeps complete), at
least with my equipment.
I measured BPF capacitors to ground. C30 and C28 have around 3.15 Mohm,
C31 and C29 have infinity (too large resistance for me to measure).
I measured the continuity of the BPF inductor -- it's OK for all taps.

Wydaje sie to nie miec mozliwosci wplywu na IC7/9.

Jak oscyloskop nic nie pokaze, to sprobowalbym podac VCOML na IN+
przez mniejsze rezystory - moze 47k, moze nawet 1k, i zobaczyc co z
tego wyniknie.

Ewentualnie ... zewrzec wyjscia IC4 do masy, o ile wolno, i sprawdzic
jeszcze raz napiecia na IC7.
Ewentualnie wejscia Z/W mu zewrzec, tak, zeby nic nie dostawal.

W ostatecznosci sugerowalby wymiane IC7/9, ale jesli piszesz, ze w
innym pasmie jest dobrze, to chyba sprawne ...

J.

Arnold Ziffel
Guest

Thu Dec 01, 2022 7:15 pm   



Irek.N. <tajny_at_jakis.taki.jest> wrote:

Quote:
- dwa opampy i to podwójne jednocześnie raczej się nie uszkadzają, a
sprawne mają bias na poziomie... 50nA?,

Wygląda na to, że się uszkodziły. Zrobiłem trochę dalsze śledztwo, wrzucam
posta niżej. Prawdopodobnie poszedł IC3 i w jakiś dziwny sposób padły oba
op ampy. Jeśli z anteny poszło jakieś przepięcie to byłoby to możliwe...

Quote:
- podepnij oscyloskop na te kondensatory i zobacz co tam lata, bo może
następuje jakaś detekcja na pozazakresowych napięciach wejść opampów i
masz takie napięcia jakie masz - kondensatory są "pompowane".

Nic nie widzę, jest tylko DC i szumy na oscyloskopie.

Quote:
Masz 0.5V spadku na 100k, na pozostałych 2||470k resztę i w efekcie masz
poniżej volta na wejściach, nie ma opcji, płynie prąd.

Przychodzi mi do głowy jeszcze jedna myśl, ale za precyzyjnie to
napięcie tracisz na nią. Gdyby jakiś magik lutował PCB pastą kwaśną, to
można by wytłumaczyć ten prąd, ale 4 gałęzie na raz i to jednakowo -
nierealne.

Ten kit przyszedł z elementami zlutowanymi maszynowo, ja lutowałem tylko
THT (normalną ołowiową cyną z topnikiem, bez pasty). Tylko że to działało
przez wiele miesięcy (no, kilka miesięcy).

Post (z cytowaniem, bo ktoś mi odpowiedział):

----------------------

Quote:
I believe the bias is set by R17 & R18 show in the detail from the
schematic below:

T2 is the trifilar wound inductor. I think one interesting test would be
to see what happens to the voltage at the R17/R18 junction when the
problem is there and when it's not.

You're right. On 40m there's 3.694 V there, on 20m (BPF 3) 0.348 V.

Quote:
If it is then my guess is something up stream is getting shorted to
ground. Maybe reflowing T2's connections?

Would T2 be affected with the band selection? It shouldn't...

Quote:
I think you might want to consider the if T/R switch Q6 is working properly.

I checked, it seems fine. There's 8 mV on the drain during receive (on all
bands) and 12 V during transmit.

Quote:
I'm familiar with Rev 3, 3a and 4 boards. If you have an earlier version
some of this might not apply.

It's 3a.

Quote:
Good luck with your troubleshooting!

Thank you!

I might have found it. Maybe. Probably.

It seems that I have two unrelated problems (but if there was some spike
from the antenna, they might have the same source).

I cut the track between T2 and IC3 (pin 7) and measured both ends.

T2 didn't vary much, but IC3 pin 7:

- 20m (BPF 3): 46 mV
- 30m (BPF 2): 42 mV
- 40m (BPF 1): 3.841 V
- 60m (BPF 1): 3.841 V
- 80m (BPF 0): 1.569 V

I desoldered IC3, shorted pins 3 with 7 and 9 with 13, making a mono-band
receiver... and it works. At least on the audio sweep. I can't test it
with the antenna right now, because the antenna is in my other QTH.

But!

Even if audio sweep for 20m looks okay now, there are still strange
voltages on IC7 and IC9.

- IC7A in+ (pin 3): 0.887 V
- IC7A in- (pin 2): 0.890 V
- IC7A out (pin 1): 0.808 V

- IC7B in+ (pin 5): 0.886 V
- IC7B in- (pin 6): 0.888 V
- IC7B out (pin 7): 0.807 V

- IC9A in+ (pin 3): 2.376 V
- IC9A in- (pin 2): 2.497 V
- IC9A out (pin 1): 2.394 V

- IC9B in+ (pin 5): 2.396 V
- IC9B in- (pin 6): 2.516 V
- IC9B out (pin 7): 2.616 V

I suspected that IC7 might be bad, so I desoldered it and bias voltages
returned to around 2.5 V. I swapped it with IC9 just to be sure and...
now the new IC7 (old IC9) doesn't work (has 0.8 V), and new IC9 (old IC7)
sometimes works, and sometimes doesn't.

My suspicion is that a spike on the antenna killed IC3 and made IC7 and
IC9 unstable. I'll order new ones and see.

The other thing is that I want to avoid similar situation in the future...
I'm wondering what should I do. Maybe I should buy some protective device,
a surge arrester or something... or just a transil... or two transistors,
like T1 and T2 here: http://www.vlf.it/romero2/explorer-e202.html

I have two antennas right now, one is the open half-wave dipole (20m) and
another is a grounded end fed (it was just a random wire tied to a tree,
but works fine on 30m after adding a transformer), if that's relevant.

--
Profesor przerywa wyklad i zwraca się do studentow siedzacy w ostatnim
rzedzie:
- Kategorycznie zabraniam rozwiazywania krzyzowek podczas moich
wykladow!!
Na to ktos z sali:
- Czy na tle rebusow ma pan podobne kompleksy?

Arnold Ziffel
Guest

Thu Dec 01, 2022 7:52 pm   



Dariusz Dorochowicz <dadoro_at__wp_._com_> wrote:

Quote:
Jeszcze mogą to być po prostu inne układy (kupione od "handlarza"), bez
związku z oznaczeniem na nich. Albo skopany projekt płytki.

Przyszły razem z kitem do zmontowania. Ludziom generalnie ten projekt
działa. Mi też działał, aż przestał.

Quote:
Albo coś jeszcze. Na początek zdjąłbym jeden z układów i sprawdził czy
na wejściu nieodwracającym nie pojawi się poprawne napięcie. A w drugim
kanale kondensatory od detektora.

Tak zrobiłem. Te scalaki zachowują się dziwnie (zerknij na poprzedniego
posta, w odpowiedzi Irkowi). Nowe już zamówione.

--
Jeśli dziewczyna w trakcie kłótni z tobą wyciągnie nóż, ty wyciągnij masło
i chleb. Jej kobiecy instynkt weźmie nad nią górę i zrobi ci kanapkę.

Arnold Ziffel
Guest

Thu Dec 01, 2022 7:53 pm   



Janusz <janusz_kk_at_o2.pl> wrote:

Quote:
Irek może mieć rację, ja bym umył płytkę w IPA w myjce, bo n nic innego
to nie wygląda. Może jeszcze może jakiś nadajnik w pobliżu się uaktywnił
i tak zakłóca?

Nadajnik nie, to sprawdzone w dwóch miejscach. Radia mam na działce i tam
pojawił się problem, więc wziąłem do domu, żeby zdiagnozować. Odległość
ok. 5 km.

--
Przychodzi żaba do lekarza. Lekarz pyta:
- Co pani dolega?
- Nie kumam.

Dariusz Dorochowicz
Guest

Thu Dec 01, 2022 9:29 pm   



W dniu 2022-12-01 o 18:52, Arnold Ziffel pisze:
Quote:
Dariusz Dorochowicz <dadoro_at__wp_._com_> wrote:

Jeszcze mogą to być po prostu inne układy (kupione od "handlarza"), bez
związku z oznaczeniem na nich. Albo skopany projekt płytki.

Przyszły razem z kitem do zmontowania. Ludziom generalnie ten projekt
działa. Mi też działał, aż przestał.

To zmienia punkt widzenia.

Quote:
Albo coś jeszcze. Na początek zdjąłbym jeden z układów i sprawdził czy
na wejściu nieodwracającym nie pojawi się poprawne napięcie. A w drugim
kanale kondensatory od detektora.

Tak zrobiłem. Te scalaki zachowują się dziwnie (zerknij na poprzedniego
posta, w odpowiedzi Irkowi). Nowe już zamówione.

Może warto spróbować jakieś inne układy? Pinout jest typowy.

Pozdrawiam

DD

J.F
Guest

Fri Dec 02, 2022 10:16 am   



On Thu, 1 Dec 2022 17:15:52 +0000 (UTC), Arnold Ziffel wrote:
Quote:
Irek.N. <tajny_at_jakis.taki.jest> wrote:

- dwa opampy i to podwójne jednocześnie raczej się nie uszkadzają, a
sprawne mają bias na poziomie... 50nA?,

Wygląda na to, że się uszkodziły. Zrobiłem trochę dalsze śledztwo, wrzucam
posta niżej. Prawdopodobnie poszedł IC3 i w jakiś dziwny sposób padły oba
op ampy.

Prawie niemozliwe. Wszak po drodze IC4 i kondensatory izolujące.

Quote:
Jeśli z anteny poszło jakieś przepięcie to byłoby to możliwe...

Moze i tak, ale IC3 by przezyl?

Zreszta pisales, ze na innym zakresie jest dobrze ?

Quote:
- podepnij oscyloskop na te kondensatory i zobacz co tam lata, bo może
następuje jakaś detekcja na pozazakresowych napięciach wejść opampów i
masz takie napięcia jakie masz - kondensatory są "pompowane".

Nic nie widzę, jest tylko DC i szumy na oscyloskopie.

Masz 0.5V spadku na 100k, na pozostałych 2||470k resztę i w efekcie masz
poniżej volta na wejściach, nie ma opcji, płynie prąd.

Przychodzi mi do głowy jeszcze jedna myśl, ale za precyzyjnie to
napięcie tracisz na nią. Gdyby jakiś magik lutował PCB pastą kwaśną, to
można by wytłumaczyć ten prąd, ale 4 gałęzie na raz i to jednakowo -
nierealne.

Ten kit przyszedł z elementami zlutowanymi maszynowo, ja lutowałem tylko
THT (normalną ołowiową cyną z topnikiem, bez pasty). Tylko że to działało
przez wiele miesięcy (no, kilka miesięcy).

na dzialce ... moze zalało?

Quote:
Post (z cytowaniem, bo ktoś mi odpowiedział):

----------------------

I believe the bias is set by R17 & R18 show in the detail from the
schematic below:

Ale to jest bias do IC4, albo i nie, bo przez cewke polączyny z IC3.

Tak czy inaczej - nie powinno miec to wplywu na IC7/9

Quote:
T2 is the trifilar wound inductor. I think one interesting test would be
to see what happens to the voltage at the R17/R18 junction when the
problem is there and when it's not.

You're right. On 40m there's 3.694 V there, on 20m (BPF 3) 0.348 V.

Tylko to moze pochodzic z wyjscia IC3.
Choc bardzo dziwne by to bylo, bo wejscia ma odizolowane przez
C28-31. Ktorys zwarty?

Quote:
If it is then my guess is something up stream is getting shorted to
ground. Maybe reflowing T2's connections?
Would T2 be affected with the band selection? It shouldn't...

I think you might want to consider the if T/R switch Q6 is working properly.
I checked, it seems fine. There's 8 mV on the drain during receive (on all
bands) and 12 V during transmit.

I'm familiar with Rev 3, 3a and 4 boards. If you have an earlier version
some of this might not apply.

It's 3a.

Good luck with your troubleshooting!

Thank you!

I might have found it. Maybe. Probably.

It seems that I have two unrelated problems (but if there was some spike
from the antenna, they might have the same source).

I cut the track between T2 and IC3 (pin 7) and measured both ends.

T2 didn't vary much, but IC3 pin 7:

- 20m (BPF 3): 46 mV
- 30m (BPF 2): 42 mV
- 40m (BPF 1): 3.841 V
- 60m (BPF 1): 3.841 V
- 80m (BPF 0): 1.569 V

Uszkodzony? Byc moze.

Quote:
I desoldered IC3, shorted pins 3 with 7 and 9 with 13, making a mono-band
receiver... and it works. At least on the audio sweep. I can't test it
with the antenna right now, because the antenna is in my other QTH.

But!

Even if audio sweep for 20m looks okay now, there are still strange
voltages on IC7 and IC9.

- IC7A in+ (pin 3): 0.887 V
- IC7A in- (pin 2): 0.890 V
- IC7A out (pin 1): 0.808 V

- IC7B in+ (pin 5): 0.886 V
- IC7B in- (pin 6): 0.888 V
- IC7B out (pin 7): 0.807 V

- IC9A in+ (pin 3): 2.376 V
- IC9A in- (pin 2): 2.497 V
- IC9A out (pin 1): 2.394 V

- IC9B in+ (pin 5): 2.396 V
- IC9B in- (pin 6): 2.516 V
- IC9B out (pin 7): 2.616 V


Na IC9 sa jakby prawidlowe. A byly przeciez złe.

Quote:
I suspected that IC7 might be bad, so I desoldered it and bias voltages
returned to around 2.5 V. I swapped it with IC9 just to be sure and...
now the new IC7 (old IC9) doesn't work (has 0.8 V), and new IC9 (old IC7)
sometimes works, and sometimes doesn't.

My suspicion is that a spike on the antenna killed IC3 and made IC7 and
IC9 unstable. I'll order new ones and see.

Jakos dziwnie, skoro IC9 w swoim miejscu dziala dobrze, a w miejscu
IC7 zle.
przepuszcza ktorys z kondensatorow? C71, C72, C64 ?
Rezystory R36 zwiekszyl opor?
Bo chyba nie R30 i R35 naraz ?

J.

alojzy nieborak
Guest

Fri Dec 02, 2022 4:24 pm   



czwartek, 1 grudnia 2022 o 18:15:53 UTC+1 Arnold Ziffel napisał(a):
Quote:
Irek.N. <ta...@jakis.taki.jest> wrote:

- dwa opampy i to podwójne jednocześnie raczej się nie uszkadzają, a
sprawne mają bias na poziomie... 50nA?,
Wygląda na to, że się uszkodziły. Zrobiłem trochę dalsze śledztwo, wrzucam
posta niżej. Prawdopodobnie poszedł IC3 i w jakiś dziwny sposób padły oba
op ampy. Jeśli z anteny poszło jakieś przepięcie to byłoby to możliwe...


IC3 robi zdaje się za przełącznik 4 pasmowego filtra L12 z odczepami + 4 pojemności.
Na moje lamerskie oko zwrócił bym uwagę czy przy przełączaniu indukcyjności (pasm)
nie masz pików które ubijają wejścia IC3. Zwykle w konstrukcjach amatorskich jako przełaczniki
pasm siedzą kłapiące przekaźniki.


Quote:
I measured DC voltages on IC7 and IC9 amplifiers. All inputs are around
0.895 V and all outputs are around 0.815 V. Precisely:
- IC7A in+ (pin 3): 0.895 V


Wyjmij R36 + 39 i zobaczysz. Raczej tu problemu nie ma skoro
na wejścia IC7/9 podawane jest napięcie z VCOML/R.

J.F
Guest

Fri Dec 02, 2022 4:35 pm   



On Fri, 2 Dec 2022 06:24:14 -0800 (PST), alojzy nieborak wrote:
Quote:
czwartek, 1 grudnia 2022 o 18:15:53 UTC+1 Arnold Ziffel napisał(a):
Irek.N. <ta...@jakis.taki.jest> wrote:

- dwa opampy i to podwójne jednocześnie raczej się nie uszkadzają, a
sprawne mają bias na poziomie... 50nA?,
Wygląda na to, że się uszkodziły. Zrobiłem trochę dalsze śledztwo, wrzucam
posta niżej. Prawdopodobnie poszedł IC3 i w jakiś dziwny sposób padły oba
op ampy. Jeśli z anteny poszło jakieś przepięcie to byłoby to możliwe...

IC3 robi zdaje się za przełącznik 4 pasmowego filtra L12 z odczepami + 4 pojemności.
Na moje lamerskie oko zwrócił bym uwagę czy przy przełączaniu indukcyjności (pasm)
nie masz pików które ubijają wejścia IC3. Zwykle w konstrukcjach amatorskich jako przełaczniki
pasm siedzą kłapiące przekaźniki.

Indukcyjnosci w tych pasmach to chyba symboliczne, a sam uklad byc
moze ma jakies zabezpieczenia przepieciowe.

Przekazniki siedzą, bo zdają sie miec odpowiednie parametry.
A przynajmniej niewiele rózne od tradycyjnych przełączników.

A taki elektroniczny przełacznik ... ciekawe jak sobie radzi.
4 ohm rezystancji brzmi dobrze. A inne parametry?
Jak to sobie w praktyce radzi?

Obwody wejsciowe jesli dobrze widzę, wolą przełączac tradycjnie, a nie
takim fajnym scalakiem ... od magistral :-)

Tam jest jeszcze jedna sprawa - praca w rezonansie. Miedzy cewką a
kondensatorem moze chyba powstac wysokie napiecie.
Na sygnale z anteny raczej nie, ale jak obok nadajnik odpali ?

Quote:
I measured DC voltages on IC7 and IC9 amplifiers. All inputs are around
0.895 V and all outputs are around 0.815 V. Precisely:
- IC7A in+ (pin 3): 0.895 V

Wyjmij R36 + 39 i zobaczysz. Raczej tu problemu nie ma skoro
na wejścia IC7/9 podawane jest napięcie z VCOML/R.

Napiecia VCOM mierzy. Jest duzy spadek na tych opornikach,
co sugeruje uszkodzenie wejsc IC7/9, ale potem IC9 zacząl dzialac ...

J.

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Dziwny problem w transceiverze (bias op-ampa?)

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map