RTV forum PL | NewsGroups PL

Znikający obraz z DisplayPort-u (DP)

NOWY TEMAT

elektroda.net NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Znikający obraz z DisplayPort-u (DP)

Goto page 1, 2, 3  Next

JaNus
Guest

Thu Oct 12, 2017 7:19 pm   



Założę nowy wątek, bo prób z cinchami 2* audio chwilowo zaniechałem,
jako że postawiłem na inną drogę:
z kompa biorę sygnał z DP, dalej przejściówka DP-HDMI, kabel, i do
monitora w gniazdo opisane jako HDMI/DVI
Po różnych próbach nieudanych, acz pouczających, wyjąłem w końcu z kompa
kabel VGA, pozostawiając tylko ten DP. Sukces! Acz nietrwały: mogę już
widzieć cały POST, wejść do BIOS-u, poustawiać coś-tam, i pozwolić dalej
ładować OS. I na tym etapie następuje kicha: obraz z monitora znika, i
pojawia się komunikat o "braku sygnału". Na marginesie: monitor odróżnia
jego brak, od sytuacji, gdy nie jest podpięty kabel. Sprytne bydle!

Monitoro-TV-set ma funkcję PiP, więc daje na głównym ścieżkę VGA, zaś w
PiP'ie podgląd na HDMI/DVI : na tym drugim ciemno, jak w d*ie u
afroamerykanina.
Otwieram ustawienia ekranu (czy jak to zwał) i ręcznie szturcham
"klawisz": wykryj monitor. Odzew: brak.

No i jestem uziemiony: przejściówka się wykazała, że działać potrafi *w
dobrym kierunku*, obraz się pojawia przy bootowaniu, ale pod załadowaną
Win-10-ką ten kanał wizyjny nie działa (dźwięku póki co nie sprawdzam,
co mi po nim, gdy ekran czarny).

Ktoś-coś?

JaNus
Guest

Thu Oct 12, 2017 7:30 pm   



A co mi tam: scross-postuję jeszcze na pl.comp.pecet
A na pl.misc.elektronika proszę uprzejmie odpowiadać *pod tym* postem,
nich odpowiedzi lecą i na pl.comp.pecet

Poniżej przytaczam w całości:

W dniu 2017-10-12 o 21:19, JaNus pisze:
Quote:
Założę nowy wątek, bo prób z cinchami 2* audio chwilowo zaniechałem,
jako że postawiłem na inną drogę: z kompa biorę sygnał z DP, dalej
przejściówka DP-HDMI, kabel, i do monitora w gniazdo opisane jako
HDMI/DVI Po różnych próbach nieudanych, acz pouczających, wyjąłem w
końcu z kompa kabel VGA, pozostawiając tylko ten DP. Sukces! Acz
nietrwały: mogę już widzieć cały POST, wejść do BIOS-u, poustawiać
coś-tam, i pozwolić dalej ładować OS. I na tym etapie następuje
kicha: obraz z monitora znika, i pojawia się komunikat o "braku
sygnału". Na marginesie: monitor odróżnia jego brak, od sytuacji, gdy
nie jest podpięty kabel. Sprytne bydle!

Monitoro-TV-set ma funkcję PiP, więc daje na głównym ścieżkę VGA, zaś
w PiP'ie podgląd na HDMI/DVI : na tym drugim ciemno, jak w d*ie u
afroamerykanina. Otwieram ustawienia ekranu (czy jak to zwał) i
ręcznie szturcham "klawisz": wykryj monitor. Odzew: brak.

No i jestem uziemiony: przejściówka się wykazała, że działać potrafi
*w dobrym kierunku*, obraz się pojawia przy bootowaniu, ale pod
załadowaną Win-10-ką ten kanał wizyjny nie działa (dźwięku póki co
nie sprawdzam, co mi po nim, gdy ekran czarny).

Ktoś-coś?


J.F.
Guest

Thu Oct 12, 2017 8:05 pm   



Dnia Thu, 12 Oct 2017 21:30:10 +0200, JaNus napisał(a):
Quote:
Założę nowy wątek, bo prób z cinchami 2* audio chwilowo zaniechałem,
jako że postawiłem na inną drogę: z kompa biorę sygnał z DP, dalej
przejściówka DP-HDMI, kabel, i do monitora w gniazdo opisane jako
HDMI/DVI Po różnych próbach nieudanych, acz pouczających, wyjąłem w
końcu z kompa kabel VGA, pozostawiając tylko ten DP. Sukces! Acz
nietrwały: mogę już widzieć cały POST, wejść do BIOS-u, poustawiać
coś-tam, i pozwolić dalej ładować OS. I na tym etapie następuje
kicha: obraz z monitora znika, i pojawia się komunikat o "braku
sygnału". Na marginesie: monitor odróżnia jego brak, od sytuacji, gdy
nie jest podpięty kabel. Sprytne bydle!

Z ciekawosci bardziej - przejrzyj czy w bios nie ma jakis ustawien od
monitora

Quote:
Monitoro-TV-set ma funkcję PiP, więc daje na głównym ścieżkę VGA, zaś
w PiP'ie podgląd na HDMI/DVI : na tym drugim ciemno, jak w d*ie u
afroamerykanina. Otwieram ustawienia ekranu (czy jak to zwał) i
ręcznie szturcham "klawisz": wykryj monitor. Odzew: brak.
No i jestem uziemiony: przejściówka się wykazała, że działać potrafi
*w dobrym kierunku*, obraz się pojawia przy bootowaniu, ale pod
załadowaną Win-10-ką ten kanał wizyjny nie działa (dźwięku póki co
nie sprawdzam, co mi po nim, gdy ekran czarny).

Po kliknieciu prawym klawiszem myszy w tlo ekranu masz
"wlasciwosci grafiki", "opcje grafiki", a czasem jeszcze cos - w
zaleznosci od karty.
Oprogramowania od karty tez warto poszukac, upgrade sterownika zrobic.

J.

JaNus
Guest

Thu Oct 12, 2017 8:28 pm   



W dniu 2017-10-12 o 22:05, J.F. pisze:
Quote:
Z ciekawosci bardziej - przejrzyj czy w bios nie ma jakis ustawien
od monitora

Są. Dwa! "Auto" i coś-tam jeszcze. Łatwo je przećwiczyłem, i dalej

rozwiązania ani śladu.

Quote:
Po kliknieciu prawym klawiszem myszy w tlo ekranu masz "wlasciwosci
grafiki", "opcje grafiki", a czasem jeszcze cos - w zaleznosci od
karty.

Coś tak mi się wydaje, że tędy powinienem podążać, ale też przeklikałem

co-się-tylko dało, i kaszana.

Quote:
Oprogramowania od karty tez warto poszukac, upgrade sterownika
zrobic.

A tu to już kicha totalna. Bo:


W temacie "manager urządzeń padł? W-10 pro"
grupa pl.comp.os.ms-windows.winnt
napisanym dnia 2017-09-28 o 22:45, JaNus pisze:
Quote:
Nie da się go uruchomić, w jego okienku wyświetla się napis:
"Nawigacja do strony Web została anulowana" - jaka q***wa
"nawigacja"?? Albo jakaś aktualizacja wprowadziła zamieszanie, albo
zainstalowane dopiero co sterowniki do nowego monitora... Ktoś ma
podobne objawy?


Napisałem do polskiego oddziału M$, minęło już kilka dni, i zero
odpowiedzi. Gdy nie mam dostępu do managera urządzeń, to żadnych
sterowników uwspółcześnić nie mogę. Tylko zżymam się bezsilnie.

Janusz
Guest

Fri Oct 13, 2017 7:39 am   



W dniu 2017-10-12 o 22:28, JaNus pisze:
Quote:
W dniu 2017-10-12 o 22:05, J.F. pisze:
Z ciekawosci bardziej - przejrzyj czy w bios nie ma jakis ustawien
od monitora

Są. Dwa! "Auto" i coś-tam jeszcze. Łatwo je przećwiczyłem, i dalej
rozwiązania ani śladu.

Po kliknieciu prawym klawiszem myszy w tlo ekranu masz "wlasciwosci
grafiki", "opcje grafiki", a czasem jeszcze cos - w zaleznosci od
karty.

Coś tak mi się wydaje, że tędy powinienem podążać, ale też przeklikałem
co-się-tylko dało, i kaszana.

Oprogramowania od karty tez warto poszukac, upgrade sterownika
zrobic.

A tu to już kicha totalna. Bo:

W temacie "manager urządzeń padł? W-10 pro"
grupa pl.comp.os.ms-windows.winnt
napisanym dnia 2017-09-28 o 22:45, JaNus pisze:
Nie da się go uruchomić, w jego okienku wyświetla się napis:
"Nawigacja do strony Web została anulowana" - jaka q***wa
"nawigacja"?? Albo jakaś aktualizacja wprowadziła zamieszanie, albo
zainstalowane dopiero co sterowniki do nowego monitora... Ktoś ma
podobne objawy?


Napisałem do polskiego oddziału M$, minęło już kilka dni, i zero
odpowiedzi. Gdy nie mam dostępu do managera urządzeń, to żadnych
sterowników uwspółcześnić nie mogę. Tylko zżymam się bezsilnie.
Olej windę, uruchom jakiegoś linuksa z płytki i tam zobacz.

Albo jak masz wolny dysk to spróbuj instalkę np 7 czy Ci ruszy.

--
Pozdr
Janusz

Myjk
Guest

Fri Oct 13, 2017 7:55 am   



Thu, 12 Oct 2017 21:19:49 +0200, JaNus

Quote:
Ktoś-coś?

DP jest mądro-głupi (a właściwie to sterowanie), znaczy jak nie dostaje
sygnału zwrotnego z urządzenia (a w tym wypadku, z powodu przejściówki nie
dostanie) to się nie aktywuje. Przerabiałem podobną walkę -- znaczy bez
przejściówki, ale nie chciałem aby po fizycznym wyłączeniu monitora ten
znikał z systemu -- mam 3 monitory i jak mi jeden, ten na DP, znikał, to
wszystko się pi*liło na pulpitach, szczególnie jeśli monitor z DP był
ekranem głównym. Rezulat jest taki, że łącze DP stoi bezczynnie, a jeden
monitor pomocniczy obsługuję z HDMI na płycie głównej, pozostałe dwa z DVI
i HDMI.

Jest jedno rozwiazanie inwazyjne, trzeba jakieś piny we wtyczne fizycznie
"zapiąć", chyba 17 i 19 (?). Nie pamiętam, musisz poszukać w internetach,
bo z pewnością to widziałem jak szukałem rozwiązania swojego problemu. Ale
się nie zdecydowałem na taką "rzeźbę".

--
Pozdor
Myjk

Myjk
Guest

Fri Oct 13, 2017 8:10 am   



Thu, 12 Oct 2017 21:30:10 +0200, JaNus

Quote:
Ktoś-coś?

Jeszcze nadmienię, że sprawa się rozbija o EDID. Sytuację rozkminiałem na
Radeonie i tam w opcjach sterownika nie było możliwości edycji EDID.
Niedawno zmieniłem kartę na nVidię i w internetach jest napisane (posty z
2013), że sterownik ma możliwość operowania EDID i teoretycznie zmuszenia
portu do permanentnego włączenia. No, ale niestety mój obecny, najnowszy,
sterownik nie ma oczywiście tych opcji. :P

--
Pozdor
Myjk

Leszek K.
Guest

Fri Oct 13, 2017 11:36 am   



Dnia Thu, 12 Oct 2017 21:30:10 +0200, JaNus napisał(a):

Quote:
A co mi tam: scross-postuję jeszcze na pl.comp.pecet
A na pl.misc.elektronika proszę uprzejmie odpowiadać *pod tym* postem,
nich odpowiedzi lecą i na pl.comp.pecet

Poniżej przytaczam w całości:

W dniu 2017-10-12 o 21:19, JaNus pisze:
Założę nowy wątek, bo prób z cinchami 2* audio chwilowo zaniechałem,
jako że postawiłem na inną drogę: z kompa biorę sygnał z DP, dalej
przejściówka DP-HDMI, kabel, i do monitora w gniazdo opisane jako
HDMI/DVI Po różnych próbach nieudanych, acz pouczających, wyjąłem w
końcu z kompa kabel VGA, pozostawiając tylko ten DP. Sukces! Acz
nietrwały: mogę już widzieć cały POST, wejść do BIOS-u, poustawiać
coś-tam, i pozwolić dalej ładować OS. I na tym etapie następuje
kicha: obraz z monitora znika, i pojawia się komunikat o "braku
sygnału". Na marginesie: monitor odróżnia jego brak, od sytuacji, gdy
nie jest podpięty kabel. Sprytne bydle!

Monitoro-TV-set ma funkcję PiP, więc daje na głównym ścieżkę VGA, zaś
w PiP'ie podgląd na HDMI/DVI : na tym drugim ciemno, jak w d*ie u
afroamerykanina. Otwieram ustawienia ekranu (czy jak to zwał) i
ręcznie szturcham "klawisz": wykryj monitor. Odzew: brak.

No i jestem uziemiony: przejściówka się wykazała, że działać potrafi
*w dobrym kierunku*, obraz się pojawia przy bootowaniu, ale pod
załadowaną Win-10-ką ten kanał wizyjny nie działa (dźwięku póki co
nie sprawdzam, co mi po nim, gdy ekran czarny).

Ktoś-coś?


--
Ceterum censeo Unionem Europaeam delendam esse.

Pawel \"O'Pajak\"
Guest

Fri Oct 13, 2017 2:28 pm   



Powitanko,

Quote:
mogę już
widzieć cały POST, wejść do BIOS-u, poustawiać coś-tam, i pozwolić dalej
ładować OS. I na tym etapie następuje kicha: obraz z monitora znika,

Obstawiam ustawiona częstotliwość odświeżania jak do CRT. Uruchom w
awaryjnym trybie i zmieniaj. Dla LCD 60Hz w zupełności wystarczy. Może
być też rozdziałka ustawiona od czapy, ale to by coś napisał/wyświetlił.
Anyway, jak się uruchomi w awaryjnym, to juz wiesz gdzie się bawić.

Pozdroofka,
Pawel Chorzempa
--
"-Tato, po czym poznać małą szkodliwość społeczną?
-Po wielkiej szkodzie prywatnej" (kopyrajt: S. Mrożek)
******* >>> !!! UWAGA: ODPOWIADAM TYLKO NA MAILE:
moje imie.(kropka)nazwisko, ten_smieszny_znaczek, gmail.com

J.F.
Guest

Fri Oct 13, 2017 3:17 pm   



Użytkownik "Pawel "O'Pajak"" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:orqii9$of$1$opajak_at_news.chmurka.net...
Quote:
mogę już
widzieć cały POST, wejść do BIOS-u, poustawiać coś-tam, i pozwolić
dalej
ładować OS. I na tym etapie następuje kicha: obraz z monitora
znika,

Obstawiam ustawiona częstotliwość odświeżania jak do CRT. Uruchom w
awaryjnym trybie i zmieniaj. Dla LCD 60Hz w zupełności wystarczy.
Może być też rozdziałka ustawiona od czapy, ale to by coś
napisał/wyświetlił.

Zobacz, ze pod winda mu nawet nie znajduje podlaczonego monitora.
IMO - problem gdzies w sterowniku, a nie w parametrach.

Quote:
Anyway, jak się uruchomi w awaryjnym, to juz wiesz gdzie się bawić.

Awaryjny to oczywiscie dobry trop, albo zainstalowac winde na nowo na
jakims dodadkowym dysku/pendrive.

J.

Dariusz Dorochowicz
Guest

Fri Oct 13, 2017 4:07 pm   



W dniu 2017-10-13 o 17:17, J.F. pisze:
Quote:
Użytkownik "Pawel "O'Pajak""  napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:orqii9$of$1$opajak_at_news.chmurka.net...
mogę już
widzieć cały POST, wejść do BIOS-u, poustawiać coś-tam, i pozwolić dalej
ładować OS. I na tym etapie następuje kicha: obraz z monitora znika,

Obstawiam ustawiona częstotliwość odświeżania jak do CRT. Uruchom w
awaryjnym trybie i zmieniaj. Dla LCD 60Hz w zupełności wystarczy. Może
być też rozdziałka ustawiona od czapy, ale to by coś napisał/wyświetlił.

Zobacz, ze pod winda mu nawet nie znajduje podlaczonego monitora.
IMO - problem gdzies w sterowniku, a nie w parametrach.

Anyway, jak się uruchomi w awaryjnym, to juz wiesz gdzie się bawić.

Awaryjny to oczywiscie dobry trop, albo zainstalowac winde na nowo na
jakims dodadkowym dysku/pendrive.

A może są dwie karty graficzne w systemie i winda widzi tylko jedną?
Akurat tę drugą.

Pozdrawiam

DD

JaNus
Guest

Fri Oct 13, 2017 6:06 pm   



W dniu 2017-10-13 o 13:36, Leszek K. pisze:
Quote:
Ceterum censeo Unionem Europaeam delendam esse.
Ano powinno się, lecz raczej przyjdzie nam czekać.

Niestety, raczej niekrótko!

--
Nie interesujesz się polityką? To lekkomyślne chowanie głowy w piasek!
Wszak polityka interesuje się tobą i tak, a rządzący też się interesują,
głównie zawartością twojego portfela. Dlatego zachowaj czujność!

JaNus
Guest

Fri Oct 13, 2017 6:28 pm   



W dniu 2017-10-13 o 18:07, Dariusz Dorochowicz pisze:
Quote:
W dniu 2017-10-13 o 17:17, J.F. pisze:
Użytkownik "Pawel "O'Pajak"" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:orqii9$of$1$opajak_at_news.chmurka.net...


Obstawiam ustawiona częstotliwość odświeżania jak do CRT. Uruchom w
awaryjnym trybie i zmieniaj. Dla LCD 60Hz w zupełności wystarczy.
Może być też rozdziałka ustawiona od czapy, ale to by coś
napisał/wyświetlił.

Skomentuję, bo choć problem (jego jądro) rozwiązałem zupełnie inną

drogą, to muszę docenić wysiłek uczestników tej dyskusji, a nie
pozostawić ich bez odpowiedzi ;)

Gdyby częstotliwość była zła, to monitor jest na tyle świeży, że raczej
by zasygnalizował, że z nią coś nie halo, prawda? A może nie... No ale
ustawienia były przedtem też pod monitor diodowy (czy jak go zwał), CRT
tu nie był w użyciu odkąd mam tego kompa.

Quote:
Zobacz, ze pod winda mu nawet nie znajduje podlaczonego monitora.

Po dojrzałym namyślę widzę to, co mi dotąd umykało, no i (jak

wspominałem) poszedłem inną, owocniejszą drogą. Port VGA i DP wiszą na
tej samej karcie, i *chyba* ona i tak nie obsłużyłaby dwu-monitorowości
(pełnej, a nie "klonowej"). Ale czemu DP się wyłączał po załadowaniu
startowych sekwencji OS-a, to już nie dojdę, bo przejściówkę oddałem.
Natomiast jest na pokładzie karta druga, z jednym tylko wyjściem: DVI-D,
i przejściówka na HDMI jest nawet dość tania (acz ja przepłaciłem, bo mi
się spieszyło). I teraz już mam dwa pełnogębne pulpity.

Quote:
IMO - problem gdzies w sterowniku, a nie w parametrach.

No ale padł mi właśnie "MMC", czyli menadżer urządzeń: wyświetla jakieś

bzdury. Opisałem to na innej grupie.

Quote:
Anyway, jak się uruchomi w awaryjnym, to juz wiesz gdzie się
bawić.

Ta joj, toć nie wiem, jak się w 10-ce uruchamia ten tryb. Czy podobnie

jak w XP?

Quote:
A może są dwie karty graficzne w systemie i winda widzi tylko jedną?
Akurat tę drugą.

No coś w tym guście, ale najważniejsze jest to, że DisplayPort jest na

tej samej karcie co VGA-port, i coś się gryzą, najwyraźniej nie ma tak,
że karta oferuje pełną dwu-monitorowość.

Reasumując: inną drogą niż myślałem, ale z Waszą pomocą, i nie bez
interwencji aniołów - problem został rozwiązany Wink

Paweł Pawłowicz
Guest

Fri Oct 13, 2017 8:12 pm   



W dniu 13.10.2017 o 20:28, JaNus pisze:
[...]
Quote:
No ale padł mi właśnie "MMC", czyli menadżer urządzeń: wyświetla jakieś
bzdury. Opisałem to na innej grupie.

Utwórz na pulpicie skrót i nazwij go:
{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
Wpisz razem z nawiasami. Uzyskasz dostęp do ustawień.

P.P.

SnCu
Guest

Fri Oct 13, 2017 8:25 pm   



W dniu 2017-10-13 o 22:12, Paweł Pawłowicz pisze:
Quote:
W dniu 13.10.2017 o 20:28, JaNus pisze:
[...]
No ale padł mi właśnie "MMC", czyli menadżer urządzeń: wyświetla jakieś
bzdury. Opisałem to na innej grupie.

Utwórz na pulpicie skrót i nazwij go:
{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
Wpisz razem z nawiasami. Uzyskasz dostęp do ustawień.

P.P.
Jeśli skrót, to do polecenia:


explorer.exe shell:::{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

natomiast jeśli folder, to o nazwie:

..{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Goto page 1, 2, 3  Next

elektroda.net NewsGroups Forum Index - Elektronika Polska - Znikający obraz z DisplayPort-u (DP)

NOWY TEMAT

RTV map News map