RTV forum PL | NewsGroups PL

Co oznacza omijanie regulatora przy zasilaniu Arduino ATmega2560 przez piny 5V i 3.3V?

Arduino ATmega2560 - zasilanie 5V

NOWY TEMAT

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Co oznacza omijanie regulatora przy zasilaniu Arduino ATmega2560 przez piny 5V i 3.3V?

Guest

Wed Feb 18, 2015 7:17 pm   

Witam,
Czy ktos moze mi wytlumaczyc co znaczy:

[...]
" Supplying voltage via the 5V or 3.3V pins bypasses the regulator, and can damage your board. We don't advise it."
[...]

http://arduino.cc/en/Main/arduinoBoardMega2560

ja to tlumacze jako: zasilanie przez 5v lub 3.3 omija regulator i moze zniszczyc plyte, nie radzimy tego ...

nierozumiem co moze zostac zniszczone? chodzi o arduino? czy zasilacz?

chodzi mi o pin 5V na arduino, tzn co moze zostac zniszczone jak podlacze do tego pinu inne urzadzenie i jaki prad moze maksymalnie plynac, jesli arduino jest zasilane z usb (samo arduino pobiera 100mA wynika z komunikatow usb w pc)

dziekuje

Michał Lankosz
Guest

Wed Feb 18, 2015 7:26 pm   

W dniu 2015-02-18 o 18:17, df4news@gmail.com pisze:
Quote:
Witam,
Czy ktos moze mi wytlumaczyc co znaczy:

[...]
" Supplying voltage via the 5V or 3.3V pins bypasses the regulator, and can damage your board. We don't advise it."
[...]

http://arduino.cc/en/Main/arduinoBoardMega2560

ja to tlumacze jako: zasilanie przez 5v lub 3.3 omija regulator i moze zniszczyc plyte, nie radzimy tego ...

Chodzi o to, że to jest wyjście zasilania i nie powinno być tam
podłączane zewnętrzne źródło napięcia. Wg mnie uszkodzić się może
stabilizator(y), które są na płytce, a także może być niebezpieczne dla
portu USB komputera.

Quote:
chodzi mi o pin 5V na arduino, tzn co moze zostac zniszczone jak podlacze do tego pinu inne urzadzenie i jaki prad moze maksymalnie plynac, jesli arduino jest zasilane z usb (samo arduino pobiera 100mA wynika z komunikatow usb w pc)

Nie wiem ile z USB: 100mA lub 500mA, z zewnętrznego zasilacza do 1A,
przy czym przy pracy ciągłej z takim prądem stabilizator bez radiatora
się ugotuje.

--
Michał

elektroda NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Co oznacza omijanie regulatora przy zasilaniu Arduino ATmega2560 przez piny 5V i 3.3V?

NOWY TEMAT

Regulamin - Zasady uzytkowania Polityka prywatnosci Kontakt RTV map News map